Țiuitul provine de la vibrația mecanică a unei spire dintr-un transformator sau vreo tolă ce compune bucla metalică de transport a câmpului magnetic.
Tolele sunt strâns legate între ele și împachetate într-un înveliș de tablă exterioară. Cu oarecare chinuială ai putea demonta tabla și, prin apăsare ușoară cu un băț din plastic, să identifici tola are vibrează. Dar apoi vine problema fixării ei, și spațiul fizic în care ea are loc să vibreze poate fi submilimetric încât nici măcar o foaie de hârtie să nu încapă pentru a atenua vibrația.
Spirele primarului și secundarului sunt izolate individual (hârtie sau doar lac), și apoi scufundate cu totul în rășină pentru a umple toate golurile dintre ele. Rășina aia se usucă de-a lungul anilor, iar una din spire undeva înăuntru poate avea suficient loc ca să vibreze fizic. Nu prea ai ce să îi faci.
TOATE transformatoarele țiuie din cauza imperfecțiunilor de producție, doar că în frecvențe diferite - multe inaudibile, puține în spectrul perceptibil.
Deci, cauza zgomotului e cam dificil de rezolvat prin metode proprii, mai fezabilă fiind înlocuirea componentei sursă. Atenuarea zgomotului ar fi un bun prim pas de verificat; cum zice și Cosmin, o garnitură s-ar putea să împiedice vibrațiile să se transmită carcasei, și una e să vibreze ușor un transformator și alta e să vibreze o întreagă cutie de rezonanță. Dar întâi de toate trebuie să identifici cumva cine face gălăgie.