Camera supraveghere magazin ip wireless

Bun dragii mosului are nevoie neica de supravegherea pravaliei care vinde diamante de biciclete.Sa fie wireless, sa fie buna sa fie vizibila de pe mobil, sa se vada acceptabil si cu sunet, sa nu intre dusmanii prin prin aer pe ea, sa stie ca intre orele x si y sa dea mail cu detectarea dusmanilor.Si mai ales sa fie instalata de cineva contra unri sume de bani.Hai ca dau cadouri biciclistice alora de ma ajuta...bodaproste stimati crestini
 
Daca vrei ca ceea ce filmezi sa poata fi folosit in justitie, musai firma autorizata. Altfel degeaba filmezi. Alta: orice camera wireless poate fi bruiata si orice spargator responsabil are in dotare wifi jammer. Dar nu te descuraja, somnul va fi mai linistit cu o camera de supravegere montata de tine. :biggrin:
 
1) Nu wireless, fiindcă bruiaj. 2) HD dacă vrei să-i și deslușești moaca. 3) Caută kit de cameră + DVR/NVR; DVR-ul se conectează și la internet, face motion detection, alerte, de-astea. 4) Trebuie și o sursă cu acumulator pentru DVR + camere + toate echipamentele pentru Internet. 5) La urma urmei, o cameră de filmat e reactivă și nu oprește un hoț, da' un grilaj metalic rulou măcar îl mai încetinește, iar o instalație de alarmă cu contract la BGS îl și prinde.
 
Nici macar BGS-ul n-are interes sa-l prinda, dar macar il sperie si pleaca fara sa produca pagube majore.
Chiar si o alarma relativ simpla daca porneste sirena nu mai sta nimeni sa sparga in continuare. Totul e ca sirena sa fie plasata undeva in asa fel incat sa nu poata fi dezactivata usor.
 
Si apropo de astea HD: marea majoritate (daca nu toate) sunt pe noul si minunatul standard ONVIF. Care ONVIF s-a dorit a fi un standard in domeniu. Desigur ca fiecare producator a iesit pe piata cu propria interpretare a standardului. :biggrin: M-am trezit cu zeci de probleme, incepand cu camere IP care nu fac RTSP pe port standard ci pe ce vrea muschii lor si desigur ca routerele de la Romtelecom nu trec RTSP prin NAT decat daca e pe portul standard (554). Blocaje, blocaje... Iar softurile care stiu sa vizualizeze ONVIF pe tel. mobile sunt subtiri de tot, cel putin pe WP. Mda. Iar ca securitate e musai sa le accesezi prin VPN, daca nu vrei ca parola de logare sa-ti fie transmisa in clar.
 
Am sistem de alarma conectat, am nevoie de o camera ultra simpla pt vizualizat angajati si model comportament.Simpla si instalata de cineva si scolit in sistemul de operare ca s mai tamp asa.Quarc nu am inteles mai nica...Va multumesc la toti de intentie da arata cineva cu destu de unde si ce sa cumpar si mai ales cineva care se ocupa cu ce zicea Quark?
 
Toti doreii e security.Da aia care fac planurile este mama si tata lor.Te apuca rasu.Am luat pana la utma un foscam....care merge acceptabil mai putin recordingu...
 
Dezgrop si eu topicul asta.
Socru-meu locuieste singur, iar de la o vreme niste nationalitati conlocuitoare il viziteaza cam des sub diverse pretexte.
Asa ca vreau sa pun acolo un sistem de supravghere, ceva.

Minim minimorum ar fi macar o camera de-aia de pe care sa vad pe telefon cind intra careva pe poarta.
Pot sa iau in calcul si un sistem cu 2-3 camere conectate la un dvr, dar tot as vrea sa stiu prompt cind apare dusmanul.
Sugestii si sfaturi, va rog?
 
Câteva puncte cheie.

