Quark, lipiturile pe suprafete lucioase, pentru care totusi nu pot sa bag mana in foc ca-s cromate dar banuiesc ca vorbim de acelasi lucru...
In primul post ai afirmat ca tu faci lipituri (cositorire) pe suprafete cromate. Eu ti-am raspuns ca asa ceva nu se poate, dupa stiinta mea. Acum o dai la intors, ca poate nu erau chiar cromate, ca asa e frumos, sa ne contrazicem pe forumuri si sa uiti ce ai afirmat cu cateva randuri mai sus. In fine.
Berti said:
... am reusit sa le fac doar in felu urmator:
- usoara razuire cu un varf de cutter...
Adica ai inlaturat placarea pana la substratul de alama, cupru, fier, alt material la care adera cositorul si ai facut lipitura pe el, nu pe crom, nichel, etc...
[
Berti said:
Nu prea inteleg cum zici ca ti s-au corodat lipiturile in 2-3 ani, ce anume? cositorul, cuprul? Si cand au scos fum alb? la cositorire sau ulterior in utilizare ?... intreb fiindca eu-s bricolator de cand ma stiu, folosesc o pasta decapanta de pe vreamea lu ceasca (din aia in cutie de banda izolatoare) si nicio consitorire pe care am facut-o, n-am regasit-o cu probleme.
Nu mai are rost sa repet ce a explicat deja
Miahi mai sus.
Berti said:
Referitor la polizare, ia gandeste-te, ansa de la pistolul de lipit ce suprafata protectoare are?
Raspuns: tocmai d'aia se:
Berti said:
Singurul dezavantaj pe care l-am gasit pana acum, a fost corodarea excesiva a varfului letconului
si:
Pana acum am folosit un pistol de lipit cu ansa din sarma de cupru care se uza si rupea frecvent in varf
ca nu are acea acoperire de protectie.
In continuare:
Berti said:
Ma refer la banala sarma de cupru. Eu mereu imi formez varful ciocanului de lipit dupa marimea cositorelilor care urmeaza. Daca-s chestii fine care necesita doze mici de cositor, il ascut pana inteapa, pe urma incalzesc ciocanu si il las sa se oxideze sau daca-i urgenta treaba il scufund de cateava ori in cola iar pe urma cu pila fina ii tesesc usor varful ascutit, obtinand suprafata controlata pe care sta cositorul. Daca nu treci prin etapa asta de oxidare si slefuire... toata zona polizata se inunda cu cositor si nu poti face lucrari fine.
Cate lipituri reusesti sa faci pe zi in ritmul asta? Cate ore stai pe zi cu letconul in priza? Cate zile pe saptamana? Decat sa te chinui asa nu mai bine ai da cateva zeci de ron pe un varf "de weller" original, cadmiat, care te tine 10 ani fara sa-i faci nimic si cu care lipesti de la SMD-uri la mufe RCA?
Berti said:
Cat despre sacaz = colofoniu, asa stiam si eu, iar despre fludor cu pasta decapanta n-am auzit, doar umplut cu pasta de sacaz.
Ii raspundeam altcuiva (care lipeste numai cu colofoniu ca nu suporta sacazul). Iar fludor umplut cu pasta decapanta chiar exista, se lipesc cu el tevile de cupru, se gaseste la raioanele de tevarie in Praktiker, Brico, Hornbach, etc...
Acum bem o bere sau iar ne contram?