Asta cu ghena e discutabilă, și ține foarte mult de ce vietăți ai pe scară. Cât timp lumea știe că există pungi pentru gunoi și nu sunt refolosibile, e ok. Eu am ușa de la intrare la 2 metri de ușa de la ghenă, și n-a mirosit niciodată ciudat, chiar dacă ghena nu are aerisire proprie. Ghena are ușă ca de apartament, așa că stă și bine închisă. Însă știu ce spui, la multe blocuri vechi trebuie să-ți ții respirația când duci gunoiul și să faci un duș când te întorci de-acolo (been there, done that, trying to forget). În prima fază, atunci când se muta lumea, cei care aveau experiențe neplăcute (cam 90%) au vrut ca ghena să nu fie folosită niciodată, ba chiar a fost și încuiată o perioadă. Dar până la urmă au văzut că nu e chiar așa rău.
De-asta eu votez pentru "bloc nou": șansele să dai de jeg sunt mai mici, pentru că Gelu Manelu n-are bani de apartament, mai repede își face rate pentru un BMW. Da, un apartament într-un bloc vechi se poate renova și poate arăta foarte bine, însă pe vecini nu-i poți renova nici cu poliția. Cea mai bună soluție pentru cumpărări de acest fel e să închiriezi câteva luni apartamentul, vezi cum îți place, și pe urmă faci o ofertă - dacă mai ai chef.
Alt avantaj al blocurilor noi e că poți cere chirie mai mare. Un vecin a găsit chiriaș pentru o garsonieră cu 350€ în aceeași zi în care a pus anunțul pe net. Da, o garsonieră foarte bine finisată, da' mă-sa, e cu 100€ mai mult decât dau eu rată la apartament.
Pe de altă parte, acum nu e chiar momentul pentru cumpărare. Piața e în scădere, nu se mai vinde mai nimic. Ce se vinde se vinde la prețuri cu 30-40% sub ce se afișează pe site-uri (chiar și la apartamentele noi) - și și atunci, după discuții care țin mult timp. Cum zice și Adi, se închiriază mult, ce e pe piață e ceea ce nu s-a putut închiria după poftele proprietarilor. Iar unii încă mai construiesc, nu e prea clar cine o să le mai cumpere și pe alea.
Să iei un apartament și să-l închiriezi când pleci iar e destul de complicat - doar dacă vrei să le asiguri părinților un venit în plus după ce pleci, dar și o grijă, pentru că tot ei se vor ocupa de întreținere. Cu banii din chiria din .ro nu faci mare lucru în străinătate (unde probabil vei da de 3-4 ori mai mult). Mai repede aș păstra banii pentru o adaptare mai ușoară acolo unde vrei să mergi.