Kindof review pentru Canon EOS R, după aproape o lună de utilizare și ~10000 de poze.
Pros
* mai mic decât 5D mk IV și mult mai ușor
* full frame (adică 24-70 2.8 e super all-day; pe crop 24mm->38mm, foloseam un 10-18mm ca să compensez pentru wide; nu mai e cazul)
* senzor ok (ISO 50 la nevoie, ISO 12800 destul de utilizabil, dar eu sunt rezistent la purici

)
* acceptă obiective EF și EF-S cu crop automat
* ecran bun (rezoluție ok, se rotește în toate părțile)
* foarte customizabil, atât la butoane cât și la interfață și auto stuff
* viewfinder bun (rezoluție imensă, destul de mare); nu eram chiar așa de sigur că o să-mi placă viewfinder-ul electronic, dar e super utilizabil
* bateria ține excelent dacă folosești mai mult viewfinder-ul (o baterie ține o zi de plimbat cu ~1500 de poze)
* focalizare ok cu dual pixel stuff; nu e chiar la nivelul 7D mk II, dar mai nimic de pe piață nu e la nivelul ăla; ex: mici probleme cu focalizarea pe unii nori prin fereastra avionului); poate focaliza la f/8 ok (adică 70-200 f/4 + 2x)
* când te uiți pe viewfinder, punctul de focalizare se poate alege folosind ecranul ca un fel de touchpad; teoretic cu degetul, practic eu am început să folosesc vârful nasului pentru asta

* a venit în pachet cu adaptor EF/EF-S "simplu"; există 3 astfel de adaptoare, unul simplu, unul cu inel customizabil și altul cu filter holder; ar fi fost interesant cel cu inel
* rezistent fizic și cu ceva rezistență la apă
* slot de card UHS-II (>100 MB/s write); nu aștepți cine știe ce la o rafală de RAW-uri
* stă excelent în mână, grip-ul seamănă foarte mult cu cel de la 7D
Cons
* mai puține butoane (există multe review-uri negative de usability, dar e clar că ăia doar s-au uitat că-s puține butoane și n-au stat măcar o oră să vadă că-s chiar utilizabile dacă te înveți un pic; dar ar fi mers altceva în locul touchbar-ului, nu are feedback)
* mici bug-uri (ex: de 2-3 ori nu mi-a rotit corect interfața viewfinder-ului pentru poze verticale); așteptăm update-uri de firmware

* lumea se plânge că e nu-știu-cum la video; nu mă interesează video prea mult; are buton de video, apeși pe el, face video; poți să-i zici ce fel de setări să aplice când apeși pe buton; are input de microfon; suficient pentru mine
* obiectivele RF sunt fantastice (28-70 f/2L, zvonuri de 12-20 f/2L) dar și groaznic de scumpe
* un singur slot de card; m-am obișnuit cu două la 7D, dar nu e chiar așa de rău - nu le foloseam oricum în paralel, mai mult ca extensie ca să nu schimb cardul când vrea el, ci când vreau eu
N-am mai luat 7D mk II în vacanță, l-am luat pe ăsta. N-am apucat încă să mă uit atent la majoritatea pozelor, dar arată mai bine decât 7D mk II.