Berarie

ipman

Membru Senior
Si ultima isprava, am reusit sa pun cap la cap un utilaj de facut bere.
Ajutat putin si de faptul ca aici orice bautura cu peste 3 la suta alcool nu se vinde decat la magazinele monopol de stat, am pornit berea.
Acum se fermenteaza o bere de tip Kriek, adica bere belgiana cu cirese.

Mai face cineva asa ceva sau e interesat?
 
Mie mi-a placut.
Asta culmea e bere in care este dizolvat un fel de gem de cirese natural, care participa la fermentatie, nu e doar aroma.
 
Cand ajungi la alambic si rachiu de mere / pere / whatever, discutam. Musai peste 52 de grade. Probabil ca acolo risti vreo 15 ani de puscarie... :D
 
  • Like
Reactions: Neo
Si la noi parca au pus limita la productia de rachiu home made, dar inca n-am auzit sa ancheteze pe careva. Ce-i drept nici productia de prune n-a mai fost ca odinioara cand stateam o noapte intreaga sa pazesc doua alambice de 1000 litri fiecare. :D
 
Este permis sa faci alcool pentru consum propriu. Dar nu e voie sa comercializezi.

Nu ma gandesc sa fac alcool tare, nu mai rezist ca in tinerete cand radeam vodca cu litri. Acum o iau batraneste cu o bere aromata.
 
Da, vad ca n-au mai introdus limita la cantitate, cat timp este pentru consum propriu. Dar ai obligatia sa declari alambicul. :D
“toate gospodăriile individuale care deţin instalaţii de producţie de ţuică şi rachiuri de tip alambic au obligaţia de a se înregistra la autoritatea vamală teritorială în raza căreia îşi au domiciliul”.
 
Dupa ceva vreme, Kriek-ul s-a terminat si s-a maturat. E foarte bun, chiar daca am facut greseala sa nu dizolv tot si a iesit ceva mai putin tare din punct de vedere alcoolic.
Am corectat greseala, am pus un cidru la facut si de data asta a iesit minunat.
 
Ma tem ca pozele nu spun nimic despre gust. Si partea vizuala nu e nici o minune, am refolosit niste sticle de limonada care erau mai scumpe cu cativa lei decat o sticla goala similara.
hulubei am folosti un kit de bere de la Brouwland, care contine intr-o conserva tot ce ai nevoie, adica malt si hamei fierte sub forma de lichid gros. Pe asta l-am pus intr-un recipient de fermentat care se numeste FastFerment.
Toata munca se rezuma la amestecarea conservei cu apa calda, drojdia si zaharul necesare. Drojdia vine in pachet, zaharul se gaseste in orice magazin, etc.
Apoi rabdare o saptamana sa fermenteze, inca una sa se depuna reziduurile, se trage in sticle si daca mai vreti si spuma, se mai pune putin zahar si mai astepti inca doua saptamani.
 
Inteleg ca numai eu savurez un Tripel in timp ce ma uit cum fermenteaza un Framboos? Miroase in casa extrem de bine.
 
Nu pun ca unii de aici nu sunt de acord cu gratarele electrice.
Dar inginerul din mine este satisfacut cu proba de temperatura care monitorizeaza interiorul la fix. Porcul il nimeresc si fara, dar la vita e tare greu sa scoti o friptura suculenta fara sa masori exact temperatura.
Ca sa nu mai zic ca experimentam cu diferite retete de carne marinata.
 
Pentru bere@home, nu ne oferi niste surse de informatii, ceva starter kits, spatiu necesar etc (asa cum a facut Neo in topicul cu tastauri?). M-as apuca si eu sa fac, dar nu stiu daca am conditii.
 
Nu am nici un link in care sa fie cuprinsa o cantitate de informatie decenta.
Spatiul de care ai nevoie este cel pe care sta vasul de fermentat si sticlele cu produsul finit. Fermentatorul are "la sol" un cerc cu diametrul de vreo 40cm si inaltime vreun metru.
Eu il am pe asta pentru ca mi s-a parut raportul optim intre timp si calitate. Dar sunt si alte solutii, depinde de cine si unde vinde, pret, etc.
La vasul asta, pe care poti sa-l cumperi kit cu suport cu tot, am mai adaugat un fel de imbracaminte izolatoare termica si dracia asta care tine temperatura constanta. Evident, nu este necesara daca ai acces la o pivnita sau alt loc similar in care temperatura e relativ constanta si in jur de 18-20 de grade.
Cu toate jucariile astea puse la punct poti fermenta berea. O cumpar sub forma de conserva ca asta pe care o scurgi in vasul de fermentat, adaugi drojdia (inclusa in pachet chiar daca nu pare la cum arata conserva) zahar (de preferat fructoza sau zahar special) si apa pana cand se face volumul necesar. Astepti o saptamana, tragi in sticle ... te mai uiti la ele vreo 2 saptamani ca sa se faca buna-buna si gata .... dar daca nu ai rabdare se poate bea pe loc.
 
Back
Top