Soba cu peleti sau brichete

Discussion in 'Discuții cotidiene' started by Nico, Oct 26, 2012.

 1. Buna seara?
  Am si eu o mica intrebare.
  Stie cineva daca pot sa montez o soba cu peleti sau cu brichete intr-un apartament de bloc?
  Am instalata o centrala termica dar posibilitatile financiare sunt limitate si ma gandesc ca o astfel de soba m-ar ajuta sa incalzesc mai bine apartamentul.
  Va multumesc pentru raspuns
   
 2. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  Ce înțelegi prin posibilități financiare limitate? La un apartament de bloc dotat deja cu centrală termică cu gaze (adică în care ai investit deja ~5000 lei) soluția corectă pentru a ajunge la o eficiență bună e izolarea exterioară și folosirea unui termostat corect poziționat. Eu plătesc sub 100 de lei pe lună iarna pentru a menține 24-25 de grade, cu tot cu apa caldă (cam 30 de lei pentru apă caldă vara).

  Nu subestima termostatul, un vecin a trecut de la 200 de lei pe lună la 70 de lei pe lună la gaze după ce și-a montat așa ceva.
   
 3. LNT

  LNT Meşter Strică-Tot Sugar daddy

  Sobele/centralele pe lemne se instaleaza in afara spatiului locuit, ai nevoie de camera separata. Eu unul nu cred ca iesi mai ieftin pe peleti decat daca ai o sursa de aprovizionare foarte ieftina. Intr-adevar la centrala pe gaz termostatul reduce substantial costurile de incalzire.
   
 4. puterfixer

  puterfixer Administrator Sugar daddy

  Mi se pare că trebuie să ai și coș de fum care trebuie scos în exteriorul clădirii și ridicat nuș' câți metri deasupra ultimului etaj.

  Iar ca sistem de încălzire, soba e considerabil inferioară încălzirii cu calorifere. Or fi brichetele mai ieftine decât gazul, n-am idee, da' ca eficiență ar fi bine să ai tot o centrală cu combustie care să încălzească un agent termic (apă, ulei) circulat printr-o instalație de încălzire (țevi și radiatoare).

  Cea mai bună investiție în încălzire o faci nu suplimentând sursele de căldură, ci tăind pierderile prin izolare exterioară. Cam două treimi din căldura ce o faci în apartament se duce la cer prin pereți. Verifică acest lucru prin măsurătorile necesare obținerii certificatului termic.
   
 5. liubarschi

  liubarschi Membru

  Pe scurt este ilegal.Daca nu ai bani, nu pune termopane, pune bubble foil lipit cu banda adeziva la ferestre, pune in cel mai rau caz polistiren pe interior pe peretii care dau spre exterior (dupa care pui dezumidificator) etc.Imbraca te mai bine.
   
 6. Styr

  Styr Follower of the old ways Sugar daddy

  Do tell more, tocmai caut ceva termostat(e).
   
 7. LNT

  LNT Meşter Strică-Tot Sugar daddy

  Eu am Computherm Q7 RF, merge foarte bine si pe centrala pe lemne si pe centrala pe gaz.
   
 8. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  Ideea e că are și centrala built-in un termostat, care limitează temperatura apei circulate. Termostatul ăla funcționează, însă te obligă să-l setezi destul de jos pentru o temperatură plăcută în cameră (ex: dacă îl pui peste 40 de grade n-o să-ți placă). Problema e că randamentul caloriferelor e mic la temperatură joasă, iar reglarea temperaturii din robineți (adică fluxul de apă caldă) nu e întotdeauna ușoară (pompa centralei are un anumit flux, dacă tu închizi toți robineții o să intre pompa în regim de avarie din cauza presiunii, sau pur și simplu evacuează apa pe supapa de presiune). Așa că soluția corectă e să setezi centrala la temperatura de lucru normală (în general ~60 de grade) și să controlezi pornirea/oprirea în funcție de temperatura din cameră, și nu de temperatura apei din calorifere.

  Există 2 tipuri de termostate: wired și wireless. După care există tot felul de features (de la crono-termostat = poți seta temperaturi diferite în funcție de oră, până la comandă prin smartphone și alte prostii).

  Dacă ești în plin curs de reamenajare a casei, un termostat wired e mai ieftin. Dacă nu ai chef de dat găuri prin pereți, atunci îți iei unul wireless. Găurile în pereți se dau pentru că termostatul are niște reguli de așezare: nu lângă calorifer, nu lângă fereastră, nu lângă ușă (adică ferit de curenți de aer de temperaturi mult diferite de temperatura din cameră). Așa că e mult mai ușor de folosit unul wireless, pentru că poți să încerci poziționarea în diverse locuri.

  Computherm-urile par ok. Eu am căutat ceva să arate cât de cât ok (că l-am pus pe perete), sub jumătate din prețul centralei n-am găsit, așa că am luat cea mai ieftină chinezărie de la Romstal.
   
