Pihole sub Windows

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
De ceva timp am un pihole care ruleaza intr-o masina virtuala CentOS pe un server Windows. De ce? Pentru ca serverul de Windows exista, am chestii care nu merg pe altceva (SQL Server) si e folosit si ca host pentru masini virtuale diverse.

Sub CentOS nu mai vrea sa faca update la pihole, zice ceva de mama ("Error: Failed to download metadata for repo 'appstream': Cannot prepare internal mirrorlist: No URLs in mirrorlist"). OK, problema e corectabila, dar da de gandit ca poate nu e cea mai buna varianta pentru 2022.

Daca e Windows, exista WSL. Chiar WSL2. Am incercat sa instalez direct Pihole in Ubuntu sub WSL2, dar are o problema cu lipsa systemd, care poate ca e rezolvabila si aia, dar nu prea usor.

Mai exista Docker. Dar mi se pare un pic scarpinat in diagonala sa rulezi o mini-aplicatie intr-un container intr-o masina virtuala intr-un server fizic. Se poate, probabil e chiar interesant pentru unii ca Marius '95 care au orgasme facand lucrurile cat mai complicat si cat mai anormal cu putinta, dar nu am nici timp si nici chef de chestii exotice.

Mai exista alta varianta, simpla, pentru Pihole sub Windows?
 
Off-topic: dacă prin SQL Server te referi la MS SQL Server, am înțeles că merge și pe Linux nativ (n-am încercat). Văzui acuma că este și versiune docker, deci poți migra tot serverul pe Linux și rulezi SQL Server și Pihole în docker. :smile:
 
  • Like
Reactions: Neo
Zici de Marius dar tu rulezi server Windows cu mașini virtuale :smile:

Eu am pus pihole pe un LXC care rulează sub Proxmox alături de alte VMs/LXC, i-am dat mai mult RAM și mai mult CPU decât are un Pi normal și merge super ok. Pi-hole vechi pe rPi mk1 rulează ca fallback în caz că dau restart la server.

Serverul Windows nu poate duce LXC? WSL și WSL2 nu mi se par fezabile dar sunt unii care se jură că-s soluții ok, ymmv.
 
MS SQL Server merge si sub Linux, dar nu totul si nu la fel (nu exista paritate completa), in special nu la fel de bine. Chiar daca e non-prod, sandbox pentru diverse proiecte, incerc sa evit problemele care se pot evita folosind common sense :smile:

Serverul are Hyper-V, e una din metodele rezonabile de a rula masini virtuale. Fiind masini virtuale nu conteaza OS, dar e un mix de Windows, Linux si FreeBSD si se inteleg foarte bine pana cand ocuparea memoriei trece de 100 GB. Masina cu Pihole are alocat 4 GB, mi se pare mult doar pentru asa ceva si din cauza asta voiam sa o rulez ca aplicatie sub WSL2, daca se poate. Chiar daca serverul are 128 GB de RAM, asta e maximul posibil si am avut nevoie de cateva ori sa opresc unele VM ca sa mearga altele, de pilda cand vreau sa incerc ceva cu un domeniu intreg de Windows si un cluster de SQL cu 4 noduri sau mai mult.
 
  • Like
Reactions: Neo
În cazul ăsta, din punctul meu de vedere, cea mai simplă variantă ar fi să reinstalezi un VM cu altă clona de RHEL (gen Rocky Linux sau ce e la modă acum). Ar trebui să fie același lucru, tot cu yum upgradezi. Dacă RHEL nu ține pasul cu update-urile necesare pentru pi-hole, atunci treci la altă distribuție (de exemplu Debian, eventual testing în loc de stable). E umpic de muncă să te obișnuiești (dar nu așa multă având în vedere că toată lumea e cu systemd acuma), dar mai puțină decât ai avea cu pihole în WSL (și tot felul de probleme care ar putea apărea pe-acolo).
 
  • Like
Reactions: Neo
Hyper-V ăla nu știe să ruleze direct un LXC? Văd că poate rula direct un container Docker, poți scoate direct unul gata făcut iirc și doar îi dai deploy. LXC al meu care rulează pi-hole are 256MB RAM și 512MB swap și este foarte mulțumit. Într-adevăr 4GB RAM este cam mult pentru pi-hole doar.

VM cu ceva Debian mi se pare next best thing până la WSL/WSL2, cum zice și jarod.
 
Multumesc, atunci Debian o sa fie. RHEL am la serviciu, cateva sute, dar nu ma atrage ideea de a pune vreo clona pe-acasa, CentOS era recomandarea la vremea cand am pus Pihole acum cativa ani.
 
Back
Top