Ethernet + serial

Marius '95

troubleShooter
Intrebare scurta: Pot avea ethernet 100Mbps si cablu serial prin acelasi cablu UTP? Daca da, trebuie sa mi-l construiesc singur, sau exista vreun adaptor gata construit pentru mufele obisnuite?
 
RS232? Nu cred, parcă era nevoie de 6 fire/pini. Null-modem? Merge cu 3 fire, da' ce să faci cu el? :biggrin:
 
In teorie ar trebui sa mearga, dar distanta pe care merge depinde de viteza portului serial.
Nu exista asemenea adaptoare, cablurile seriale bune erau ecranate.
 
Răspuns scurt: nu.

Răspuns lung: multe lucruri sunt seriale, de la RS232 și RS485 la SATA. Din moment ce nu specifici, voi presupune că te referi la RS232, fiindcă ești Marius :biggrin:

RS232 nu a fost făcut pentru comunicații la distanță, așa cum e RS485, ci pentru periferice locale, la 2 metri distanță. Are 8 fire de semnal + al 9-lea pentru masă.

Există range extendere RS232-CAT5 pasive sau active care vin sub formă de convertoare pereche, pentru a transmite doar RX și TX peste CAT5 (la convertoarele pasive; alea active probabil multiplexează toate semnalele, de-aia au circuite ce necesită alimentare externă) până la 1000 metri distanță, dar nu specifică niciunde câte dintre firele CAT5-ului vor fi folosite. Presupunerea e că sunt folosite toate, pentru a obține maximul de utilitate, fiindcă niciodată nu s-a pus problema să facă cable sharing cu Ethernet. Nu există vreo aplicație standardizată în industrie pentru combinația pe care o vrei tu, așa cum există de exemplu Power over Ethernet care merge cu injectoare de tensiune inclusiv prin gigabit (folosind aceleași fire atât pentru alimentare cât și pentru comunicație).

Dar dacă ai folosi convertoare RS232-RS485, comunicația serială ar avea nevoie de o singură pereche de fire, și ai putea bricola o pereche de convertoare Fast Ethernet + RS232 -> CAT5. Doar că trebuie să ții minte că acel CAT5 nu poate să treacă prin nici un echipament activ de rețea - switch, router, nimic.
 
Cât timp renunți la semnalele de control, merge și cu 3 fire, pe care le bagi pe firele nefolosite UTP. E absolut normal să nu existe cablu gata făcut, va trebui să mufezi sau să folosești prize legate în genul ăsta. Mai mult de 7-8m n-am folosit serială pe UTP, depinde și de device-ul pe care vrei să-l legi la celălalt capăt (dacă e ceva care trage și curent din serială, slabă șansă să meargă prea departe).
 
CAT5 are anumiți parametri de inductanță și capacitanță, cablul serial are alții. Standardul necesită un anumit tip de cablu cu anumite caracteristici electrice, nu merge să tragi sârmă de rufe până în balconul vecinului din blocul alăturat și să te aștepți că funcționează. Abordarea asta de „las' că merge și așa” trebuie dezrădăcinată din sistem. Sunt convins că ți s-ar părea la fel de ridicol ca un habarnist în medicină să propună să faci analize de laborator folosind mostre întinse cu degetul pe cioburi de sticle de bere, că doar e tot sticlă, sau un zugrav să facă o operație pe creier doar fiindcă are halat. Eh, cam la fel e și în electronică.
 
RS232: NU. RS485: Posibil.
Mai poti utiliza si cate un convertor Serial-Ethernet in fiecare capat si ai rezolvat oarecum problema.
 
Pe 3 fire merge la 9600bps la circa 40m prin cablu UTP (nici macar ecranat). Avem pe aici pe la munca foarte multe exemple cu RS232.
 
Standardul RS232 zice 15m sau capacitanță 2500 pF (UTP are în jur de 50pF/m, deci se încadrează). Dar asta zice pentru 19200 baud, dacă ai mai puțin merge mult mai bine (9600 baud = 150 metri).
 
Eu zic ca merge. Am mers si 25m cu Xon-Xoff, pe cablu de priza. :biggrin: Singura problema ar fi sa nu apara interferente nedorite intre lan si serial. Asta nu poti afla decat vazand si facand. Desigur ca vei fi nevoit sa-ti faci singur cablul. Chiar sunt curios de rezultat.

PS: una din perechile torsadate o faci TxD/Gnd iar pe cealalta RxD/Gnd. Nu cred ca vrei sa torsadezi TxD cu RxD. :biggrin:

A, vezi ca exista si pericolul sa puste placile... Poate echipamentele sunt alimentate pe faze diferite, cine stie? :biggrin:
 
Eh, practic vorbind nu depinde doar de capacitate. Este important ca si firele sa fie ecranate/torsadate pentru eliminarea zgomotului pentru ca pe asemenea distante ai si caderi de tensiune, crosstalk si alte minuni.
Dar sa nu uit sa precizez ca este important ca cele doua capete sa aiba o masa comuna cand comunici serial. Sau macar sa fie la o diferenta de potential mai mica de 3v.
Dar deja o dam in balarii daca nu stim pentru ce foloseste si daca se poate ocoli cu altceva mai modern precum un convertor usb-serial.
 
Torsadarea nu ajută la serială, că nu e semnal diferențial. Iar de ars n-aș zice că se arde ceva de la un fir lung; doar dacă e băgat în priză.
 
Torsadeala neutralizeaza tot ce inseamna camp magnetic variabil: tensiunea indusa in doua bucle alaturate se anuleaza. Un cablu torsadat cu care intri intr-un amplificator diferential e (teoretic) imun la orice fel de perturbatii. Ca in orice inseamna audio pentru amatori se folosesc si cabluri nebalansate, asta e. :biggrin:
 
Poate folosi 4 fire (din cele 8) pentru comunicatia seriala (TX+;TX-;RX+;RX-). Pentru LAN 100Mbps sunt necesare doar 4 cabluri din cele 8.

Referitor la lungimea cablului in cazul standardului RS-232, standardul zice: 50 feet sau capacitranta 2500 pF.
Cablul UTP CAT-5 are o capacitanta de 17 pF/ft => lungime maxima de 2500/17 = ~ 147 feet (~ 44 metri).

Vitezele in functie de distanta:
19200 baud -50ft
9600 baud - 500ft
4800 baud - 1000ft
2400 baud - 3000ft
 
Mai, RS232 nu foloseste semnale diferentiale. Oricum pana nu aflam ce echipament vrea Marius sa conecteze pe seriala, degeaba ne scremem.
 
Eu sper ca Marius e un om cu simtul umorului si nu se supara pe noi cand. :smile: In rest eu zic ca s-a cam raspuns la intrebare.
 
Păi pe vremea aia aveai Direct Cable Connection în control panel, care suporta protocoale de rețea pe serial/paralel.
 
Back
Top