Aparat foto.

... of, of, of, si ce frumos era 200d ala pe alb!
Si uite asa tagma canonistilor nu reuseste defel sa creasca.
 
Nu luam alb, indiferent de model. Si nu vorbesc de gusturile mele. :eek:
 
Kindof review pentru Canon EOS R, după aproape o lună de utilizare și ~10000 de poze.

Pros
* mai mic decât 5D mk IV și mult mai ușor
* full frame (adică 24-70 2.8 e super all-day; pe crop 24mm->38mm, foloseam un 10-18mm ca să compensez pentru wide; nu mai e cazul)
* senzor ok (ISO 50 la nevoie, ISO 12800 destul de utilizabil, dar eu sunt rezistent la purici :biggrin:)
* acceptă obiective EF și EF-S cu crop automat
* ecran bun (rezoluție ok, se rotește în toate părțile)
* foarte customizabil, atât la butoane cât și la interfață și auto stuff
* viewfinder bun (rezoluție imensă, destul de mare); nu eram chiar așa de sigur că o să-mi placă viewfinder-ul electronic, dar e super utilizabil
* bateria ține excelent dacă folosești mai mult viewfinder-ul (o baterie ține o zi de plimbat cu ~1500 de poze)
* focalizare ok cu dual pixel stuff; nu e chiar la nivelul 7D mk II, dar mai nimic de pe piață nu e la nivelul ăla; ex: mici probleme cu focalizarea pe unii nori prin fereastra avionului); poate focaliza la f/8 ok (adică 70-200 f/4 + 2x)
* când te uiți pe viewfinder, punctul de focalizare se poate alege folosind ecranul ca un fel de touchpad; teoretic cu degetul, practic eu am început să folosesc vârful nasului pentru asta :biggrin:
* a venit în pachet cu adaptor EF/EF-S "simplu"; există 3 astfel de adaptoare, unul simplu, unul cu inel customizabil și altul cu filter holder; ar fi fost interesant cel cu inel
* rezistent fizic și cu ceva rezistență la apă
* slot de card UHS-II (>100 MB/s write); nu aștepți cine știe ce la o rafală de RAW-uri
* stă excelent în mână, grip-ul seamănă foarte mult cu cel de la 7D

Cons
* mai puține butoane (există multe review-uri negative de usability, dar e clar că ăia doar s-au uitat că-s puține butoane și n-au stat măcar o oră să vadă că-s chiar utilizabile dacă te înveți un pic; dar ar fi mers altceva în locul touchbar-ului, nu are feedback)
* mici bug-uri (ex: de 2-3 ori nu mi-a rotit corect interfața viewfinder-ului pentru poze verticale); așteptăm update-uri de firmware :smile:
* lumea se plânge că e nu-știu-cum la video; nu mă interesează video prea mult; are buton de video, apeși pe el, face video; poți să-i zici ce fel de setări să aplice când apeși pe buton; are input de microfon; suficient pentru mine
* obiectivele RF sunt fantastice (28-70 f/2L, zvonuri de 12-20 f/2L) dar și groaznic de scumpe
* un singur slot de card; m-am obișnuit cu două la 7D, dar nu e chiar așa de rău - nu le foloseam oricum în paralel, mai mult ca extensie ca să nu schimb cardul când vrea el, ci când vreau eu

N-am mai luat 7D mk II în vacanță, l-am luat pe ăsta. N-am apucat încă să mă uit atent la majoritatea pozelor, dar arată mai bine decât 7D mk II.
 
LE: Pentru un incepator eu as recomanda un card cat mai mic, care sa-l oblige sa gandeasca inainte de a apasa pe buton si de asemenea sa-l oblige sa curete toate pozele rebut in cel mai scurt timp. :smile:

Am cateva carduri prin casa, majoritatea de 32Gb dar am zis sa ma uit si la astea mai mari daca tot sunt la reducere. Am si unul de la o sapuniera mai veche, sa se gandeasca bine inainte sa faca cele doua poze pe care le are la dispozitie. :biggrin:

card32m.jpg
 
Eu folosesc si un CF SD de 1G. :biggrin: Big like celui care ghiceste de ce. :biggrin:
 
Last edited:
Se pare ca am nimerit-o cu aparatul foto, stia de modelul ce l-am luat si il avea in vedere.

Doua poze de la artificiile de anul nou din Cluj, din pacate nu ne-am pozitionat foarte bine si n-am mai folosit trepiedul fiind destul de aglomerat coltul unde am stat.

