Nu te lua dupa oferta generoasa. Cand verifici stocul vei fi surprins sa afli ca mai toate modelele expuse sunt "ultima bucata pe stoc". Si nu cred ca vrei sa iei ceva de care au tras toti bizonii in magazin.
Ontopic: Cam astea erau intrebarile pe care mi le puneam eu acum vreo doi ani:
- Filtrul de particule (resturi de mancare) poate fi din inox sau plastic. De asemenea curatarea acestuia dupa spalare se poate face automat sau manual.
- Masina poate sa aiba o singura pompa (folosita atat la spalare cat si la evacuarea apei) sau doua pompe separate.
- Unele masini au presostat pentru a controla nivelul apei, altele (mai ieftine) se bazeaza pe o simpla temporizare.
- Unele masini au un senzor separat "antiinundatie" care opreste alimentarea cu curent electric (si implicit opreste si apa) in caz ca se defecteaza presostatul sau temporizatorul.
- Unele masini au un senzor de "mizerie" cu care masoara cat de murdara este apa din circuit, dupa filtrare. In caz ca nu e f. murdara, apa existenta nu mai e eliminata "la canal" ci e refolosita pt. etapa a II-a de spalare, rezultand o economie de apa.
- Unele masini au un senzor (cu asta nu m-am lamurit eu prea bine ce si cum) care masoara ceva legat de salinitatea apei. Astfel masina poate sa-si dea seama cand vasele sunt curate si opreste procesul de spalare, deci economie de curent.
- Senzorul de deschidere usa sau mecanismul de blocare usa sunt prezente numai la unele modele.
- F.F.F important pentru calitatea spalarii: din cate directii sunt stropite vasele (cate "brate de stropire" are masina). Aici avem masini cu un rand de jeturi, doua sau trei.
- Alt lucru extrem de important: cate reglaje permit sertarele, pentru a putea pune diferite dimensiuni / combinatii de vase / pahare / tacamuri. Sunt modele in care nu poti sa bagi de ex. platouri, tigai, oale, halbe de bere, etc...
- Diferente exista si la dozatoarele de detergent: masinile bune pot folosi fie detergent lichid, praf sau "pastile". De asemenea avem modele cu doua sau mai multe compartimente (spalare, agent de lustruire, parfumare, etc...).
- Importante sunt si temperaturile la care se face spalarea. Masinile ieftine spala la o singura temperatura (50 sau 60 de grade) in timp ce cele avansate au termostat reglabil in gama 40-70 de grade. Miele (surprinzator, nu?) e singura care are si treapta de 75 de grade.
- Exista doua sisteme de incalzire electrica a apei: fie cu o rezistenta amplasata in cuva - ca la masinile de spalat rufe, fie sistemul avansat de incalzire tip "serpentina" - ca la filtrele de cafea.
- Materialul din care e facuta cuva cunoaste aceleasi variatii ca la masinile de spalat: de la inox pana la plastic.
- In principiu exista trei "dimensiuni" de masini atunci cand vine vorba de capacitatea de spalare: spalare set vesela de 6 persoane, de 8 persoane si de 12 persoane.
- Exista si diferite solutii de uscare a veselei dupa terminarea spalarii... MULTE solutii din pacate, mergand de la un simplu ventilator si pana la ciudatenii de tipul "uscare cu vapori de apa suprasaturati"... Of...
Intre timp m-am mai linistit, mi-am luat
un Bosch de care sunt oarecum multumit.