Backup pe discuri Blu Ray

wirespot

Membru Senior
Eu m-am supărat şi-am rezolvat problema stocării în masă cumpărând un Blu Ray writer. Dacă mai e cineva interesat de varianta asta deschid un topic dedicat (sau poate e deja unul?)

NAS-ul o să rămână cu 1 TB pentru chestiile des accesate/populare. Şi o să-i mai pun un receptor/emiţător infraroşu, un TV tuner (am găsit un Hauppauge DVR-150 cu encodare hardware MPEG-2), un MythTV şi un HDD de 320 GB pentru înregistrări live.
 
Pai macar o scurta prezentare ar fi utila: cat de usor e de folosit, in cat timp scrii un disc, cam cat intra in mod real, ce durata de viata de astepti sa aibe, cat de usor e sa cauti prin discuri versus un NAS de cativa TB etc.
 
1. Idiot proof.
2. Timpul de scriere variază, IMGBurn arată cel mai bine cum crește viteza pe măsură ce laserul se mișcă de la interior spre exteriorul discului - ceea ce este de așteptat. Una peste alta, cu o viteză 4x ai variații liniare de la 2x la 4x. Nu am făcut o medie dar eu las discul la scris și nu-mi bat capul până nu termină și selectez și verify written data. Undeva pe la 15-30 de minute pentru un disc de 25GB, să zicem.
3. ~23GB (23.3GB) pe un disc de 25GB și ~46GB (46.6GB) pe un disc de 50GB. Estimez undeva pe la 93GB (93.2GB) la un disc de 100GB (Bluray XL).
4. Ar trebui să fie făr' de moarte, pentru că suprafața efectivă a discului este mult mai rezistentă VS CD/DVD din experiența mea, s-a întâmplat să mai scap un disc și nu avea nicio zgârietură VS alte medii de tip CD/DVD care se umpleau de zgârieturi fine la căderi asemănătoare.

Una peste alta unitățile au scăzut la preț (oarecum) și mi se pare că viteza de acces a datelor nu este supărătoare. Practic este un excelent mod de backup/stocare, mult mai hassle free ca un NAS - discurile pot fi puse lângă boxe șamd VS HDDuri care totuși cer anumite condiții pentru stocare plus minus wear and tear.
5. Indexare cu un program gen WhereIsIt și ar trebui să fie mult mai ușor VS NAS, mai ales dacă pui baza de date pe un SSD.
 
Pai macar o scurta prezentare ar fi utila: cat de usor e de folosit, in cat timp scrii un disc, cam cat intra in mod real, ce durata de viata de astepti sa aibe, cat de usor e sa cauti prin discuri versus un NAS de cativa TB etc.

O să încep cu costurile: 585 RON unitatea Samsung SE-506AB/TSBD.

Discurile sunt ceva mai greu de găsit la preţuri ok, în principiu ar trebui să se găsească cake de 10 Verbatim la 65 de lei. Practic, cauţi de-ţi ies ochii. Magazinele de electronice deseori au doar la jewel case ceea ce face preţul aproximativ dublu, asta dacă nu sunt nesimţiţi şi oferă doar exemplare la 20-30 de lei (da, pentru single layer). În hypermarketuri dai de rafturi întregi cu blank-uri DVD şi CD de toate felurile posibile dar Blu Ray deloc.

Încă mai caut magazine care să aibă blank-uri BD la preţuri decente. Deocamdată am găsit doar la comenzi online, la cel.ro (Bucureşti) respectiv dvd-r.ro (Galaţi). Te poţi duce şi mai jos cu preţul, la 50 lei/cake 10, ca de exemplu la memorex.ro (Bucureşti) (au magazin de desfacere în apropiere de Răzoare) dar nu ştiu ce încredere să am în marca Estelle. Altfel, au de toate, carcase slim, mape etc.

La 6.5 lei pentru 25 GB iese cost per GB de ~0.28 (pentru că are capacitate reală ~23 GB). Cost echivalat la HDD-uri de la 1,5TB în sus de cele mai ieftine. miahi, nu lua ca referinţă oferta PCG la blankuri BD, cineva care se apucă de treabă cu gândul să scrie măcar câteva zeci de discuri va căuta preţuri mai ok.

