Androidul - puiuţ de Linux... cum fac?

Tocmai ți-ai demonstrat (pentru a mia oară) că modul în care folosești tu tableta (sau whatever hardware/software/gadget e în discuție) nu e identic cu modul în care o folosesc ceilalți. Așa că nu există un mod „greșit”, ci doar „diferit”. Plz stop with extremist talk k thx.
 
Am impresia că nu realizezi când sunt extremist și când nu. Schimbam idei, nu palme. Cheitenx.
 
With you it's always a blur :D

Am o problemă cu browserele pe Android. Nici unul nu mă încântă. Chrome se apropie, dar mă disperă start-up lag de 10-15 secunde. Nici pe desktop nu e mai breaz, btw. Probabil își sincronizează atunci bookmarks, da' pana mea, ce e așa greu să o facă în background?
 
Şi eu folosesc Dolphin pentru că e vreo 70-80% apropiat de ce mi-aş dori, nu pentru că ar fi perfect. :damn:
 
Mie mi-ajunge Opera, dar, revenind la ideea pentru care am deschis topicul, chiar aş fi interesat cum să optimizez Androidul, fiindcă mi se pare un sistem ermetic, dacă ar fi să-l compar (ştiu, nepotrivit) cu Windows, de pildă. Prin optimizare, înţeleg a-i cunoaşte măcar "principiul de funcţionare", să zic aşa, a-i cunoaşte zonele în care aş putea interveni, ca să înlătur/şterg anumite chestii care sunt în plus (foldere, fişiere etc.). Eventual, cum se face o rootare. Apropo, e vreun pericol pentru device?
 
In afara de bloatware de la producator (gen Samsung) nu ai ce sterge din Android. Daca vrei sa vezi cum functioneaza ai la dispozitie codul sursa, ai ce face cateva zeci de ani.
 
Si eu zic la fel. E improprie comparația cu Windows (cel putin pana la 7 inclusiv) pentru ca OS mobile sunt construite pe alte principii. Aplicatiile sunt foarte bine compartimentate, pot proveni doar din stores unde sunt cat de cat controlate si verificate, nu au acces decat la fisierele proprii si cele din zona comuna si SD, sistemul de baza e protejat cu suport din partea hardware etc. Rooting si activarea instalării din terte surse dauneaza dpdv al siguranței si implicit stabilitatii, deci eu iti recomand s-o faci doar daca ai foarte mare nevoie de ceva ce nu poti obtine altfel. Eu pe Nexus 7 cu 4.2 încă n-am simtit nevoia.
 
După ce mi-am rootat SGS-ul, primul lucru ce am putut face a fost să dau afară din bloatware-ul Samsung din ROM-ul stock. Apoi am pus CyanogenMod 10.1 la care singura optimizare a fost să mai scot din aplicațiile ce pornesc după boot, cum ar fi clientul generic de e-mail și interfața lui cu servere Exchange; nu am nici un cont de genul ăsta, nu are sens să ruleze.
 
Cel stock nu-ti permitea sa dezactivezi aplicatii si servicii? Si eu am chestii built-in pe care nu le folosesc, dar vad ca se pot dezactiva din setari (apps > all).
 
Last edited:
Nu și aplicațiile incluse. Gen, Facebook. Sau le puteam scoate dar cam urât. și apoi am vrut Android 4.x, nu doar 2.x unde se oprise Samsung. A fost mai ușor așa.
 
Rooting si activarea instalării din terte surse dauneaza dpdv al siguranței si implicit stabilitatii, deci eu iti recomand s-o faci doar daca ai foarte mare nevoie de ceva ce nu poti obtine altfel. Eu pe Nexus 7 cu 4.2 încă n-am simtit nevoia.

Depinde mult ce ții pe telefon. Dacă folosești apps gen wallets și alte nebunii, ok, de acord. Dar sincer de exemplu mie mi se rupe-n șaișpe că-mi fură cineva parola de la feisbuc. Iar Google? Cu double auth dpmdv poate să-mi dea mail hecărul să-i dau parola, Google merită dat în judecată dacă se poate sparge contul așa :)

Marele avantaj al Androidului mi se pare customizarea până-n măduva oaselor și controlul asupra frecvențelor CPU/GPU a.î. să poți obține timpi pe baterie de invidiat. Nandroid backups. ROM-uri custom. Etc.


Ca întrebare, cum este readability la Nexus 7 pentru PDFuri? Una din problemele mele la Galaxy Tab GT-P1000 este rezoluția infectă => nu pot citi anumite PDFuri decât dacă fac zoom in masiv. Mă interesează dacă este citibil cu zoom in fit page width (nu am probleme cu ochii). Mulțumesc.
 
Pai 216dpi in loc de 170, eu zic ca o fi mai bine.

Iar dpdv al securitatii, sunt si chestii mai neplacute. Odata ce malware are acces la un device rootat poate sa-si bage nasul in orice faci. Chiar nu ai nimic pe telefon ce nu ti-ar conveni sa ajunga la un strain oarecare? Daca-i asa e excelent.
 
PDF > Calibre > convert to .mobi sau ceva?

Nu merge cu toate PDFurile cum trebe :(

@wirespot - nu văd ce anume. Ceva exemple ar ajuta :) Nu am numere de telefon uberconfidențiale, e-mailuri compromițătoare sau alte chestii de genul. I'm a p. boring person really :D
 
Deci nu te-ar deranja sa faci un zip cu toate informatiile si sa-l pui la download public. Conversatii private, numere de telefon, date personale...
 
Din nou, nu văd cum ar ajuta pe cineva. Dar extrapolezi puțin aiurea, de ce aș pune respectivele informații la download public? Una este să ți le acceseze cineva, să vadă că-s useless și să ajungă în recycle bin și alta este să o cauți cu lumânarea.

De asemenea, rootarea este periculoasă pentru hands-on contact (i.e. cineva îmi fură telefonul). Altfel, dacă nu instalezi chestii dodgy - i.e. programe "sparte" doar pentru că ești chitră la 0.99$ cât costă un program pentru Android în medie, nu văd cum cineva ar putea accesa datele de pe telefonul tău.
 
Pentru ca asta se intampla cand faci root. Devine posibil ca malware sa-ti acceseze oricand tot ce ai in sistem, deci intr-un fel e ca si cum le-ai pune cu mana ta la download. Si devine posibil sa-ti fie spart telefonul si accesate datele daca iti este furat, ceea ce e un risc mereu valabil.
 
Devine posibil atunci când întâi dai accesul unei aplicații să aibă permisiuni de root. Ceea ce se întâmplă poate de câteva ori pe an, când folosești vreun utilitar mai puternic. Dacă chiar ești atât de noob încât să dai acces la orice, păi îți cam meriți soarta.
 
Back
Top