Dispozitive electronice

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Ştiu că ăsta nu-i forum de electronică, dar întreb totuşi.

Am integratul din poză, cum îmi dau seama care-i pinul 1? De obicei era marcat cu un punct dar ăsta n-are marcajul respectiv, însă are o "scobitură" într-o parte, presupun că după ăla trebuiă să mă iau.
 

Attachments

  • DSC01547.JPG
    DSC01547.JPG
    82.5 KB · Views: 293
  • DSC01548.JPG
    DSC01548.JPG
    82.6 KB · Views: 262
Pinul 1 este in stanga marcajului cum te uiti la chip cu al in sus. Sau cum tii chipul normal, cu marcajul in stanga, pinul 1 e pe muchia de jos.
Just in case, poti sa arunci un ochi pe aici.
 

Attachments

  • DSC01548.JPG
    DSC01548.JPG
    65.8 KB · Views: 56
Am nevoie sa lipesc diverse lucruri: fire, mufe si componete electronice pe placi. Nu prea ma pricep la domeniul asta si am nevoie de instructiuni/sfaturi.
Deci:
- Ce pistol de lipit sau letcon sa cumpar? Ce modele exista? Ce pot face fiecare?
- Ce aliaje pentru lipit exista? La ce sunt bune fiecare si de care imi trebuie mie? Cum sunt numite si cum le identific/recunosc cand le vad?
- Ce substante pentru curatat suprafetele de lipit exista? La ce sunt bune fiecare si de care imi trebuie mie?
- Ce materiale pentru izolat lipiturile exista in afara de banda izolanta?
Dati explicatii ca pentru n00bi. Bugetul este de vreo 50 de lei (flexibil).
Multumesc.

PS:
Pana acum am folosit un pistol de lipit cu ansa din sarma de cupru care se uza si rupea frecvent in varf, acid azotic 1-3% pentru curatat si un aliaj cu compozitie necunoscuta, gri mat. Mai nou, am cumparat o sarma dintr-un aliaj lucios care, desi se topeste, nu adera deloc nici de suprafetele de lipit, nici de varful pistolului.
 
Hmmm... e ca si cand ai intreba ceva de genul: vreau sa invat sa inot, ce slip imi recomandati. :) Raspunsul meu ar fi: daca ai drum pe la Universitate, treci pe la Magazinul de componente electronice de pe Academiei (la coloane). Gasesti acolo cateva modele de letcon poloneze, bunicele, si doua-trei tipuri de fludor. Eu ti-as recomanda un letcon de 40W si un fludor de 0.8-1 mm si un suport pentru letcon cu o bucata de burete organic (care se imbiba in apa si pe care se sterge varful fierbinte, ca sa inlaturi pelicula de oxizi si sa adere fludorul mai bine).

De asemenea nu folosi nimic altceva decat fludor. Acizii si chiar pasta decapanta n-au ce cauta pe placile electronice. Alea se folosesc la lipit "ghivete", ce naiba! :D

PS: Si pregateste-te sa te enervezi putin pana scapi de lipiturile "reci". Asta o sa vina cu timpul... Sper ca nu vrei sa te apuci sa faci service la vreun tomograf, defibrilator sau... mai rau. :D

LE: Daca vrei sa-ti clatesti putin ochii cu aparatura mai diversificata (inot de performanta), vezi AICI (de ex.) -> Echipamente de lipit.
 
Nu-mi merge link-ul, dar bănuiesc că vrei să-l arunci direct în bazinul olimpic. Fără slip. :D Pistol de lipit d'ăla bun, românesc cred și nu chinezăriile la 15 lei bucata - apropo de bormașinile din Mr.Bricolaj :hihi: - cred că e foarte bun mai ales pentru începători. În special ca să nu-ți prăjești degetele cu letconul, cum am făcut eu. Se mai găsește așa ceva? Roboții de lipit parcă nu-s o investiție deloc bună și rentabilă pentru amatori.
 
Recomand un letcon (ciocan) termostatat, ceva de genu asta iar pentru inceput poate n-ar fi rau sa cauti niste fludor din ala vechi si bun (Staniu 60%, Plumb 40%) ca rahaturile astea ecologice cerute de mUE nu-s bune de nimic.
 
Ma duc maine pe str. Maica Domnului sa vad daca au fludor 60/40 si vreun instrument cu termostat. Multumesc Berti. Este primul raspuns util.
Din motive de ergonomie si precizie prefer pistolul. Letcon pe care sa il pot tine ca pe creion nu cred ca s-a inventat.

Sunteti siguri ca merge lipit si fara acid / pasta decapanta? Din vechile experiente imi aduc aminte ca aderenta la contacte se imbunatateste semnificativ.
 
