Instant apa calda

Marius '95

troubleShooter
Am centrala termica in bucatarie si dusul din baie este la vreo 20m masurat dupa traseul tevii de apa calda. De cand deschid robinetul dureaza cam 60-80s pana cand apa calda ajunge la dus.
Ce solutii am?
 
Sunt centrale din alea care au un rezervor de apă pe care îl țin tot timpul cald. Nu o sa fie instant dar în câteva secunde ai apa calda. Numa noh, centrala noua, bani mulți. :smile:
 
Soluția perfectă e cea în care ai o centrală cu circuit pentru apa caldă menajeră, așa cum e la încălzirea prin calorifere. Țeava de apă caldă spre robineții din baie de fapt e două țevi, un tur și un retur, și undeva pe tur e montată derivația spre robinetul de la chiuvetă, cel de la duș, etc. Centrala pompează continuu apa prin acest mini-circuit și o păstrează caldă chiar și când nici un robinet de apă nu e deschis. Dar atunci când deschizi robinetul, mai ai maxim un metru de țeavă cu apă neîncălzită de la derivație până la robinet - aia curge în 1-2 secunde.

Dezavantajele sunt că trebuie să spargi casa ca să-ți pui și o țeavă de retur de apă caldă menajeră de la baie până la centrală, și să schimbi centrala cu una care are funcția asta. Dar asta e soluția tehnică deja inventată pentru a rezolva această problemă.
 
Dar nu exista un instant de apa calda care sa functioneze la presiunea retelei si sa nu se strice cand primeste apa deja calda? O denumire specifica pentru tipul asta de aparat m-ar ajuta, sa stiu ce caut.

Spart pereti exclus! De data asta sparg doar baia.
 
De mentionat ca in literatura de specialitate locala e cunoscut sub denumirea de puffer. Si se foloseste doar la incalzire.
Dar da, principiul e cam acelasi, un boiler electric montat in baie pe perete sau un acumulator de apa calda (puffer) care sa preia apa calda din centrala ar fi solutia.
 
Last edited:
Din întâmplare am găsit azi noapte soluția, de la cineva care are aceeași problemă și a discutat cu instalatori. Zice că se pune un instant normal pe țeavă, dar înainte de el se pune o valvă care e comandată termic (aici ar trebui să te interesezi că nu știu cum îi zice exact, dar instalatorul lui zicea că există la romstal așa ceva) și care face să treacă apă prin instant doar când e rece, când e caldă se "routează" pe o altă țeavă legată direct. Deci ar fi două țevi în paralel, una care trece prin instant și una care merge direct, la intrarea în instant o valvă care se închide când vine apă caldă și atunci trece apa pe țeava directă. Se mai pune o valvă care să împiedice apa să intre în instant pe la ieșirea lui.
 
Nu mi-e clar cum funcționează pe partea asta, ideea e că se poate, dar trebuie vorbit cu un instalator pentru detalii.
 
Nu subestima instalatorii, fac pariu că se pricep și la mecanică auto, și la vaccine, probabil oleacă și la programare.
 
Back
Top