Monitor pentru dual display setup

trikki

Membru Senior
Salutari tuturor.

Ma gandesc sa-mi fac un dual display setup pentru desktop-ul meu si nu sunt inca prea sigur ce monitor sa aleg.
In mare, criteriile ar cam fi asa:
- Diagonala de 23" sau peste
- Rezolutie 1920x1080 sau 1920x1200
- "Rama" cat mai subtire pentru a face cat mai putin sesizabila frontiera dintre cele doua monitoare

Bazat pe cele de mai sus, mi-a intrat in atentie LG 23EA63V, care se intampla sa fie si la un pret decent, zic eu (un pic sub 700 RON).
Alte candidate sunt: Asus MX239H (considerabil mai scump, peste 1000 RON si nu sunt convins ca merita diferenta) si Acer H236HL (asta nu sunt sigur ca se si gaseste in Romania...).

Va astept cu pareri si recomandari de alte modele (daca aveti).

Multumiri anticipate.
 
Cât timp nu vrei jocuri extinse pe două monitoare (și nu vrei, la placa aia grafică), sau aplicații maaaari, nu contează așa mult dimensiunile ramei, pentru că o să ai aplicații diferite.
 
Jocuri care sa necesite vizualizare pe doua monitoare nu vor fi.
Ma gandeam la treaba cu rama daca vreau sa vad un film, de exemplu, extins pe doua monitoare.
 
Da, e adevarat si asta. :)
Anyway, lasand aspectul asta la o parte, cam ce parere aveti despre cele trei modele? Aveti vreo alta recomandare (bazat sau nu pe experienta proprie)?
 
Mi-am luat eu Monitor LED Asus 27", Wide, Full HD, DVI, HDMI, Boxe, Argintiu, MX279H recent și îl compar cu BenQ G2420HDBL Monitor LED 24″ Full HD, 16:9, DVI (monitorul anterior).

Observații:
- Se văd pixelii dacă stai aproape de el. La 27" și rezoluție 1920x1080, văd punctele. Citisem despre asta anterior, și inițial nu mi-a plăcut să citesc asta. Gândindu-mă cum folosesc eu monitorul, pentru mine e chiar un avantaj că am pixelii mari (nu am vederea foarte bună). Așa că minusul pentru mine e plus.
- Nu știu dacă ai asta și la modelul dat de tine, dar la ASUS-ul meu butoanele sunt un fel de touch teribil de enervant, încă nu m-am obișnuit cu el. Nu apeși pe butoane, doar le atingi și se declanșează, dar arată ca un buton clasic și am mereu tendința să apăs. Prefer rotiță clasică decât așa avantaj tehnologic.
- Culorile cu care vine setat din fabrică au setări nepotrivite (citisem despre asta înainte aici - http://www.mygarage.ro/powered-pc-garage/157776-review-monitor-led-asus-mx279h-27-inch.html ). Am găsit însă un tool clasic de Windows, Color Calibration Tool, și după ce l-am rulat, lucrurile sunt OK. Îmi plac mai mult culorile la noul monitor, față de cel vechi.
- Pare enorm, am ambele monitoare unul lângă celălalt, aparent 3" e nimic, practic însă mi se pare foarte mare.
- E teribil de greu să citești o pagină web full width la fonturi standard. Site-ul http://www.pcgarage.ro/, care are full width automat, e, în direcția asta, neplăcut.
- L-am luat resigilat de la eMAG, prețul a fost mai mic decât cel pe care l-au avut recent la promoția de 12 ani eMAG.
- Arată sexy. :)
 
Frumos, ce s-au ieftinit IPS-urile. LG-ul nu pare deloc de lepădat, doar că probabil aș acoperi LED-ul cu scotch, să nu mai pâlpâie în stand-by :D Celelalte două nu par cu nimic mai speciale, iar difuzoarele alea cu siguranță nu merită banii - cât zic ele că or fi Bang&Olufsen.

Pe mine m-ar interesa în plus să aibă wide gamut pentru editare foto, dar cam atât. La LG zice că e 72% color gamut, ceea ce nu e rău, dar nu m-aș supăra nici cu o valoare peste 80%. :)
 
Păi de-aia sunt și ieftine, că au doar unghiuri, nu și culori. Alea cu >80% gamut sunt la fel de scumpe ca și până acum.

