Dezumidificator

nicolin

Banned
Apelez la voi deoarece chiar ca nu ma pricep la asemenea aparate.
Asadar am nevoie de un dezumidificator - am mari probleme cu condens si mucegai dupa montarea geamurilor termopan.
Nu siu insa ce firma produce asemenea aparate care sa fie mai de doamne ajuta.
Se va lua in calcul un apartament normal de bloc, cu camere de 16 .. 20 m2.
Ar fi de preferat un aparat mai slim care, la o adica, sa poata fi pus chiar si partial sa absoarba umiditatea din debara.

Ma puteti ajuta cu un sfat apropos de caracteristici, model, etc.?
Nu vreau sa arunc banii pe geam pentru ceva gen Ferrari, dau nu vreau nici model tip Dacia Lastun.
M-am gandit la un buget care sa nu depaseasca RON 1000,- , desi se poate ajusta in caz de nevoie.
 
Orice aparat de aer conditionat face o treaba excelenta la dezumidificare. Si cu putin noroc cele bune nici nu racesc semnificativ incaperea.
Cele chimice precum Ceresit Power Tab 3 in 1 este mai eficient la temperaturi mai scazute, dar mai are si o proprietate apropiata de silica gel: cu cit umiditatea e mai mare, cu atit absoarbe mai multa umezeala, cind umiditatea e mai mica absoarbe mai putin si contracareaza efectul de mai jos.
Dar cind temperatura e mai scazuta in camera, nu-i deloc bine sa dezumidifici. Mucoasa va suferi constant de lipsa de umiditate. Spre exemplu eu am niste geamuri care fac condens puternic, deci se comporta ca un dezumidificator. Iarna am mari probleme cu usturimi in git, gura uscata, etc, care se rezolva cu greu cu sirop de muguri de pin sau brad.
Problema s-ar rezolva mai elegant cu aerisirea periodica sau cu aerisitoare automate montate pe geamuri.
 
Folosit Ceresit cel puțin 2 ani în baie după ce am blocat aerisirea din cauza gândacilor model african care-mi intrau în baie pe acolo. Worked wonders. Mi s-a părut excelent fix din motivul expus de ipman, se păstrează un anume nivel de umiditate care este ok pentru organism.

Aerul condiționat dezumidifică mult prea agresiv imho.
 
Un dezumificator are 120-250g pe ora pe cind aparatul de aer conditionat pe care-l instalasem cind locuiam la parinti are 4.6 litri pe ora. Curge de zici ca e robinet acolo, in special in primele momente.
Intervalul de confort pentru om este intre 40 si 60% RH (relative humidity). Un higrometru ajuta destul, cel putin pe mine m-a lamurit mereu cu precizie de ce ma durea gatul.
 
Evident depinde mult de locuința respectivă. Este una să stai lângă gârlă și alta în centrul Bucureștiului (exemple extreme) :)
 
Culmea, nu stau departe de "garla" si nici de centrul Bucurestiului. Adica blocul este chiar aproape de albia Dambovitei si la 1.5km de centru Bucurestiului. Bonus si ditai lacul din parcul aflat la 2 blocuri departare.
Probabil cele mai aride cartiere sint cele inalte, precum Militariul.
 
Pe naiba, umiditatea de la garla are efect doar la cateva zeci de metri, maxim, iar cea de la lacuri similar.
 
Nu stiu daca umiditatea provine de la Dambovita sau de la lac, dar vara ajunge si la peste 80%, ceea ce e neplacut si nu-i putin. Asta la etajul 8 cu pereti sudici batuti de soare toata ziua.
Cum pui AC-ul pe dezumidificare si o temperatura de 27-28 de grade devine placut cind umezeala scade pe la 60%. Din ce-am gasit pe internet o scadere de 10% in RH inseamna cam doua grade mai putin la temperatura pe care o simte corpul uman.
 
Vara cand e canicula e la fel in toata Campia Romana, chiar daca nu ai rau sau lac in zona. Si in Militari e la fel, am stat acolo ceva vreme si nu e cu nimic mai bine.
 
