Câteva puncte cheie.
1. Scopul sistemului. Ajută dacă îl scrii cât se poate de explicit, fiindcă atunci se conturează niște așteptări vs. limitări. Să alerteze (pe cine și să facă ce în termen de cât), să păstreze dovada (pentru cine, ca să ce, cu ce șanse de succes), să descurajeze?
De exemplu, să te bâzâie în telefon. Ok, ești pregătit să reacționezi la telefon de 78 de ori pe zi în fiecare zi și noapte de câte ori mișcă ceva? Și dacă afli și chiar vezi că a sărit Mustățea gardul, ce poți face diferit decât dacă n-ai ști? Suni un vecin, suni la poliția din sat? Dacă ăia nu răspund? Sau vrei să-ți pui și megafon afară și să-i porcești pe ăia live de câte ori încearcă să intre?
Descurajare - trebuie să le faci foarte vizibile (și să le montezi în locuri greu accesibile pentru a preveni vandalismul), dar poate mai mult ajută niște spoturi cu detecție de mișcare.
Partea cu dovezile e printre cele mai căutate, și asta din cauză de DORI poate face sistemul foarte costisitor pentru ca teoretic să producă acea calitate a imaginii care poate fi folosită în identificarea unui suspect. Dar presupunând că ai sistemul ăla; ce faci cu dovada? Știi vreun caz în care Poliția a prins un suspect pe baza pozei de la supraveghere video, și justiția să fi admis poza ca dovadă în instanță? Are compania de asigurări niște clauze diferite pentru despăgubiri sau prime dacă ai supraveghere video?
Am niște prieteni care aveau cameră deasupra ușii de intrare în bloc, au filmarea cu hoțul intrând în clădire și apoi prim-plan cu moaca lui ieșind cu bicicleta (scumpă) în spinare. Poliția a ridicat din umeri și a zis „n-avem destui agenți ca să bântuie prin oraș și să-l caute, dar dacă îl vedeți întâmplător prin oraș atunci ne sunați și, dacă avem ceva agenți prin apropiere, îi trimitem să-l prindă”. Complet inutil, mai bine băgau banii de sistem de supraveghere în ceva cutie metalică pentru biciclete sau lacăte mai dificile și poate ieșeau fără biclă furată.
Zic și eu să nu-ți pui foarte multe speranțe în ceea ce poate face efectiv un sistem de supraveghere video, ca să dai un purcoi de bani și apoi să pice fisa că ești la fel de neputincios ca și fără el, doar că de data asta poți vedea hoții live cum pleacă cu damigeana de țuică de-aia bună.
2.
DORI. În funcție de unghiul și calitatea obiectivului, nivelul de lumină și sensibilitatea senzorului pe zi sau noapte, fiecare cameră are distanțe diferite pentru detecție, observație, recunoaștere și identificare. Cu astea poți să faci comparație între camere (gen, la 3 metri distanță să poți citi clar o plăcuță de înmatriculare sau nu) dar și să stabilești dacă îți e suficientă o cameră wide angle sau îți trebuie 3.
Eu îmi voi monta camere Hikvision că are varietate mare de modele offline și Reolink care pare a avea o calitate foarte bună a imaginii, dar e așa, de amorul artei și pentru piticii mei când voi fi plecat în concediu, că altfel tre' să maschez orice centimetru pătrat de dincolo de gard fiindcă GDPR și interes legitim și alte alea. Am mai avut sistem de supraveghere video cu detecție de mișcare și tot ce a făcut a fost să-mi irosească timpul când mă uitam pe înregistrări cu vecini care vin și pleacă, sau cel mult să-mi încarce creierul cu niște situații de categoria WTF, gen vecina 50+ care a scos pe trepte vreo duzină de sticle goale de băutură pentru ca mai apoi când ne-am întâlnit pe hol să se plângă că „uite și tineretul de azi, au urcat până aici la 8 să tragă beție și să lase sticlele goale în urmă, nu mai ești în siguranță nicăieri”.
3. Dacă vrei alerte prin telefon, asta e mai greu cu un sistem offline (DVR/NVR acasă și tu brambura), ci mai degrabă merge prin ceva serviciu cloud-based care să facă push la notificări. Asta înseamnă 3 lucruri:
- probabil va fi necesar un abonament lunar, cine oferă pe gratis e fiindcă garantat își face banii prin alte mijloace mai neortodoxe pentru tine;
- când pică cloudu' sau când vrea producătorul să-l oprească fiindcă nu-i mai dă cu profit, ești lăsat în beznă și cu mâinile legate, iar dacă ai luat și ceva hardware care merge numai și numai prin portalul (acum inexistent) al producătorului, probabil vei fi și destul de nervos;
- data privacy e un subiect foarte nașpa.
4. Nu lua chinezisme ieftine, nici nu-s bune de ceva dar mai și fac mizerii în rețea (ddos, botnet, remote access pentru alții, găuri de securitate cât casa). Nu lua nici de-alea pe baterii ca să ai ce schimba periodic, nici pe WiFi care e ușor de bruiat. Wired, ideal cu PoE.