Conectare 2 pc-uri aflate in locatîi diferite

Joined
Aug 9, 2020
Messages
36
Salutare
Caut din nou ceva ajutor.
Incerc sa realizez o conexiune sigura intre un desktop cu wind 10 home 32 biti - si un laptop cu wind 10 prof. 64biti .
Pe desktop am un soft de contabilitate cu licenta care este pe 16 biti ( dos ? )si care nu fuctioneaza decat cu win 10 home / 32biti cu activare ntvm .
Scopul este ca atunci cand sunt plecat sa pot sa rezolv urgentele gen note de receptii...
Stiu ca prima optiune este teamviewer si da,functioneaza insa nr de conectati free e limitat...
Apoi am citit despre wind Remote Desktop Connection dar nu e functionala in wind home .
Si ar mai fi conexiunea vpn .
Presupun ca e varianta cea mai sigura .Am citit cate ceva insa nu sunt sigur si atunci va intreb :
-faptul ca routerul din locatia cu desktopul are creata o conexiune open vpn
(pt securizare dvr,poate va amintiti...din primul meu subiect) este ceea ce am nevoie sau trebuie creata o retea vpn pe desktop
-cum conectez laptopul
(pe care am open vpn functional si conectat la routerul din locatia desktopului )
-gandind ca vpn-ul este calea ,cu ce soft pot sa conectez laptopul ca sa am acces total la desktop
Destul de coerent sper ,multumesc .
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,958
Teamviewer instalat pe ambele computere.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,228
Ai multe opțiuni direct prin Internet (gen anydesk, team viewer), dar dacă tot ai VPN-ul activ, cel mai simplu/sigur e prin VPN + un program free de remote desktop (ex: VNC), și nu mai depinzi de serviciile altora. Instalezi pe laptop OpenVPN și te conectezi direct la VPN-ul router-ului, și o să "vezi" și calculatoarele din rețea.
 
Joined
Aug 9, 2020
Messages
36
Multumesc pt opinii/sfaturi.
Team viewer am folosit dar varianta free are un nr limitat de utilizari.
Sunt confuz...team viewer se
" ocupa" si de conexiune si de vizualizare .
Prin open vpn eu am deja creata conexiunea intre laptop (are aplicatia open vpn ) si routerul din locatia desktopului.
Ca sa vad desktopul -zici miahi ca am nevoie de o aplicatie specifica gen vnc free .
Prima intrebare - nu pot folosi aplicatia remote desktop din wind pt ca am wind 10 prof pe laptop ?
Pt setari presupun ca trebuie sa utilizez ip -ul intern (lan) al desktopului
A doua intrebare - ca sa fie desktopul de acord cu solicitarea de conectare a laptopului presupun ca si aici e necesara o aplicatie specifica,e vorba tot de vnc ? ( aici am wind home fara wind remote desktop )
Si trei -am citit ceva despre conectare 2 calc prin retea vpn creeata pe ambele calculatoare -nu pe router- este asta o alta solutie pt conexiune -plus aplicatia vnc pusa pe ambele pc-uri ?
Stima ,multumesc.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,228
Trebuie să ai Win Pro pe sistemul la care te conectezi, dacă vrei să folosești remote desktop (altfel nu are partea de remote desktop server). Da, folosești IP-ul de LAN al desktop-ului, pentru că VPN-ul îți dă acces la rețeaua de acasă.

VNC are tot așa, două părți, un server pe care-l instalezi pe desktop, și un client pe care-l pui pe laptop. VNC serverul va avea o parolă și uneori mai are opțiuni (dar care nu prea te interesează, gen confirmare de acces, view only etc).

Se poate și VPN direct de la un calculator la altul (dacă instalezi un openvpn server pe desktop), dar nu văd avantajul vs legat la router (care e deja configurat și merge). Se poate și VNC fără VPN (expui portul VNC de pe desktop direct pe router), dar NU e o idee bună (VNC a avut multe probleme de securitate - cât timp e în spatele unui VPN doar tu te poți conecta, dacă-l expui pe Internet nu mai ești sigur de nimic).
 
