Apartament?

SCViper

Membru Senior
Sugar daddy
Ei bine, trebuie sa caut un apartament cu doua camere, intr-o zona linistita (dar nu la periferie sau in afara Bucurestiului), undeva in raza 50-60.000E, iar eu sunt complet complet clueless. Am nevoie de sfaturi, incepand de la "bloc vechi vs bloc nou" si pana la... erm, am spus cumva ca sunt COMPLET clueless? :D
Anyway, orice sfat este binevenit, cu multumiri in avans :)
 
1) Sunt sanse mari ca preturile sa mai scada. Si-n 2007 majoritatea erau euforici si o ieftinire li se parea imposibila dar totusi Romania a intrat in Top 10 Bule cu cel mai mare raport venituri/preturi din lume in 2009, iar in 2009 deja se ieftinisera. Mai e loc de scazut destul. Din 2012 incepe plata catre FMI...

2) Vanzatorii, asteptand cresteri ca-n trecut, si-au scos de la vanzare apartamentele si le-au bagat la inchiriat. Cred ca 70-80% din oferta curenta e compusa din apartamente la parter sau ultimul etaj, spre nord, dinainte de '78. Au cam disparut vanzatorii de upgrade (dau 2 ca am nevoie de 4), fiind criza nu-si mai permit diferenta, au ramas la vanzare doar cele nefolosite (unele fara geamuri, cu dejectii de pasari inauntru), primite mostenire sau luate pentru specula.

3) Prima casa is dead. Si era cam singura metoda pentru un credit cu marja fixa prin lege si rambursare anticipata fara comision. Fara lege, bancile si-au aratat deja naravul, dobanzi umflate dupa foame, comisioane de rambursare de pana la 10%, etc.

4) Daca esti totusi pornit sa cumperi ceva acum, fara alergatura si niste prieteni in imobiliare o sa gasesti doar ce nu s-a vandut cu lunile pentru ca e prea scump sau prea prost. Pentru ca daca un cuplu de pensionari face downgrade si da un apartament bine intretinut la pret sub pretul pietei, oferta n-o sa ajunga niciodata publica, agentul imobiliar o sa-si anunte speculantii favoriti. Iar cei care vand sub pretul pietei n-o sa dea niciodata anunt pe imobiliare.ro/imopedia.ro pentru ca habar nu au de Internet, in cel mai bun caz se duc la Posta si dau 3 cuvinte la Anuntul Telefonic. Asa ca va trebui sa bantui regulat prin agentiile imobiliare din zona vizata.

5) Atentie la tarifele notarilor, pot varia cu 100%, poti da 500 de E la unul sau 1000E pe acelasi lucru la un notar 100 metri mai incolo.
 
Last edited by a moderator:
Simplu: decomandat, etaj intermediar, an constructie bloc dupa 1980. Și mai pui ce vrei tu după.
Cu prețurile nu știu cât de sigur poți fi ca mai scad, eu unul încep să cred că rămân la fel și-om vedea la anu ce mai e. Dar așa este, au scăzut ofertele. Încă n-am fost la agenție să văd ce au ei, dar pe cont propriu nu găsești nimic, cel puțin în Iași.
 
Nu prea văd eu de ce musai după 1980. Blocul în care e apartamentul meu în București a fost construit undeva prin anii '60, dar am niște pereți super groși, cărămidă, izolarea este okish și am prins 2 cutremure în el de abia le-am simțit, unde prin alte părți (e.g.: sedii de firme de prin Victoriei, deci blocuri noi) nu găseau suficiente uși și ferestre să evacueze clădirea - blocul este "pe lung", cu 4 etaje.

Recomandarea mea ar fi să cauți ca și specs:
- bloc cu 4 etaje; etaje recomandate 2 sau 3;
- cărămidă, nu BCA; măcar la pereții exteriori;
- eventual recondiționat termic.

Centrală ar fi un plus, a/c poți pune și singur, nu e bai; termopane ai grijă, sunt unele puse de mântuială, cu 3000eur/apt și iarna fac condens (i.e. stan pățitul); mai bine tâmplărie bună din lemn decât termopan prost pus.

Atenție la neatenție la tot restul - credite/bănci, notari, agenții, toți sunt cu japca.

++ la ce a spus Azazel - trebuie să alergi ca disperatul să cauți obiectul muncii. Foarte greu găsești ceva bun în acest moment.

