Personal Finance Apps

ericsics

Unicorn Dad
Sugar daddy
Tot caut o aplicatie de personal finance si nu gasesc ceva care sa bifeze toate punctele:

Android App + desktop (web sau standalone)
Colaborativa (adica io cu nevasta-mea), dar cu identitati separate
Un MARE plus ar fi posibilitatea de a "sparge" o cheltuiala (un bon de hypermarket, de exemplu) in mai multe destinatii (din 412 lei s-au dus 229 pe groceries, 87 pe bauturi, si 96 pe cleaning products). Mai departe, pe proiecte (din 229 am luat de 38 de lei cereale pentru proiectul "fi-mea").

Momentan folosesc AndroMoney, pentru ca il aveam instalat de cativa ani pe telefon, dar partea de desktop (web based) se misca ingrozitor de greu.

Foloseste cineva Spendee? Am dat de ei cat scriam acest post, vinovat simtindu-ma ca nu prea m-am documentat inainte :)
 
Am citit articolul si descrierea aplicatiei. Pe de o parte pare foarte flexibil la inregistrari, si rezolva "Marele plus", insa aplicatiile se sincronizeaza doar prin import-export, despre care lumea se plange ca nu functioneaza foarte bine, nu scrie nimic despre colaborare, iar aplicatia de Android nu a mai fost actualizata de 2 ani (desi vad ca are comentarii foarte recente, deci poate a atins perfectiunea). In plus face double-entry bookkeeping, care inseamna (daca inteleg corect) ca trebuie sa inregistrezi fiecare tranzactie in 2 conturi diferite...

Cat am mai studiat am descoperit ca sunt destul de multe aplicatii care ating subiectul asta, doar ca... nu sunt disponibile pentru mine. Foarte probabil sunt limitate la piata americana. Well, the search continues.
 
Am folosit YNAB o perioadă apoi am decis să-mi folosesc creierul :D

Posibil să am nevoie să revin asupra deciziei într-un viitor nu foarte îndepărtat, în schimb, când se adună foarte multe trebuie prioritizat altfel.
 
Eu am încercat să folosesc GNU Cash într-un timp, dar n-am reușit - o combinație de interfață greoaie, lene și scopuri diferite (pe mine mă interesează mai mult planning pe viitor, nu cât am dat pe pâine acum 2 ani). Dar asta era acum mult timp, acum văd că pare să aibă ceva legat de future transactions. Kit-ul are 140 de mega, for some reason.
 
  • Like
Reactions: Neo
Am încercat niște aplicații în urmă cu ceva ani și apoi am renunțat. E de muncă să bagi toate cheltuielile, că-s multe - mai ales alea mărunte - și apoi ai și tentația să faci micromanagement la categorii. Ain't nobody got time for that!

Acum mă folosesc oarecum de serviciul ING de analiză a cheltuielilor. Ăsta se uită în cont la tranzacții și aplică niște categorii în funcție de comerciant. I-am spus eu care e chiria, da' tot ce ține de asigurări le-a identificat singur, ba mai mult asigurarea la mașină e în categoria mașină, spre deosebire de alea de sănătate. În rest mi-e perfect indiferent să știu cât am cheltuit pe lapte sau ciocolată, e suficientă categoria "supermarket". Dar serviciul ăsta funcționează corect cât timp plătesc majoritar cu cardul, ceea ceeu fac by default, da' aproape jumate din poporul ăsta n-are încredere în carduri, scot toți banii cash o dată pe lună și lucrează exclusiv cu cash.

Ceea ce duce la întrebarea: poți exporta tranzacțiile lunare din internet banking într-un format csv/excel, nu doar pdf, ca să-ți poți face propriile statistici așa? Ți-ar trebui doar o tabelă de mapare a comerciantului la o categorie, apoi pui un tabel pivotant și aia e.
 
