Electronica si alte dracii electrice

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,562
Data fiind situatia cunoscuta de acum cu virusi si alte minuni, am avut ceva timp sa mai fac cate ceva: am facut un Rpi care trimite ADSB catre site-urile care primesc (FR24, FA, PF) ocazie cu care am constatat ca are nevoie de 5V 2.5A. Am gasit un incarcator de telefon care ar trebui sa livreze asta, dar aparent din cand in cand se supara. Am pus cel mai scurt cablu pe care il aveam (sub 10cm) si pare ceva mai bine, dar nu de tot.
Asa ca a inceput investigatia: am gasit si am cumparat un modul care se numeste MH-KC24, care zice el ca livreaza 5 si 3.4A si bonus 9V 2.4A 12V 2A.
Intentia a fost nobila pana m-am pus pe testat, intrucat la intrare accepta 6-32V imediat mi-a venit idea sa il leg la o celula solara. Aparent era foarte fericit, si face un fel de PWM sau MPPT intrucat tensiunea la intrare era foarte apropiata de tensiunea in gol a panoului.
Am gasit pe aici un Liitokala Li100 care are intrare USB si gata un incarcator solar pentru multe tipuri de acumulatori. Azi a stat afara sa incarce un acumulator de Ikea de 2450mA.
Intrucat nu am vrut sa las aparatele Fluke in soare si frig, am ajuns sa dau comanda de un multimetru USB de la YZXstudio, model 1280. Intr-o teorie asta ar fi foarte apropiat de ce fac draciile mele Fluke, 18 bit, 5 cifre. Aici un review foarte bun. Evident ca nu sunt convins de calibrare la pretul asta, dar macar e cam cel mai bun care se gaseste.
Functia de logging o sa fie destul de utila ca sa vad cata energie colectez de la soare zilnic.
Alte chestii interesante: masoara rezistenta cablului, masoara ripple si poate sa trigger diferite protocoale. Am gasit pe undeva ca se poate calibra, numai bine scot de la naftalina (de fapt silica gel) sursele de tensiune de referinta.
Abia astept multimetrul USB ca sa trec la modificarea sursei. Si la intrare evident o sa fie un wattmetru din doua multimetre.

P.S. Multi pitici implicati. Aparatele care masoara dracia aia de sursa care a costat 5eur sunt de sute de ori mai scumpe. Economic nu are sens, WFA cu minus grav, etc.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,562
Aparent nu prea merge treaba cu incarcarea solara atat de bine cat imi imaginam. Cand intensitea luminii scade, cade curentul si incarcatorul se reseteaza, o ia de la capat cu 0.5A si trebuie setat manual la 1A.
Am primit o baterie de 12V cu pb-acid care e cam moarta, sa vedem daca o pot resuscita ca sa o folosesc pe post de energie de rezerva.
Daca nu, sa vedem ceva condensatori, dar nu e la fel de bine.
 
Top Bottom