Noi folosim acasa un aparat Budget (luat din Praktiker cred) care isi face treaba de minune. Fiind bloc nou, construit fara toate izolatiile necesare, si stand si la parter, avem destule probleme cu condensul si chiar ajuta, strange foarte multa apa in perioada iernii. A costat vreo 400 RON, deci iti ramane si de bere. :)
 
Noi folosim acasa un aparat Budget (luat din Praktiker cred) care isi face treaba de minune. Fiind bloc nou, construit fara toate izolatiile necesare, si stand si la parter, avem destule probleme cu condensul si chiar ajuta, strange foarte multa apa in perioada iernii. A costat vreo 400 RON, deci iti ramane si de bere. :)
Multam fain Dreamer !
Cam singurul post la subiect!

Astept insa si alte sugestii pentru modele.
 
Foarte la obiect: ia un higrometru si vezi ce umiditate ai, daca e sub 80% nu are rost sa folosesti un dezumidificator. Eu rareori trec de 60% si chiar am in plan sa iau un umidificator piezoelectric.

Apoi, condensul si mucegaiul nu se rezolva cu un dezumidificator asa cum gripa nu se vindeca cu Nurofen - raceala si gripa; trateaza cauza, nu simptomele: izolatie proasta, vopsea proasta (aia buna are tratament antimucegai inclus), aerisire deficitara (vezi sugestia lui ipman cu aerisitoarele).
 
Dacă ai atitudinea asta poți aștepta mult și bine, nu spun că am dat cel mai la obiect răspuns dar ipman a explicat foarte bine ce și cum. Sau tu cauți chestii de genul "meri acolo și cumpără X"?
 
Multumesc Neo pentru inca un post, cu adevarat, la "obiect".
Nu am pus la indoiala sfaturile lui ipman.
Care, din ce am inteles (gresit, cel mai probabil, dupa standardele tale), ca se referea la vara ("ipman mentiona ceva de "cele bune nici nu racesc semnificativ incaperea").
Eu ma refeream inca la iarna - aici imi cer scuze ca nu am mentionat cat se poate de explicit acest lucru.
In fine, nici nu siu daca aerul meu conditionat beneficiaza implicit de aceasta functiune de dezumidificare, fie vara, fie iarna - te las pe tine sa afli, din surse proprii, daca un asemenea aparat, achizitionat acum (cred) 5 .. 6 ani, sa dispuna implicit de o asemenea functie.
Nici nu stiu daca un sistem de aer conditionat, de orice model o fi vorba (nou, vechi de 1 an, vechi de 5 ani, vechi de 20 ani), are implicit incorporata o asemenea funciune.

Btw, nu cred ca am menionat in postul meu initial daca am, sau nu, aer conditionat.

Intrebarea mea initaiala insa ramane.

PS: nu am cautat, dar ce inseamna aerisitor automat montat pe un geam/sistem termopan?
 
Hai sa detaliem un pic.
Cum dezumidifica un dezumidificator, si automat un aer conditionat care functioneaza pe acelasi principiu? Radiatorul lui scade sub temperatura punctului de roua, adica este suficient de rece ca apa sa condenseze pe el, si apoi se scurge undeva.
Diferenta este ca un aer conditionat are un radiator cu suprafata mare, de unde rezulta ca poate raci incaperea semnificativ. Dezumidificatorul are radiatorul mai mic, de asta nu modifica atit de mult temperatura incaperii. Sigur, difera si capacitatea de dezumidificare de aici, proportionala cu suprafata radiatorului.
Orice aer conditionat functioneaza chiar si fara sa vrei ca dezumidificator, asta fiind benefic vara. Functia specializata de dezumidificare a unui AC este de fapt o functionare intermitenta in asa fel incit sa nu scada temperatura prea mult in camera. Cele care nu au dezumidifica in timp ce racesc si apoi dezumidificarea se opreste pentru ca aerul din camera a ajuns la temperatura dorita si AC-ul nu mai raceste radiatorul.
Aerisitoarele automate sint un fel de garnitura care in mod normal (in repaus) sta deschisa si lasa aerul sa treaca, dar cind bate vantul afara viteza aerului face ca aceasta garnitura sa se inchida si sa nu lase aerul sa treaca.
Exista si varianta cu aerisitoare montate in perete, cu recuperare de caldura, dar alti bani, alta distractie. Se foloseste la casele care sint foarte bine izolate din punct de vedere al circulatiei vaporilor de apa.
 