20190101-1.jpg 20190101-2.jpg

Daca aveti sugestii de materiale pentru documentare, please share. Deocamdata citeste/urmareste tot ce gaseste pe youtube,

Cand am cautat review-uri despre D3500 am dat de tipul asta care mi-a placut cum prezinta si explica,


Multumesc de ajutor! :notworthy:
 
Cred ca pentru inceput ar trebui sa baleieze niste bloguri foto ale unor fotografi cunosuti, pentru latura artistica (nu tehnica). Mie de ex. imi place sa revad evolutia lui mr.Fred (George Nicolae), de cand a aparut "pe sticla (2004) si pana a... disparut:

http://www.paginiweb.com/blog/2004/11/

Desigur ca sunt muuulti altii, dar daca trebuie sa o ia de la zero, asta ar fi propunerea mea. Dupa aia ajungem si la cei "grei". :smile:
 
  • Like
Reactions: LNT
Cred ca pentru inceput ar trebui sa baleieze niste bloguri foto ale unor fotografi cunosuti, pentru latura artistica (nu tehnica). Mie de ex. imi place sa revad evolutia lui mr.Fred (George Nicolae), de cand a aparut "pe sticla (2004) si pana a... disparut:

http://www.paginiweb.com/blog/2004/11/

Desigur ca sunt muuulti altii, dar daca trebuie sa o ia de la zero, asta ar fi propunerea mea. Dupa aia ajungem si la cei "grei". :smile:
:disperat::frustrat::disperat::frustrat::disperat:


Scuze, cam aia este reacția mea la mr Fred. Măcar în 2015 pare că făcea poze mai decente.


Eu recomand următoarele:
- Michael Freeman - The Photographer's Eye și The Photographer's Exposure Field Guide;
- Peter Hurley - The Headshot.

Sunt cărțile care mi-au schimbat total tehnica. Arta este un efect secundar, apare după ce tehnica ajunge automatizată, la nivel de memorie musculară. 'geaba ești super artist și așezi chestii în cadru patru ore dacă bulești expunerea sau faci focus pe cioara de-afară în loc de nasul prințesei din cameră :smile:

b844df3fd3304288a3775230f51cc4ae.jpg
 
Am inteles: daca cineva care nu a ascultat muzica simfonica in viata lui vine la tine si iti cere sa-i recomanzi cu ce sa inceapa, tu ii recomanzi Arnold Schoenberg direct, nu Vivaldi, nu Mozart, nu Bach. O fi si asta o metoda.
 
Aici nu este vorba de ascultat muzică, ci creat muzică. Mă îndoiesc că dacă cineva vrea să învețe cum să creeze muzică îl trimiți să asculte muzică în loc să-l înveți partea tehnică și reguli de compoziție.

Pe de altă parte, există așa ceva. Deci mno.

 
Si uite asa se inunda netul de poze tehnic perfecte si cu zero continut. :smile: Si desigur ca toti criticii foto sunt niste imbecili (vezi ce poze ies castigatoare la diferite concursuri), iar noi avem intotdeauna dreptate, pentru ca suntem perfecti.
 
Lecțiile alea de pe Morguefile.com sunt cel mai bun început.
Pentru chestii mai complicte există TONE de material documentar. Important e să identifica doamna LNT ce anume stil dorește să abordeze. Dar cum fotografia e "scriere cu lumină", lumina (iluminatul) trebuie să fie preocuparea ulterioară absolvirii junioratului. Pentru asta eu îl recomand pe Gavin Hoey, care și are un stil pedagogic ușor digerabil. L-am recomandat și pentru faptul că arată și tehnici de editare foto. Căci fără editare, poți să te dai peste cap și nu scoți prea multe "hituri". Poate doar în street photography. :wink:

https://www.gavtrain.com/
 
Si uite asa se inunda netul de poze tehnic perfecte si cu zero continut. :smile: Si desigur ca toti criticii foto sunt niste imbecili (vezi ce poze ies castigatoare la diferite concursuri), iar noi avem intotdeauna dreptate, pentru ca suntem perfecti.
Și uite așa se inundă netul de poze tehnic oribil și cu ceva conținut - bebeluși, poze de vacanță strâmbe șamd. Și desigur toți criticii foto sunt niște imbecili pentru că preferă o poză cu orizontul drept sau corectă dpdv tehnic și noi avem întotdeauna dreptate pentru că arta este artă.

Și eu pot, vezi? :biggrin:
 
Back
Top