Eu iau monitoare cu pivot, pentru că pentru text și 95% din web e super ok un monitor pus vertical. E util să fie x1200 în cazul ăsta, dar nu-s așa multe opțiuni. Sunt fan Dell de câțiva ani, folosesc U2412M acum (+ un Dell mai vechi pus vertical) și singurul upgrade posibil ar fi U2713.
 
Am tot citit review-uri și păreri despre U2713 sau despre Dell-uri, în general (http://www.emag.ro/monitor-led-ips-...t-hdmi-dvi-u2713hm-dl-272126906/pd/EC7KKBBBM/ / http://www.amazon.com/Dell-U2713HM-IPS-LED-CVN85-27-Inch-LED-lit/dp/B009H0XQQY/ / http://www.pcgarage.ro/monitoare-led/dell/ultrasharp-u2713hm-27-inch-8ms-black/ / http://lifehacker.com/5966781/five-best-computer-monitors). Pentru mine, ar fi cel-mai-cel monitor și am făcut un mic efort cu mine să nu mi-l cumpăr. Culori ideale, rotire verticală, multe impresii de bine.

E însă relativ dublu la preț față de ce mi-am luat, iar rezoluția mai mare de Full HD pentru mine e nenecesară.

Dar ca poftă și ca "ce mi-ar mai plăcea", e foarte tare. :)
 
Ce pot spune despre wide-gamut = meh. Câți dintre cei care-ți văd pozele au monitoare capabile să afișeze super procesarea super fotografiilor tale? Te trezești că îți spun că iu sux pentru că normal ei se uită pe TNuri necalibrate.

Folosesc de ani buni Dell STsmthsmth (TN model jăgˆ). Între timp au mai aterizat la mine încă două Dell 2312HM. Pot spune cu mâna pe inimă că după ce am calibrat TN-ul, arăta mai bine ca astea două (IPSuri). Calibrat și IPSurile => TN iar sux :D

Recomand 2312HM. Recomand de asemenea nu două, ci trei monitoare. Cu două mereu vei avea tendința să te uiți în rama dintre ele. Problema este că ție nu-ți prea duce hardware-ul trei monitoare :( Recomand, în al treilea rând, dat bere unui amic cu colorimetru să vină să ți le "rezolve", pentru că ~orice ai lua din comerț vine calibrat deamboulea (deși 2312HM este printre cele mai ok din punctul ăsta de vedere).

Ca ultimă idee, ce este 1080p în >24 inchi arată groaznic din cauza dotpitch-ului imens. Evident există televizoare 1080p de 100+cm model "să muară dujmanii", dar mi se par niște chestii triste. Eu aș aștepta să se mai ieftenească monitoarele 4K, aș lua acum ceva SH/ieftin și bun să țină pentru spreadsheets sau ce faci tu pe PC și aia e. Mă uitam la cum se văd Mac-urile Retina cu 2880x1800 în 15.4 inchi și eram "fuck PC". Mă rog, om vedea ce urmează.
 
Multumesc mult pentru pareri si sfaturi.
Din cele de mai sus, Dell-ul recomandat de miahi e tentant, insa nu stiu sigur daca intr-adevar as valorifica diferenta de pret (in total, peste 600 RON, cand ma gandesc la doua monitoare). Ca o paranteza, ma apuca toti dracii cand vad ca in Japonia as putea sa iau doua U2412M-uri pentru echivalentul a 1400 RON, cand in Romania unul singur se vinde la in jur de 1100... :mda:
Dell-ul recomandat de Neo iar pare interesant, mai ales prin prisma pretului. In momentul de fata, trebuie sa recunosc ca tot la LG imi sta mintea, insa trebuie sa le vad si cu ochii mei in magazin.

Trei monitoare mi se pare o exagerare pentru ce am eu nevoie in momentul de fata. Colorimetru, da, e o idee interesanta - sa vad daca gasesc si amicul caruia sa-i dau berea respectiva. :)

Va tin la curent referitor la alegerea finala.
 