1. Scopul sistemului. Ajută dacă îl scrii cât se poate de explicit, fiindcă atunci se conturează niște așteptări vs. limitări. Să alerteze (pe cine și să facă ce în termen de cât), să păstreze dovada (pentru cine, ca să ce, cu ce șanse de succes), să descurajeze?

De exemplu, să te bâzâie în telefon. Ok, ești pregătit să reacționezi la telefon de 78 de ori pe zi în fiecare zi și noapte de câte ori mișcă ceva? Și dacă afli și chiar vezi că a sărit Mustățea gardul, ce poți face diferit decât dacă n-ai ști? Suni un vecin, suni la poliția din sat? Dacă ăia nu răspund? Sau vrei să-ți pui și megafon afară și să-i porcești pe ăia live de câte ori încearcă să intre?

Descurajare - trebuie să le faci foarte vizibile (și să le montezi în locuri greu accesibile pentru a preveni vandalismul), dar poate mai mult ajută niște spoturi cu detecție de mișcare.

Partea cu dovezile e printre cele mai căutate, și asta din cauză de DORI poate face sistemul foarte costisitor pentru ca teoretic să producă acea calitate a imaginii care poate fi folosită în identificarea unui suspect. Dar presupunând că ai sistemul ăla; ce faci cu dovada? Știi vreun caz în care Poliția a prins un suspect pe baza pozei de la supraveghere video, și justiția să fi admis poza ca dovadă în instanță? Are compania de asigurări niște clauze diferite pentru despăgubiri sau prime dacă ai supraveghere video?

Am niște prieteni care aveau cameră deasupra ușii de intrare în bloc, au filmarea cu hoțul intrând în clădire și apoi prim-plan cu moaca lui ieșind cu bicicleta (scumpă) în spinare. Poliția a ridicat din umeri și a zis „n-avem destui agenți ca să bântuie prin oraș și să-l caute, dar dacă îl vedeți întâmplător prin oraș atunci ne sunați și, dacă avem ceva agenți prin apropiere, îi trimitem să-l prindă”. Complet inutil, mai bine băgau banii de sistem de supraveghere în ceva cutie metalică pentru biciclete sau lacăte mai dificile și poate ieșeau fără biclă furată.

Zic și eu să nu-ți pui foarte multe speranțe în ceea ce poate face efectiv un sistem de supraveghere video, ca să dai un purcoi de bani și apoi să pice fisa că ești la fel de neputincios ca și fără el, doar că de data asta poți vedea hoții live cum pleacă cu damigeana de țuică de-aia bună.

2. DORI. În funcție de unghiul și calitatea obiectivului, nivelul de lumină și sensibilitatea senzorului pe zi sau noapte, fiecare cameră are distanțe diferite pentru detecție, observație, recunoaștere și identificare. Cu astea poți să faci comparație între camere (gen, la 3 metri distanță să poți citi clar o plăcuță de înmatriculare sau nu) dar și să stabilești dacă îți e suficientă o cameră wide angle sau îți trebuie 3.

Eu îmi voi monta camere Hikvision că are varietate mare de modele offline și Reolink care pare a avea o calitate foarte bună a imaginii, dar e așa, de amorul artei și pentru piticii mei când voi fi plecat în concediu, că altfel tre' să maschez orice centimetru pătrat de dincolo de gard fiindcă GDPR și interes legitim și alte alea. Am mai avut sistem de supraveghere video cu detecție de mișcare și tot ce a făcut a fost să-mi irosească timpul când mă uitam pe înregistrări cu vecini care vin și pleacă, sau cel mult să-mi încarce creierul cu niște situații de categoria WTF, gen vecina 50+ care a scos pe trepte vreo duzină de sticle goale de băutură pentru ca mai apoi când ne-am întâlnit pe hol să se plângă că „uite și tineretul de azi, au urcat până aici la 8 să tragă beție și să lase sticlele goale în urmă, nu mai ești în siguranță nicăieri”.

