Povesti despre surse: Hiper HPU-4S350

Discussion in 'PC Hardware' started by ipman, Jan 19, 2012.

 1. ipman

  ipman Membru Senior

  Povestea de azi: o sursa Hiper HPU-4S350.
  Are 350w, dar in realitate doar 330 sint pe 3.3V, 5V si 12V.
  De ce a ajuns la mine? Scotea un sunet ciudat si nu mergea pe un sistem care consuma majoritar din 5V.
  Cind am desfacut-o, ce vedem inauntru? O gasca de condensatori Capxon pe partea de joasa tensiune. Din care trei erau cu probleme: unul isi daduse demisia definitiv (1000uF/16V), este intrerupt, si inca doi aveau ESR foarte mare/capacitatea mult scazuta (470uF/16V). Cei de 470uF aveau 4.02 respectiv 197uF in loc de valoarea lor nominala.
  Urmeaza sa fie "vindecata" in curand.
  Pozele mai jos, calitatea ... a fost pe fuga inainte sa plec la munca.
   

  Attached Files:

 2. ipman

  ipman Membru Senior

  Buun. Update.
  Am inlocuit cei trei condensatori defecti de mai sus, am asamblat la loc sursa si tot tiua. Am gasit inca un condensator defect, inlocuit si pe acesta, si acum totul e bine.
  Pana acum, cei patru condensatori faceau (mai degraba nu mai faceau) urmatoarele: unul filtra -12V, doi filtrau 5Vstby si ultimul era condensatorul de start, tot pe partea care furniza 5Vstby.
  Se pare ca sursa primise un soc de tensiune cit timp se afla in stand-by, ceea ce explica cei trei condensatori defecti pe partea de 5Vstby. Dar de ce s-a defectat si cel de pe -12V care nici macar nu mai este folosit de placile moderne ... nu stiu.

  Inca ceva: in pozele de mai sus, aparatul de masura alb afiseaza ESR-ul condensatorilor. Care ar trebui sa fie in jul de 0.03 pina la 0.05, dar vedeti si voi ce-i acolo.
   
 1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
  By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
  Dismiss Notice