Articole şi teste interesante

Rabbit

Nebun
Rugămintea e să postaţi articole şi teste cât mai complete din domeniul plăcilor grafice, legate de prezentări de chip-uri, tehnologii sau de modele remarcabile de plăci, nu un roundup cu 20-30 de produse.

De asemenea, concluziile testelor sau un mic comentariu este binevenit, de preferinţă în limba română, nu citat.


Chip-urile din familia NV40 încep să fie din ce în ce mai răspândite. Membrii familiei pe care Beyond3D i-a analizat sunt GeForce 6800 Ultra, 6800 GT şi 6800. Comparaţia merge de la caracteristicile fiecăruia (vezi ataşament) până la diferenţele dintre câteva versiuni de drivere. De exemplu, în FarCry cu rezoluţia de 1600x1200, ForceWare 60.72 se comportă foarte slab, oferind 47.5 fps faţă de cele peste 76 fps în versiunile 61.xx.
 

Attachments

 • nv40.png
  nv40.png
  3.6 KB · Views: 2,027
Review al plăcii ATI Mobility Radeon 9800 pe AnandTech. Din câte văd, se comportă ca un Radeon 9800 obişnuit, fiind puţin peste Radeon 9700 Pro şi puţin sub Radeon 9800 XT.
 

Attachments

 • mr9800.png
  mr9800.png
  12.5 KB · Views: 1,987
Power Consumption of Contemporary Graphics Accelerators. Part I: Graphics Cards on ATI Chips, Part II: NVIDIA vs. ATI.

Un articol-test realizat la un nivel cât se poate de profesional de către cei de la X-bit labs, pe care vi-l recomand dacă sunteţi curioşi cât şi cum consumă plăcile grafice.
 

Attachments

 • 6800u.png
  6800u.png
  2.9 KB · Views: 1,974

Attachments

 • ati_vs_nvidia.png
  ati_vs_nvidia.png
  8.8 KB · Views: 1,923
NVIDIA's GeForce 6 SLI: Demolishing Performance Barriers

Toţi am auzit despre SLI, încă de pe vremea defunctului 3dfx când puteai să foloseşti două Voodoo 2 simultan, pentru a beneficia de puterea de calcul a ambelor plăci. Timpul a trecut, 3dfx şi tehnologiile sale au fost preluate de către NVIDIA şi iată că e momentul să auzim din nou despre SLI, odată cu apariţia noii generaţii NVIDIA NV4x. Site-ul Anandtech a publicat un articol foarte util care explică mai pe larg conceptele care stau la baza acestei tehnologii, care sunt implicaţiile unei configuraţii SLI şi cât de mare este sporul de performanţă adus.
 
Că tot se spune aici de apariţia ei, acum o şi "vedem" la lucru, concurenta ei fiind ATI Radeon X300. :wink:

Este soluţia gamerilor, ieftină şi în acelaşi timp destul de bună.
 
Last edited by a moderator:
ATI Radeon X850 XT Platinum Edition

Un test interesant între ATI Radeon X850 XT Platinum Edition (PCIe), ATI Radeon X800 XT (PCIe) şi NVIDIA GeForce 6800 GT (PCIe) şi în acelaşi timp o prezentare mai detaliată al lui X850 XT PE (Platinum Edition) care dispune de un sistem de răcire îmbunătăţit, însă nu ştim cât de silenţios.
 

Attachments

 • 8-e.jpg
  8-e.jpg
  56.1 KB · Views: 1,747
Mobility Radeon X800 (M28)
Din teste reiese faptul că noua generaţie de notebook-uri cu această placă video sunt o imbunătăţire în domeniu, mai ales pentru gameri, iar viitoarele notebook-uri pot înlocui uşor, uşor PC-urile atât de mari şi incomode.
 

Attachments

 • image005.png
  image005.png
  4.2 KB · Views: 1,682
Din ciclul "Uite SLi-ul, nu e SLi-ul!". Aici se explică de ce SLi nu funcţionează în jocuri "by default". E nevoie ca Nvidia să programeze driverul, acesta să scrie un raport despre joc în driveri şi, în cele din urmă, poate rula în SLi mode.
Mai multe detalii se găsesc în link.
 
X-bit labs ne prezintă un preview al noului chip grafic S3 GammaChromeS18, fiind prezentate tehnologiile ce stau la baza lui. Concluzia este că se anunţă un concurent serios pe piaţa low-end, chip-ul putând concura cu Radeon X300 (RV370).
 

Attachments

 • s3.png
  s3.png
  927 bytes · Views: 1,520
Un mini review realizat de cei de la A1-electronics despre tehnologia Crossfire, patentata de ATI.
Partea buna fata de SLi pare sa fie posibilitatea de a folosi placi video cu cantitati de memorie diferite sau chiar decategorii diferite, driverele avand posibilitatea sa "taie" un anume numar de pipeline-uri placii video mai "capabile" si chiar sa sincronizeze placile cu frecvente diferite. Neajunsuruile vin insa din necesitatea de a cumpara un card "master", editia Crossfire si din faptul ca southbridge-ul ATI nu suporta SATAII si NCQ.
 
Revin tot eu cu un test interesant despre Thermal Throttling-ul placilor nVidia sau "Cum sa descurajezi overclocking-ul". Se pare ca acel throttling ne face sa pierdem puncte importante in testele sintetice si frame-uri in jocuri. Dar exista cateva metode de a trece si peste acest impediment.
 
-Sursa articolului este The Inquirer, deci nu garantez exactitatea informatiilor.

S3 a dezvaluit in sfarsit noua serie Chrome s20.

Cu frecvente de 700/700, 4 unitati vertex share si 8 pixel shader (2.0+), consum de doar 30W si suport pt. tehnologie tip SLI (ei ii spun MultiChrome), solutia de la S3 se vrea un concurent serios din gama mid-range.
Ramane de vazut cat de exacte sunt informatiile celor de la Inquirer si cat bune vor fi driverele.

LINK
 
Unul din primele review-uri la noul 7900GTX. Printre placile din lista comparativa se gaseste si X1900XTX; greu de facut media si vazut care bate pe care, dar rezultatele sunt foarte apropiate...
 
Back
Top