Upgrade router

Marius '95

troubleShooter
Azi pe lista de cumparaturi a fost un router SH ieftin, romanesc: Topex Bytton GPRS.

Problema majora pe care o are (probabil motivul pentru care a fost ieftin) este ca nu are WLAN.
http://www.topex.ro/en/products/bytton_-_3g_router_for_soho_
Este varianta cu 1 SIM, 1 USB (desi exista a doua mufa si pare sa fie si conectata, doar gaura in carcasa lipseste), GPRS chior (fara 3G), 32 MB RAM si cred ca 8 MB flash.

1) De GPRS nu am nevoie. Ce card WLAN 802.11 a/b/g/n va functiona fara probleme cu OpenWRT?
2) Trebuie schimbata antena. De unde iau antena, mufa de montat pe carcasa si cablu intern pana la placa?
3) Ce naiba e slotul ala mare din stanga?
4) OpenWRT: merg hub-urile USB si adaptoarele USB-Paralel? Vreau sa sharuiesc o imprimanta paralela.
5) Vreau un tutorial pentru utilizarea stick-urilor USB ca extensie a flash-ului intern pentru aplicatii.

Multumesc.
 

Attachments

  • 20140914757.jpg
    20140914757.jpg
    137.2 KB · Views: 53
Am aflat:
- Slotul este un mini-PCI.
- Cardurile cu cip Atheros merg bine cu OpenWRT.
- Am gasit si cablu cu mufa, si antena.
 
Pustiu pe aici... Nu se pricepe nimeni?
Deci am scris OpenWRT Barrier Breaker. Am configurat switch-ul, pppoe catre RDS, vpn, usb, upnp, am instalat card miniPCI, cablu, antena, ath5k si chiar merge. Si aparent au incaput toate astea in flash, deci nu-i nevoie sa mai mut /root pe stick-ul USB.

Acum intrebarea esentiala: cum fac sa mearga reteaua EDGE?
Se pare ca are instalat un card EDGE miniPCIe. Sunt 99% sigur ca acela este un card USB, conectat doar la doar la pinii USB din acel miniPCIe. Placa mica ce face legatura intre placa principala a routerului (adica placa standard Asus WRT-500g) si placa cu slotul miniPCIe are pe ea un cip neidentificat si se conecteaza pe pinii GPIO ai placii Asus. Cum oare ar putea fi facuta legatura intre GPIO si USB?
 
Cred că acum tu ești epertul în OpenWRT de pe forum :smile:. Nu cred că s-a mai băgat cineva așa adânc în customizări, mai ales pe hardware necunoscut.

Dacă chip-ul e un USB host controller (exemplu), poate să folosească SPI sau alte protocoale pe GPIO. Ar avea nevoie de un driver în cazul ăsta.
 
Mda. Nu i-am dat de cap. Sa mai astepte. Am alta intrebare mai presanta:

Ce daemon pentru port forwarding sa folosesc? As vrea unul care sa nu includa firewall. Ultra-minimalist.
Am downloadat "redir", doar 8 KB, dar se pare ca se configureaza din linia de comanda, cate un singur port/instanta rulata. Nesatisfacator.
Altceva?

PS: As vrea si UPNP. Am cumva nevoie de unul compatibil cu /etc/firewall? Am senzatia ca miniUPNPd deschide porturi folosind acel fisier.
 
Enervant... Foarte enervant.
Stiam ca linux-ul o sa imi faca draci, si, evident, imi face un car de draci.

- IPv6 inclus in tot. Omiprezent. Everywhere. Imposibil de scos fara recompilare, si nici asa nu a testat cineva. Si toate serviciile asculta pe wan!
- Firewall-ul ruteaza. Au copiat ineptia de la Microsoft. Sau poate invers. Sa-i ia dracu pe ambii, ca am impresia ca sunt aceiasi. Deci firewall-ul imposibil de scos.
 
Care e problema cu firewall-ul care nu poate fi scos? Nu-i setezi reguli, dacă nu vrei să filtreze.
 
Marius, scrisesem mai mult referitor la linux, ipv6, firewall, dar nu e cazul, la tine e doar rea vointa si atat.
 
Marius vrea ca anumite concepte standard să funcționeze după cum crede el, nu după cum au fost inventate să lucreze. Aștept momentul când va dori să taie copaci cu lingurița, și de vină va fi creatorul linguriței.

:biggrin:

Altfel m-aș fi băgat în discuție, că clientul la care coordonez momentan proiecte (Vodafone) are câteva mii de Bytton-uri instalate la clienți prin țară, în diverse configurații și cu oameni foarte competenți atât în echipa de networking/radio frequency cât și suport la producător. Dar n-am cum să mă duc la ei cu absurdități gen activat print sharing de imprimantă paralelă pe un router 3G, sau scos IPv6 din kernel în aproape 2015AD. Așa că... :floricele:
 
Omul vrea un router cu firmware custom ca sa contacteze Borg Collective si IP v6 e inutil pentru asa ceva, isi descarca el protocolul de comunicatii din unul din data banks din lobul occipital prin interfata din mana stanga. Voia doar sa goleasca cat mai mult din flash ca sa aibe loc pentru custom code fara sa piarda vremea analizand fiecare chip la nivel atomic si apoi sa rescrie complet partea de software.
 
