Pret tablou electric cu 10 sigurante

Foxter

Membru Senior
Trebuie sa imi inlocuiesc tabloul electric vechi cu unul cu 10 sigurante dintre care 2 duble (asa am inteles ca se pun la masina de spalat si la alti consumatori mari). Problema e ca nu stiu unde as putea gasi asa ceva si cam care ar fi pretul corect. Un pic de ajutor in aceasta problema se poate ?

Multumesc anticipat.
 
Siguranță dublă = disjunctor bipolar. Se pune de obicei ca siguranță generală și la consumatori mai mari.
Siguranță simplă = disjunctor monopolar.

Pentru baie e bine (nu mi-e clar dacă legislația obligă, dar e mai bine pentru tine dacă bagi un deșt în priză) să ai siguranțe diferențiale. Sunt scumpe (cam de 2 ori mai scumpe decât una normală), dar sar atunci când detectează diferențe de intensitate între curentul care "intră" și cel care "iese" (și care de obicei se pierde prin contactul nedorit la pământ). Sunt singurele care te protejează pe tine și nu instalația electrică :smile:.

La alți consumatori mari nu ai nevoie de siguranțe diferențiale, da' eu mi-am pus și siguranța generală diferențială, că eu mai bag chestii ciudate prin priză.

Ca mărci: Legrand, Schneider. De la 25 de lei un monopolar, până pe la 200 de lei unul diferențial. Dacă n-ai cel puțin unul diferențial în listă schimbă electricianul. Tablou în sine găsești la toate magazinele mari de electrice. Eu am unul 2x7 din Praktiker, că era aproape de mine :smile:. Vezi că sunt diferite în funcție de modul de montare, îngropate (pentru rigips) sau aparente (pentru beton).
 
Depinde de electrician si de buget. Niciodata nu cumpara fix, daca ai nevoie de 10 cumpara macar de 12, ca nu e o investitie de o saptamina.
Ai grija sa verifici curbele de declansare pentru siguranta generala si pentru cele pentru fiecare circuit.
Diferentialele sint obligatorii prin lege acolo unde pot aparea medii umede, adica in baie si bucatarie. De asemenea este obligatorie si impamintarea in acele locuri.
In rest, bine zice Miahi.
 
Pretul corect pentru tablou e de vreo cateva zeci de lei. Pretul sigurantelor variaza mult in functie de calitate si marca, am vazut si pe la 60 de lei sigurante monopolare. Se gasesc si tablouri si sigurante in orice magazin gen Praktiker, de asemenea prin magazinele specializate gen complexul de pe Valea Cascadelor langa Bd. Timisoara. Nu stiu care sunt diferentele de pret acum, dar cand mi-am facut eu instalatia inca mai erau diferente mari (50% in plus) intre 2 magazine pentru acelasi produs.
 
Multumesc tuturor pentru ajutor. O sa se duca mama mea in Praktiker sa vada preturile, acum stie cam ce sa caute.

Legat de impamantare, daca se lucreaza la instalatia electrica se poate face si asta la prizele care nu au impamantare by default sau trebuie indeplinite anumite conditii ale apartamentului pt asa ceva ?
 
Pentru economie, în blocurile comuniste s-au băgat împământări doar la câteva prize, la baie și bucătărie. Dacă ești în curs de amenajări, spart pereți, tras cabluri, etc. ar fi foarte bine să ai în grijă să pui circuite electrice separate pentru lumini și prize, să folosești cabluri de cupru în locul celor de aluminiu, reglete de alamă în doze, și să bagi un cablu gros de împământare la cât mai multe prize.

La nevoie se mai făcea o mânăreală, făcând presupunerea că nulul are potențial electric zero față de împământare, și atunci fiind folosit și drept împământare la prize. Dar asta are două probleme:
1) Se poate să existe o diferență de potențial între nul și împământare, din diverse motive; ideea e că trebuie măsurată (și monitorizată), că dacă are peste 50 volți poate fi periculoasă la atingere;
2) Se poate întâmpla ca, la intervențiile unor echipaje Electrica pe scară sau mai știu eu pe unde, să fie inversate faza cu nulul fără să știi. Și atunci te trezești că orice suprafață metalică ce ar trebui să fie împământată este de fapt legată la faza de 230V și, prin urmare, potențial letală la atingere.

Tot legat de fază și nul, unii electricieni preferă să nu folosească siguranțe duble ci siguranțe simple cu curenți de declanșare diferiți. De exemplu, pe circuitul prizelor pun pe fază o siguranță de 10 amperi, iar pe nul o siguranță de 20 amperi. Astfel, prima siguranță ce poate să sară este întotdeauna cea de fază și orice aparat să fie neutru din punct de vedere electric. E destul de nasol să-ți sară siguranța pe nul și toate echipamentele electrice să fie alimentate doar pe fază - orice atingere putând provoca o scurgere de energie prin corp.

