Cumparare masina spalat vase

radul

Membru Senior
Intentionez sa-mi cumpar un astfel de "echipament" si mi-ar prinde bine niste sfaturi. Cei care aveti, sau ati vazut, sau ati "operat" asa ceva, va rog mult sa-mi dati si mie cat mai multe detalii.
Oferta pe piata este extrem de generoasa, daca as sti macar ce sa elimin din start, m-ati ajuta extrem de mult.


P.S. Sa nu ma puneti sa-mi iau nevasta, ca am deja! :)
 
Nu te lua dupa oferta generoasa. Cand verifici stocul vei fi surprins sa afli ca mai toate modelele expuse sunt "ultima bucata pe stoc". Si nu cred ca vrei sa iei ceva de care au tras toti bizonii in magazin.

Ontopic: Cam astea erau intrebarile pe care mi le puneam eu acum vreo doi ani:

- Filtrul de particule (resturi de mancare) poate fi din inox sau plastic. De asemenea curatarea acestuia dupa spalare se poate face automat sau manual.

- Masina poate sa aiba o singura pompa (folosita atat la spalare cat si la evacuarea apei) sau doua pompe separate.

- Unele masini au presostat pentru a controla nivelul apei, altele (mai ieftine) se bazeaza pe o simpla temporizare.

- Unele masini au un senzor separat "antiinundatie" care opreste alimentarea cu curent electric (si implicit opreste si apa) in caz ca se defecteaza presostatul sau temporizatorul.

- Unele masini au un senzor de "mizerie" cu care masoara cat de murdara este apa din circuit, dupa filtrare. In caz ca nu e f. murdara, apa existenta nu mai e eliminata "la canal" ci e refolosita pt. etapa a II-a de spalare, rezultand o economie de apa.

- Unele masini au un senzor (cu asta nu m-am lamurit eu prea bine ce si cum) care masoara ceva legat de salinitatea apei. Astfel masina poate sa-si dea seama cand vasele sunt curate si opreste procesul de spalare, deci economie de curent.

- Senzorul de deschidere usa sau mecanismul de blocare usa sunt prezente numai la unele modele.

- F.F.F important pentru calitatea spalarii: din cate directii sunt stropite vasele (cate "brate de stropire" are masina). Aici avem masini cu un rand de jeturi, doua sau trei.

- Alt lucru extrem de important: cate reglaje permit sertarele, pentru a putea pune diferite dimensiuni / combinatii de vase / pahare / tacamuri. Sunt modele in care nu poti sa bagi de ex. platouri, tigai, oale, halbe de bere, etc...

- Diferente exista si la dozatoarele de detergent: masinile bune pot folosi fie detergent lichid, praf sau "pastile". De asemenea avem modele cu doua sau mai multe compartimente (spalare, agent de lustruire, parfumare, etc...).

- Importante sunt si temperaturile la care se face spalarea. Masinile ieftine spala la o singura temperatura (50 sau 60 de grade) in timp ce cele avansate au termostat reglabil in gama 40-70 de grade. Miele (surprinzator, nu?) e singura care are si treapta de 75 de grade. :D

- Exista doua sisteme de incalzire electrica a apei: fie cu o rezistenta amplasata in cuva - ca la masinile de spalat rufe, fie sistemul avansat de incalzire tip "serpentina" - ca la filtrele de cafea.

- Materialul din care e facuta cuva cunoaste aceleasi variatii ca la masinile de spalat: de la inox pana la plastic.

- In principiu exista trei "dimensiuni" de masini atunci cand vine vorba de capacitatea de spalare: spalare set vesela de 6 persoane, de 8 persoane si de 12 persoane.

- Exista si diferite solutii de uscare a veselei dupa terminarea spalarii... MULTE solutii din pacate, mergand de la un simplu ventilator si pana la ciudatenii de tipul "uscare cu vapori de apa suprasaturati"... Of...

Intre timp m-am mai linistit, mi-am luat un Bosch de care sunt oarecum multumit. :)
 
Pe lângă curent electric, apă şi detergent, maşina de spălat vase consumă şi sare. Are un compartiment separat în care se pune sare de bucătărie, grunjoasă.