Singura chestie la Dell-uri e că nu au intrare directă HDMI (cel puțin modelele astea), trebuie să iei cel puțin un adaptor HDMI/DVI. Pe de altă parte, au intrare DisplayPort - poate fi mai future-proof, ambele mele laptop-uri au singura ieșire digitală ca DisplayPort.
 
La ce specificatii s-au dat tot un U2412M as recomanda, la noi l-am luat cu 1000 RON.

Ce e nasol la el e de cand mi-am luat un MBP retina e cum zice Neo, efectiv nu mai pot privi monitorul de 24'. Pacat ca monitoarele 4k nu prea sunt asa accesibile, eu le astept cu drag.
 
Revin si eu cu cautarea unui monitor, nu prea am idee ce caut de fapt. Ca sa nu vin cu problema XY o sa spun direct ce vreau:
- am 2 monitoare, un Samsung de 22" 1600x1050(ish) care mi se pare ok si un Benq imprumutat de 21.5" 1920x1080
- imaginea si culorile pe Benq nu sunt deloc grozave. Nu fac cine stie ce grafica de sa imi trebuiasca culori precise, dar ce se vede galben spre portocaliu pe un monitor se vede portocaliu-roscat pe celalalt si e aiurea. Cred ca Benq sta mai prost decat Samsungul.
- majoritatea timpului Samsung-ul e monitorul principal: pixeli sensibil mai mari, se vede mai bine, nu am probleme cu ochii. Cand lucrez si pe Benq (gen design de aplicatii sau arhitecturi) dupa mai multe cateva ore ma cam iau ochii. Controlul oftalmologic la zi, vedere 120% (sau 12/10) cu corectie, singurii care vad mai bine ca mine sunt optometristul si instructorul de zbor, aia vad umflaturile de pe picioarele mustelor care zboara pe-afara.
- dupa cum spuneam monitorul Benq e imprumutat, as vrea sa il returnez si sa imi iau unul al meu
- si m-am prostit cu ecrane Retina Display pe care vad impecabil scrisul cu fonturi minuscule, chestie care pe Benq nu merge de nici un fel

Nu am loc pe birou de un monitor mai mare de 24". As prefera DisplayPort, la nevoie sa pot pune temporar un al treilea monitor (da, sunt momente in care imi trebuie 3) si nu am decat un HDMI, un DVI si un DisplayPort pe placa video. Un HDMI sau un DVI libere imi ofera mai multa flexibilitate, iar un monitor cu DisplayPort pare a fi mai bun pe termen lung.

Asta e tot. Idei? Da, 4K ar suna bine, dar nu cred ca e cazul inca. Pana si asa ceva mi se pare prea scump pentru ce vreau eu. Iar asta ar fi grozav, dar e prea mare pentru transportat pe un avion de linie in bagajul de mana si cam fragil pentru cala (am lucrat in Otopeni, stiu ce grija au cu bagajele).
 
Din experienta proprie... Ideal ar fi un samsung fix modelul care-l ai deja. In plus, ambele trebuiesc calibrate. E mult mai lejer, nu te chinui cu setari de culoare pana nu mai poti. Altfel, orice ai lua culorile vor fi defazate. Chiar si calibrate, la modele diferite tot apar schimbari. Panourile diferite au gamut diferit, practic calibrarea nu e identica.

Un Spider cred ca gasesti imprumut pentru o seara, un Samsung de care ai deja, banuiesc ca-i mai complicat.
 
Şi la exemplare din acelaşi model poţi avea surprize să nu aibă fix aceeaşi culoare, dacă nu sunt exact din acelaşi lot. Ceea ce e puţin probabil să găseşti (la fel cu cel existent). Sfatul meu prietenesc este să treci peste piticul ăsta cu culori identice pe 2+ monitoare, altfel o să ajungi să cumperi 2-3 bucăţi din acelaşi model şi să te trezeşti că tot nu le poţi calibra perfect identic. That way lies madness. :)

Asta ţi-o zic din experienţa unor prieteni care fac fotografie sau prelucrare video, care au descoperit pe pielea lor că a încerca să scoţi culori identice pe 2 monitoare duce la demenţă. Soluţia lor a fost să calibreze un monitor cât mai bine şi să-l folosească doar pe ăla pentru chestiile la care sunt realmente importante culorile.