Tu nu vroiai să pleci? :D
 
La cele cu 4 etaje nu conteaza atat de mult anul. Dar inainte de 80 se construia haotic, unele au pereti de 10cm, altele de 40 de cm. Chiar si doua blocuri alaturate pot fi construite diferit desi de la exterior par la fel. Pe asigurare nu te poti baza, daca un dobitoc de la parter si-a distrus un zid de rezistenta ca sa-si miroasa sarmalele din sufragerie, nimeni de deasupra lui n-o sa primeasca nimic cand pica blocul.

Dezavantajul la 4 etaje e lipsa liftului si a ghenei de gunoi pe scara. Si nu are decat doua etaje bune (2 si 3) ca la 4 majoritatea au infiltratii iar parterul e parter.
 
Mentiuni:
- Apartamentul trebuie cumparat dupa vanzarea altuia, long story, problema e ca oricum trebuie sa se intample. Not exactly my choice, iar de credit nu e nevoie decat eventual pana in 10K, sau cel putin sper. Long story :D
- Eu voiam sa plec, dar asta e alt subiect :P
- Nu ma deranjeaza lipsa liftului si a ghenei, deloc. Daca stau sa ma gandesc bine prefer un bloc fara ghena, dar suport unul cu. Momentan stau intr-un bloc de 4 etaje cu pereti de bunker, la etajul 3, intr-o zona foarte linistita, deci cam asta caut in mod ideal. Nu e neaparat, I'm not that picky, dar zic si eu...
 
Short version is: my grandfather passed away 2 months ago (God rest his soul), his apartment will be sold, money split between my mother and her brother, and with the money she has set aside and a small(ish) loan a new apartment will be bought. An apartment in which I may or may not reside in the future. Happy? :P

PS: Long version = insert a LOT of family quarrels, drama, bickering, etc.
 
Meh aia cu țevile de apă depinde și de cum a fost îngrijit apartamentul/blocul. Eu n-am avut probleme cu țevile de apă în ultimii ani, dar evident dacă fostul proprietar creștea lilieci și iguane posibil să fie 1-2 probleme.

Eu aș face altceva, în loc de achiziționarea unui apartament aici pus banii respectivi deoparte pentru buffer când vei pleca. Eu unul nu am avut cum să fac cu bufferul, acum îl adun practic, dar e foarte folositor. Un apartament în țară te leagă serios, o să ai de plătit impozite, taxe, întreținere, lumină, chit că stai în el au ba, deci dacă e musai să iei apartament cu suma X, mai bine spui nu hotărât. Tinichele de gât sux. I should know.
Adi a spus-o mai demult, nu mai e ca pe vremea lu` mamaia, cu "ai casă deci ești făcut". So think it over about buying loads of concrete where you might not (want to) live anymoar in a couple of years.

Tl;dr: fuck apartment in Romania dacă vrei să pleci, nu cauzează decât probleme. Use money wisely.
 
Yep, concluzia e corecta: daca nu esti sigur ca vrei sa stai macar urmatorii 10 ani pe-aici (dupa aia chiar nu mai pleci, desi crezi ca ar fi posibil) atunci nu iti lega o ghiulea de picior. Nu o sa recuperezi probabil banii pe care ii dai pe apartament + amenajare in caz ca il vinzi peste 2-5 ani si va fi doar un motiv in plus sa nu pleci. Pentru parintii tai e ok, ca probabil le convine sa te aibe aproape, pentru tine nu e deloc ok.
 
Păi și de ce te muți? :).

Pentru ca stau cu parintii. Like I said, long story, oricum discutia nu e daca e intelept sau nu sa iau apartamentul, asta nu prea e o optiune acum. Eu in mare intreb daca aveti recomandari, sfaturi, etc :)
 
Nu prea văd eu de ce musai după 1980. Blocul în care e apartamentul meu în București a fost construit undeva prin anii '60, dar am niște pereți super groși, cărămidă, izolarea este okish și am prins 2 cutremure în el de abia le-am simțit
După cutremurul din '77 s-au mai trezit la realitatea autohtonă și au început să construiască blocuri cu structură de rezistență ceva mai bună decât a unui bloc de paie. Fiecare face cum crede, eu unul nu mă uit la ce e dinainte de 1980.

Long story short, eu nu știu engleză, îmi traduce și mie cineva? :mda:

Punctul 2: ghenă pe scară e acel tub prin care dai drumu la gunoi de la etaj? Dacă e la ce mă gândesc eu de ce naiba ai sta într-un bloc cu așa ceva? Am văzut așa ceva în Constanța acu ceva ani și vara era groaznic să treci pe lângă bloc.

