Win7 x64 nu bootează pe Lenovo T410 cu 8 GB RAM

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
M-am săturat să mă uit la laptopul de serviciu, un Lenovo T410 model 2537-6R9, cum lucrează continuu pe swap și antivirusul scanează swap-ul în idle, doar fiindcă are o combinație nefericită de 3 GB de memorie pe Windows 7 x64. Așa că am luat două module de 4 GB, că atât duce controllerul din procesor; le-am instalat, BIOS-ul vede capacitatea completă, dar... Windows-ul nu mai bootează. Se înțepenește când ar trebui să afișeze animația colorată deasupra „Microsoft Windows” și stă așa la nesfârșit. Nici în Safe Mode nu face ceva diferit.

Am zis că e de la Windows corporate, umplut de bălării, așa că am dat hard discul afară și l-am înlocuit cu un SSD, după care am început să instalez copia mea de Windows 7 retail. Țeapă, nu ajunge cu instalarea la GUI, moare la „copying files”.

Am încercat separat câte un modul de memorie singur sau în combinație cu cele două originale (2 GB și 1 GB). Am ultima versiune de BIOS. Am activat testarea memoriilor la boot. Setări de viteză la memorii nu există. Nimc nu s-a schimbat.

Am guglit de mi s-a urât. Și alții se plângeau de aceeași problemă cu Windows x64. Cică cu x86 merge, adică bootează, dar e degeaba pe 8 GB :smile: Și cică și unele distribuții linux x64 merg și altele nu, depinde de kernel etc. O altă discuție obscură pe un forum zicea că de fapt secvența de boot moare după încărcarea driverului de disc, când nu mai vede discul, dacă faci upgrade la memorie. (WTF?) Am trecut discul din AHCI în Compatibility. Nimic.

Tind să exclud o problemă hardware, și cred că buba e la Windows undeva. Idei?
 
Cam ciudat, pe T510 n-am avut probleme cu x64 stuff; a venit cu W7 x64 Pro, am avut și 2003 x64 pe el, acum am W7 x64 Enterprise. Memoria nu e aia originală, și nici discul, am avut și SSD-uri în el... Vrei să-ți dau kit-ul meu de Enterprise? (expiră după 3 zile, da' cel puțin poți testa)
 
Am kit-ul de la Microsoft, voi face încercări și cu el. Dar e tare dubioasă treaba, și mă gândesc dacă nu cumva trebuie să integrez ceva drivere ca să meargă bine.
 
Am încercat separat câte un modul de memorie singur sau în combinație cu cele două originale (2 GB și 1 GB).

Da, am încercat și cu un singur modul de 4 GB, în fiecare din cele două slot-uri (sub tastatură și sub laptop). BIOS-ul îl vede corect, Windows-ul se blochează la boot.
 
Incearca sa scoti UEFI si sa pui Legacy boot, eventual scoate secure boot daca ai setari pentru asa ceva.
 
My friend, vorbim generalități sau detalii specifice pentru acest model? Ce UEFI la Lenovo?! Și apoi, care-i legătura între interfața de setare a unor flag-uri CMOS și întreruperea secvenței de boot din Windows x64? :smile:
 
Ai folosit memorii de 1067 MHz, as recommended? Mă gândesc că s-ar putea să fie niște probleme de voltaj pe acolo, fază la care nu știu ce poți să faci. Părerea mea e că problema e 99% de la incompatibilitate RAM. Mă îndoiesc profund că e Windows 7; faptul că BIOS-ul îl vede nu înseamnă că se va comporta OK under load. Vezi dacă îți merge cu o distribuție run-from-CD de Linux.

Eu am instalat memorie extra pe ambele laptop-uri Lenovo (T60, W520); never had a problem, nici cu al doilea care e 64-bit (și 24 GB RAM).
 
Memoriile nu sunt defecte. Frecvența e dată de controllerul de memorie din procesor, setat pe 2x533 MHz; chiar dacă memoriile pot duce 1333 MHz, în laptop funcționează la 1066 MHz. Nu există setări BIOS pentru tensiuni sau frecvențe de memorie, ci doar dacă vreau să facă un test de memorie la POST sau nu.

Nu am mai făcut teste, că m-am luat cu alte treburi. Dar acum 2 ore am fost la un dealer de componente de laptop, unde mi-au montat de probă 2 module de 4 GB venite pe filiera de service Dell, și - a naibii - merg impecabil. În BIOS sunt văzute la fel ca celelalte, dar Windows-ul bootează fără să se mai agațe. Sunt fabricate de Samsung (etichetă Samsung și chip-uri SEC) și perechea a costat 234 lei, vs. 156 lei bucata de KingMax.

Diferența dintre ele? Samsung-urile au 16 chip-uri pe un SO-DIMM, câte 8 pe fiecare parte, pe când KingMax-urile au doar 8 chip-uri pe un SO-DIMM, câte 4 pe fiecare parte.

Acuma să vedem dacă băieții de la Garaj sunt drăguți să-mi ia modulele incompatibile înapoi, că n-am ce face cu ele. :frown:
 
Back
Top