Probleme WiFi laptop

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
1. Hardware: laptop Lenovo G580, WiFi Broadcom.

2. Problema: după ceva timp când nu l-am folosit (l-a folosit sporadic soția), constat ieri seară că download-ul pe WiFi e de cca. 2 Mbps.

3. Nedumerirea: WTF? Descărcam acum o vreme driverele de pe site-ul Nvidia cu cel puțin 8-9 MB/s, adică min. 64 Mbps.

4. Rezolvarea (oarecum)Zic: ia să dau un search pe Gogu. Unul zicea să verific adaptorul WiFi. Mă uit și scria Broadcom 802.11a. :drool: Dau un reinstall la drivere și apare 802.11n, dar cu viteză de numai 72 Mbps.

5. Pe vremuri acolo era 150 Mbps. Ce-i de făcut, mai ales că pe telefon descarc cu peste 80 Mbps?

PS: o întrebare suplimentară, mai mult o curiozitate: de ce mă-sa se modifică driverele?

Pe de altă parte Acrylicu' mi-arată 300 Mbps, dar curba de semnal e cam... dubioasă. Nu e confirmată pe device-urile mele WiFi. Mister?:what:
 

Attachments

 • 72Mbps.png
  72Mbps.png
  13.1 KB · Views: 19
 • laptop.png
  laptop.png
  77.2 KB · Views: 19
 • wifi.png
  wifi.png
  26.9 KB · Views: 18
 • telefon.png
  telefon.png
  162.8 KB · Views: 19
 • wtff.png
  wtff.png
  410.8 KB · Views: 20
Nu te increde in viteza care o raporteaza driverul. Si am mai vazut incompatibilitati AP-placa de retea care se rezolvau prin upgrade soft.
Nu cumva ai un spectru radio foarte ocupat cu multe coliziuni? De altfel alegerea canalului nu e cea mai inspirata, daca nu alegi dintre cele 3 canale care nu interfereaza vei avea mereu interferente de la vecini chiar si partiale din alte canale.
 
Mulțumesc pentru răspuns.
Am făcut update la Acrylic și acum curba arată normal. În orice caz, indicatoarele de semnal de pe telefoane/laptop nu confirmau curba aceea cu formă de urinatul boului. :biggrin:
Canalul l-am ales astfel din cauza asta. Încă există jucăreaua în camera fiicei mele și nu se poate altfel.
Cât despre viteza reală, deși descarc numai cu 5-6 MB/s, cred că pot trăi cu asta, deși nu înțeleg de ce nu mai merge cu mai mult, știut fiind că înainte mergea. Oricum mai sap pentru această problemă rezolvată doar parțial și orice sugestie e binevenită. :smile:
 

Attachments

 • anew.png
  anew.png
  66.3 KB · Views: 15
Puterea e buna, dar vad ca te suprapui cu un alt access-point care este cam la fel de puternic Tenda_1D8FE0. Asta duce la coliziuni zdravene, care-ti scad rata de transfer.
Canalele care nu interfereaza (intre ele) in 802.11 sunt 1, 6 si 11. Toate celelalte interfereaza fie cu unul din cele mentionate anterior, fie intre ele.
Faptul ca agregi doua canale nu ajuta deloc, ca asta face sa interferezi si mai mult cu alte AP-uri. Ai un spectru incarcat acolo, si nu te gandi musai la AP-uri, mai sunt si alte chestii care functioneaza in 2.4Ghz: cuptoare cu microunde, mouse, boxe, BT, etc.
 
Eu am ales 10, nu știu de ce apare 10+6, dacă la asta te referi. O să aleg doar 6 să văd ce fel va apărea. Dar ceva mai târziu că există altele pe ordinea de zi. Mulțumesc! :smile:
 

Attachments

 • 10.png
  10.png
  29.2 KB · Views: 17
Ca sa ai 300Mbps trebuie sa agregi 2 canale, asa ca este 10 canal principal si 6 canal secundar. Dar totodata faci si rau pentru ca ocupi 2/3 din spectru respectiv interferezi cu mult mai multe alte routere.
La AC agregi chiar 3 canale, deci interferezi cu toata lumea.
 
Probabil asta o face automat routerul, fiindcă nu văd nicio setare pentru așa ceva.
 
Back
Top