Problema cu UEFI

sundar

Membru Senior
Joined
Jul 27, 2007
Salutare!

Se da un laptop Acer .... care la origini a avut Windows 8. Proprietarul i l-a dat unui priceput si l-a rugat sa ii puna Win7, deoarece Win8 se misca foarte incet. Zis si facut. Acum (adica dupa 2 ani de la schimbarea asta) tipul asta ma roaga sa ii pun Win10 ca sa vada cum merge. Am descarcat win10 pro x86 de la micosoft si am facut un stick bootabil cu Rufus. Am ales optiunea UEFI si GPT. Toate bune si frumoase pina cind am constatat ca nu put intra in bios ca sa schimb secventa de boot. La pornire pe ecran apare "press F2 to enter setup", dar nu intra in bios ci intr-o chestie de diagnosticare si reparare pt windows. Am citit despre secure boot cu UEFI si am ajuns la concluzia ca trebuie sa pun Win10 ca sa pot accesa biosul. Am instalat din Win7. Undeva la settings, recovery, troubleshot, advanced trebiua sa apara optiunea "enter UEFI", dar nu apare. Stau si ma intreb cum a pus nenea ala Win7 peste Win8. Clean install este exclus deoarece nu putea boota decit de pe HDD. Exista vreo solutie de a accesa biosul ca sa schimb secventa de boot? Vreun artificiu ceva? Eu am incercat aproape toate smecheriile de pe youtube si nu am reusit sa accesez biosul.
Sigur ca pot lasa Win10 instalat peste Win7, dar eu as vrea sa fac o instalare pe curat.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Nu e nevoie să intri în utilitarul bios setup ca să schimbi (temporar) ordinea de boot, o poți face cu boot menu - F12.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Ar trebui să poți porni instalarea de Windows chiar din Windows, fără să fie nevoie de boot de pe stick. Posibil ca din Windows 8 să fi putut accesa meniul de UEFI, iar W10 să n-aibă cine știe ce driver.
 

IceCub

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 27, 2005
Location
/dev/urandom
Foloseste si tu direct Media Creation Tool de la Microsoft sa faci stick-ul bootabil (cu ocazia asta iei direct kitul cu Anniversary update). Pentru ordinea de boot poti incerca F12/F11/F10 dupa cum spunea puterfixer. Daca nici asa nu merge bagi HDD-ul intr-un alt calculator si stergi toate partitiile ca dupa aia boteaza automat de pe stick (avand UEFI).
 

sundar

Membru Senior
Joined
Jul 27, 2007
Daca tot facusem stick-ul bootabil cu Rufus am instalat de pe el ... Media tool de la Ms nu imi vedea stick-ul si de aceea am folosit Rufus. Tastele functionale au fost luate la rind de mine de mai multe ori, fara rezultat. Chestia cu scos Hdd-ul din laptop ma cam depaseste, dar probabil ca am sa incerc daca nu resusesc altfel. Se potrivesc mufele de Hdd de la un laptop la altul?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Sigur ca pot lasa Win10 instalat peste Win7, dar eu as vrea sa fac o instalare pe curat.
Pai e cel mai simplu si nu ai treaba cu nimic altceva:
- faci upgrade de la Win 8.x la 10 cu optiunea sa nu pastreze datele si aplicatiile vechi
- o sa faca o instalare de Win 10 curat in alt folder
- dupa boot in Win 10 stergi folderul Windows.old in care va fi Win 8 si fostele Program files (daca nu stii cum sa il stergi: vezi in Disk Cleanup.)
Vei avea un Win 10 curat, de vreo 16-17 GB. Verificat personal de vreo 3-4 ori, dupa instructiunile Microsoft.
 

sundar

Membru Senior
Joined
Jul 27, 2007
Ca sa nu ma mai complic cu desfacutul laptopului (ca sa iau Hdd din asta trebuie sa desfac capacul din spate in intregime, nu e ca la altele care au capac special pt Hdd) voi face cum a spus Adrian.

Multumesc tuturor pentru ajutor!
 
Top Bottom