E suficient de puternica sursa?

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Messages
1,723
Am un HP Pro 3010 MT luat refurbished.

Are un procesor Intel E5300, 4 x 2GB DDR 3 1333, un HDD Western Digital Black 500GB 7200RPM, un DVD Writer si placa video este X4500HD (inclusa in chipsetul G45). PCul mai are si 2 ventilatoare de 80mm (racirea procesorului si unul de carcasa).

Sursa este HP D3006A1 300W (nu stiu cine e fabricatul real).

Pe ea scrie:

+5.08V - 25A
+3.3V - 18A
+12V - 19A

5.08V + 3.3V should not exceed 175W

5.08V + 12V should not exceed 258W

Cum am schimbat sistemul de operare cu Linux am adaugat un Geforce 1030 GT care conform testului de aici nu consuma nici in cazul cel mai rau mai mult de 50W.

Conform acestui website consumul fara placa video 1030GT ar fi de 248 W si sursa recomandata ar trebui sa aiba 298W.

3.3V (8.4A) + 5V (12.1A) =89W

12V (13.2A) = 159W

Daca adaug si placa video 1030 GT consumul ar fi de 280W si sursa recomandata are trebui sa aiba 330W.

3.3V (9.6A) + 5V (12.1A) = 93W

12V (15,6A) = 187W

E ok pt folosire sau sa ma uit dupa un upgrade de sursa?

Multumesc anticipat.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,038
Pare cam la limită, având în vedere și că sursa are ~10 ani. N-o să consume sistemul tău 300W tot timpul (probabil 100W), dar nici nu e bine să forțezi surse foarte vechi. Vezi să nu fie vreun model mai dubios de sursă, unele sisteme de firmă nu folosesc surse standard.

În altă ordine de idei, am în cutia cu prostii un Core 2 Duo E7500 (2.93GHz / 3MB cache), pare cam cu 20% mai rapid decât E5300, dacă ai chef de upgrades zi-mi.
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Messages
1,723
Multumesc de raspuns.

Legat de upgrade, iti multumesc de oferta dar E5300 este destul de puternic pt utilizarile mele (youtube, browsing, poate ceva filme maximum full HD). La gaming am renuntat din primavara acestui an (Nvidia 1030 GT e cel mai rece si cel mai putin consumator de energie electrica GPU care are decodare VP 9).
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,456
Mda, e sursă d'aia cu amperi mulți pe 3.3 și 5v.
Plus de asta miahi are dreptate, s-ar putea să fie și proprietară.

Chiar nu știu ce să zic că sincer m-am cam lăsat de surse de multă vreme. :frown:
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,269
Atat timp cat functioneaza nu inteleg de ce iti pui probleme. Cand nu mai functioneaza schimbi tot ca oricum e prea vechi.
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Messages
1,723
Multumesc de raspunsuri.

burebista

Ai cumva idee ce rail alimenteaza in principal slotul PCIEx? Placa video se alimenteaza doar de acolo, nu are conector suplimentar.

ipman

As prefera sa nu se strice si daca se strica macar sa nu ia cu ea si alte componente. Asta e un PC care as vrea sa il mai tin multi ani de acum incolo, e doar o masina cu Lubuntu folosita pt browsing, youtube si filme, la gaming am renuntat din primavara anului asta.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,038
MB-ul alimentează prin PCIe până la 75W, cam totul (vreo 65W) din rail-ul de 12V și un pic din 3.3V.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,269
ipman
As prefera sa nu se strice si daca se strica macar sa nu ia cu ea si alte componente. Asta e un PC care as vrea sa il mai tin multi ani de acum incolo, e doar o masina cu Lubuntu folosita pt browsing, youtube si filme, la gaming am renuntat din primavara anului asta.
In cazul asta n-ar fi rau sa te documentezi ce inseamna mentenanta preventiva si sa te apuci de cumparat niste scule ca sa faci asta. Nu e usor, e o meserie in sine.
Numai tu decizi daca merita sau nu.
 

Foxter

Membru Senior
Joined
Aug 22, 2006
Messages
1,723
Sursa merge bine cu placa aia, intre timp am luat in PC cam tot aceiasi generatie second hand de la o firma de profil dar asta din prima zi de functionare dupa ce am pus acelasi model de placa video ca mai sus nu a pornit din prima. Am crezut intial ca am atins ceva fire sau nu am montat bine memoria dar dupa o saptamana au inceput problemele, sursa nu mai pornea din prima din ce in ce mai des daca inchideam curentul noaptea si dimineata urmatoare incercam sa o pornesc.

Dupa ce am discutat cu cei de a service-ul firmei mi s-a zis ca e probabil de la ceva soc de tensiune la pornire si intra sursa in modul de protectie dar pot sa o scot si sa o aduc separata de PC a ei pt verificare inlocuire.

Dupa ce am scos-o din carcasa am vazut deja prin grilaj un condesator unflat si scurs. Pot sa o duc la garantie dar intre timp am achzitional un Seasonic Prime Ultra Gold de 550W la un pret bun si l-am instalat in PC.

Acum intrebarea e exact invers, daca inainte sursa nu era grozava pe partea de 12V acum aste e fantastica pe partea de 12W dar are mai putin in total pe partea de 5V + 3.3V ca sursa initiala (100W vs 175W). E ok sa folosesc sursa asta sau trebuie sa caut un model mai puternic pe railurile de 5V si 3.3V?

Sursa alimenteaza un E5200 si un HDD 500 GB WD Black 7200 si desigur placa video Geforce 1030 GT .
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Messages
3,325
Procesorul si placa video se alimenteaza din 12V deci esti bine; restul e maruntis care consuma poate nici un sfert din cat poate sursa aia.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,269
Sursa are protectii care ar trebui sa functioneze daca e "sanatoasa" deci daca merge, merge.
Cat despre condensatori, electroliticii au o durata de viata finita, undeva intre 1000 si 2000h de functionare, ce este peste e bonus. Din cauza faptului ca au din fabricatie toleranta mare si circuitul e proiectat pentru asta dureaza cativa ani buni, dar nu pentru totdeauna. Aparatele care dureaza foarte mult in timp folosesc alte tipuri de condensatori.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,038
De obicei cele 1000-2000 de ore sunt la temperatura maximă, dacă nu ajung la temperatura aia țin mult mai mult.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,269
Oricum si acele 1000-2000 ore sunt estimari pe baza imbatranirii accelerate, sunt multi factori care influenteaza asta.
 
Top Bottom