3. Dacă vrei alerte prin telefon, asta e mai greu cu un sistem offline (DVR/NVR acasă și tu brambura), ci mai degrabă merge prin ceva serviciu cloud-based care să facă push la notificări. Asta înseamnă 3 lucruri:
  • probabil va fi necesar un abonament lunar, cine oferă pe gratis e fiindcă garantat își face banii prin alte mijloace mai neortodoxe pentru tine;
  • când pică cloudu' sau când vrea producătorul să-l oprească fiindcă nu-i mai dă cu profit, ești lăsat în beznă și cu mâinile legate, iar dacă ai luat și ceva hardware care merge numai și numai prin portalul (acum inexistent) al producătorului, probabil vei fi și destul de nervos;
  • data privacy e un subiect foarte nașpa.
4. Nu lua chinezisme ieftine, nici nu-s bune de ceva dar mai și fac mizerii în rețea (ddos, botnet, remote access pentru alții, găuri de securitate cât casa). Nu lua nici de-alea pe baterii ca să ai ce schimba periodic, nici pe WiFi care e ușor de bruiat. Wired, ideal cu PoE.
 
Sumar la ce e mai sus: am pus la tara un NVR si 5 camere. Hikvision si Dahua sunt cele mai raspandite si rezonabile variante, dar tot ajung la 2-3000 de lei in functie de modele si numar de camere. PoE all the way, NVR-urile Hikvision au asa ceva si fac integrarea si configurarea sa fie extrem de simple. La camerele Hikvision seria G2 e minimul necesar pentru o imagine decenta noaptea, am gasit pe la 400-500 de lei per camera. Unele camere au si microfon, cu utilitate limitata. Unele camere au carcasa metalica fara a fi prea scumpe, nu strica.

Negative: software de la Hikvision e functional, dar neplacut. Aplicatia de telefon nu era in magazinele oficiale Apple si Google, era descarcata de la ei de pe site, iar pentru browserul din desktop e nevoie de un serviciu unstalat care cere confirmari la fiecare pornire, configurarea HTTPS e extrem de limitata (nu poti importa un certificat existent) si oricum nu merge de la distanta decat prin VPN. Interfata web based are cateva ciudatenii cu care trebuie sa te obisnuiesti. Am un telefon vechi pe care il tin doar pentru aplicatia Hikvision, atat de putina incredere am.

Si nu in ultimul rand: exista "TurboHD", analogic, calitate cam meh, si exista camere IP. E pacat sa nu mergi pe IP. 4MP e minimul functional, 8 MP e complet optional in multe cazuri.
 
Mosul sta in oras, in zona linistita, in caz de ceva in max.15 minute ajung la el fie de acasa, fie de la job.
Cred ca pot monta o camera a.i. sa bata fix in poarta, fara sa "vada" peste gard. Distanta ar fi undeva pina in 5m. Mi-ar fi de ajuns sa ma notifice la intrarea cuiva pe poarta si sa pot vedea "intrusul", sau cel putin asa cred.
Nu-i musai sa fie ceva tintit spre 100% siguranta, ci mai degraba ceva la nivel informativ.

Pina una alta: telefon vechi, IP min.4Mp, Hikvision, Dahua, Reolink - notat, multumesc.
 
Last edited:
Eu nu pricep montarea unui sistem DORI în lipsa unor chestii automatizate model Home Alone - designed to discourage, not to hurt/maim/kill. Adică îl vede pe poznaș în curte și-l pulverizează automat cu pipi de pisică (dacă nu ai pisică pentru obținerea materiei prime se poate improviza ceva pe bază de feromoni de crap parcă). Dacă insistă/continuă, aspersoare automate cu sirop de Carolina Reaper (probabil scapi cu un ardei la 500l de apă). M-aș mai gândi și la un sistem de stropire cu gudron apoi capcane cu pene. Asta în timp ce suni tacticos la 112 că cineva ți-a intrat pe proprietate și ești speriat și efortul maxim va fi să nu râzi deloc. Și dacă tragi în ei cu ceva armă de airsoft nu cred că stă nimeni să caute bilele prin curte după un așa "masacru".
 