Joined
Aug 9, 2020
Messages
36
Da,acum totul are o logica ,multumesc miahi .
Am sa incerc ,deja am downloadat vnc server si vnc viewer pt wind.
Pt azi am avut de revigorat un desktop mai vechi cu o licenta noua de 13lei de pe net -win 10 pro .
E placut sa vezi cum renaste un pc configurat in urma cu vreo 10 ani mai ales daca are si un mic ssd...
 
Joined
Aug 9, 2020
Messages
36
Vnc viewer to vnc server bineinteles ca functioneaza ,instalare,setari,gata .
Dar nu stiu cum pot beneficia de openvpn setat in router.
Am deschis pe laptop aplicatia openvpn,am conectat tunelul catre router (asa procedez ca sa vad si camerele de supraveghere ) .
Apoi am pus in vnc viewer
- prima incercare cu lan ip pt desktop - 192.168.1....- nu merge...
-a doua incercare cu ip-ul 10. ... de la vpn si am primit raspunsul : the connection was refused by the computer !
Am incercat conectarea din browser cu acelasi raspuns ,in schimb am putut cu lan ip sa am acces la dvr
Am incercat cu dezactivare firewall si defender antivirus si cu enable pc to be discoverable on network .
Am gresit ceva ? O idee...
Poate e mai bine(usor) de setat in desktop vpn si in laptop vpn...insa desktop nu are remote desktop (wind home ed.) si atunci ?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,228
Cum e configurat de fapt VPN-ul pe router? Pentru că asta cu 10. ... sună dubios. Accesul la camerele de supraveghere cum se face, prin VPN (cu ce IP)?

Poți pune rezultatul comenzilor ipconfig și route print de pe laptop atunci când e conectat la VPN?
 
Joined
Aug 9, 2020
Messages
36
Accesul la camere se face din aplicatia specifica ivms cu router lan ip gen 192.168.1. ... user si parola si functioneaza bineinteles cu opevpn conection activat catre router.
Am pus comenzine in cmd ,sa vad cum reusesc sa pun rezultatele aici...acum sunt pe telefon...
 
Joined
Aug 9, 2020
Messages
36
Sunt poze cu telefonul...
 

Attachments

  • 20201014_161711.jpg
    20201014_161711.jpg
    403.3 KB · Views: 3
  • 20201014_161613.jpg
    20201014_161613.jpg
    295.7 KB · Views: 3

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,228
Pune tightvnc (dădusem link mai sus), că realvnc e pentru făcut bani, nu pentru ajutat oameni :smile:.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,228
BTW, testarea unui VPN ar trebui să se facă din exteriorul rețelei :smile:. Pentru că acum ai o routare dubioasă, 192.168.1.0 se duce on-link pe wifi dar și prin VPN pe 10.8.0.5. Asta nu e neapărat funcțional.

Dacă ești pe o altă rețea dar are tot 192.168.1.x, va trebui să adaugi o regulă de routare specifică pentru IP-ul desktop-ului, să se ducă prin VPN (preferabil în setările openvpn, în fișierul .ovpn ceva de genul "route 192.168.1.13 255.255.255.255" - unde chestia .13 e înlocuită de ip-ul desktop-ului)
 
Last edited:

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,273
E același kit de instalat în ambele părți, include atât serverul cât și clientul. În timpul instalării te întreabă cum vrei să faci instalarea: tipică, customizată sau completă. Dacă alegi customizată, vei putea activa sau dezactiva cele două componente, client sau server.

1602694651895.png


1602694674068.png


Pe laptopul de la care te conectezi spre desktop nu ai nevoie de server instalat, și ar fi o idee bună să nu îl instalezi.

1602694708555.png


Java Viewer e necesar doar când NU folosești un calculator cu Windows, dar ai un echipament care poate rula aplicații Java.
 
Joined
Aug 9, 2020
Messages
36
Dupa ce am scris am vazut si eu pe youtube ca e altceva ,adica 2 in 1.
E remarcabil cata rabdare aveti - - - o lectie buna pt mine ,multumesc,am sa incerc in zilele urmatoare .
Cand am facut pozele pt ipconfig in cmd eram cu laptopul in locatia cu desktopul conectat wifi la routerul cu open vpn.
 
Top Bottom