Configurare rețea - furnizor de net Digi

unic

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 28, 2003
Location
Cluj-Napoca
Am trecut și eu în sfârșit la Digi, după 2 ani de amânări. De azi am în casa ONT-ul de la ei, care are și funcție Wi-Fi. Dar nu are decât un port liber, iar eu am nevoie de mai multe. Așa că am profitat de oferta lui miahi și am și un router NetGear. Acum, cum ar trebui să configurez rețeaua? Ați mai făcut un setup asemănător? Sun la ei să îmi treacă ONT-ul în modul bridge? Afectează asta cumva viteza conexiunii? Ați întâlnit pe undeva un tutorial despre cum fac asta?

Mersi.
 

taxon

Membru
Sugar daddy
Joined
Aug 2, 2013
Stau si eu cu urechile ciulite, curind-curind voi fi in pielea ta. Deci?
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Dacă ții echipamentul lor pe post de router și access point wifi, tot ce-ți mai trebuie e un switch prin care să poți conecta mai multe echipamente. Dacă vrei routerul tău și AP-ul tău, atunci le zici să-l treacă în mod bridge și pui tu un router de care vrei pe portul de rețea. Posibil chiar ca routerul ales de tine să fie mai performant decât echipamentul lor, plus faptul că poți configura ce cum vrei...
 

ursamajor

Doubting Thomas
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Sun la ei să îmi treacă ONT-ul în modul bridge? Afectează asta cumva viteza conexiunii?
Eu așa am făcut. L-au trecut pe mod bridge, apoi conexiunea am setat-o eu în router simplu de tot, până și pentru mine, clei (vorba antevorbitorului pui de dac) în rețele. Viteza n-are de suferit: am 500 Mbps, doar s-o ducă routerul.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
De ce tre' sa vorbesti cu ei sa-l puna in bridge mode?
Cum zice și miahi fiindcă nu întotdeauna ai acces de administrare în echipamentul providerului. Sau poate ți se pare că ai, schimbi setarea, și la următorul reboot își trage iar de la isp configurația lor pentru tine, ca router nu bridge. Oricum, e echipamentul lor, să și-l administreze și configureze după cum ți-e nevoia și dorința, nu-ți bagi tu nasul acolo din principiu.
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Daca e ONT-ul cu 4 porturi de retea am auzit ca poti folosi (doar) portul 4 pentru bridge-mode - nu am testat asta asa ca nu pot sa confirm daca merge sau nu.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
În mod bridge e normal să aibă un singur port Ethernet funcțional unde să-ți pui tu echipamentul tău.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
La "începuturi" modemul de la UPC trecut în bridge nu avea limitarea asta; puneai 2 cabluri, aveai două conexiuni, inclusiv cu IP-uri externe diferite. N-am încercat totuși să pun încă un switch în el, să le fac DoS la IP-uri, dar presupun că de-aia acum nu mai merge asta - doar primul port mai e activ.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Poate s-au gândit și că ar fi un fic prea darnici cu atâtea IP-uri la câte un singur abonat. Alea-s resurse finite, se plătesc la bucată, nu așa, bagi cablul și țac ai mai primit una pe moca doar fiindcă un admin nu s-a gândit la configurație.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Treaba e putin mai complicata in DOCSIS. Depinde atat de CPE cat si de head-end.
Sigur ca e dezavantajos pentru provider sa dea mai multe IP-uri in ziua de azi cand nu mai sunt resurse IPv4. Nici ca securitate nu e bine.
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Salut, pot sa confirm ca portul 4 din ONT-ul RDS este pentru bridge-mode, tot chichirezul este sa stergi in interfata ONT-ului credentialele (username & pass) din WAN ca sa poti sa le folosesti pe router-ul conectat pe portul 4. Deci, schimbarea ONT-ul din router in bridge se face foarte simplu si fara sa mai trebuie sa suni la suport.
 
Top Bottom