Cursuri si specializari IT

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Unii au terminat o facultate in domeniu, altii au doar pasiunea, dar pana la urma exista diverse moduri de a mentine sau creste expertiza si fiecare procedeaza in felul lui.

Scopul discutiei e sa aflu cum si cu ce isi mai fac oamenii de lucru cand nu au ce face, cine stie ce idei se pot reaplica sau carti se pot citi.

Eu:
- articole pe Internet din cateva surse, putine: din cand in cand, nu am o sursa buna permanenta
- noutati: chestii discutabile gen theregister.com.uk, theinquirer.net. Arstechnica, mai rar Techrepublic si altele de care nu imi amintesc acum. Pe vremuri erau Anandstech si Tomshardware, dar s-au pierdut in comercial si superficialitate. O mentiune pentru semiaccurate, cand nu da cu ciocanul in Intel si nVidia (omul ala are un fix) are si articole interesante, doar ca putine mai sunt publice (fara abonament sau inregistrare)
- Coursera: am facut cateva cursuri la ei, unele sunt interesante, altele mai slabe. Din pacate din ceea ce ma intereseaza am gasit doar Human Computer Interface care e interesant, dar superficial (nu poate sa acopere subiectul prea mare in timpul prea scurt alocat) si cu erori de prezentare, gen vorbit pe un slide care a fost pe ecran 2 secunde si a trecut din greseala la urmatorul.
- cursuri cu trainer: in afara de ITIL, care a fost in parte pierdere de vreme pentru ca lucram intr-un mod foarte apropiat de ani de zile, nu am mai facut nimic interesant de multi ani. Din cand in cand mai tin eu cursuri de Project Management pe diferite niveluri prin companie, dar mi-a plecat co-trainerul si de unul singur e cam nasol, asa ca am rarit-o.
- search + trial and error: cand ma lovesc de probleme punctuale caut pe Internet, de obicei nu gasesc prea multa informatie pentru ca sunt chestii de nisa (gen: care e compatibilitatea cu standardele HTML ale clientilor de email pe diverse platforme), dar pana la urma cu multa munca si rabdare ii dau de capat (nu, nu am gasit lista de compatibilitati, cred ca nu exista asa ceva)

Altii? Fara timiditate, ca nu e concurs de Miss.
 
La mine nu exista altceva decat incercat, testat, stricat, reparat, stricat iremediabil, restore din backup (sau cumparat componenta noua :P ), iar testat, iar stricat... si intr-un final succes sau arhivare pentru incercari ulterioare cand vine iar cheful.
As face un curs de assembler si/sau C (fara +), dar n-am nici timp, nici unde).
 
Știri IT-related, comunitate foarte dezvoltată (la stilul, dacă se vorbește de orice proiect de acum 30 de ani de la cine știe ce compilator sau sistem sau CPU, sigur e cineva acolo care a lucrat la proiect; dacă se vorbește de rachete și navete spațiale, sigur e cineva acolo care a lucrat la proiect; dacă se vorbește de ultimul avion prăbușit, sigur e cineva care a pilotat un avion similar sau cel puțin a lucrat la design): http://news.ycombinator.com (hacker news)

În rest îmi place să dau examene de certificare, nu neapărat strict legate de meserie (de când cu Schengen-ul am dat Oracle DBA OCP, tuning, RAC etc). Învăț mai bine făcând proiecte; mai am câteva side projects pe la site-uri UE (în principal Java programming), încerc să învăț Python, dar lent. Am făcut și progrămele pentru iOS o perioadă, tot ca side projects, dar ObjectiveC mi se pare groaznic. Am mai făcut întâmplător administrare de MySQL. Mai am o "temă" de MySQL clustering proof of concept. Până acum o jumătate de oră înjuram în gând echipa Olingo, trebuie să modific un proiect bazându-mă pe biblioteca asta și nu sunt chiar un exemplu de funcționalitate și documentație nici biblioteca, nici site-ul.

