Pai macar o scurta prezentare ar fi utila: cat de usor e de folosit, in cat timp scrii un disc, cam cat intra in mod real, ce durata de viata de astepti sa aibe, cat de usor e sa cauti prin discuri versus un NAS de cativa TB etc.
O să încep cu costurile: 585 RON unitatea
Samsung SE-506AB/TSBD.
Discurile sunt ceva mai greu de găsit la preţuri ok, în principiu ar trebui să se găsească cake de 10 Verbatim la 65 de lei. Practic, cauţi de-ţi ies ochii. Magazinele de electronice deseori au doar la jewel case ceea ce face preţul aproximativ dublu, asta dacă nu sunt nesimţiţi şi oferă doar exemplare la 20-30 de lei (da, pentru single layer). În hypermarketuri dai de rafturi întregi cu blank-uri DVD şi CD de toate felurile posibile dar Blu Ray deloc.
Încă mai caut magazine care să aibă blank-uri BD la preţuri decente. Deocamdată am găsit doar la comenzi online, la cel.ro (Bucureşti) respectiv dvd-r.ro (Galaţi). Te poţi duce şi mai jos cu preţul, la 50 lei/cake 10, ca de exemplu la memorex.ro (Bucureşti) (au magazin de desfacere în apropiere de Răzoare) dar nu ştiu ce încredere să am în marca Estelle. Altfel, au de toate, carcase slim, mape etc.
La 6.5 lei pentru 25 GB iese cost per GB de ~0.28 (pentru că are capacitate reală ~23 GB). Cost echivalat la HDD-uri de la 1,5TB în sus de cele mai ieftine.
miahi, nu lua ca referinţă oferta PCG la blankuri BD, cineva care se apucă de treabă cu gândul să scrie măcar câteva zeci de discuri va căuta preţuri mai ok.
De folosit e simplu

bagi unitatea în USB (ai nevoie de 2 mufe), dai drumul la Nero sau ImgBurn (lumea recomandă cu căldură ImgBurn, eu folosesc NeroLinux 4 din motive de Linux), alegi BD UDF, pui UDF v2.5 dacă nu e deja (NeroLinux e mai vechi şi vroia să-mi sugereze 1.02) then sit back and relax. UDF 2.5+ nu e o problemă nici pe Linux, nici pe Windows de la Vista încoace, şi mi l-a văzut şi media playerul WD TV Live (well, are firmware mânărit deci poate nu e reprezentativ).
Durează ~30 de minute un BD-R full de 25 GB. Capacitatea cum spuneam este de 23.000MB, la o adică poţi să mai bagi ~100MB dar deja eşti pe cont propriu. Dacă foloseşti "defect management" timpul se dublează (1 oră) dar în schimb unitatea îşi alocă o zonă pe care o verifică să fie ok iar în timpul arderii verifică imediat fiecare sector scris (de unde dublarea timpului) şi dacă nu e ok îl rescrie în zona verificată.
Câteva cuvinte despre discurile BD: sunt o tehnologie mult mai inteligent gândită decât CD sau DVD, care au pornit de la CD Audio respectiv DVD Movies iar partea cu blankurile şi scrisul acasă au fost hack-uri adăugate mai târziu. Blu Ray a luat în considerare chestiile astea din start. Are acces secvenţial, ca un HDD, deci dacă faceţi o scriere parţială nu vă speriaţi să vedeţi inele scrise împrăştiate pe suprafaţă, nu doar unul care creşte de la centru ca la CD/DVD. Are protecţia fizică (Hard Coat) mult mai bună decât la DVD şi incomparabilă cu CD -- asiguraţi-vă că luaţi blank-uri cu Hard Coat, în ziua de azi n-ar trebui să mai existe fără dar mai ştii...
Privind durata de viaţă, evident că n-avem cum şti dinainte. Însă mă aştept să reziste excelent, pentru că ţine de modul de stocare. Eu ţin discurile în mape cu buzunare, închise cu fermoar (se găsesc în Ikea), în poziţie verticală, deci nu fac presiune unele pe celelalte şi nu-s afectate de soare, temperatură, umezeală etc. În felul ăsta am DVD-uri vechi de 10 ani încă fără probleme. Multă lume le aruncă într-un cake şi principala problemă apare pentru că cele de sus apasă pe cele de jos şi le deteriorează. Teoretic un cake depozitat la loc ferit e ok, dacă n-ar fi problema asta. Poate BD sunt mai rezistente din punctul ăsta de vedere, dar nu prea cred. Deci vă recomand să ţineţi cake-urile culcate. Dacă luaţi jewel case individuale nu se mai pune problema.
Dacă luaţi mape, atenţie să fie corect gândite, am dat de unele mai chinezeşti pe care era fizic imposibil să le umpli, era cotorul prea mic pentru cât se umflau "paginile" cu toate discurile în ele. O mapă de 48 trebuie să aibă cotorul de 4 cm.
Căutarea prin discuri se face indexând cum zicea şi Neo cu programe gen WhereIsIt. Pe Linux folosesc Gnome Catalog pe desktop şi cdcat pentru scripturi şi linia de comandă. Nu au foarte multe features dar în definitiv nici nu*ştiu ce-ţi trebuie în afară de "e pe discul cutare". Evident, găsirea discului ţine şi de cum îţi organizezi tu borcanele/mapele etc.

Dar asta e valabil şi pentru directoarele pe NAS.