Cameră video full HD vs. 4K

Olivian Breda

Internet marketer
Sugar daddy
Salutare,

Am un canal de YouTube pe care vreau să investesc pe termen lung, nu scurt, nici mediu. Consider că, 20 de ani de acum încolo, vor fi oameni care vor dori să vadă clipuri realizate de mine. Poate nu e așa, dar eu așa cred/sper. :smile:

Am o cameră Canon G30 cu care filmez full HD. Mă gândeam cât de future proof sunt clipurile pe care le realizez, și m-ar tenta o cameră 4K.

Pe de altă parte, dacă ar fi să fac acest pas, nu voi mai putea stoca în calculator clipurile la rezoluția originală (deja am ajuns să cumpăr mai multe hard-disk-uri de 10 TB), și iese din discuție să stau să comprim toate clipurile realizate, fac destul de multe filmări.

Dilema cu stocarea o am pentru că au fost tot felul de rețele de stocare de tot felul de lucruri, de la forumuri, la fotografii, la grupuri de discuții, care, cu anii, au dispărut. Dacă peste 5 ani dispare YouTube, eu voi avea clipuri care vor dispărea.

Momentan, nu sunt foarte tentat să trec la 4K, voiam să întreb aici cât de importante vi se par pentru future proof clipurile să fie 4K, în loc de Full HD. V-ați uita, 10 ani de acum încolo, pe clipuri cu filmări de la conferințe pe clipuri "doar" Full HD?

Nu prea știu unde altundeva să merg cu întrebarea asta. Dacă întreb la ceva magazin de foto-video, răspunsul va fi foarte biased.

Mulțumesc.
 
Depinde de scop, uneori poate e nevoie de 4k dar pentru ce am vazut pe canalul tau as zice ca FullHD e suficient insa parerea mea e ca ai nevoie de 2 lucruri:
- sunet inregistrat separat, unele video-uri au sunet foarte slab
- lectii de cameraman, m-a luat ameteala cand ai rotit camera aia la 270 de grade
 
Nu există future proof pentru 20 de ani din punctul de vedere al calității video. În momentul ăsta e la modă 4k, dar deja apar televizoare 8k, chiar dacă nu are lumea la ce să se uite și nu prea poți observa diferența la distanțe normale de vizualizare. Pe de altă parte, bitrate-ul online nu e mult mai mare 4k decât 1080p (și nici camerele nu se omoară cu asta). Prefer un 1080p bun decât un 4k cu artefacte (pentru că are același bitrate). De-aia nu am probleme cu faptul că aparatul meu foto (folosit și la chestii light video) nu filmează 4k "normal" (ci cropped); pe de altă parte, bitrate-ul e mai mult decât dublu față de concurență, so whatevs.

Trebuie să te gândești care e de fapt produsul pe care-l oferi prin video-urile astea. În majoritatea cazurilor nu este imaginea efectivă, ci informația pe care o transmite. Iar informația e în 95% din cazuri audio și nu video. Așa că aș investi în microfoane mai mult - unele filmări sunt foarte nasoale ca sunet, cu zgomot de fond, AGC, alții pe lângă tine care se aud... Astea-s obositoare și trebuie să fii al naibii de interesat de mesaj ca să reziști cu așa ceva. Un lav sau măcar un microfon direcțional ar ajuta mult la asta.

Cu stocarea asta e, cumperi HDD-uri sau alt fel de stocare. "Ținutul" pe youtube sau alte chestii online nu merge, nu te poți baza pe faptul că alții îți păstrează datele și îți dau acces la ele când ai tu nevoie - nu ai un contract de așa ceva; la google dacă nu mai au ei chef îți taie contul cu totul și ai pierdut tot.
 
Mulțumesc frumos!

Am un microfon extern Rode VIDEOMICPRO | On Camera Microphone: Amazon.co.uk: Musical Instruments - dar anterior am avut uneori probleme cu atașarea unei surse externe de captură sunet. Ba se terminau bateriile la un reportofon extern, ba se strica cablul dintre microfon și cameră. Și era foarte frustrant, mergeam la un eveniment, aveam toată filmarea, fără sunet - nici din reportofon, nici din cameră. Practic, câteva ore pierdute.