Am fost nevoit să fac cursuri cu trainer la Oracle pentru niște certificări (obținerea era condiționată de curs, money++ pentru Larry); cursul în sine = cam pierdere de vreme, singurul avantaj fiind că mai cunoști oameni cu aceleași interese (nu neapărat legate de curs, de ex. am cunoscut pe cineva care-și făcea o rețea de senzori de temperatură în datacenter cu arduino, pentru că se trezise cu niște servere mai înghesuite care se restartau de la căldură, chiar dacă senzorii existenți ziceau că temperatura e ok). După curs mă simțeam destul de pregătit pentru examen, dar s-a dovedit că era superficial. Dacă la curs erau teme de genul "ați făcut backup la DB cu setările astea, în cât timp expiră backup-ul?" la examen erau întrebări de tipul "dacă ați făcut backup la baza de date cu setările X, după care modificați setările la Y și faceti o copie a backup-urilor, și pe urmă mai faceți un backup cu setările Z, când expiră copia backup-urilor?" :nervos: Până la urmă am trecut examenul, dar nu eram deloc sigur pe mine.
 
Am facut un curs de assembler in facultate, apoi un amic mi-a aratat cat de bine poate optimiza codul scris de mine (de la cativa kb compilat la vreo 15 octeti) si m-am dezumflat. De atunci nu am avut nevoie sa mai scriu vreodata assembler, am retinut doar ideea generala si mai sunt in stare sa citesc bucatele de cod.
 
Eu mă joc cu EDX și CS50 momentan că de altele n-am avut timp. Am încercat Introduction to Linux dar s-a terminat prea repede, iar cursul de Astrofizică a durat mult prea puțin ca să apuc să îl fac cum trebuie. Oricum și la CS50 sunt în urmă grav, dar măcar am destule noțiuni ca să "hit the ground running".

Altfel, tâmpenii specifice meseriei, traininguri de cacao ca să fie acolo (ethnical variety și alte sinistroșenii).

Meh.
 
Liceul de informatica mi-a deschis apetitul pentru programare, am facut Electronica de frica sa nu ratez intrarea la Automatica (o ratam :D). Am urat facultatea, si-s tufa in domeniu. Acum de vreo 10 ani fac doar programare, C#, baze de date SQL. N-am certificari, cred ca-s prea boem pentru asta.

M-am jucat si cu limbaje mai ne-corporate, PHP, Python, Javascript, Lisp, Rebol. Recomand SICP pentru orice programator. In general citesc pe net: hacker news, lambda the ultimate, ce link-uri mai pune lumea pe xf :) Am incercat cursuri la udacity, dar n-am fost suficient de consecvent sa ma tin de ele pana la capat.
 
Eu nu am nici o intersecție cu programarea. Dacă vorbim și de operare sau soft skills, traseul e: învăț singur, apoi fac eventual un curs care să îmi dea și o hârtie că știu ce știu (ultimul exemplu a fost săptămâna trecută, un curs de moodle - platformă de e-learning - pe care îl folosim la facultate de vreo 3 ani).

De pe net, cursuri de pe Coursera sau alte site-uri de genul ăsta, plus, când mă prinde flama, cursuri online pe bani (de pildă, acum vreo doi ani m-a prins Data Visualization, așa că am cumpărat cărți de pe Amazon, am făcut cursuri...). Ce îmi lipsește e puțin mai multă ambiție și organizare.

Informații despre tehnologie: ce îmi oferă Zite pe iPad, Wired, The Verge, secțiunea de profil din The Economist - au și un supliment o dată la trei luni.
 
Cursurile online merg cel mai bine pentru concepte; când făceam iOS stuff am încercat să urmăresc un curs de programare iOS de pe la Stanford, ținut chiar de oameni de la Apple. Cursul era bine făcut, dar era "sooo last year" încât numai conceptele low-level se mai potriveau, în rest se modificase așa de mult atât IDE-ul, cât și framework-ul, încât atunci când nu-ți ieșea ceva și căutai pe Google, în 80% din cazuri discuțiile erau de tipul "ah, păi nu mai folosi asta, că în ultima versiune s-a introdus X, care face asta altfel, fă așa..."
 
Pai si medicii tot asta fac, incearca, testeaza, strica, repara, omoara pacientul. N-ai vazut House? :D
 
Back
Top