Multumesc Neo pentru inca un post, cu adevarat, la "obiect".
Din nou atitudinea jenantă și penibilă, de care nici măcar nu-ți dai seama.

In fine, nici nu siu daca aerul meu conditionat beneficiaza implicit de aceasta functiune de dezumidificare, fie vara, fie iarna - te las pe tine sa afli, din surse proprii, daca un asemenea aparat, achizitionat acum (cred) 5 .. 6 ani, sa dispuna implicit de o asemenea functie.
Nici nu stiu daca un sistem de aer conditionat, de orice model o fi vorba (nou, vechi de 1 an, vechi de 5 ani, vechi de 20 ani), are implicit incorporata o asemenea funciune.

Ai încercat să citești manualul? Îți pot spune cu siguranță că aparatul meu de aer condiționat, care are ~4 ani, are și funcție de dezumidificare. De unde vrei să știu eu dacă aparatul tău de aer condiționat dispune de o asemenea facilitate?

Ți s-au dat răspunsuri foarte clare, din ce văd eu vrei să ți se dea cu lingurița toate informațiile, ba chiar ai tupeu să trollezi oameni care încearcă să te ajute (a se vedea afirmația cu aparatul tău de aer condiționat).

2/10 troll scale, pentru că mă faci să-ți răspund la întrebările din topic. Te plictisești grav și este trist presupun să nu ai alte surse de distracție decât trollingul XF, enfin, să suportăm.
 
nicolin eu propun sa facem schimb! :) La mine in casa aerul este mereu prea uscat, am si un topic deschis pe tema asta, din pacate pana acum nu m-a convins niciun umidificator de pe piata, in fine, revenind on topic cumva, imi recomanda cineva un higrometru decent din toate punctele de vedere, adica precizie, design, pret de cost, analogic vs digital? Eu am ceva de la TCM analogic, insa parca as avea ceva rezerve la precizia masurarii si as vrea sa caut altceva.
 
@radul: Stii tu, prima intrebare se refera direct la buget (privind higrometrul). Apoi a doua intrebare se refera la precizie.
Dar tine cont ca aparatele de masura calibrate costa considerabil, practic acea calibrare pe baza unor etaloane costa semnificativ.

Cit despre umidificator, am folosit unul marca Ufesa, din supermarket. Contine doua placi care stau in apa, prin care trece curent electric, se incalzeste si se evapora. Este perfect sigur, pentru ca daca apa scade sub un anumit nivel nu mai atinge placile si totul se opreste de la sine.
Au aparut intre timp si din cele cu ultrasunete, dar nu am asa ceva, nu stiu ce sa zic despre ele.
 
Din pacate am aflat pe pielea mea ce inseamna costul unui aparat serios, dar totodata uitandu-ma inapoi la cati bani aiurea am dat (de ex pe cantare) si cat timp am pierdut pe la garantii, am hotarat ca bugetul sa fie flexibil, iar precizia sa se incadreze intodeauna in categoria de enthusiastic home user. De ex ma uit la ETI si pretul mi se pare mic. Insa adunat TVA ul plus transportul din UK, plus taxele bancare/paypal, parca nu mai sunt asa "enthusiastic". Am vrea ceva din .ro, cu TVA romanesc si fara bani dati aiurea pe transport. (Tocmai ce incerc sa-mi revin dupa achizitionarea unui MyWeigh care a costat 60 de € si la care am platit UPS 20 si de aia sunt atat de precaut sa exprim ce-mi doresc.) :)
 
Back
Top