Upgrade Mobo+CPU

war4peace

Membru Senior
Un coleg m-a anunţat azi că vrea să-şi facă un upgrade şi îşi vinde vechile componente (Mobo+CPU).
Mobo este un Asus P6T Deluxe Socket 1366 şi CPU este un I7 920 (omul zice că merge până la 4 GHz).
Preţul cerut este 700 RON, e de acord să-i plătesc în 2 tranşe. Bineînţeles că o să trebuiască să mai cumpăr şi memorie (de exemplu asta), dar nu ştiu ce să zic... sincer, tehnologia Socket 1366 e depăşită şi 130W TDP sună cam nasol.

Momentan, am un CPU Intel E6750 (TDP 65W) şi un mobo Gigabyte P35-nu-ştiu-cum, ţinute în spate de un PSU Corsair HX520.

De 3 ani, de când mi-am schimbat placa video, n-am mai aruncat niciun ochi pe piaţa hardware, m-am uitat acum şi văd doar preţuri enorme, cel puţin la procesoare (800+ RON la un i5). Chestia e că jocurile mai noi deja se împiedică în CPU la mine (e.g. Borderlands 2, Sleeping Dogs) dar nu într-atât încât să mă deranjeze, deci nu e vorba de o necesitate urgentă.

Advice please? :smile:
 

war4peace

Membru Senior
Poţi, te rog, să-mi explici ca la proşti?
Adică, merită/nu merită, ce alternative există? Ce mobo+CPU să-mi iau, noi, de 700 RON, care să ofere cam aceeaşi performanţă?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
1. 130W TDP? Ai nevoie de incalzire la iarna?
2. Zici ca nu ai nici un deranj cauzat de procesor; daca nu te doare de ce te legi la cap?
3. Peste x luni/ani iei acelasi lucru mai ieftin sau ceva mai bun la aceiasi bani; daca tot nu ai un motiv real de ce sa schimbi si de ce acum?
4. Nu ai nici o necesitate clara pentru a cauta alternative. Alternative la ce? La a nu face nimic? Nu exista nici o alternativa mai buna decat asta - sa nu faci nimic, sa folosesti in continuare computerul pe care il ai. Stii ce e ala consumerism, stii ce inseamna sa iei ceva ce nu ai nevoie cu adevarat doar pentru ca suna mai bine (oau, I șapte!!!) sau e mai nou cu 1 an.
 

war4peace

Membru Senior
Am frame drops în anumite jocuri, limitări de framerates. Crysis 2 e nejucabil, de exemplu. Nu e o MARE problemă, dar noah...
Nu e vorba de sunat mai bine, e vorba că m-am uitat prin magazinele online şi un spor de performanţă care să justifice un upgrade mă ducea la preţuri gen 2000 RON, ceea ce e absurd IMO. Comparativ, 700 RON sunt yummy, dar TDP-ul ăla e îngrozitor.

OK, am priceput, nu merită. Mulţam :smile:
 

Marius '95

troubleShooter
Sugar daddy
Eu am jucat Crysis 2 mai mult decat decent cu Nvidia GTS 250 (un 9800 GTX+ redenumit). M-a costat ~280 lei de pe okazii in Martie anul asta.
Upgrade-ul la procesor nu stiu daca merita. Jocurile nu prea mai depind de el. Spre exemplu Deux Ex Human Revolution merge si cu Phenom II x2 la 2.4 GHz. Diferenta intre 2.4 GHz si 3.6 GHz nu o vad decat cateva secunde imediat dupa incarcarea nivelului.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Nu te lua după Adi, are un NAS hamster-powered și computerul principal legat în serie cu un bec de 60W.

700 este okish pentru alea, nu dă și un cooler la pachet? Nu mă refer la stock cooler, evident.

LE: nu te lua nici după Marius, cel mai probabil s-a jucat Call of Duty (primu`) și l-a luat drept Crysis din cauza diferențelor neglijabile dintre extratereștri și ruși.

GTS250 este cel mult la nivelul unui 9800GT și aia cu multă îngăduință. Am una într-un sertar.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Nu am zis ca 700 e un pret prost, ci doar un cost aparent nejustificat in contextul in care el a zis ca nu il deranjeaza performanta.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Păi io am tras concluzia că-l cam deranjează. Plus, apropos de 1366 depășit, shit, 1156 este deja depășit. Cel mai probabil la anul pe vremea asta LGA2011 o să fie depășit. Ideea este că eu am cochetat cu un upgrade și singurul care m-ar fi satisfăcut ar fi fost LGA 2011 și proc EE pentru numărul de cores, dar frecvența maximă... mneeah. Nu ar fi meritat diferența de preț. Deci stau cu Nehalem sub NH-D14, la 4GHz, no probs. Au fost o serie de procesoare excelente.
 

war4peace

Membru Senior
Nu ştiu ce-a scris Marius că e pe lista de Ignore şi e foarte bine aşa.
Am anunţat deja colegul că nu le cumpăr, so there.
 

Marius '95

troubleShooter
Sugar daddy
LE: nu te lua nici după Marius, cel mai probabil s-a jucat Call of Duty (primu`) și l-a luat drept Crysis din cauza diferențelor neglijabile dintre extratereștri și ruși.
GRRRR!!! Ma faci sa-l instalez sa-ti arat ce bine merge!
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Yep, bagă un filmuleț. Da` nu care cumva să-l uploadezi pe iutub. :biggrin:

Poate merge bine în 800x600, dar nu văd cum asta ar defini o experiență de joc ok.
 

war4peace

Membru Senior
Măi, pe mine mă ţine placa video (GTX 260) dar bottleneck-ul e la CPU. Borderlands 2 merge foarte bine, albeit la o rezoluţie destul de mică (a ales-o automat), dar tema jocului se potriveşte (în ochii mei) şi la rezoluţii mai mici.
World of Tanks merge foarte bine la 1920x1116, Sleeping Dogs merge OK la 1920x1200 (dar se agaţă la CPU), etc.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Mmm, aș spune că de fapt problema nu este procesorul dacă chestiile merg bine în rezoluții mici.
 

war4peace

Membru Senior
M-am exprimat greşit. Merge şi la rezoluţii mai mari, probabil, dar l-am lăsat la rezoluţia lui că m-am avut chef de setări. Placă video m-o schimb, îmi ajunge asta :smile:
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Mda, desigur, do tell me more. Nu uita să-mi spui și câte procesoare ai testat în vederea unor reviews comparative. :rolleyes:
 

war4peace

Membru Senior
E de la CPU. Un exemplu concret: GTA 4. Simplu de testat. Păstrez rezoluţia din joc, văd că merge cu 10-12 FPS. Merg în BIOS, fac overclocking nesimţit (2.66 GHz - 3.46 GHz), intru iar în joc, ta-dam, 20 FPS. Săraca placă video nici nu ajunge la temperatura maximă. Plus că joc multe jocuri în Windowed mode, văd cu ochii mei că procesorul stă mereu la 100%. Dacă dau drumul la captură video (MSI Afterburner, MJPEG) scade FPS-ul.
Nu e chiar aşa de greu de testat.
 
Top