Punctul 3: e cea mai bună investiție pe care o poate face în cazul ăsta, mai ales că suma împrumutată e minimă. 10k euro e mizilic pe lângă alții care fac credit de 50-80k pe nush-câte zeci de ani pentru un apartament. Eu unul aș face investiția asta fără nici o reținere, mi se pare best choice dacă alternativa ar fi ingroparea lor într-o bancă sau la saltea.

Pe scurt, stabilește-ți câteva criterii minime și singur. Nu lua în considerare bloc cu 4-5-6-7-8-9-10 etaje decât dacă sunt mai multe de 4 și nu există lift. Am văzut și așa ceva în Iași. Apoi vezi ce găsești și de acolo alegi. Altă soluție nu ai.
 
Asta cu ghena e discutabilă, și ține foarte mult de ce vietăți ai pe scară. Cât timp lumea știe că există pungi pentru gunoi și nu sunt refolosibile, e ok. Eu am ușa de la intrare la 2 metri de ușa de la ghenă, și n-a mirosit niciodată ciudat, chiar dacă ghena nu are aerisire proprie. Ghena are ușă ca de apartament, așa că stă și bine închisă. Însă știu ce spui, la multe blocuri vechi trebuie să-ți ții respirația când duci gunoiul și să faci un duș când te întorci de-acolo (been there, done that, trying to forget). În prima fază, atunci când se muta lumea, cei care aveau experiențe neplăcute (cam 90%) au vrut ca ghena să nu fie folosită niciodată, ba chiar a fost și încuiată o perioadă. Dar până la urmă au văzut că nu e chiar așa rău.

De-asta eu votez pentru "bloc nou": șansele să dai de jeg sunt mai mici, pentru că Gelu Manelu n-are bani de apartament, mai repede își face rate pentru un BMW. Da, un apartament într-un bloc vechi se poate renova și poate arăta foarte bine, însă pe vecini nu-i poți renova nici cu poliția. Cea mai bună soluție pentru cumpărări de acest fel e să închiriezi câteva luni apartamentul, vezi cum îți place, și pe urmă faci o ofertă - dacă mai ai chef.

Alt avantaj al blocurilor noi e că poți cere chirie mai mare. Un vecin a găsit chiriaș pentru o garsonieră cu 350€ în aceeași zi în care a pus anunțul pe net. Da, o garsonieră foarte bine finisată, da' mă-sa, e cu 100€ mai mult decât dau eu rată la apartament.

Pe de altă parte, acum nu e chiar momentul pentru cumpărare. Piața e în scădere, nu se mai vinde mai nimic. Ce se vinde se vinde la prețuri cu 30-40% sub ce se afișează pe site-uri (chiar și la apartamentele noi) - și și atunci, după discuții care țin mult timp. Cum zice și Adi, se închiriază mult, ce e pe piață e ceea ce nu s-a putut închiria după poftele proprietarilor. Iar unii încă mai construiesc, nu e prea clar cine o să le mai cumpere și pe alea.

Să iei un apartament și să-l închiriezi când pleci iar e destul de complicat - doar dacă vrei să le asiguri părinților un venit în plus după ce pleci, dar și o grijă, pentru că tot ei se vor ocupa de întreținere. Cu banii din chiria din .ro nu faci mare lucru în străinătate (unde probabil vei da de 3-4 ori mai mult). Mai repede aș păstra banii pentru o adaptare mai ușoară acolo unde vrei să mergi.
 
De-asta eu votez pentru "bloc nou": șansele să dai de jeg sunt mai mici, pentru că Gelu Manelu n-are bani de apartament, mai repede își face rate pentru un BMW.

Stai tu calm că d-ăștia sunt peste tot, că ai avut tu bulan să nu ai printre vecini specimene de genul este mai degrabă o excepție :)
 
Ba mai rau, prefer oricand drept vecini niste pensionari sau muncitori care si-au luat apartamentul in 90 pe nimic, decat niste cefe groase care si-au luat apartament pe bula cu banul jos.
 
Dezgrop thread-ul pentru ca problema este mai de actualitate decat oricand. Apartamentul va fi cumparat, singura problema e sa fie gasit :)

Am vazut ca exista niste liste pe net cu blocuri care au rism seismic ridicat - are cineva idee daca sunt complete?

Am inceput sa-mi fac o idee, am vazut cateva apartamente, am cautat destule, dar in XF-isti am incredere mai multa decat in mine, deci are cineva sugestii, idei? :D
 
Atenţie la listele cu riscuri seismice, indiferent de unde le iei: se referă doar la construcţii mai vechi de 1970. Nu se fac expertize de acest gen la blocuri mai noi, aşa că nu le vei găsi în liste nu pentru că sunt perfecte, ci pentru că nu s-a uitat nimeni la ele.
 
Back
Top