Porturi USB nefuncționale (au ars). Ce alternative am?

Olivian Breda

Internet marketer
Sugar daddy
Salut,

Dețin sistemul pe care l-am descris aici - http://oliii.com/my-new-pc/ - și care are următoarea configurație:

Într-o noapte (vreo 3 dimineața) am conectat într-un port din spatele PC-ului un dispozitiv prin USB. Toate celelalte porturi din spate erau ocupate cu câte ceva. Am simțit miros de ars, Windows mi-a zis ceva gen "USB over charge detected". Am repornit calculatorul, ulterior nu îmi mai "vede" niciunul din cele 4 porturi USB 2.0 din spatele PC-ului. Îmi funcționează 3 din cele 4 din față, dar unul cu unele probleme, și încă 2 USB 3.0 în spate. Am, așadar, 4(+1) porturi USB funcționale (2+1 cu 2.0 și 2 cu 3.0), la care am de conectat mai multe device-uri (tastatură, mouse, cameră web, micro USB, mini USB, altele).

Aș vrea să cumpăr ceva Hub USB sau să pun o placă pe placa de bază care să îmi dea mai multe porturi, dar aș vrea și o soluție la problema supra-alimentării, să nu mi se mai "ardă" iarăși ceva. Hub USB în priză sau ceva similar.

Sugestii?
 
Probabil ai făcut un scurt și s-au ars sursele de alimentare/trasee pe placa de bază. N-am idee însă dacă există ceva care să te ajute, pentru că (conform standardului USB) toate USB hosts trebuie să aibă circuite de protecție la așa ceva. După cum ai observat, nu sunt chiar respectate. În multe cazuri, fiind alimentări de 5V, sunt legate direct la sursă, ceea ce într-un fel e bine, pentru că poți "profita" de protecția la scurtcircuit a sursei, însă dacă sunt legate cu fire (traseu de cupru pe PCB) prea subțiri, se arde traseul înainte ca sursa să simtă ceva => port USB bușit.

Toate hub-urile USB powered pe care le-am avut conectau la grămadă alimentarea proprie în paralel cu alimentarea de la PC, adică nu oferă vreo protecție în plus, nici nu-s sigur că e "legal" (dpdv al specificațiilor). Poate cu o placă PCI/PCIe să ai mai mult noroc, dar cu astea nu am experiență. Lumea care se joacă cu chestii ciudate pe USB mai folosesc polyfuses (cam ceea ce găsești și în surse - niște siguranțe care atunci când se răcesc recristalizează și fac contact din nou) ca protecție intermediară, dar nu știu să existe adaptoare gata făcute cu așa ceva.
 
Mulțumesc de răspuns, miahi, îmi e de folos.

Caut acum o placă de bază, o voi schimba, e mai simplu așa.

Prefer eMAG.

Îmi puteți da câteva recomandări de placă de bază (am placă de sunet dedicată, nu mă interesează asta)?

Dețin vreo 4 hard-disk-uri interne + un SSD + două DVD Writere, nu o să fie toate cele 4 hard disk-uri conectate simultan (ci merg pe SSD + două hard-diskuri, și restul de două le pun doar pentru back-up, dar niciodată mai mult de SSD + două hard-disk-uri odată).
Nu am nevoie de mai mult de 1-2 porturi pe USB 3.0. Dacă sunt, să fie primite, dar nu caut mai mult de 2.

Nu am placă video dedicată.

Să suporte minim 12 GB de RAM. RAM-ul e așa - 3 bucăți din Memorie Corsair XMS3 4GB DDR3 1600MHz CL9.

Nu am nevoie de port serial sau paralel.

Format ATX.

Nu mă deranjează să fie resigilată, chiar prefer dacă este așa:
http://www.emag.ro/placi_baza/filter/cpu-socket-f6,1155-v1994/format-f80,atx-v2006/c vs.
http://www.emag.ro/resigilate/placi_baza/filter/cpu-socket-f6,1155-v1994/format-f80,atx-v2006

Întrebare - dacă țin cablu USB - microUSB sau USB - miniUSB montat în PC, dar nu îl folosesc, afectează curentul asta? Că aveam mai multe cabluri de genul ăsta în PC, pentru mine erau inactive. Să le scot, pe viitor?
 
Placă de bază - probabil cea mai ieftină care îți satisface nevoile. Nu cred că are rost să mai dai cine știe ce bani pe o placă "specială" pe un socket care nu mai e folosit de ceva timp. Iar prețurile la unele din ele sunt foarte ciudate - de exemplu când am cumpărat-o eu pe asta (acum vreo 2 ani), am dat mai puțin decât e acum resigilată.

Despre cabluri - ce ai făcut tu a fost probabil un scurtcircuit direct pe mufa unde încercai să bagi ceva (probabil ai reușit să bagi ceva invers din greșeală); în afară de faptul că ai fi nimerit mai bine dacă nu aveai toate mufele ocupate, nu prea are de ce să influențeze - doar dacă n-ai băgat vreuna din mufe în priză.
 
