Sursă în comutație pentru compresor auto

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Noob question: pentru a alimenta un compresor de aer cu priză auto (12V 7A nominal, 14A maxim) de la rețeaua electrică, pot folosi o sursă în comutație pentru benzi LED/sisteme de supraveghere video care să scoată 12V 20A? Are motorul compresorului vreo problemă cu sursa asta? Mulțumiri :smile:

PS: dacă aveți vreo recomandare de sursă fiabilă, nu m-aș supăra. PNI din Dedeman mi se pare fix la fel cu alte chinezisme de pe Maica Domnului.
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
CRED ca nu este posibil. Acei 14A sunt tot un curent mediu, "cioacele" de curent necesare functionarii compresorului in sarcina CRED ca sunt de ordinul > 100A. Este un fenomen asemenetor cu "de ce imi moare UPS-ul cand porneste imprimanta laser?". Dar poti sa incerci. :smile:

PS: A mai fost o discutie similara cu o surubelnita cu acumulator, parca Burebista era preocupat...
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Am alimentat compresor auto de la sursa din PC, care este de 480 W, dar nu stiu acum sa zic cati scoate pe 12 V.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Compresorul ăsta e o pârță de-aia mică pentru umflat roțile la mașină, nu-ți imagina cine știe ce compresor cu butelie. Dacă ar trage 100A ar da în cap masiv instalației electrice la mașină, unde e făcut să funcționeze. Nici măcar firul lui de alimentare de 12V nu are suprafața conductorului suficient de mare ca să susțină asemenea curenți. O sursă de 20A ar trebui să fie acoperitoare; eventual cu un ampermetru se va putea măsura curentul, așa de curiozitate.

Ce mă interesează pe mine este dacă motorul ăla de compresor se învârte pe curentul continuu nu chiar liniar produs de o sursă în comutație, cu toată stabilizarea ei.
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Sursa in comutatie chiar da curent "extrem" de continuu. :biggrin: Probleme sunt cu sursele gen UPS, care ar trebui sa dea AC sinusoida dar o dau rau in bara la forma de unda.

Eu ma refer la curentul de impuls / pornire, nu la cel mediu consumat. Dar nu e rau sa experimentezi. :smile:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Ok, problem solved then :biggrin: Mulțumesc!

Compresorul nu-i al meu, deci nu trebuie să-mi fac probleme de genul ăsta :biggrin: Omul mi-a arătat manualul compresorului pe care scrie 7A / maximum 14A, i-am dat link-uri pentru sursă de 20A pe ideea să fie acoperitor chiar și dacă chinezul mai umflă cifrele (deși pe unele chiar scrie că suportă peak overload 135%), acuma dacă o fi să puște io nu ofer garanții pe ce-or declarat producătorii aiurea.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Compresoarele care se alimenteaza de la bricheta au sub 20 de amperi pentru ca unele masini au doar siguranta de 10 sau 15A.
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Part 1: Cred ca o sa pun un grafic cu ce inseamna rms si peak. :smile: In fine, testat pentru audienta pe o sursa de 8A. Rezultatul este cel asteptat: tacere totala si sursa care intra instantaneu in protectie. :biggrin: Mai am si alte surse dar mi-e lene sa continui. Sa munceasca cei interesati.

PS: Si pompa era in gol, nu in sarcina!!!

Part 2 (later): Dar sa pregatim totusi un experiment mai amplu: alimentam pompa normal (dintr-un acumulator auto), inseriem cu ea un shunt de 0.15 Ohm (ca n-am la indemana ceva mai mic) si vom pune in curand osciloscopul la treaba... Sau un Chesky ceva, sa vad cum se modifica sunetul compresorului... Dupa preferinte. :biggrin:

Part 3: Revenge of the angry wife... Pentru ca zgomot infernal si pentru ca miros de garaj... :biggrin: Am reusit totusi sa masor curentul mediu prin device: 3.75A. Sa vedem cand se aproba continuarea experimentului... :tongue:
 

Attachments

Last edited:

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Bucuresti
Inseamna ca are varfuri de curent de scurta durata, pe care sursa le simte, dar nu sunt suficiente cat sa intrerupa o siguranta termica.
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Heh, pe principiul cat traieste omul invata, l-am desfacut putin, sa pot sa masor chestii chiar pe bornele motorului si invartind manual rotorul in diferite pozitii. Si sa pic pe spate cand am vazut ce contragreutate / volant? are asta pe arborele lui cotit (sort of...). Probabil ca il ajuta sa treaca peste varfurile de sarcina, ocazie cu care ii reduce si din varfurile de consum. Oricum rezistenta minima masurata la borne, in anumite pozitii ale rotorului este de 0.15 Ohm. Deci e posibil ca la pornire sa traga un curent zdavan pana incepe sa se roteasca...

LE: sapand mai departe: AICI sunt specificatiile motorului (RS-540SH-5544). Nu prea inteleg ce-i acel "STALL"... :confused: O fi cu rotorul blocat? 34A... Hm...

...Si imi raspund singur: DA. "Stalling is a condition when the motor stops rotating. This condition occurs when the load torque is greater than the motor shaft torque i.e. break down torque condition. In this condition the motor draws maximum current but the motor do not rotate.The current is called as Stalling current." :smile:

Concluzie: cand porneste, gogul suge pe la 34A++. Traiasca sursa ta.
 

Attachments

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Deci să-i spun omului că mai bine își ia un compresor alimentat la 230V :biggrin: Interesant experiment am deschis, transmite scuze doamnei că am eliberat piticu' curiozității.
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Motorul nu are contragreutare, aia apartine ansamblului compresor. In alta ordine de idei: trei diode, o rezistenta, un electrolitic si... merge. :smile:

Diseara testez si cu motorul de la bormasina cu acumulator.

Teme de cercetare:

1) Care o fi cel mai mare consumator care poate fi alimentat de la o bricheta auto si cat consuma? Un aspirator auto? Un invertor (12VDC - 220VAC)? Fierbator de cafea? Altceva?

2) La ce tensiuni se alimenteaza in general sculele electrice care merg pe acumulator? Eu am o bormasina care merge pe 18V. Alte tensiuni uzuale?

3) Cam cati amperi (REALI) da pe 12V o sursa de PC tzapana, dar care sa nu coste o avere? Precum spuneam ma joc pe moment cu una de 8A@12V.

Hai cu raspunsurile. :smile:
 

Attachments

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Și eu care mă gândeam că s-a făcut vremea numa' bună pentru făcut grătare :biggrin:
 

radul

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Sep 8, 2004
Location
Iasi
2) La ce tensiuni se alimenteaza in general sculele electrice care merg pe acumulator? Eu am o bormasina care merge pe 18V. Alte tensiuni uzuale?

2) Uzual e 10,8 V pana la 36V, evident depinde de scula. Am vazut polizoare unghiulare la 18V si masini de gaurit la 36V, surubelnite de 7,2V, 14,4V, dar cel mai des la sculele de bricolat prin casa, alea au 10,8V sau 18V.
 
Last edited:

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Bun, multumesc. Am gasit un deLux ( :biggrin: ) care cica 16A@12V, incepem modificarea ei.
 
Top Bottom