Help Linux

burebista

Manic Miner
Azi dimineata serverul de mail/web de la munca a prezentat mesajul de mai jos la boot.

IMG_0180.JPG


Eu sunt in concediu, sunt clei la Linux iar prietenul care se ocupa de server e in Austria.
Are cineva vreo idee ce se poate face? Beleaua e cit China, n-are casa net/mail si nici aplicatia interna de carduri nu functioneaza (de miine sunt obligatorii cardurile bineinteles).

Help. :capu:
 
S-au făcut ceva schimbări pe el? Sau vreun upgrade recent? Dacă nu, posibil să fi crăpat discul.
 
Nu s-a facut nimic. Sta acolo de vreo 10 ani parca.
A zis sefu' ca dimineata a primit niste erori la primirea mailurilor pe statii si s-a gindit sa-i dea un reset. Si asa a intepenit.
 
De ce are șefu' drept de acces în camera serverelor, dacă nu are și competențele tehnice de a face ceva util pe-acolo? Să-și asume responsabilitatea consecințelor deciziei lui de a apăsa butonul de reset fără să facă un restart curat. Că doar nici tu nu te bagi pe tarlaua lui să semnezi fluturași de salariu și alte alea, când nu ai nici cunoștințele, nici autoritatea dată de segregarea rolurilor din organizație.

Poa' să mai dea enter acolo să încerce reboot-ul, dar se pare că s-a fufu nițel o partiție. Serverul are un singur disc sau mai multe? Că pare să booteze până la punctul de montare a discurilor/partițiilor.
 
Acu' sunt la munca. Se pare ca e OK dupa ce a venit prietenul prietenului sa ma ajute. :D
A fost o combinatie de ceva blocuri defecte pe HDD si de faptul ca (habar n-am cum) in BIOS SATA era pe IDE in loc de AHCI (cum am trecut pe AHCI cum a disparut mesajul din poza instantaneu). :capu:
I-a luat 3 sferturi de ora la telefon cu mine clei la Linux si o ora juma' la mine la munca.

Multam' frumos tuturor. :inlove:
 
Dacă e o placă de bază așa veche, se prea poate ca bateria cu litiu să fi murit între timp, și atunci setările CMOS pot deveni cam volatile. De notat pentru data viitoare când îi vine rândul la mentenanță. Deocamdată să monitorizezi pentru discul ăla parametrii SMART și să faci o dată pe lună un SMART Long Test. Și neapărat un backup!!!
 
Credeam ca vedem maine prin ziare: "Din cauza volumului imens de Carduri care trebuiau eliberate, sistemele informatice ale CXXS au cazut" :D
 
Pana la urma e doar un "desi nimeni nu stie cum functioneaza, un server al CXXS e inca activ dupa 10 ani cu mentenanta zero". Pentru ca pegenunchi.
 
Acum, ca s-a rezolvat problema, imi dati voie sa deturnez topicul? :D

Sa imi explice si mie cine se pricepe:
1) Linux ar trebui sa verifice partitia root inainte de mount. Tinand cont ca utilitarul (*fsck) este pe partitia aceea, cum naiba obtine acces la el?
2) Cine anume ar trebui sa ruleze fsck? Kernelul (vmlinuz)? Sau init? Dar init e pe partitie...
3) Sa zicem ca fsck la bootare nu ruleaza (motive necunoscute, posibil legate de contradictiile de mai sus). Cum verific partitia root *dupa* login? Mentionez ca dispozitivul care ruleaza linux NU poate boota de pe altceva; este un router/foxboard/pi/etc.
 
Thread hijack 2. :goofy:
n00b question: intrucat vreau pe HTPC sa pun Win7 + Daphile dual-boot, in ce ordine sa le instalez si cum sa partitionez ca sa fie in regula, sa mearga ambele bine?
Am gasit aici un asa-zis fisier cu instructiuni, precum si ceva pe forumul lor, insa ma baga complet in ceata, mai ales cu privire la ordinea operatiunilor si cum sa setez dual-boot si de unde.
Thx.

PS: sunt lemn total la Linux, nu dati cu pietre va rog. :(
 
In afara faptului ca nu scrie absolut nimic de dual-boot de pe HDD (asta fiind de fapt problema mea), tutorialul este foarte bun, l-am citit si il am la bookmarks pentru momentul instalarii efective. Ca asa, cu unul pe HDD si altul pe USB e de-a dreptul banal, ca Daphile ramane mereu in mod live, doar sa tina minte locatiile folderelor cu muzica...
 
Simplifica: kill the others!

Acel VM poate fi permanent deschis, ca o aplicatie oarecare, nu consuma in afara de RAM mai nimic.
 
Back
Top