Ca idee, preturile la placile de baza cresc pe masura ce socketul este phased out. Motivul este ca lumea s-a obisnuit sa schimbe placa de baza cand crapa, problema este ca la un moment dat devine mai ieftin sa schimbi platforma cu totul. De exemplu, cand mi-au crapat DFIurile sk1156, am primit storno pentru ca placile nu mai erau in stoc. Am ramas cu niste bani din care 3/4 i-am dat pe o placa de baza noua (daca nu chiar mai mult), luata din magazin la pret mai mare decat era la lansare, socketul fiind aproape uitat. Am mai folosit sistemul ~2 ani deci sa zicem ca nu pot sa comentez, dar ca idee placa de baza a fost 250GBP si cu 350GBP luai deja noua generatie de proace K cu mobo si 4GB RAM la pachet (am primit oferta la vreo 2 zile dupa ce mi-a venit placa de baza). Deci meh.
 
Am mai avut probleme cu USB-urile pe diverse sisteme, rezolvat cu adaptor PCI - USB. Poti folosi apoi legat la ele un hub USB cu alimentare separata.
 
Daca iei placa de baza, fa-ti un calcul si poate merita sa schimbi platforma cu totul, sa treci pe un Socket 1150 (desi nici asa nu e future-proof la cum le schimba Intel, mi-e dor de Socket A really) sau daca tot folosesti grafica integrata poate merita sa te uiti la ceva AMD Vision, in functie de nevoi si buget.
Altfel, daca nu merita investitia, ia cea mai ieftina placa de baza pe 1155 care are cate USB-uri ai tu nevoie. Si daca are 4 USB 3.0 cu atat mai bine, nu strica. :smile:
 
Soluția nu este placă de extensie, am avut o plăcuță cu porturi USB 3.0 PCIe 1x și aveam tastatura în ea, era detectată abia după ce pornea sistemul de operare :smile:

Soluția este să ai absolut majoritatea perifericelor într-un HUB USB 3.0 powered și în spatele PCului doar tastatură + mouse. Pentru USB sticks, porturile frontale și gata.
 
Deocamdată voi pune tastatura și mouse-ul în porturile de la PC, și voi încerca o placă de extensie PCIe cu 4 porturi USB 2.0 (costă 30 de lei). Dacă nu merge ceva, iau un USB hub cu alimentare externă, care e ceva mai scump.

Mulțumesc de ajutor și interes.
 
Pont legat de hub usb cu alimentare externa.
Am vazut la un magazin TCM/Germag (daca ai prin zona) o astfel de dracovenie care aducea 4 porturi USB + 1 microUSB, avea alimentare si era undeva pe la 30 de lei cu totul.

In caz ca are importanta, era pe argintiu :smile:
 
Am luat o placă PCI => 4 USB-uri 2.0 externe și unul intern (35 de lei, http://www.conectica.ro/controlere/pci/placa-pci-5-porturi-usb-20-delock-89028-16896). În Windows, merg toate porturile. Am conectat camera web, un card reader, un cablu mini și unul micro USB, și merg toate. Am un port USB 2.0 și unul USB 3.0 libere, probabil îmi voi lua la un moment dat un hub cu alimentare externă ca să fie totul cum îmi place (să am exces de porturi libere) :smile:, dar momentan problema și oful au trecut.

M-au tentat, în researchul făcut, să schimb platforma, să iau un Procesor Intel CoreTM i5-4670K, 3.40GHz, Haswell, Socket 1150, și o placă de bază modernă. Dar ce am acum e good enough, lucrez rar în Photoshop sau editare video, și dacă pot aștepta e ca în reclamă. :smile:
Guiness - Good Things Come To Those Who Wait - YouTube : https://www.youtube.com/watch?v=tf47teVn6ZI
(peste un an-doi voi lua ceva și mai și)

Vă mulțumesc de ajutor.
 
Stick USB bootabil, sau conectarea unui hub USB montat într-un front panel și care are mufă USB normală, nu header pentru placa de bază.
 
Status curent: sursa mea nu duce bine toate componentele. Face inclusiv următoarea fază: dacă am mai multe lucruri băgate prin USB-uri, inclusiv un card reader prin USB 3.0. Ei bine, copiază mai greu datele. Dat restart, oprit toate programele active (mă gândeam că e software). Merge greu, în continuare. Oprit PC, scos cablurile libere de prin USB-uri, pornit PC, copiază bine, cu viteză adecvată (e simțitor mai bine, am copiat de pe un card de 64 de GB, durase anterior mult mai mult decât valorile curente, după ce am scos cablurile).

Altfel, uneori nu recunoaște lucrurile 100% în placă, unele merg, altele nu. Îmi e greu să explic asta, dar nu e comportamentul adecvat, pur și simplu conectezi ceva și nu merge 100% bine, uneori e văzut, alteori nu.

Așa că, lăsat totul baltă, schimbat sursă + placă de bază + procesor + carcasă.
 
Adica un consum de cativa W prin USB conteaza atat de mult? Poate sunt probleme cu alimentarea USB-urilor (placa de baza), nu cu sursa. Cu tensiunile cum stai?
 
Nu știu să răspund la întrebarea asta: "Cu tensiunile cum stai?".

Când voi monta noul sistem, voi ruga persoana care se ocupă să se uite și la chestia asta, să vadă dacă sunt cablurile băgate, sau mai știu eu ce.
 
Nu știu ce aș putea să fac cu sistemul actual, cu problemele pe care le au porturile USB, altceva decât să spun celui care va instala configurația pe PC să facă el niște probe.
 
Back
Top