De folosit e simplu :smile: bagi unitatea în USB (ai nevoie de 2 mufe), dai drumul la Nero sau ImgBurn (lumea recomandă cu căldură ImgBurn, eu folosesc NeroLinux 4 din motive de Linux), alegi BD UDF, pui UDF v2.5 dacă nu e deja (NeroLinux e mai vechi şi vroia să-mi sugereze 1.02) then sit back and relax. UDF 2.5+ nu e o problemă nici pe Linux, nici pe Windows de la Vista încoace, şi mi l-a văzut şi media playerul WD TV Live (well, are firmware mânărit deci poate nu e reprezentativ).

Durează ~30 de minute un BD-R full de 25 GB. Capacitatea cum spuneam este de 23.000MB, la o adică poţi să mai bagi ~100MB dar deja eşti pe cont propriu. Dacă foloseşti "defect management" timpul se dublează (1 oră) dar în schimb unitatea îşi alocă o zonă pe care o verifică să fie ok iar în timpul arderii verifică imediat fiecare sector scris (de unde dublarea timpului) şi dacă nu e ok îl rescrie în zona verificată.

Câteva cuvinte despre discurile BD: sunt o tehnologie mult mai inteligent gândită decât CD sau DVD, care au pornit de la CD Audio respectiv DVD Movies iar partea cu blankurile şi scrisul acasă au fost hack-uri adăugate mai târziu. Blu Ray a luat în considerare chestiile astea din start. Are acces secvenţial, ca un HDD, deci dacă faceţi o scriere parţială nu vă speriaţi să vedeţi inele scrise împrăştiate pe suprafaţă, nu doar unul care creşte de la centru ca la CD/DVD. Are protecţia fizică (Hard Coat) mult mai bună decât la DVD şi incomparabilă cu CD -- asiguraţi-vă că luaţi blank-uri cu Hard Coat, în ziua de azi n-ar trebui să mai existe fără dar mai ştii...

Privind durata de viaţă, evident că n-avem cum şti dinainte. Însă mă aştept să reziste excelent, pentru că ţine de modul de stocare. Eu ţin discurile în mape cu buzunare, închise cu fermoar (se găsesc în Ikea), în poziţie verticală, deci nu fac presiune unele pe celelalte şi nu-s afectate de soare, temperatură, umezeală etc. În felul ăsta am DVD-uri vechi de 10 ani încă fără probleme. Multă lume le aruncă într-un cake şi principala problemă apare pentru că cele de sus apasă pe cele de jos şi le deteriorează. Teoretic un cake depozitat la loc ferit e ok, dacă n-ar fi problema asta. Poate BD sunt mai rezistente din punctul ăsta de vedere, dar nu prea cred. Deci vă recomand să ţineţi cake-urile culcate. Dacă luaţi jewel case individuale nu se mai pune problema.

Dacă luaţi mape, atenţie să fie corect gândite, am dat de unele mai chinezeşti pe care era fizic imposibil să le umpli, era cotorul prea mic pentru cât se umflau "paginile" cu toate discurile în ele. O mapă de 48 trebuie să aibă cotorul de 4 cm.

Căutarea prin discuri se face indexând cum zicea şi Neo cu programe gen WhereIsIt. Pe Linux folosesc Gnome Catalog pe desktop şi cdcat pentru scripturi şi linia de comandă. Nu au foarte multe features dar în definitiv nici nu*ştiu ce-ţi trebuie în afară de "e pe discul cutare". Evident, găsirea discului ţine şi de cum îţi organizezi tu borcanele/mapele etc. :smile: Dar asta e valabil şi pentru directoarele pe NAS.
 
Am căutat mult şi bine blank-uri Blu Ray decente (ca preţ şi marcă). Am găsit mărci mai obscure (gen Estelle) în mai multe locuri, pe la magazinaşe online, dar nu-mi inspiră încredere. Am găsit cake-uri de 10 Verbatim 25GB 6x la cel.ro la 65 de lei, este cam cea mai ok ofertă de până acum. Am mai găsit la Flanco pachet de 3 BD Verbatim 25GB 4x cu jewel case, la 40 de lei, dar în mod evident merită doar dacă eşti lângă un magazin Flanco şi "must have BD now" neapărat. Preţul per disc e dublu faţă de cake de 10 dar chiar şi aşa e mult mai ok decât alte oferte nesimţite pe care le-am văzut.
 
