Video

hulubei

questionable intruder
De curand detin un action cam (Xiaomi YI2 4K). Fisierele sunt imense si exceptand totala mea neindemanare in a realiza filmari faine, le consider oricum mult mult prea mari pentru pastrare.
Am vrut sa le reconvertesc si sa folosesc bitrate de aprox 8Mbps si aproape ca arata ca originalul dar tot privind pentru comparatie, am descoperit ca in ciuda bitrateului imens al originalului, videourile au destul artefacte si blocuri care pe o parte le pun pe seama senzorului infim si a procesorului de imagine nonprofi, dar cred ca tin si de algoritmii utilizati la compresie.
E cineva in masura sa ma indrume in asa fel incat sa pot face ca filmele 1080p sa arate nu tocmai a chinezarie? Sunt ceva softuri, filtre, mici jmecherii de urmat pentru post procesare care alaturi de o compresie decenta, filmele sa fie ok?
Exista siteuri de video editing si video capturing in care se invata usor si eficient aceasta latura artistica ceva in genul morguefile pentru foto?
 
Nu chiar. Video este nasol pentru că pierzi ceva fain din fotografie, anume crop.

Toate action cams în afară de gopro au probleme de calitate a imaginii, din păcate. Iar aia nu o rezolvi prea ușor. Poți edita culori şamd pe smartphone, eu am Videohance pentru iOS şi este decent.

4k va fi mereu imens, din păcate, dar nu prea ai ce-i face. Recompresie cu Handbrake şi vezi ce iese ca să te hotărăști pe format şi setări apoi dă-mi un semn să vorbim despre color grading (sau cauți tu pe net).


 
Xiaomi asta chiar e comparabil cu GoPro, cel putin in zeci de viseo urmarite asa este. Softul poate fi diferit, senzor si chip sunt la fel din cate tin minte.

Am facut si filmari 1080p deoarece 4k nu le vad prea mult sensul acum, desi monitorul este un 4k de 32". Acum ma intreb daca nu cumva era mai bine sa filmez 4k si apoi pe pc la recompresia de la zeci de mbps la ceva decent sa fac si resize la 1080p.


 
Teoretic filmarea la 4k pe o camera cu senzor foarte bun si procesarea si conversia la 1080p e o idee buna, practic depinde cat de bun e senzorul ala in 4k si cat pierzi (timp si calitate) cu procesarea.
Am vazut niste filmari 1080p excelente facute cu telefonul mobil, redate pe monitor 1080p, dar nu am vazut video 4k pentru ca nu am un asemenea monitor. Daca diferenta intre 1080p si 4k e la fel de mare ca intre un 720p si 1080p de calitate buna, atunci as strange din dinti si chiar as pastra 4k pe NAS, ca stocarea nu e scumpa.
 
Ai luat în considerare să urci filmele pe YouTube și să le păstrezi doar digital? Stocare nelimitată gratuită. :smile: Poți seta să fie privat upload-ul.

Și, încă ceva - poți, ulterior, download-a filmele la ce rezoluție dorești, și cu un software de calculator poți download-a liste întregi de filme.
 
E o idee fabuloasa sa incarci filmulete de cateva minute si zeci de GB. Cum de nu i-a trecut prin cap pana acum?
 
[voce de reclamă]
Ai filme mari? Au probleme cu artefactele, pentru că bitrate-ul înregistrării e prea mic? Vrei să aibă și mai multe probleme? O soluție inovatoare: urcă-le pe youtube, ca să fie recodate, și o să vezi că versiunea care credeai tu că e proastă e de fapt parfum față de ce poate să scoată youtube din ea. După care ștergi originalul, să nu știe nimeni că se putea și mai bine :biggrin:.

Filmul ăsta arată în original de 10 ori mai bine ca artefacte decât ce a reușit youtube să recodeze, orice i-am făcut.
 
  • Like
Reactions: Neo
Am încărcat odată un filmuleț pe youtube, l-au vizualizat niște cetățeni interesați, apoi a fost cam abandonat. După vreo 2 ani îmi amintesc de el, dau să intru și... țeapă: din lipsă de activitate (și venituri din reclame), toate versiunile high res au fost șterse automat, a mai rămas doar una 360p sau 480p, oricum un rahat ultracompactat cu artefacte. Și în plus i-au tăiat și coloana sonoră, deși era niște muzică făcută special pentru producătorii de filme cu licențiere creative commons free to use commercially, fiindcă nuș' ce agenție retardată s-a gândit să claim ownership și să mulgă niște bani de la fraieri pentru licențierea a ceva nelicențiabil. Deci da, youtube e cam la fel de genial ca idee pentru stocare video pe cât este un tocător de lemne pentru a-ți depozita mobila într-un mod mai compact.
 
Back
Top