Gestiunea cablurilor în carcasă

whiskas

Chronic suicidal
Olá,

Ieri am desfăcut hardughia să instalez un nou harddisc și-am descoperit cu stupoare următoarele două lucruri:
  1. Nu mai am cabluri SATA.
  2. E mare vraiște pe la mine prin carcasă.
Deoarece în curînd o să umblu iar prin carcasă, mă gîndeam să-mi aranjez, cu ocazia asta, și toate cablurile. Problema e că habar n-am cum se face asta. :smile:
Cîteva detalii:
Întrebări:
  • Cum să încep?
  • Ce chestii ajutătoare îmi trebuie? Cabluri SATA/de alimentare rotunjite, coliere și alte bălării de prindere etc.?
  • Există vreo strategie generală pentru această operațiune?
Mulțumesc pentru răbdare, timp și bunăvoință.
 
In link-ul de la Seasonic zice ca ai 9 conectori SATA; daca nu-ti ajung poate e timpul sa mai renunti la ceva HDD-uri. :biggrin:
 
Cum să încep?
Deschizi un thread pe XF.
Apoi iti faci o idee de ansamblu asupra modului in care vrei sa rutezi cablurile si cum sa pozitionezi componentele, avand ori un air-flow cat mai bun sau ce urmaresti tu. Faci rost de ce iti mai trebuie - cabluri, ventilatoare etc.

Ce chestii ajutătoare îmi trebuie? Cabluri SATA/de alimentare rotunjite, coliere și alte bălării de prindere etc.?
Ai nevoie de:
- surublenita, o ceva de sters praful de prin carcasa, o foarfeca/cutter;
- coliere de plastic (soricei) - ca sa grupezi cablurile; izolierband - ca sa masonezi zonele taioase de care se freaca cablurile.
- bere (dupa gusturi, nevoi si posibilitati)
- rabdare si timp

Avioane gen cabluri cu sleeving, rotunjite etc nu prea isi au rostul daca nu faci ceva de concurs sau nu ai o carcasa cu fereastra in care sa vrei sa te benoclezi.

Există vreo strategie generală pentru această operațiune?
Incearca sa nu exagerezi cu aranjarea cablurilor - 90% nu vor sta asa cum vrei. Cat timp sunt grupate cat de cat si nu iti incurca prea mult accesul la componente in caz ca vrei sa schimbi ceva e ok. Fii atent la ordinea de asamblare a componentelor si cum tragi cablurile. Mi s-a intamplat sa desfac aproape totul pentru ca uitasem sa pun pe sub placa de baza un cablu de la mufele USB din fata carcasei.

Have fun!
 
Eu am abandonat ideea, după ce le-am aranjat de nu'ş câte ori şi după aia ba schimbam un HDD, ba un DVD Writer, ba placa video, şi se amestecau îngrozitor de fiecare dată. Să stea cum vor, atâta timp cât merge e OK :smile:
 
I`ll chip in a bit later lads, aveam programat pentru astâzi curățenie generală + instalat controller PCIe SATA III RAID uber 8 lane etc :biggrin:

LE: cu ce m-am pregătit eu:
- (multe) cabluri SATA lungi (90cm);
- șoricei;
- wire wrap -> țin să te contrazic, Thor, este excelent pentru că firele separate prind praf între ele, cu wrapping se pune pe wrapping și este mult mai simplu de curățat;
- TIMP :biggrin:
- răbdare - aka muzica pe HDD extern to play via PS3 or lappie :biggrin:
- scule: cuțite, cuttere, bisturie, foarfeci, pense, șurubelnițe, pungi antistatice pentru depus componentele - nu, nu vrei să le pui pe covor;
- o idee generală despre cum vreau să arate în final.
 
Cable ties si wire wraps.

- wire wrap -> țin să te contrazic, Thor, este excelent pentru că firele separate prind praf între ele, cu wrapping se pune pe wrapping și este mult mai simplu de curățat;
E de porc sa faci wire-management la cablurile cu sleeving, mai ales daca ai spatiu ingust sau trebuie sa faci coturi multe si stranse. Iar praful se pune oricum si se ia cu aspiratorul. Imi mentin parerea - daca nu faci ceva de concurs, nu are rost sa te complici cu mesh-ul.
 
Din nou, discutam de HAF X, nu de mITX crap-of-the-day :smile:

De gustibus, dar mie-mi place să fie ordine și disciplină => se aspiră mai ușor, se curăță mai ușor, airflow mai bun în general. Dar eu sunt genul OCD care dacă vede un fir murdar îl șterge cu spirt, so ymmv.

@whiskas -> exemplu 1 și exemplu 2. Eu mai folosesc și chestia asta, o să mai comand vreo două role, este genială pentru prins absolut orice este "prindibil" :biggrin:

Mai am la dispoziție și ăsta, dar deja o dăm în OCD :biggrin:


LE: coturile sunt pentru nubi. Real masters obtain a "flow" effect :biggrin: ©varz
 
Vîri mănunchiul de cabluri după cușca pentru HDD și tragi afară ce ai nevoie. Pentru conectorii de pe dreapta mobo nu cred că îți trebuie mai mult de 10 cm de cablu. Ce trebuie să treacă peste mobo, le așezi și tu cu bun simț. Cravate necesare: 1. That's how I roll.

Poți să le pui și la riglă, ca Neo, dacă te țin nervii. :biggrin:
 
Eu unul as incepe prin absolvirea catorva cursuri de Wire Management, insa nu orice cursuri. Nu te lasa pacalit de ofertele de pe piata, alege un curs mai lung, mai scump, de 6 luni, acreditat ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, IQNET, TUV, in urma carora vei obtine atestat de Wire Manager. Pana atunci nu te-as sfatui sa te atingi de cablurile din calculator, nici macar sub supravegherea unui electrician. Curentul electric este foarte daunator sanatatii si in general societatii umane, si a folosit cu succes in trecut pentru restrangerea libertatii cetatenesti si dreptului la vot. Daca te grabesti si nu ai rabdare sa urmezi acel curs, daca sistemul se incinge si este nesilentios, cauta o firma specializata in domeniu, preferabil o firma cu sediul intr-o tara unde temperaturile medii anuale sint foarte ridicate. Mare atentie, exista firme locale care pretind ca au sediul in astfel de zone, si folosesc angajati de culoare, care executa un wire management radical prin indepartarea definitiva a tuturor componentelor si cablurilor din carcasa.
 
LOL spuchi, mi-ai lipsit :biggrin:

whiskas succesuri da' io cred ca nu merita bataia de cap decit daca stai cu calculatorul la vedere si in fiecare zi se perinda zeci de oameni care sa-ti admire capodopera. :angel:
 
Back
Top