Ceea ce duce la întrebarea: poți exporta tranzacțiile lunare din internet banking într-un format csv/excel, nu doar pdf, ca să-ți poți face propriile statistici așa? Ți-ar trebui doar o tabelă de mapare a comerciantului la o categorie, apoi pui un tabel pivotant și aia e.
De obicei da, se poate. Problema este că la ce-ți trebe :D

Eu le am clasificate pe căprării:
- serious shit - chestii legate de casă, mâncare, mașină, mai nou adaug aici concedii o.O
- hobby shit - aici de obicei este gaură neagră, deci îmi rezerv o sumă pe care o pun pe PayPal și aia este, nimic peste decât dacă-s chestii super rare și one-time only care pot aduce profituri mari;
- random shit - cadouri, whatevs.

Chestiile astea merg clasificate mental în marea majoritate deci o aplicație este complet inutilă. Țin un Excel cu chestii care pot aduce un ROI semnificativ, dar altfel încep să migrez spre un stil minimalist - păstrez doar ce folosesc, restul vând. Iar, aici excepțiile sunt lucruri pe care nu aș lua un preț convenabil pe care îmi pot permite să le păstrez.
 
Am mai dat de YNAB prin diverse articole "Best finance apps for 2018/2019/2020", nu sunt pregatit sa dau 2x85 de dolari pe an pentru o chestie care va ajunge la un momentdat nefolosita (acum 3 ani am mai avut o tentativa cu AndroMoney, m-am plictisit peste 3 luni). Altfel, seems to tick all the boxes.

Acum mă folosesc oarecum de serviciul ING de analiză a cheltuielilor. Ăsta se uită în cont la tranzacții și aplică niște categorii în funcție de comerciant.
Romanian ING app says whaaaaaaat?

Am rezistat tentatiei de micromanagement pana acum, dar de lene. Si asta ne duce la "mapare comercianti, pivot tables and sh!t" :biggrin: . No way.

Cumparam destul de impulsiv, si am avut norocul sa nu dam pana acum de fundul sacului, insa de cand a aparut copilul ne-am dat seama ca trebuie facute si economii. Probabil ca vom analiza cheltuielile pe cateva luni (inclusiv decembrie, ca sa prindem si Black Friday si luna cadourilor) dupa care o sa apelam la un sistem de bugetare cu envelopes... dracu' stie.
 
  • Like
Reactions: Neo
Am avut si io aceeasi problema, am folosit o perioada lunga Firefly 3 self hosted. Aplicatiile de android is varza, de ios nu sunt, da` are tema foarte ok de mobile browser. Dupa un update cand am petrecut 30 de minute sa il readuc la viata i-am dat verde si am trecut la Wallet. Asta are aplicatie de ios, android si web app. Am luat premium pt un an. Mie mi-o placut si la nevasta, doar ca dupa vreo 3 luni de folosire a lui o zis ca nu am rezolvat nimica cu expense trackingul in ultimii 4 ani asa ca am renuntat de tot:tongue:
 
Și Unicredit are o aplicație de-asta care categorisește automat cheltuieli (doar cheltuieli, nu și intrări), dar e foarte greu să scoți date din el - îți dă niște statistici lunare/anuale, dar valori doar ca tooltips. Iar dacă ai un transfer mare într-o lună se duce naibii tot, restul cheltuielilor sunt niște pixeli, și nu poți face zoom sau altceva. Nici nu poți să scoți o cheltuială din listă, ca să rezolvi problema.

1598117769236.png

Poți face filtrare pe unul din tipuri, totuși, dar tot nu-ți arată valoarea efectivă fără tooltip.

1598117979882.png

Poți face și un fel de target lunar și-ți arată dacă ai depășit.

1598117722064.png

Nu prea reușește să diferențieze asigurările, că e complicat - le plătesc tot din aplicația lor, dar nu-s conturi diferite la asigurator așa că nu prea are de unde să știe.
 
