Eu sunt ala care isi poate sustine afirmatiile!
Incepem cu un citat din Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 867/2011 Norme metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2011-2012.
ANEXA 10
CRITERII privind selecţia furnizorilor de servicii medicale paraclinice - laboratoare de analize medicale, repartizarea sumelor şi defalcarea numărului de investigaţii paraclinice - analize medicale de laborator pe furnizori de servicii medicale paraclinice - laboratoare de analize medicale
CAPITOLUL I Criterii de selecţie a furnizorilor de servicii medicale paraclinice - laboratoare de analize medicale
Pentru a intra în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, furnizorii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de selecţie:
[...]
2. a) Să facă dovada capacităţii tehnice a fiecărui laborator/punct de lucru de a efectua toate investigaţiile medicale paraclinice - analize medicale de laborator prevăzute la cap. II din anexa nr. 7 la ordin, cu excepţia examinărilor de anatomie patologică (histopatologice şi de citologie, inclusiv examenul Babeş Papanicolau).
Pentru cine n-a inteles: fiecare laborator de analize trebuie sa poata efectua (NU subcontracta!) TOATE analizele din lista aia.
Inca un citat, acelasi capitol:
5. Să facă dovada îndeplinirii criteriului de calitate, atât pentru subcriteriul a) „Implementarea sistemului de management al calităţii” cât şi pentru subcriteriul b) „Participare la schemele de testare a competenţei pentru laboratoare de analize medicale pentru laboratoare de analize medicale notificate de Ministerul Sănătăţii” prevăzut de reglementările în vigoare pentru cel puţin 50% reprezentand minim 40 analize din numărul de analize cuprinse in lista investigaţiilor contractate, pentru fiecare dintre laboratoarele / laboratoare organizate ca puncte de lucru ce urmează a fi cuprinse în contractul de furnizare de servicii medicale paraclinice - analize medicale de laborator pe toată perioada de derulare a contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate. Numărul total de analize cuprinse în lista investigaţiilor medicale paraclinice este de 79.
Acel 79 de mai sus este gresit. Lista contine 72 de examinari de laborator + examenul Babes-Papanicolau. Laboratoarele trebuie sa aiba certificare ISO15189 (Managementul Calitatii) pentru 40 de analize din lista aia.
Si acum lista, dar selectiv, doar ce este relevant pentru corporatism, si cu comentariile de rigoare:
13. Calciu ionic seric
Spre deosebire de calciul total, calciul ionic nu se poate doza precis cu un analizor de biochimie obisnuit. Trebuie un analizor de ioni (a se citi "mii de euro"). Majoritatea laboratoarelor fac o smecherie si ESTIMEAZA calciul ionic pe baza calciului total si a nivelului proteinelor in sange.
30. Electroforeza proteinelor serice
Cel mai mic kit lucreaza 8 electroforeze simultan (6 probe si 2 controale, ca trebuie si ISO). Un laborator mic are in medie 2 electroforeze pe saptamana.
38. IgA, seric
39. IgE seric
40. IgM seric
41. IgG seric
42. Complement seric C3
43. Complement seric C4
Nu le cere nici naiba! 0 probe in ultimii 2 ani. An de an trebuie cumparate kit-uri, an de an expira nedesfacute.
49. Anti-HAV IgM
Hepatita A, boala care se vindeca fara tratament in 90% din cazuri, iar restul isi fac analizele in sectia de boli interne sau infectioase unde ajung internati, deci nu la un laborator privat mic. 0 analize anual.
53. Estradiol
54. Cortizol
55. Progesteron
56. Prolactină
Iarasi, nu le cere nici naiba.
Pentru urmatoarele nu mai dau citate ca-s prea multe.
Banii de la Casa se impart intre laboaratoarele din fiecare judet in functie de punctajul fiecaruia. Punctajul se da:
1) dupa numarul de angajati, adica cel mai mare laborator aduna cele mai multe puncte
2) dupa dotare, fiecare analizor primeste puncte proportional cu viteza de lucru si invers proportional cu vechimea, adica cine are bani sa schimbe toate analizoarele la 5 ani si sa-si cumpere mamuti industriali care fac sute de probe pe ora (chit ca au 10 pacienti toata ziua) primeste cel mai mare punctaj
3) dupa nr. de analize cu certificare ISO, adica cine are bani sa le acrediteze pe toate primeste iarasi cele mai multe puncte.
Si acum rezumatul:
Acele norme au fost special facute pentru a avantaja laboratoarele mari, CORPORATIILE.
1) Se cer obligatoriu niste analize care NU sunt solicitate. Pentru analizele alea trebuie cumparati reactivi, calibratori, controale, pentru unele si analizor la care trebuie contract de service, etalonare/verificare metrologica, etc. si toate astea degeaba, ca respectivele analize nu se cer unui laborator privat mic.
2) Pentru 40 din analizele alea trebuie ISO 15189, adica niste sute de mii de RON la Renar, anual, plus niste multe zeci de mii de RON date pe control intern si extern de calitate, plus TONE de hartogaraie care trebuie tinuta la zi.
Stiati ca:
- un control intern presupune efectuarea a 2 sau 3 determinari si trebuie efectuat o data pe zi pentru fiecare analiza, chiar daca exista 1 singura proba de analizat?
- unele determinari, precum electroforeza sau examenul sumar de urina pe analizorul automat N-AU CUM sa iasa in afara limitelor? Daca controlul a iesit bine prima data dupa schimbarea consumabilelor, restul controalelor zilnice sunt total inutile?
- la acelasi examen sumar de urina, urina pentru control intern este valabila 2 ore de la deschidere? Ziua si eprubeta. Eprubeta costa niste sute de lei.
- nu se poate acredita o analiza pentru care nu exista comenzi? Unele laboratoare isi cheama rudele si prietenii pentru niste analize gratuite de care nu au nevoie doar pentru a mentine acreditarea si, indirect, contractul cu Casa?
- anual trebuie facuta validarea metodei de analiza, adica min. 20 de determinari dintr-un ser de control pentru a demonstra acuratetea si precizia? Pentru unele analize, acele 20 de determinari depasesc numarul de probe lucrate in anul ala?
- conform ISO, pentru fiecare pacient/proba primita trebuiesc completate 3 formulare fara a le socoti si pe cele legate de analizele ce trebuiesc facute?
- pentru a scoate dopul la o sticla de calibrator trebuiesc completate 6 formulare?
- chestionarul de audit care trebuie facut anual are 35 de pagini? Fiecare linie din alea 35 de pagini reprezinta cate o cerinta a carei respectare trebuie verificata.