Artificial intelligence

Au tăiat accesul ca să nu îi dai tu ca input cod sau date de-ale firmei, pentru ca nimeni nu știe ce se întâmplă cu ele și unde ajung... foarte probabil ca toate prompturile sa fie salvate undeva.
Serios, cine-i suficient de tâmpit încât să încarce cod proprietar de unde lucrează în ChatGPT? :D

Supraestimezi grosolan majoritatea coderilor, angajați pe abilitatea de a gugăli probleme și a da copy&paste de pe stackoverflow și altele. Aș vrea să cred că s-ar aplica un clopot al lui Gauss, dar experiența practică îmi dă mari îndoieli.

Dacă vreți să aflați niște lucruri despre ChatGPT în română, recomand o resursă.

„Valurile Inteligenței Artificiale” sunt o serie de discuții live pe tema inteligenței artificiale. Publicul țintă sunt în general antreprenori și angajați în companii, care doresc să aplice A.I. în mediul de lucru. Dacă sunteți foarte avansați deja în IT, e posibil să nu aveți o mare valoare în urma discuțiilor, dar pentru începători/nivel mediu ar trebui să fie informații relevante.

Sesiunile pot fi urmărite în aplicație, în secțiunea dedicată – iOS / Android. Pot fi, de asemenea, văzute și pe desktop, în secțiunea dedicată. Pentru crearea unui cont se solicită aprobare, este înscriere gratuită, dar trebuie aprobată.

Puteți să considerați canalul ca o formă mai bună de lucru de ascultat în fundal, mai degrabă decât un radio.

Preview - unele sesiuni sunt disponibile integral aici, ca să vă lămuriți dacă sunt OK sau nu:

Complet - va trebui să faceți cont gratuit aici:
(necesită aprobare)

AI a mai evoluat oleacă, acum nu mai e necesară o înregistrare a vocii destul de detaliată pentru a fi clonată vocea, ci câteva secunde de audio sunt destule. Apoi cu doar 40$ poți genera 500 de minute de înregistrare a vocii spunând orice fel de text vrei. Super ieftin și eficient pentru a face o mică fraudă prin telefon, de exemplu. Da, încă mai sună un pic metalic dar se va corecta și aia curând.

M-am jucat puțin aseară cu Deepseek-R1:7b și Gemma3:1b. Sunt suprins cât de bine rulează local pe RTX4060 modelele astea două. Gemma3:27b e mult mai lent, probabil din cauza celor doar 8Gb de RAM de pe placa video.

Tot nu mă prind la ce ar fi util un sistem local:
- m-ar putea ajuta să caut informații despre un subiect anume. Pot să fac asta și de pe telefon cu Gemini, folosind resursele Google sau caut eu de mână pe motorul de căutare favorit.
- mă gândeam să o învăț pe fiică-mea să îl folosească la teme, dar cred că e mai util pentru ea să facă proiectele manual, învață mai multe.
- aș putea să îi dau manualele de la electrocasnicele din casă, să fie un asistent RAG când am întrebări despre cum fac chestii cu mașina de spălat sau cuptorul. Dar și asta e o chestie de nișă, 100% din nevoile curente sunt acoperite de programele știute.

Deci am un/mai multe LLM-uri. Ce fac cu ele util? (în afară de a le șterge și a elibera spațiul pe SSD).

Dpmdv singura utilitate a unui LLM acasă este să am o interfață vocală locală cu restul de home automation care e tot local. Gen, să pot striga „hei casă, aprinde lumina la baie la etaj” și să n-am nevoie de internet funcțional și cloud services pentru asta.

Amazon Alexa avea opțiunea să facă procesarea de voce offline. Bezos s-a sucit că nu îi e profitabil așa, și de la sfârșitul lui martie, toate produsele Echo vor înregistra continuu și vor trimite în cloud ceea ce se vorbește, pentru trainingul AI-ului lor, care apoi va deveni un serviciu pe abonament pentru a fi folosit (Alexa+).

Na, iaca motivul pentru a avea un LLM offline acasă, dacă te-ai obișnuit cu interacțiune vocală.

Back