Abordarea pe care intenționez să o am în urma discuției de aici e următoarea:
Cameră + Rode; 2 (nu unul, ci două) reportofoane externe din care să am audio. Din toate astea 3 surse, cu siguranță voi avea sunet măcar dintr-o sursă, să pot recuperez sunetul pierdut prin eventuale probleme (baterie, cablu).
 
Ai încercat vreodată să sincronizezi ce ai filmat pe cameră cu sunetul tras pe reportofon? Eu zic că șansele sunt zero.
 
Eu aș lua un dSLR Canon și i-aș pune Magic Lantern. Rivalizează cu camere specializate pe filmare mult mai scumpe.
Avantaje Canon (+ML instalat):
- setări cu duiumul, dealtfel ML de-aici a plecat, video de performanță cu dSLR,
- filmare HDR,
- calitate excepțională (alegere bitrate), tuning cât cuprinde,
- posibilitate atașare microfon extern,
- etc. etc.
Numai anumite camere suportă 4k, dar și 1080p iese excepțional.
 
Ai încercat vreodată să sincronizezi ce ai filmat pe cameră cu sunetul tras pe reportofon? Eu zic că șansele sunt zero.
Am avut problema asta anterior, într-adevăr.

ursamajor, filmează și multe ore în șir, fără întreruperi? Am deseori conferințe de 2-3 ore (fără pauze), uneori mai mult (cu ceva pauze).
 
ursamajor, filmează și multe ore în șir, fără întreruperi? Am deseori conferințe de 2-3 ore (fără pauze), uneori mai mult (cu ceva pauze).
Sincer, nu știu la modelele astea mai noi. Unele au limite 30min/4GB, e adevărat, depinde de model. E drept, eu cu 550D-ul meu (destul de vechi) n-am filmat mai mult decât clipuri relativ scurte. În schimb, știu că în Magic lantern era o opțiune ca la atingerea limitei să reia filmarea automat, deci nu s-ar pierde nimic. Eventual, la final s-ar putea uni porțiunile.
 
Experiența mea cu DSLR-uri Nikon e că se încălzesc. Camera mea mă avertizează, apoi se oprește. O să caut. Mersi frumos de ajutor!
 
Cu plăcere. Mă gândesc că dacă ăia au dezvoltat un soft pentru filmări video cu dSLR-ul, au făcut-o pentru că se pot face clipuri serioase.
Te poți gândi chiar și la mirrorless.

Forum ML, unde poți citi mai multe.

Iar ca să nu investești o groaază de bani în echipamente, te poți gândi chiar la camerele action, dashcam sau chiar telefon cu cameră și posibilitate de microfon extern. :wink: Astea sunt destul de accesibile și calitatea rezultatelor lor e, de multe ori, peste preț.
 
Last edited:
Păi de-aia există sync clap și clapperboards.
Heh, îți trebuie un ceas unic dacă vrei sunet și imagine insync. Nu merge chiar dacă sunt două ceasuri separate, care eșantionează pornind de la cuarțuri separate. După un timp constati că apar desincronizări. D'aia orice chestie pro are intrare pentru ceas extern. :smile:
 
Experiența mea cu DSLR-uri Nikon e că se încălzesc. Camera mea mă avertizează, apoi se oprește
Asa am patit si eu, am vrut sa folosesc un dslr sa filmez o ora fara intreruperi. Nu s-a putut, ceva protectie stuff, am citit manualul. Am filmat cu telefonu', foarte multumit :biggrin:
 
Știu de ce zici, se întâmplă (un coleg avea un reportofon Zoom cu problema asta, drift de 500ms/oră față de camera video; dar știind de el poți să-l rezolvi). Olivian mai are destul de mult până ajunge să aibă probleme cu diferența de ceas.
 
Poți să rezolvi, dar asta înseamna să faci un lucru pe genunchi, pe principiul "Las-o bre că merge așa". :biggrin:
 
Back
Top