Nu uita că maşina de spălat vase acţionează prin jet de apă, deci uneori frecatul mecanic al unei tigăi are mai mare succes. Dacă laşi vasele în chiuvetă o săptămână de se usucă piure-ul pe ele, nu te aştepta la minuni. Trebuie să ajuţi maşina de spălat vase să spele bine, deci urmează instrucţiunile pentru pregătirea vaselor înainte de spălare.
 
Am folosit masina de spalat vase o vreme, rezultatele erau foarte bune daca era folosita corespunzator. Era un model USA cu alimentare la 110V, deci nu e reaplicabil in RO. In RO ce intentionez sa cumpar este un Gorenje 63320W, dar din noiembrie incoace au tot avut probleme cu stocurile si inca nu am cumparat-o. Daca nu gasesc stoc mai mare de o bucata lovita in magazin (cum aveau cand am fost sa iau frigider :( ) o sa ma orientez spre altceva, dar intrucat nu am o graba mare o sa mai astept.

Ce nu am vazut in Romania a fost o oferta variata de detergent si sare, in State gaseam un raft intreg in supermarket cu produse de la toti marii fabricanti si inca 2-3 necunoscuti, preturi variate, cantitati variate. La noi am auzit ca in afara de hipermarket-uri nu prea se gaseste detergent.
 
Sare iei din aia speciala se gaseste in supermarketuri (Calgonit sau Somat). N-are rost sa-ti strici ceva la masina pentru 10 lei. Personal, dupa ce am stat mai mult de un an numai pe gama Calgonit, am trecut pe Somat si am constatat nu numai ca produsele lor sunt mai ieftine dar sunt si mai bune. Parere personala.

Nu recomand Gorenje. Si nici cei de la gorenje.ro nu o fac. Sunt cu totul alta mancare de peste fata de masinile de spalat rufe in sensul ca sunt facute in Italia si (dupa spusele celor de la reprezentanta) au multe probleme.

Insa repet: una vezi in vitrina si alta ti se ofera in realitate. Daca va tine insa buzunarul atunci iti iei masina adevarata, Miele, Franke, etc... Dar la alt pret. :climb:
 
Wow! Multumesc mult pentru raspunsuri!

Mie in primul rand imi trebuie o masina de dimensiuni mari. Cred ca o sa fie folosita cel mai des la pahare, cani si farfurii si tacamuri, dar nu ar strica sa stie sa spele si oale (cele mai mari pe care le am sunt de 4 litri).
As da pe ea 2000-2500 RON.
Mi-ar placea sa:
- consume cat mai putin
- spele la temperaturi cat mai mari
- aiba acel senzor antiinundatie
- aiba senzor de deschidere si mecanism de blocare
- fie simplu de lucrat cu ea, cat mai putine butoane cu atat mai bine.
 
Era sa zic "Da o fuga la MediaGalaxy-ul de la Unirea, la subsol sau la Domo/Flanco-ul ala lipit de Praktiker Militari", dar acum vad ca Location: Iasi. :(
 
Ia să fiu eu Gică Contra şi să te întreb: chiar ai nevoie de aşa ceva? Nu ştiu... dar eu unul cred că o maşină de spălat vase este cam ultimul lucru pe care mi l-aş cumpăra, like, ever. Ocupă spaţiu, consumă o grămadă de apă şi curent, nu va spăla niciodată vasele ca mânuţa mea şi cred că nici măcar la fel de repede, e pretenţioasă şi grea. Şi albă :P
Mă rog, dacă ai o familie numeroasă (6+ membri) şi copii mici (3+ ca număr), poate-poate că ai avea nevoie :)
Scuze dacă am deranjat pe careva, e doar o opinie personală...
 
Nu m-ai deranjat cu nimic, dar chiar am nevoie.
Plus ca mi se pare mult mai igienica treaba pe care o faci cu masina vs mânuţa + burete.