Marius, scrisesem mai mult referitor la linux, ipv6, firewall, dar nu e cazul, la tine e doar rea vointa si atat.
Da, bineinteles, e rea vointa. Pur si simplu nu doresc ca propriul meu ruter sa mearga cum trebuie!
[/sarcasm]

Sau poate m-am exprimat gresit. Ruterul meu propriu si personal nu trebuie sa mearga asa cum consider eu ca trebuie sa mearga, ci asa cum decid altii ca ar trebui sa mearga, nu?
 
Last edited:
Chief, beleaua e ca unele chestii sunt facute dupa un standard la care trebuie sa aderi automat cand te decizi sa cumperi/utilizezi, custom made pentru ce vrea fiecare nu prea exista, indiferent ca e IT, auto sau femei. :goofy:
 
Conceptul de "al meu propriu și personal" nu mai există în IT de vreo câteva zeci de ani (cam de pe vremea garage computers); tot ce ai e niște plastic, niște siliciu și diverse licențe pentru utilizarea lor; pur și simplu pentru că orice sistem de genul e mult prea complicat ca să mai poată fi făcut de câțiva oameni. Nici măcar să vrei să controlezi, n-o să poți - vezi încercările de "open source laptop" sau "open source phones", care nu-s 100% open source pentru că se opresc în diverse firmware blobs.

Bineînțeles, nu te oprește nimeni să închiriezi un programator C care să-ți facă propriul soft de routare fără firewall; probabil nu costă mai mult de $100k, dacă te limitezi la versiunea ta de router.
 
Exista doar in masura in care iti faci; ce face altul nu e "al tau si personal", e doar "utilizat de tine" si "customizat de tine" cat te tin curelele. Cine a facut un router nu s-a gandit in special la Marius'95, ci la ailalti 1 milion de cumparatori care vor un router si atat, pe care nu ii intereseaza customizari sau modificari; asta e matematica, daca esti singurul dintr-un milion de clienti care vrea ceva atunci nu contezi, esti doar a 7-a decimala la tractor.
 
Voi nu sunteti normali. De ani de zile ma bateti la cap sa trec la linux daca vreau customizari. Ca de ce ma chinui cu Win98, ca de ce incerc nu-stiu-ce chestii in WinXP, etc., etc.Si acum veniti si-mi spuneti ca nici OpenWRT nu e facut pentru customizari, atunci nu stiu ce sa mai zic... Exista pe lumea asta unul care ESTE facut pentru customizari?
 
Depinde cat de departe se merge cu customizarile. Exact cum vrei tu, nimic lipsa, nimic extra, probabil ca nu o sa iti iasa in nici un caz, nici cu WRT-ul ala, ca si ala e facut pentru majoritatea user-ilor de asa ceva, sigur mai sunt nemultumiti.
 
Mie mi-au ajuns firmware-urile routerelor, deși existau custom FW.

No, aș vrea să trec de la 100 Mbps la abonament cu 200 Mbps, la RDS fiind. Treaba e că routerul actual, bunul meu DIR-615, care are vreo 6 ani, cred, nu "poate" decât 100 Mbps. Mă uitai eu pe diverse magazine online pe la alea de zic că pot 300-500-600 Mbps, dar, ciudat, în specificații scrie la Ethernet 10/100 Mbps, numai de Wi-Fi ele putând acei Mbps mai mulți. Nu ciudat, de-a dreptul dubios. Să poată mai mult pe Wi-Fi decât pe fir.
M-aș orienta tot spre un DIR-615, revizie mai nouă, numai dacă "poate" 200 Mbps pe fir. Pe Wi-Fi mi-ajunge și ce am acum, că mere cu 30-40 Mbps curent, pe download.
Ori trebe router Gigabit? :insane:
 
Nu mai bine iti iei un gigabit? Ca poate vrei sa treci la abonamentul ala de 1000MB/s. Vezi ca era un alt thread unde tot cauta neo o jucarie si a gasit ceva netgear r7000.
 
Wtf, noo meleoane? :what: :insane:
Nu-mi prea trebuiesc nici 200 Mbps, dar am făcut un calcul și, momentan, RDS-ul mă cam trage în piept, iar de banii ce mi-i ia acum, aș putea avea absolut aceleași servicii, plus upgrade de net de la 100 la 200 Mbps. Niște dobitoci: client vechi de 8 ani, abonament de pe vremea Triplay, au mărit tariful ușuuuurel până la 69 lei, fără nicio notificare. Și ei în loc să bonifice fidelitatea, o batjocoresc prin menținerea serviciilor, dar mărirea tarifelor. Plănuiesc să le fac o vizită și să mă cert nițel cu ei. Știu, am puține șanse de izbândă cu o recalculare, dar măcar să știe că știu. Singura problemă e că m-am sesizat cam târziu.

M-aș folosi de graficul ăsta pentru throughput WAN-LAN, dar așteptam o recomandare de la Dvs., domnilor.:yeap:
 
Last edited:
Back
Top