Cum marchez bad sectors?

Jaffar

Wizard
Joined
Oct 20, 2003
Location
Giurgiu
Dupa vreo 3-4 ani, HDD-ul incepe sa dea semne de oboseala. Azi de dimineata a inceput sa "caraie" repetitv indiferent de ceea ce fac, timp de 10 secunde, dupa care windows-ul intra intr-un mod grafic basic, wireless-ul nu mai merge (vede reteaua, dar no connectivity), dupa care isi revine, and so on. Am suspectat imediat o problema la HDD, si l-am scanat cu HD Tune.
Intrebarea mea este daca stiti vreun utilitar de... reparat problemele astea.

59428473.png
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Windows știe să facă asta doar dacă-i dai o scanare a discului cu analiza sectoarelor rele, chestie care durează și face doar marcarea lor în FAT ca fiind de evitat. La următoarea formatare, aceste detalii se vor pierde din nou.

Bad Sectors.png

Mai bine de atât, ia de la producător un utilitar de diagnostic sub forma unui CD bootabil. Acesta poate face o scanare mult mai bună a discului, marcând clustere întregi ca fiind defecte și realocând spațiul respectiv în altă parte (sectoarele de rezervă). Astfel, hard discul în sine știe care sectoare sunt bune și care rele, complet transparent pentru sistemul de operare.

[edit] Utilitarele de la Toshiba sunt aici, însă diagnostic au doar pentru discurile Toshiba vândute sub brandul Fujitsu. :|
 

Jaffar

Wizard
Joined
Oct 20, 2003
Location
Giurgiu
Toshiba nu are astfel de utilitar, am cautat deja. Am folosit si utilitarul windows-ului, dar se blocheaza dupa vreo 10 minute.
 

Jaffar

Wizard
Joined
Oct 20, 2003
Location
Giurgiu
Am luat mai multe softuri pentru treaba asta, care mai de care mai inutil. Pana la urma n-am mai rezistat, si am lasat utilitarul windows-ului sa ruleze, si m-am culcat. Cand m-am trezit, am gasit windows-ul la login screen, si nu mi-a mai facut nicio figura pana acum. Ma tot chinui sa gasesc un log, ceva, dar nu e nici urma de el in event viewer, probabil si din cauza ca a rulat chkdsk la windows startup.
Thanks for help.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Poti sa-l scoti si sa-l arunci. O sa ma intrebi de ce:
- Pentru ca hardurile facute in ultimii 15 de ani realoca automat si idiot-proof sectoarele defecte, iar "bad"-urile nu apar decat atunci cand sectoarele de rezerva s-au terminat. Daca aveai un utilitar SMART (sau SMART activat in BIOS) aflai din timp de problema. Utilitarele pe CD nu fac nimic in plus fata de firmware-ul discului. Sunt absolut inutile.
- Daca s-au terminat sectoarele de rezerva, hardul ala are probleme grave.

La hardurile normale, non-AV, este normal ca scanarea cu chkdsk sa se intepeneasca la bad-uri si sa stea o vesnicie acolo.
Log-ul il gasesti in Event Viewer, dar il cheama Winlogon si este in sectiunea Application (conform logicii impecabile a M$).
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Location
Bucureşti
M-a mâncat în cur să dau "show post" la Marius şi iar citesc... "prostii", ca să folosesc un eufemism. Promit că nu mai fac! :smile:

Read me.

Easy mode ON:
Typically, automatic remapping of sectors only happens when a sector is written to. The logic behind this is presumably that even if a sector cannot be read normally, it may still be readable with data recovery methods. However, if a drive knows that a sector is bad and the drive's controller receives a command to write over it, it will not reuse that sector and will instead remap it to one of its spare-sector regions.
Jaffar, verifică atributele SMART 197 şi 198.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Scuzele mele, w4p! Credeam ca membrii XF defragmenteaza periodic hardul si deci sectoarele defecte ar fi fost realocate inainte sa devina total ne-citibile.
 

IceCub

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 27, 2005
Location
/dev/urandom
Defragmentare?!?! Nu am mai facut asa ceva de pe vremea lui Win 98.

Jaffar, parerea mea este ca nu faci decat sa pierzi vremea cu utilitare de diagnoza. HDD-ul trebuie inlocuit.
 

Jaffar

Wizard
Joined
Oct 20, 2003
Location
Giurgiu
@war4peace: M-as uita dupa ce zici tu acolo, daca ma prind cum. Nici cu hd tune, nici cu speed fan nu le gasesc... sau nu ma uit unde trebuie? :biggrin:
@Marius95. They do, see attached.
@IceCub. Prima grija a mea saptamana care vine.
Thanks everyone.

defrag.png

speedfan.png
 

SCViper

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Bucuresti
Defragmentare?!?! Nu am mai facut asa ceva de pe vremea lui Win 98.
Subscriu, de fiecare data in ultimii ani cand am pornit defragmenterul totul e pristine, fisierele in ordine, fragmentatie minima. Win 7 aparent se ocupa singur, asa ca eu nu ma mai obosesc.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Location
Bucureşti
Jaffar, încearcă Active Hard Disk Monitor (2.0 free e suficient) sau AIDA64 sau CrystalDiskInfo...

AIDA64 Screenshot:

...uitai să-ţi spun că anumite valori sunt în Hexa :frown: ţi că unele HDD-uri nu monitorizează intern/nu oferă informaţii despre toate.
Hai să spargem şi mitul defragmentării dacă tot s-a adus (aiurea, din nou!) vorba (bineînţeles, cine mai are încă XP va trebui să defragmenteze manual: pedeapsă pentru "retard" :tongue:).
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
De la Windows XP încoace e setare implicită să-ți defragmenteze discurile când PC-ul e idle, chiar trebuie să știi pe unde să sapi pentru a o opri :wink: Io am preferat să cumpăr O&O Defrag, că e mult mai puternic în opțiuni.

Dar revenind, surpriza e să văd că Toshiba nu oferă un asemenea utilitar. WD și Seagate au. Nu-s convins de povestea cu realocarea automată de 15 ani încoace, cel puțin nu fără referințe.

În plus, parcă SMART over SATA avea probleme de compatibilitate, nu mergea pe toate plăcile de bază, controllerele, driverele etc. S-a rezolvat problema între timp încât să poți să te aștepți să funcționeze pe orice PC mai nou de, să zicem 2-3 ani?
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Softul de la Seagate merge cu orice tip de HDD, testat personal, zi de zi. :biggrin: Si ala de la Samsung merge cu (aproape) orice, parca am avut probleme cu un brand dar nu mai tin minte detaliile. Cel de la WD uneori nu merge nici cu HDD-urile facute de ei daca nu iei mereu ultima versiune asa ca nu-l recomand.
 
Top Bottom