In alta ordine de idei sa inteleg ca Mediagalaxy; Domo; Flanco sunt locuri unde tre' sa caut by default? Eu ma gandeam sa incep cu Carrefour.
 
war4peace, luxul este o treapta de pe scara nevoilor. Poate cam sus pentru unii, poate deajuns pentru altii. Daca omul are o lene sa spele singur farfuriile (desi trebuie o prespalare daca vrea sa foloseasca masina... gees, ce stupizenie... atunci la ce mai e buna masina?) si crede ca un astfel de instrument ii va imbunatati calitatea vietii, de ce sa nu-si urmeze visul?
 
Nu-i vorba de lux si nici de un vis de implinit. Am ajuns la o varsta la care visurile mele au o valoare ceva mai mare decat orice electrocasnica.
Pur si simplu mi se pare ca pierdem prea mult timp cu spalatul vaselor.
 
Un coleg zicea că primul lucru pe care şi l-a cumpărat când s-a mutat în apartamentul nou (gol), după frigider, a fost maşina de spălat vase, că rufele le putea arunca în portbagaj şi duce la părinţi, dar cu vasele era prea complicat :). Apoi şi-a luat suficiente farfurii ca să poată avea curate până se umple maşina de spălat.

war, albă e doar în unele cazuri. Uită-te la o bucătărie echipată Franke şi n-o să-ţi dai seama care e maşina de spălat vase. Din păcate nu prea îţi dai seama nici de ce dai pe echiparea bucătăriei cât pe mobila din tot restul casei.

Scrieţi, scrieţi, că în vreo 2 luni trebuie să-mi iau şi eu aşa ceva şi o să fie util :D.
 
Ocupă spaţiu
Cam cat un sfert de masina de spalat.
consumă o grămadă de apă şi curent
La mine nu s-a simtit aproape deloc.
nu va spăla niciodată vasele ca mânuţa mea
Yup... le spala MULT mai bine.
cred că nici măcar la fel de repede
2 ore la vesela pentru un dejun complet in 4 persoane. Dar macar nu se plictiseste.
e pretenţioasă şi grea
Pana acum nu a strambat din nas si nici nu o car prea des.
Şi albă
A mea e argintie.
 
Actually, o maşină de spălat vase este substanţial mai economică la apă decât spălarea manuală, şi nici cu electricitatea nu te bagă-n faliment (mai ales dacă găseşti un model cu racord separat la apă caldă şi rece). Spală şi mai igienic decât poţi tu freca cu buretele şi clăteşte mai bine vasele - nici nu-ţi dai seama cât detergent de vase (cu compuşi cancerigeni) mănânci acum.

Sigur că-ţi poate lua 5 minute să speli două farfurii şi tacâmurile, dar la fel poţi zice că ia 10 minute să speli de mână nişte chiloţi decât să consumi 3kW cu maşina de spălat. Într-o societate civilizată, timpul tău liber valorează mai mult decât automatizarea îndeletnicirilor casnice.

Deja există servicii de făcut cumpărături cu livrare la domiciliu - printr-un telefon stabileşti exact ce vrei să cumperi şi când să ţi le aducă acasă, şi pentru un comision mititel stă altul la coadă pentru tine (şi pentru mulţi alţii). Până şi într-un orăşel mic cum e Alba Iulia poţi plăti pe cineva să-ţi aducă lapte proaspăt şi ziarul dimineaţa, şi legume proaspete din piaţă şi alte produse casnice din supermarket seara. Ăsta nu mai e lux, ci respect faţă de viaţa ta.

PS: Franke e pentru fitze care-şi dotează bucătăria pentru display, nu pentru utilizare. Să nu vă pască ghinionul de a trebui să apelaţi la service... been there, done that, nici poleite-n aur şi nu-şi justificau tarifele.
 
Ok ce marci ar trebui luate in calcul?

Se spune de Bosch ca nu si-ar merita renumele, eu prin casa am frigider si masina de spalat Whirpool - nu ma impresioneaza cu nimic, cel putin masina de spalat mi se pare proasta!
De Electrolux, AEG, Candy, Beko, Indesit nu stiu chiar nimic.
 