Marius, pai toate "ciocanelele" astea de 20-30-40 W se tin ca si un creion... iar daca te deranjeaza lungimea elementului de incalzire, atunci poti apela la unul cu gaz, la alea distanta dintre mana si varf e mai mica, doar ca pretu-i mai mare si in plus trebuie sa le tot faci refil.

Cat despre pasta decapanta, eu mereu ung suprafetele ce urmeaza a fi cositorite... in special suprafetele mari, cromate (mufe) care daca se incalzesc excesiv se topesc elementele de izolare. Deobicei si conductorii ii scufund in pasta decapanta, pentru a nu topi izolatia prea tare. Singurul dezavantaj pe care l-am gasit pana acum, a fost corodarea excesiva a varfului letconului dar asta implica doar o polizare mai deasa.
 
Din motive de ergonomie si precizie prefer pistolul.
Depinde ce vrei să lipești. Există și ciocane mai mici decât alea de lipit țevi. Pistolul e fain că poți juca ruletă rusească cu fiecare componentă sensibilă ESD, în stilul "de lipit am lipit-o, da' oare mai merge?".

Ciocanele cât de cât ok cu termostat încep pe la 150 de lei.
 
Pentru componente fine - gen cele de pe plăcile de computer - video, motherboard, etc, recomand un letcon de maxim 45W, și aia dacă ai experiență. Așa că uită-te după unul de maxim 25W, ca să nu plângi dup-aia că nu mai merge jucăria. După câțiva ani de volt-modding pot să-ți spun că și cu ăla poți pârli chestii foarte fine.

Dacă vrei să lipești fire la prize, merge orice, inclusiv blowtorch :D

O să pun mai târziu în cursul zilei de astâzi o poză cu sculele care le folosesc în mod frecvent, ca să-ți faci o idee. Vezi că aliajele care se găsesc în acest moment în comerț conțin și decapant, dar NU le recomand. Fă rost de colofoniu pulbere, pune pulberea într-o cutiuță metalică pentru dropsuri gumate din alea de gât și cutia pe un ochi la aragaz, ca să o topești. Cea mai bună chestie decapantă ever.

Poți să te joci și cu sacâz, eu personal nu-l suport.

Apropos, ce ziceai că vrei să lipești? :D
 
Deja discutia ma depaseste asa ca ma voi retrage din urmatoarele motive:

- Personal nu am reusit in viata mea sa lipesc prin cositorire ceva pe o suprafata cromata si nici nu cred ca voi reusi vreodata. Poate cu superglue sa mearga; :D
- Orice lipitura pe cupru cu pasta decapanta mi s-a corodat in doi-trei ani iar cele facute in zone cu tensiuni mari (220V) au scos un fum alb, "frumos" mirositor.
- Mereu am crezut ca orice varf de letcon e compromis in momentul in care ii zgarii suprafata protectoare (placarea) si sfarseste repede prin a se dizolva in aliajul de lipit. Cu polizarea nici nu vreau sa ma gandesc ce se intampla.
- Toata viata mea am crezut ca sacazul == colofoniu;
- Toata viata mea am crezut ca fludorul pentru electronica este umplut cu pasta de sacaz si nu cu pasta decapanta (ca cel pentru "ghivete");

Si oricum nu livrez informatie utila. :)
 
Quark, lipiturile pe suprafete lucioase, pentru care totusi nu pot sa bag mana in foc ca-s cromate dar banuiesc ca vorbim de acelasi lucru, am reusit sa le fac doar in felu urmator:
- usoara razuire cu un varf de cutter
- aplicare pasta decapandata cu o surubelnita mica (de ceasornicar)
- aplicare cositor
- cositorire cablu sau whatever

Nu prea inteleg cum zici ca ti s-au corodat lipiturile in 2-3 ani, ce anume? cositorul, cuprul? Si cand au scos fum alb? la cositorire sau ulterior in utilizare ?... intreb fiindca eu-s bricolator de cand ma stiu, folosesc o pasta decapanta de pe vreamea lu ceasca (din aia in cutie de banda izolatoare) si nicio consitorire pe care am facut-o, n-am regasit-o cu probleme.

Referitor la polizare, ia gandeste-te, ansa de la pistolul de lipit ce suprafata protectoare are? Ma refer la banala sarma de cupru. Eu mereu imi formez varful ciocanului de lipit dupa marimea cositorelilor care urmeaza. Daca-s chestii fine care necesita doze mici de cositor, il ascut pana inteapa, pe urma incalzesc ciocanu si il las sa se oxideze sau daca-i urgenta treaba il scufund de cateava ori in cola iar pe urma cu pila fina ii tesesc usor varful ascutit, obtinand suprafata controlata pe care sta cositorul. Daca nu treci prin etapa asta de oxidare si slefuire... toata zona polizata se inunda cu cositor si nu poti face lucrari fine.