Pentru tabloul electric îți trebuie: siguranțe modulare (simple sau duble), cutia de siguranțe, probabil niște reglete mari din alamă, și câte un metru de cablu grosuț de cupru pentru fază și nul (culori diferite) ca să legi între ele siguranțele. În același sistem modular se mai pot pune și sonerie de intrare, temporizator pentru lumini, etc.

Caută componentele astea la Praktiker, BricoStore, Hornbach, Dedeman, poate și alte magazine de bricolaj.
 
Pentru economie, în blocurile comuniste s-au băgat împământări doar la câteva prize, la baie și bucătărie.
Si nici alea nu sunt trase intotdeauna pana la capat, cablurile terminandu-se subit undeva prin perete. ... Cel putin eu asa am descoperit cand am renovat. :banghead:
 
La acea vreme asta prevedea legea: impamintari obligatorii doar in zonele care pot fi potential umede. Asa ca s-a executat ca atare.
In ziua de astazi au aparut multe alte bunatati: sigurante diferentiale, unele chiar masoara si curentul care se duce la pamint, cu curbe de discriminare bine alese ca sa sara in cascada, limitatoare de tensiune si multe altele.
 
Daca tragi fire prin pereti e bine sa pui impamantare pe toate prizele, altfel nu ai ce face - iti trebuie un al treilea fir pentru impamantare, nu exista nici un workaround (in nici un caz nu legi impamantarea la calorifer cum o faceau unii). Firul de impamantare nu trebuie sa fie gros, e suficient sa fie la diametrul celorlalte doua pentru ca nu va prelua nimic in plus decat ce vine pe faza. E impamantare, nu paratraznet :smile:

Nu exista conditii ale apartamentului, exista conditia sa ai firul de impatamantare in pereti (probabil nu) sau sa il tragi tu. Daca te apuci de tras fire verifica daca instalatia e pe cupru sau aluminiu - daca e aluminiu schimba si cablurile existente de faza si nul si foloseste culorile potrivite (am vazut electricieni care respectau doar culoarea de impamantare, nulul si faza le puneau la nimereala "ca oricum prin alea trece curentul"). La sfarsit verifica cu un creion de tensiune ca ai faza doar pe rosu. Si verifica cu un multimetru ca ai continuitate pe cablurile de impamantare, ca la alea Stek'Ra are dreptate: in prea multe cazuri se termina subit in perete.

Configuratia cu 2 sigurante de 2 valori diferite e cel putin ilara, nu are sens dar se intalnesc multe lucruri fara sens prin bransa.
 
Recomandarea curenta este sa pui sigurante diferentiale, care cam contrazice minunea aia cu sigurante diferite.
Legea noastra nu se schimba atit de des ca si tehnologia, nu trebuie sa ne bazam pe ea ca recomandare, ci doar ca obligativitate.
 
Tot legat de fază și nul, unii electricieni preferă să nu folosească siguranțe duble ci siguranțe simple cu curenți de declanșare diferiți. De exemplu, pe circuitul prizelor pun pe fază o siguranță de 10 amperi, iar pe nul o siguranță de 20 amperi. Astfel, prima siguranță ce poate să sară este întotdeauna cea de fază și orice aparat să fie neutru din punct de vedere electric. E destul de nasol să-ți sară siguranța pe nul și toate echipamentele electrice să fie alimentate doar pe fază - orice atingere putând provoca o scurgere de energie prin corp.
Doar daca impamantarea e legata la nul. Dar cred ca oricum ar curenta totdeauna daca s-ar face o astfel de legatura.
 
Multumesc tuturor pt recomandari.
Partea ciudata e ca sunt la al 5-lea electrician cu care a discutat mama mea si fug astia de lucrarea asta ca ala negru de tamaie. E a naibii de greu sa gasesti un electrician in ziua de azi.
 
Electricieni calificati - da, sunt rari. Pentru ca deja lucreaza la diverse firme care fac blocuri sau hale industriale, iar aia de ii gasesti liberi pe piata stiu sa inlocuiasca niste cabluri, nu sa (re)proiecteze o instalatie.
 
Electricienii sunt toti calificati, alfel nu s-ar numi electricieni, dar pentru proiectarea unei instalatii iti trebuie inginer electrician.
 
Electricienii sint calificati in meseria lor (ca altfel nu s-ar numi electrician, ci gradinar), dar unii sint autorizati pentru diferite lucrari si altii nu. Si un inginer electrician tot electrician este, asa cum este si un tehnician electrician.
Dar sa nu facem filozofia electronului, problema omului e de natura ciudata: MUNCA!
 
Back
Top