Umidificator

ipman

Membru Senior
Avem (pluralul vine de la familie) nevoie de un umidificator. Aici clima uscata si rece.
Am avut cateva din cele evaporative (care fierb apa).
As vrea unul "ultrasonic".
Ceva sfaturi pe tema?
 
La laborator avem unul care invarte un burete in forma de roata prin rezervorul de apa si sufla aer peste partea de burete iesita deasupra. F. eficient, dar cam zgomotos si cam mare.
 
Eu am luat iarna trecuta un Adler AD 7957 si a fost destul de ok - si-a facut datoria. Momentan e pus la "naftalina", o sa-l mai folosesc la iarna.
Vezi ca astea ultrasonice folosesc apa demineralizata, nu merge sa pui apa de la robinet.
 
Dezgrop topicul. Cel putin iarna, in apartament, daca nu fac nimic deosebit, umiditatea variaza intre 20 si 25%. Asa ca am pus mana si am luat nu doar un umidificator ci si purificator. Ce sa mai, un pumn de bani, nebunie, Sharp Plasmacluster KC-G50-W.
Toate aproape bune si frumoase (ar fi fost fara "aproape" daca nu trebuia o vizita in service ca sa mi se spuna ca da, nu sunt nebun din cauza zgomotelor auzite de la aparat dar totul e in parametrii asa ca ma spal pe cap cu el - modificari @home si aparatul tace). Problema a aparut cand a trebuit sa decalcefiez roata in care sta filtrul de apa de la umidificare. Roata este partial submersata iar partea care este la suprafata sta exact in dreptul fluxului de aer gata purificat si scos pe evacuare. Asta inseamna piatra din plin.
Daca va intrebati de ce nu am folosit apa dedurizata, motivul este ca in manual scrie sa fie utilizat cu apa potabila, de la robinet. Un alt motiv este pretul si faptul ca aparatul "bea" cam 4-5L pe zi mai ales in sezonul cu caloriferele duduind.
Bun, dupa 24 de ore cu acid citric si fara rezultate, am mai stat cu filtrul in baie de otet 9 grade inca 24 de ore si uite ca acum este iar curat in proportie de 98%. Treaba e ca as evita sa fac asta la o saptamana si cum spuneam, macar din motive de costuri nu as sta sa cumpar bidoane de apa dedurizata de la Dedeman.

Intrebarea vine acum, o persoana apropiata mie, care are umiditate mult prea mare in casa, si-a luat dezumidificator si scoate cam la fel de multa apa din casa cat trebuie eu sa bag. Nu ar fi greu ca apa scoasa de el sa o iau eu si sa o pun la mine. Dar este ok oare acea apa sau nu este de fapt atat de pura? Ma gandesc ca intr-o locuinta cu umiditate mare in care si-a facut locul si mucegaiul (asa practic omul a decis ca are nevoie de dezumidificator), aerul din acea casa si acum poate contine mucegai si alte vietuitoare. Apa extrasa printr-un proces de condens din cate inteleg eu, este curata sau automat contine carcalaci din mediul din care a fost extrasa?
Sunt curior de parerile voastre.
 
Sigur e locuită apa aia. Probabil cel mai simplu va fi să continui cu apa de la robinet și să cureți din când în când agregatul. Dacă nu-l lași foarte mult o să fie mai ușor de curățat.
 
Fred, la varianta aceasta nu m-am gandit. Avantaj ar fi si faptul ca ridic si umiditatea in acelasi timp odata cu fierberea apei deci eficienta++. Singurul dezavantaj e ca sa fierb cate 5L de apa zilnic si apoi sa-i si racesc cumva inseamna putina planificare, dar poate fi o varianta buna la costuri pentru a evita curatarea filtrului la maxim o saptamana din cate observ ca este necesar acum.
 
Sau fierbi si cate 10 litri si o stochezi in bidoane de apa de 5l. Ca sa nu stai zilnic sa faci asta.
 
Ceea ce-mi amintește de pontul ăla pentru bucătari amatori: „Te-ai săturat să aștepți să fiarbă apa de câte ori vrei să faci paste? Nici o problemă - când ai un pic de timp liber, pune la fiert o cantitate mai mare de apă, dă-o de-o parte și, după ce se răcește, pune-o în pungi la congelator. Astfel vei avea întotdeauna pregătită apă fiartă pentru paste, economisind timp.”
 
Umidificatorul meu foloseste ~2L de apa/noapte. Folosesc apa demineralizata la bidoane de 5L luata din raionul auto de la Auchan (ca e mai ieftina).
Este si prin Cora apa dedurizata mai ieftina, care cred ar merge in umidificatorul tau.
 
E normal sa existe mai multe minerale in apa dedurizata decat in cea demineralizata. Ca de-aia ii zic "cu mai putine minerale" in loc de "fara minerale".
Chiar si apa distilata contine ceva minerale, in sensul de mai multe decat cea demineralizata.
Cel putin in teorie ... practica e grea la pret de supermarket.
Partea buna e ca daca bagi intr-un loc unde sunt minerale de cateva ori apa cu mai putine minerale incepe sa le dizolve.
 
De unde exista mineralele in apa distilata? Distilarea prin fierbere si condens nu prea retine minerale, ca alea nu se evapora.
 
Ca om care si-a petrecut multi ani din viață lângă alambic, declar cu mâna pe inimă ca e un consum enorm de energie ca să distilezi apa. Sadly but true. :(
Iar apa distilată e apă pură, fără pic de nimic altceva in ea.
 
Trebuie să ai mare grijă de apa distilată ca să nu tragă prostii din instrumentele pe care le folosești. Cu CO2 devine acidă și pe urmă roade din orice face contact cu ea și se umple de chestii. Posibil alte chestii față de ce avea inițial, și in cantitate mai mică, dar ceva tot există pe-acolo.
 
Back
Top