Cat despre sacaz = colofoniu, asa stiam si eu, iar despre fludor cu pasta decapanta n-am auzit, doar umplut cu pasta de sacaz.
 
Da, cuprul se oxidează interesant cu pastă decapantă. Dacă trage un pic de umezeală se face verde şi frumos, şi atrage şi mai multă umezeală, rezultând o pastă. De aici fumul.
 
Quark, lipiturile pe suprafete lucioase, pentru care totusi nu pot sa bag mana in foc ca-s cromate dar banuiesc ca vorbim de acelasi lucru...

In primul post ai afirmat ca tu faci lipituri (cositorire) pe suprafete cromate. Eu ti-am raspuns ca asa ceva nu se poate, dupa stiinta mea. Acum o dai la intors, ca poate nu erau chiar cromate, ca asa e frumos, sa ne contrazicem pe forumuri si sa uiti ce ai afirmat cu cateva randuri mai sus. In fine.

Berti said:
... am reusit sa le fac doar in felu urmator:
- usoara razuire cu un varf de cutter...

Adica ai inlaturat placarea pana la substratul de alama, cupru, fier, alt material la care adera cositorul si ai facut lipitura pe el, nu pe crom, nichel, etc...

[
Berti said:
Nu prea inteleg cum zici ca ti s-au corodat lipiturile in 2-3 ani, ce anume? cositorul, cuprul? Si cand au scos fum alb? la cositorire sau ulterior in utilizare ?... intreb fiindca eu-s bricolator de cand ma stiu, folosesc o pasta decapanta de pe vreamea lu ceasca (din aia in cutie de banda izolatoare) si nicio consitorire pe care am facut-o, n-am regasit-o cu probleme.

Nu mai are rost sa repet ce a explicat deja Miahi mai sus.

Berti said:
Referitor la polizare, ia gandeste-te, ansa de la pistolul de lipit ce suprafata protectoare are?

Raspuns: tocmai d'aia se:

Berti said:
Singurul dezavantaj pe care l-am gasit pana acum, a fost corodarea excesiva a varfului letconului

si:

Pana acum am folosit un pistol de lipit cu ansa din sarma de cupru care se uza si rupea frecvent in varf

ca nu are acea acoperire de protectie.

In continuare:

Berti said:
Ma refer la banala sarma de cupru. Eu mereu imi formez varful ciocanului de lipit dupa marimea cositorelilor care urmeaza. Daca-s chestii fine care necesita doze mici de cositor, il ascut pana inteapa, pe urma incalzesc ciocanu si il las sa se oxideze sau daca-i urgenta treaba il scufund de cateava ori in cola iar pe urma cu pila fina ii tesesc usor varful ascutit, obtinand suprafata controlata pe care sta cositorul. Daca nu treci prin etapa asta de oxidare si slefuire... toata zona polizata se inunda cu cositor si nu poti face lucrari fine.

Cate lipituri reusesti sa faci pe zi in ritmul asta? Cate ore stai pe zi cu letconul in priza? Cate zile pe saptamana? Decat sa te chinui asa nu mai bine ai da cateva zeci de ron pe un varf "de weller" original, cadmiat, care te tine 10 ani fara sa-i faci nimic si cu care lipesti de la SMD-uri la mufe RCA?

Berti said:
Cat despre sacaz = colofoniu, asa stiam si eu, iar despre fludor cu pasta decapanta n-am auzit, doar umplut cu pasta de sacaz.

Ii raspundeam altcuiva (care lipeste numai cu colofoniu ca nu suporta sacazul). Iar fludor umplut cu pasta decapanta chiar exista, se lipesc cu el tevile de cupru, se gaseste la raioanele de tevarie in Praktiker, Brico, Hornbach, etc...

Acum bem o bere sau iar ne contram? :D
 
Pai bem berea si dezbatem subiectu. :beer:
Sa nu crezi ca vreau sa ma contrazic cu tine sau cu altcineva... pur si simplu relatez una alta din experienta mea de bricolator amator, in ideea ca i-ar putea fi de folos lui Marius.

revin mai incolo...
 
Mă rog, pentru mine colofoniul este chestia care cristalizează maro închis și pute fain și sacâz chestia cristalizată maro deschis care pute nașpa :D
 
Colofoniu = sacâz = tămâie = rășină de conifere din care s-a scos terebentina și care se cristalizează maro transparent.
 
Bă, n-oi fi io mare electronist, da` colofoniul meu nu miroase ca tămâia, asta-i clar :D
 
Stai sa vezi cum miroase aspirina cand o atingi cu letconul fierbinte. Asta-i botezul focului la electronisti. :D
 
Back
Top