Partea cu respectul fata de viata trebuie lasata un pic mai moale. N-am nimic cu nimeni care vrea sa cumpere o masina de spalat vase. Fiecare stie ce prioritati/doleante/pitici pe creier/comoditati/etc are. Unii nici nu mai fac plimbare pina la colt sa ia o piine, dau un telefon si le vine acasa gata feliata. Altii prefera sa-si intretina sanatatea prin miscare constanta. Nu 1-2 ori vara la munte. Asta daca e sa ne referim in termeni extremi comparativ cu subiectul cumpararii unei masini de spalat vase.
Dar am impresia ca discutia nu era despre utilitatea cumpararii unei masini de spalat vase, ci despre caracteristici vs. pret.
 
O masina de spalat vase e necesara daca ai bucataria deschisa - nu poti imediat sa te apuci sa speli vasele si nici sa ai un morman vizibil in chiuveta, dar le poti pune in masina. Chiar si cu 2 copii e utila, pentru cei mici e mai usor sa puna vasele in masina decat in chiuveta: chiuveta e mai sus si cu incarcare prin partea de sus, masina are incarcare frontala.

Aparate incorporabile se gasesc pentru aproape toate functiile, cand montezi masina de spalat vase intre doua corpuri de bucatarie si va avea aceeasi suprafata si aspect (eu tin in camara de cateva luni placa venita cu mobilierul pentru montat pe fata masinii de spalat) nu e mai deloc urata, o confunzi cu un dulap oarecare.

Pretul e relativ mare, dar totul e relativ: daca e 4-5 salarii poate e un moft prea scump, daca e un sfert de salariu e un maruntis util, iar in interiorul intervalului fiecare isi analizeaza nevoile, posibilitatile si prioritatile si decide.
 
Absolut de acord cu antevorbitorii:

- Consum de apa pe cel mai lung ciclu de spalare (+prespalare): 17L masurat pe apometru.
- Idem ca mai sus dar curent electric: 1.4KWh. Masurat cu scula dedicata (va explica Miahi ce si cum).
- Este extraordinara la vesela transparenta (Arcopal / Arcoroc de ex.). Niciodata nu o sa o scoti fara pete prin spalare manuala! Idem cutite / furculite. Idem oalele / cratitele din inox. Zero pete! Spala extraordinar furculitele "intre dinti", ceea ce manual ma indoiesc ca poti.
- Are si rol de dezinfectare avand in vedere ca tine vasele alea mai mult de 1 ora la 70 de grade si inca vreo ora pana se racesc.

Are insa si dezavantaje (cel putin masinile astea de la noi):
- Niciodata nu o sa-ti scoata mamaliga intarita de pe vase. Deci ideea este ca in astfel de cazuri sa lasi putin la inmuiat reziduurile, sa le indepartezi manual si dupa aia sa-i dai bice la masina.
- Spalarea / uscarea dureaza cam mult, adica in jur de 2 ore. Eu o las de obicei sa mearga peste noapte.
- Poate si altele dar deocamdata aspectele astea doua m-au cam deranjat.

Daca vrei masina adevarata iti iei ceva cu chopper, poti sa bagi si oase de pui inauntru ca le toaca si le scurge la canal.
 
Pentru mine spalatul vaselor este o operatiune cat se poate de ok, chiar relaxanta. Am felul meu de a spala vasele (consum f multa apa si f mult detergent) cu care m-am obisnuit, si stramb din nas cand vad alte feluri de spalat. Am vazut si stilul "reclama" cu umplut chiuveta de apa + un capacel de detergent si facut baie la vase si mi se pare total mizerabil si neigienic.

Eu trec fiecare vas pe sub jet de apa fierbinte (cat sa suporte mainile), apoi iau cate un vas si il frec bine cu buretele + detergent (prefer axion lichidelor) dupa care le las cu detergent (una peste alta farfuriile) pana cand le "sapunesc" pe toate. Apoi le iau pe rand si le clatesc bine cu apa calaie, apoi ultima clatire cu apa rece gheata.

Am folosit si modelul de masina de vase din europa (in Franta fiind) si modelul din state, ambele cam cu aceleasi rezultate, enumerate mai sus. Momentan inca prefer sa le spal de mana, chiar daca ma costa apa, detergent + timp.
 
Back
Top