Inlocuirea celulelor din bateria laptop-ului

Marius '95

troubleShooter
Am o baterie externa pentru laptop care a scazut la mai putin de 50% din capacitatea initiala. De cumparat nu se gaseste. Am vazut pe net diverse tutoriale despre inlocuirea celulelor din baterii. A mai facut cineva operatia asta? Cat costa comparativ cu o baterie noua (daca s-ar gasi), cat de dificil este si cam care ar fi rata de esec?
 
Dacă ai cum să demontezi carcasa într-un mod care să permită reasamblarea, poți să încerci. Probabil sunt celule 18650 fără protecție, fixate împreună și cu ceva circuite de monitorizare și control. Greu va fi să găsești celule de calitate bună, că e plină piața de chinezisme cu capacități complet aiurea, la stilul în care pe casetofoane portabile de 5W acum 20 de ani scria „800W PMPO”. Dacă forma carcasei nu te interesează în mod deosebit, poți încerca și să folosești o cutie/battery holder pentru celulele 18650 peste care să transplantezi circuitele de încărcare/monitorizare din battery pack-ul uzat.

De curiozitate, poți încerca să găsești acumulator pentru laptop pe BatteryUpgrade.com - unele-s ieftine, altele-s scumpe, nu prea au multă logică da' e o opțiune.
 
Eu am mai încercat transplantări pentru chestii vechi Lenovo (T60/T61p), problema e că nu-s făcute bateriile să fie desfăcute și nu prea mai îți iese să le pui la loc (au tot felul de cleme care nu-s făcute să fie desfăcute/refolosite, ce e înăuntru e lipit cu hot glue/bandă dublu adezivă serioasă). Să fii foarte atent cum lucrezi cu ele, de preferat nu în casă - dacă faci scurt pe o celulă de-aia în primele secunde ies gaze nasoale, iar pe urmă ia foc și nu se stinge cu apă. Și cum nu prea ai cum să lucrezi cu ele fără să ai tot felul de fire libere (unele au pur și simplu benzi metalice pentru conexiuni între celule/circuit), șansele nu-s mici să atingi ceva greșit.

Majoritatea bateriilor au microcontrollere care țin minte capacitatea rămasă și unele nu sunt programate să se modifice "în sus" automat - adică poți să pui super celule dar să îți folosească doar 50%, pentru că n-are chef controller-ul.

Și încă o chestie: atenție la bateriile complet distruse (stilul nu mai merge deloc, voltaj mult mai scăzut decât normal), am pățit la un T60 ca bateria să fi fost distrusă de laptop sau de controller-ul de încărcare. Te uiți la cum arată celulele, mai ales dacă una arată foarte rău (culoare schimbată, urme de îndoituri pe plasticul care o înfășoară). Am schimbat o astfel de celulă (era complet moartă, 0 volți, celelalte erau pe la 3.6) și când am băgat bateria înapoi în laptop a început să iasă fum din aceeași celulă.
 
Last edited:
Acumulator extern nu am gasit nicaieri de cumparat de-a gata. E o chestie gen docking station care se conecteaza sub laptop.
 
Back
Top