 9. Styr

  Styr Follower of the old ways Sugar daddy

  Merci de infos, ceva wireless vreau. Am vazut ceva avioane care aveau si wifi, widgets, dar costau vreo 300$. Pana la urma spre un Computherm Q7 RF cred ca o sa ma orientez si eu.
   
 10. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Nu stiu despre ce avioane se vorbeste pe-aici, ca la mine centrala are 2 senzori de temperatura, unul in casa si unul afara, si cam toate setarile pe care le-am vazut in prezentarea termostatului minune. Si in plus mai am si termostat la toti robinetii de la calorifere, asa ca temperatura e destul de bine controlata. La ce foloseste in acest caz termostatul asta Computherm?
   
 11. puterfixer

  puterfixer Administrator Sugar daddy

  Un termostat din ăsta programabil îți permite să definești mai multe temperaturi de lucru, pentru a economisi energie. Gen, de luni până vineri, de la 8:30 la 16:30, când nu e nimeni acasă, să țină o temperatură de 18,5-19 grade; de la 16:30 la 22:30 să țină 22 de grade, iar de la 22:30 la 8:30 să țină 20 grade, ca să fie somnul odihnitor.
   
 12. Styr

  Styr Follower of the old ways Sugar daddy

  Astea erau avioanele de care vorbeam, Computherm-ul ala il poti lua dupa tine, avand in vedere ca centrala mea e la dracu intr-un colt de apartament si nu vreau sa mai gauresc sa trag fire si senzori.
   
 13. miahi

  miahi Wizzard Sugar daddy

  Atunci când centrala nu are toate chestiile de care zici tu :smile:. E posibil ca și la tine senzorii and stuff să fi fost opționale, dar le-ai luat la pachet.
   
 14. LNT

  LNT Meşter Strică-Tot Sugar daddy

  Centralele cu senzor exterior isi regleaza singure temperatura la care sa tina apa in instalatie, zic ei ca ar aduce un randament mai bun. Probabil, dar eu nu mi-am mai batut capul si am setat temperatura apei la 55 grade. Intr-adevar senzorul de exterior e de cele mai multe cazuri optional.

  Cazul cel mai bun e cu robineti termostatati in toate camerele, astfel indiferent de temperatura exterioara nu e nevoie sa reglezi toata ziua robinetul la calorifer. Dar in camera unde ai termostatul de ambient robinetul de la calorifer trebuie sa fie deschis pe maxim ca sa eviti inchiderea circuitului cand pompa de pe centrala inca merge - temperatura setata pe termostatul de pe robinet e mai mica decat temperatura setata pe termostatul de ambient - deci robinetul se inchide dar centrala inca merge.
   
 15. jarod

  jarod Super Moderator Sugar daddy

  Cum funcţionează sistemul când ai doi senzori d-ăia wireless şi pe unul îl pui într-o cameră setat pe 18 grade, iar pe altul în altă cameră setat pe 22 de grade. Ştiu că poate sună aiurea, da-s curios cum se rezolvă treaba asta dpdv tehnic.
   
 16. whiskas

  whiskas Chronic suicidal

  Excelentă întrebare, la asta m-am gîndit și eu mai devreme! Io n-am decît un singur senzor într-o cameră care nu prea contează și tre' să umblu manual la calorifere ca să-mi iasă pasența.
   
 17. LNT

  LNT Meşter Strică-Tot Sugar daddy

  Sistemul e gandit sa mearga cu un singur senzor, de ce sa pui doi senzori? Daca vrei temperaturi diferite in camere pui robineti termostatati care regleaza temperatura pentru fiecare calorifer. De obicei termostatul il pui in camera cea mai racoroasa din locuinta.
   
 18. whiskas

  whiskas Chronic suicidal

  Cum e asta cu robineții termostatați? Se pot pune la orice fel de calorifere?
   
 19. LNT

  LNT Meşter Strică-Tot Sugar daddy

  Cred ca da, din cate stiu eu nu exista restrictii.
   
 20. AdrianB1

  AdrianB1 Membru Senior Sugar daddy

  Da, in locul robinetului normal de la calorifer care e permanent deschis la maxim pui un robinet cu cap termostatat; are reglaj manual de la inchis complet la vreo 24 sau 25 de grade (depinde de model). Functioneaza bine daca ai sursa de incalzire constanta, daca centrala porneste si se opreste programat nu o sa functioneze prea bine: cand incepe sa se incalzeasca termostatul inchide la 24, sa zicem, dar caloriferul in acel moment e fierbinte si o sa continue sa se incalzeasca in camera (inertie termica). Am ajuns si la aproape 30 de grade intr-o incapere mica din cauza asta :frown:
   
 1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
  By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
  Dismiss Notice