Privind DisplayPort: există adaptoare HMDI-DVI şi DisplayPort-DVI, deci atâta vreme cât iei monitoare cu DVI nu cred că ar fi o problemă. Zic asta pentru că monitoarele cu DVI se găsesc peste tot şi-s mai ieftine decât cele cu mufă DisplayPort sau HDMI built-in.

PS: Şi n-am înţeles, dacă nu ai loc decât de un 24" cum de stai cu 22" + 21.5", şi unde ar încăpea al treilea? Sau 24" e locul rămas pentru al treilea? :)
 
Nu sunt maniac cu culorile, dar nici o diferenta atat de mare nu mi se pare admisibila. Samsungul a fost calibrat pe vremuri cu un spider de la puter, Benq-ul niciodata.

Am loc de unul de 24" in locul celui de 21.5". Daca o sa pun temporar un al treilea o sa dau jos de pe birou boxele sau receiverul sau amandoua, in acel caz cred ca incap si 3 de 30".
 
Eu pentru multi-monitor ți-aș recomanda panel-uri non-TN pentru toate. TN-urile se văd ok din față, dar cu 2-3 monitoare e aproape imposibil să stai exact în fața tuturor - așa că e util să nu se schimbe intensitatea luminii în funcție de unghiul din care te uiți.

Tot pentru multi-monitor în condiții de loc pe masă redus ți-aș recomanda monitoare cu pivot, care pot fi rotite 90 de grade. Aici nici nu se mai pune problema, neapărat trebuie IPS/VA pentru că un TN rotit arată groaznic și te iau durerile de cap (la propriu, unghiurile verticale sunt atât de proaste încât un ochi vede altceva decât celălalt și creierul poate să compenseze doar câteva ore înainte să te apuce durerile).

Însumând cerințele de mai sus eu am ajuns la concluzia că Dell-urile cu IPS sunt potrivite pentru mine. Vin și cât de cât calibrate, încât nu observ diferențe mari între un monitor de acum mulți ani (2209WA) și unul nou (U2412M). Am și un gizmo de calibrare dar nu se schimbă prea mult culorile, așa că am abandonat utilizarea, îl mai folosesc doar la laptops. Țin monitorul de 22" vertical, e ok pentru navigat cu una sau două ferestre.

Oferta curentă de 4k ieftine e proastă (ex: P2815Q), nu numai că sunt panel-uri TN, dar la rezoluția nativă multe nu țin mai mult te 30Hz (ok, suficient pentru desktop stuff) și sunt recunoscute ca două monitoare separate de OS - adică va trebui să jonglezi interesant cu aplicațiile ca să le convingi că tu chiar vrei să se extindă pe ambele monitoare. În funcție de aplicație și OS, asta e mai ușor sau mai imposibil.
 
miahi, TN nu mai sunt chiar asa de naspa ca pe vremuri la unghiuri. Ok, nu au aproape 180 de grade ca celelalte panouri, dar au 176. Cand ai trei monitoare le pui la 15 grade unul de celalalt nu la 90.

Unghiurile verticale sunt singura problema reala, mai exact zona de sub orizontala. Au experimentat niste colegi la serviciu cu un setup de 2-3 monitoare TN de 23" cu pivot, puse vertical. N-ai nicio treaba, pentru ca nu te obliga nimeni sa le pui cu partea de jos spre tine. Pui unul cu capul spre stanga, unul cu capul spre dreapta, iar la cel din centru nu conteaza.
 
Eu văd doar câteva modele cu unghiuri de 176 (dintre care jumătate există doar în listă, nu și în vreun stoc, altă jumătate sunt VA sau IPS, rămânând doar vreo 4 monitoare TN cu 176/), în rest sunt sute cu 170 (TN "normal") sau 178 (non-TN).

unghiuri.png

Recunosc, de câțiva ani am mai încercat TN-uri doar pe laptops, dar nu mi s-a părut că văd vreo îmbunătățire a tehnologiei.
 
Back
Top