Mda, se pare ca nu ma tenteaza un inscriptor Blu Ray nici daca il primesc gratuit (se mai intampla). Nu e rau, dar nici util nu imi este, mi-e prea lene sa caut printre discuri si sunt prea multi utilizatori in retea la NAS ca sa fie fezabil sa caute si altii prin discuri.
 
HDD-urile "green" de 2-3 TB au un pret per giga excelent si o fiabilitate foarte buna, daca stau in dulap acolo unde ai vrea sa tii discurile BluRay. Un rack intern sau extern eSATA sau USB 3.0 si gata backup-ul. Eu merg pe varianta asta de ani de zile, am deja vreo 13 TB de storage in total, dintre care cam 9-10 TB stau la dulap 99% din timp.

Discuri? Multa munca, greu de accesat informatia, de multe ori cand vrei ceva de pe ele o sa renunti daca nu-i o problema de viata si de moarte. Been there, done that, am peste 100 de DVD-uri adunate din perioada lor de glorie si mi-e si scarba sa le mai bag in unitate sa vad daca mai functioneaza. :mda:
 
La orice long term storage trebuie sa existe backup. Din cauza accesarii foarte rare, de obicei se face si backup-ul pe acelasi tip de mediu.
 
Mie nu mi s-a intamplat niciodata sa pierd si datele si backup-ul simultan si am date extrem de vechi, de pe vremea 486-lui. Cele mai frecvente pierderi au fost cauzate de 1) stergerea din neatentie a directorului gresit si 2) degradarea discurilor optice.
 
Sunt curios de ce tot spuneți de căderea discurilor optice, voi scrieți pe discuri de duzină la viteza cea mai mare de vă pică așa des?
 
Ale mele sunt Creation cumparate la bax in 2003 si scrise la 4x. Au avut probleme cam 2% pana acum, dar ultima verificare a fost acum 3 ani...
 
Sunt curios de ce tot spuneți de căderea discurilor optice, voi scrieți pe discuri de duzină la viteza cea mai mare de vă pică așa des?

Din cateva mii de discuri scrise pe diverse medii si viteze (de la 4x la 32x, nu am scris la 52x dar nici nu stiu daca asta mai conteaza) cam jumatate nu au mai putut fi deloc citite dupa ~10 ani, iar cele de ~ 5 ani erau citibile cu erori ocazionale. Nu as putea spune ca erau unele foarte bune si altele foarte proaste, serii intregi de Traxdata au fost bune, unele au fost proaste, oricum nu mai am incredere in medii optice scrise in casa pentru stocare pe termen lung (spre 10 ani).

Mie nu mi s-a intamplat niciodata sa pierd si datele si backup-ul simultan si am date extrem de vechi, de pe vremea 486-lui. Cele mai frecvente pierderi au fost cauzate de 1) stergerea din neatentie a directorului gresit si 2) degradarea discurilor optice.

Daca citesti cu atentie observi ca ma refer la caderea a 2 discuri optice simultan - foarte posibil daca sunt modele identice sa pice cam dupa acelasi timp. La fel daca ai 2 benzi de streamer si una pica e posibil sa pice si a doua din simplul motiv ca fiind stocate impreuna si in aceleasi conditii ce o face pe una sa pice o afecteaza si pe a doua (desi sunt foarte rezistente in general). Daca folosesti 2 medii diferite de backup ai sanse foarte mari sa aibe durata de viata diferita.
 
No așe să dăm cu bump. Am ajuns la o cifră de ~40 BR scrise cu diverse backups destul de rare (făcute majoritatea la migrări spre SSD & stuff, foarte rar regulat) și pot spune că a devenit cam enervant cu bagă discu'/scoate discu'/rinse and repeat.

De ce-s mulțumit - se pare că țin foarte bine în timp. Am restaurat un backup de acum 3 ani și a mers stas, fără nicio problemă, viteza m-a surprins și pe mine (drive extern, interfață USB 2.0, terminat vreo 30GB în aproximativ 10 minute w00t). Problema majoră a fost să-mi aduc aminte parola cu care criptasem backup-ul :biggrin:

Pe de altă parte, soluția spre care mă îndrept încet dar sigur este un NAS, aș prefera să-mi fac backups regulat și apoi lunar de exemplu tras pe BR o versiune "finală" pentru long-term storage. Continuarea aici.
 
Last edited by a moderator:
Da, după ce am făcut calculul mi s-a părut și mie oarecum aberant, but... :\
 
Back
Top