In nici un caz nu poti sa tragi, nici macar spre ei, cu o arma de airsoft pentru ca legislatia romaneasca nu face diferenta intre arme si jucarii; armele de airsoft sunt clasificate ca arme ce nu necesita permis, dar tot uz ilegal de arma se numeste. Daca e noapte si iti intra in curte atunci se incadreaza la legitima aparare si ai voie sa tragi si cu arma cu glont (cazul Adrian Iovan), altfel intri intr-o belea mare pentru bilute de plastic de 6mm.
 
DORI e o clasificare a nivelului de informație vizuală pentru mai multe obiective diferite, de exemplu dacă la dimensiunile curții tale ți-e bine ca între 3 și 8 metri să fie zona de Recunoaștere a unei persoane cunoscute după îmbrăcăminte sau modul în care merge, deși dacă e să-i faci screenshot la mutră o să iasă un timbru de 160x120 pixeli mișcați, mult prea puțin pentru ca altcineva care nu cunoaște persoana aia să-i poată face o Identificare fără nici o urmă de îndoială doar pe baza imaginii decât dacă a venit mai aproape de 3 metri de cameră și așa să-i ocupe mecla jumătate din cadrul de 8MP și bine iluminat noaptea de iluminatorul IR. Problema e că asta presupune diferențierea acestor scopuri în justiție sau ceva, ori la noi nu absența unor imagini high-res cu un hoț este cauza nerezolvării cazului de Poliție și aducerea vinovatului în instanță.

Așa că poți folosi DORI în mod realist cel mult penru a alege vreo cameră cu care să poți face cu o rată bunicică de succes recunoaștere automată a obiectelor (persoană, mașină, animal de casă) și poate chiar identificare a membrilor de familie. Au început să apară camere care fac asta independent și offline - tehnologia e de mult timp bine bătătorită în China. A fost chiar scandal la camerele Eufy făcute de Anker că făceau ID recognition offline după ce le antrenai să recunoască cine locuiește în casă și să clasifice evenimentele înregistrate drept „pufi a declanșat mișcare în camera 3” vs. „pisica a trecut prin camera 2” și „persoană necunoscută în cadrul 2”. Dar Eufy făcea facial fingerprinting la oricine apărea în cadru, și apoi făceau upload pe șestache la toate aceste imagini și fingerprint-ul digital în cloud-ul Eufy, de unde aceste identificări ale aceleiași persoane erau coroborate și astfel orice cameră Eufy din lume te putea identifica (chiar dacă proprietarul unei camere nu te-a programat în camera lui și nu i-ar fi apărut cumva că ești recunoscut de cameră de undeva). Dacă ar fi fost atât de comune camerele Eufy precum sunt camerele Ring în State, chinezii ar fi putut practic să urmărească peste tot pe unde te plimbi prin oraș, fără știrea sau acceptul tău.
 
Doar să adaug și eu ceva: dacă ai dispozitive Apple și ai iCloud, depinzând de planul pe care îl ai (50GB, 200GB, 2TB), poți adăuga camere și să stochezi evenimente gratuit. Asta ca să nu plece oareșcine cu DVR-ul sub braț, de pildă. E tot cloud, e drept, dar sunt șanse să nu dispară așa ușor ca o firmă chinezească și să respecte niște standarde de confidențialitate mai bine decât alții.
 
M-as feri de Hikvision sau Dahua, am avut NVR+ camere Dahua tocmai ca sa iau ceva mai bun decat Hikvision si au fost slabe pe partea de soft, dupa vreo 3 ani au inceput sa pice camerele (mergeau dar nu ma mai puteam conecta la ele). As zice mai bine TP-Link / Tapo, sunt aproximativ in aceeasi zona de pret.
 
Nu am vazut nici o camera Hikvision picata si am pus 3 NVR-uri si vreo 16 camere, ultimele acum vreo 18 luni, cele mai vechi acum vreo 4 ani, cred. A picat un HDD, peste noapte la -20 de grade.
 
Back
Top