Stabilizator de tensiune

radul

Membru Senior
Detin de vreo 7-8 ani stabilzatorul de tensiune din imagini si care de vreo 2 saptamani a inceput sa scoata un zgomot extrem de deranjant in stand by ca sa zic asa. Zgomotul nu este dat de miscarea servomotorului, ci pur si simplu de trecerea curentului prin aparat, un bazait care incepe sa ma scoata din minti. Suspectez ca este vorba de transformatorul de intrare, iar intrebarea mea este nu prea stiu ce sa fac, credeti ca se poate repara, merita sa-l repar sau e cazul cazul sa cumpar unul nou? Aveti vreo sugestie cu ce as putea sa-l inlocuiesc, as vrea ceva trainic care sa tina macar cat a tinut si asta, nu vreau mofturi cu beculete si carcasa glossy.

DSC_0301.jpgDSC_0302.jpgDSC_0308.jpg
 

Marius '95

troubleShooter
Sugar daddy
Ceva metalic vibreaza, miscat de campul electromagnetic alternant care se creaza acolo. Daca poti afla ce anume, un pic de lipici rezolva problema.
 

Dashu

Membru Senior
Daca e unul din transformatoarele mici, e lejer de inlocuit. Daca e auto-transformatorul ala mare, e mai delicat. Posibil cu un microfon in varful unu-i cablu sa-ti dai seama care-i ala de bazaie.
 

Cosmin_C

melomaniac
Poate s-au dus niste garnituri de cauciuc care amortizau vibratiile. Asta am patit si eu la frigider dupa niste ani de zile, l-am rezolvat cu garnituri noi.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Țiuitul provine de la vibrația mecanică a unei spire dintr-un transformator sau vreo tolă ce compune bucla metalică de transport a câmpului magnetic.

Tolele sunt strâns legate între ele și împachetate într-un înveliș de tablă exterioară. Cu oarecare chinuială ai putea demonta tabla și, prin apăsare ușoară cu un băț din plastic, să identifici tola are vibrează. Dar apoi vine problema fixării ei, și spațiul fizic în care ea are loc să vibreze poate fi submilimetric încât nici măcar o foaie de hârtie să nu încapă pentru a atenua vibrația.

Spirele primarului și secundarului sunt izolate individual (hârtie sau doar lac), și apoi scufundate cu totul în rășină pentru a umple toate golurile dintre ele. Rășina aia se usucă de-a lungul anilor, iar una din spire undeva înăuntru poate avea suficient loc ca să vibreze fizic. Nu prea ai ce să îi faci.

TOATE transformatoarele țiuie din cauza imperfecțiunilor de producție, doar că în frecvențe diferite - multe inaudibile, puține în spectrul perceptibil.

Deci, cauza zgomotului e cam dificil de rezolvat prin metode proprii, mai fezabilă fiind înlocuirea componentei sursă. Atenuarea zgomotului ar fi un bun prim pas de verificat; cum zice și Cosmin, o garnitură s-ar putea să împiedice vibrațiile să se transmită carcasei, și una e să vibreze ușor un transformator și alta e să vibreze o întreagă cutie de rezonanță. Dar întâi de toate trebuie să identifici cumva cine face gălăgie.
 

radul

Membru Senior
Multumesc mult, incercasem deja ce s-a scris mai sus, nu mi-am dat 100% seama care ar fi sursa sunetului, dar banuiesc ca e traful din stg din prima foto. Am pus duza aspiratorului pe el si in anumite pozitii parca sunetul se modifica. In rest, cu carcasa sau fara carcasa, face ca toti dracii, e clar ca nu e vorba doar de amortizare si rezonanta. Acum sa vedem daca gasesc pe cineva care sa se bage la reparat.
 

radul

Membru Senior
Ieri am dat ceva telefoane pe la serviceuri si am observat ca nimeni nu e prea incantat sa-l ia sa vada ce este cu el. Firma de la care l-am cumparat nu mai exista, deci nici vorba de service postagarantie.
L-am descfacut din nou si l-am luat la surubarit, i-am strans toate piulitele si suruburile, am pus pe ici pe colo saibe de cuciuc, iar cand l-am pus in tensiune facea chiar mai rau.
Cand am vrut sa vad ceva mai de aproape, l-am inclinat pe o parte, mi-a alunecat si l-am trantit zdravan de pamant. Ei bine din momentul acela toarce iar ca o pisica!
 

Dashu

Membru Senior
E doar o chestiune de timp pana va incepe din nou :smile:

La service GSM mai mult de refow sau schimbat un modul de 3 lei n-au habar. Nu stiu daca mai gasesti pe la tine prin oras reparatii radio-tv sau ceva de genu. Aia sigur se pricep. Nu stiu cat chef si timp ai, dar un transformator d-ala il poti inlocui chiar tu.
 

Dashu

Membru Senior
Gasesti contactoare pe toate drumurile ceva mai calitative nu chinezisme. Din Bucuresti disponibil la comanda online, am comandat cate ceva de la ei, sunt unii dintre cei mai cunoscuti in .ro de piese electronice. http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=55153

Recomandarea mea, LC1D18 de la Schneider. Distribuitorii din Iasi in poza din atasament. Doar ca pretul s-ar putea sa te sperie :smile:


L.E. Off, imi prind urechile in noua interfata, upload de poze & stuff.

L.E.2 Am gasit un pdf din care se pot intelege mai multe http://www.schneider-electric.ro/documents/parteneri-ser/Liste_partener_SER_DO_Octombrie_2014.pdf
De pe site-ul lor nu pot da link direct, poza se uploadeaza la o rezolutie de ti-o bagi undeva. Inteleg limita de marime in Kb a unei poze, dar nu rezolutia.
 

Attachments

  • Untitled.png
    Untitled.png
    288.5 KB · Views: 24
Last edited:
Top