La mine de cand m-am casatorit am aplicat sistemul urmator bazat pe un chilotel de plastic unde se tin bonurile de magazin + "bonurile handmade" si un fisier Excel:

1-Se pastreaza bonurile in fiecare luna.
2- Se adauga o suma generica pt cheltuieli unde nu rezulta bonuri, gen mers la piata.
3-Se adauga cheltuieli cu casa gen intretinere, electricitate, internet, TV ca niste "hand made bonuri" cand le platim.

Din cand in cand se trec bonurile intr-un fisier Excel (se noateaza intervalele de timp pt cheltuieli).

Se imparte suma la 2, fiecare plateste 50%.

Legat de chestii gen haine, fiecare le plateste personal.

Cadourile nu se pun la socoteala.

Daca mai raman bani suplimentari in conturile noastre, fiecare face ce vrea cu ei.

Sistemul a fost stabilit de inainte de casatorie si acceptat de ambele parti.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Neo
Aici am cont comun cu sotia, mai simplu de administrat la gramada decat era sa tot plimb banii intre 2 conturi. De impartit nu-mi fac probleme, in caz de divort ea oricum ia tot asa ca imi vad linistit de treburi.
 
burebista

Ajuta, pot sa cumpar piese de PC fara sa fiu batut la cap ca as cheltui prea mult. De asemenea nici sotia nu se poate plange ca as comenta daca isi cumpara chestii scumpe.

ericsics

Sunt coloane diferite in Excel pt cheltuili cu casa (intretinere, curent, TV, Internet) si pt cheltuieli cu mancarea/cosmetice/produse de curatenie.
 
Aici am cont comun cu sotia, mai simplu de administrat la gramada decat era sa tot plimb banii intre 2 conturi. De impartit nu-mi fac probleme, in caz de divort ea oricum ia tot asa ca imi vad linistit de treburi.
Amu nu vreau să fiu eu ăla care strică petrecerea dar am făcut același lucru când am plecat din România cu partenera de atunci.

Ăăă... nu s-a terminat bine. Deloc.

Ce sugerez fără răutate este să-ți faci un cont separat pe care să-l alimentezi până la un punct care ți-ar da confortabil 2-3 luni de trai. Nu trebuie musai tot odată, dar ar fi indicat să ai această rezervă personală. În cel mai bun caz ai un fond de urgență pentru rahaturi ce pot apărea pe neprevăzute - sunt multiple exemple. În cel mai rău caz nu stai sub un pod dacă se întâmplă ceva.
 
Faci cont comun atunci când ești acoperit legal deja de un contract de căsătorie, altfel e pe barba ta. Și contul comun de uz curent n-ar trebui să fie singurul; acolo ții doar cât ai nevoie pentru cheltuielile obișnuite și poate și ceva mici extravaganțe sau urgențe, da' grosul ar trebui să stea în conturi separate, fără card. Alea-s "ciorapul", "rezerva personală", "planul B" etc. Dacă banca nu are, atunci pui tu limite la sumele maxime ce pot fi transferate pe zi prin app sau e-banking, și-ți pui alerte pe app pentru tranzacții peste valoarea ț. În caz de sifonare, ar trebui să ai timp suficient să detectezi asta înainte să rămâi în cucul gol.
 
Eu nu zic aici decat ca trebuie sa alegi partenerul cu grija si poate si experienta. Mai departe ... e poveste.
Eu nu am avut probleme pana acum.
Cat despre cheltuieli, iar nu am avut probleme, niciodata nu s-a intamplat sa comenteze cineva.
Am folosit mai multe aplicatii de-a lungul timpului dar toate au fost abandonate din mai multe motive, multe comune dar si separate. Pana si Revolut are ceva de gen, dar daca nu face automat nu prezinta interes.
 
Cam asa am observat si eu, daca nu face banca automat asta, sooner or later renunti sa-ti mai bati capul daca nu esti super constrans sa te tii de un buget ca sa nu mori de foame de exemplu.
 
Back
Top