4G

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Stie cineva daca modemurile 4G interne (gen Novatel E362) functioneaza in reteaua RDS de la noi?

Intrebarea 2:
Laptopul meu avea la origine un modem EV-DO Verizon. Am facut upgrade la UMTS schimband doar modemul, nu si antenele. Am semnal UMTS decent. Va merge un modem 4G cu aceleasi antene?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Din câte știu RDS folosește LTE 2100/2600MHz (banda 1 și 38), E362 pare să meargă LTE doar în 700MHz (banda 13), deci specific ăla, nu (și parcă nu folosește nimeni 700MHz la noi, adică n-are rost să te complici cu ăla).

Dacă găsești unul care să meargă în benzile RDS, probabil va merge cât de cât și cu antenele din laptop. Pentru ce benzi sunt făcute nu-ți spune nimeni, și e foarte greu de aflat.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Mda. :-/
Eu n-am gasit decat 3 producatori: Sierra, Novatel si Huawei. Cu Huawei n-am experienta, dar Sierra are software si firmware infect de proaste. Inventam o noua injuratura la fiecare dial-up. Novatel e lux pe langa Sierra si aveam speranta ca fac upgrade la 4G fara blestem de tati, mame si gati de cate ori ma conectez.

Huawei ME909s-821
Asta pare sa fie compatibil dar 1) e scump in draci + TVA si 2) nu vad driver nicaieri.
 
Last edited:

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Din păcate nici nu sunt multe LTE pe mini PCIe, pentru că lumea a trecut la M.2 între timp. Eu am cam abandonat modemul în laptop de când cu MiFi, e mai util ăla, că pot să fac share ușor între device-uri. Pentru P50 e vreo 150€ un modem compatibil (Sierra EM7455).
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Daca gandesti pe termen mai lung, profita de sfatul lui miahi
Toate retelele non-standard au murit din cauza lipsei terminalelor compatibile de calitate decenta.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Yep, Mi-Fi îi bun, problema este ca operatorul să nu fie javră - adică să identifice dispozitivul după IMEI și să-ți spună că ai internet xyz doar dacă-l folosești într-un telefon :smile:
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
MiFi inseamna sa mai car ceva dupa mine. Nope. Mai bine mai lent decat mai greu pe umar. Eu n-am decat doua device-uri, iar al doilea n-are nevoie de share ca stie USB Mass Storage.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Deci da, am in laptop un miniPCIe LTE functional
Review:

SIMCOM SIM7100E montat intr-un Lenovo X61 Tablet cu WinXP Tablet PC Edition 2005
Cum am zis, este un miniPCIe ordinar conectat pe USB. Are doua mufe de antene GSM si una GPS. Are LED-ul de activitate conectat, la fel si switch-ul hardware pentru radio-off.

Are un procesor ARM la vreo 100 MHz, 32 MB RAM si 256 MB flash. Ca hardware, cipul are o multime de inutilitati: GPS, I2C, SPI, GPIO, audio analog cu mic-in si line-out, USB, serial, etc. In specificatii scrie care-s pinii. Practic, majoritatea nu-s conectati, ca nu-s pini corespunzatori pe PCIe, si acolo unde sunt, laptopul meu nu-i are conectati la celalalt capat.

Ruleaza o versiune foarte ciuntita de Android. Practic n-are decat un kernel, un busybox f. basic si multe utilitare GSM/net proprietare. Booteaza imediat ce este alimentat si in vreo 15-20s este accesibil. Utilitarele proprietar aduc multa functionalitate prin portul AT. Are comenzi AT inclusiv pentru realizat conexiuni HTTPS, download FTP, POP, SMTP, control hardware pe GPIO, i2c, playback audio, etc.

Pe USB apare ca un device multiplexat cu modem, placa de retea, port serial GPS NMEA, port serial AT, port serial debugging si eventual un ADB. Driverul este... ordinar. Dealer-ul in schimb, este catastrofal de prost. Daca pica semnalul 4G incepe sa dea erori in bucla infinita si trebuie inchis din device manager. Si este si dependent de .NET 3.5.

Ca functionalitate, apreciez faptul ca nu s-a crashuit inca (driverul/cardul, nu dealer-ul). Novatel si Sierra 3G pe care le-am avut inainte se crashuiau (driverul sau mai probabil cardurile in sine) si trebuia reboot, de obicei cold reboot. Prind 500 KB/s prin RDS in Galati (FTP cu serverul de acasa). 3G-ul mergea cu 50-100 KB/s. Am apreciat latenta mult mai mica decat aveam la 3G.

Partile rele:
Viteza mi se pare cam mica. Ma asteptam la mai mult.
LED-ul de activitate este absolut inutil. Clipeste tot timpul. Ar trebui sa clipeasca mai rar cand nu este conectat si sa stea doar aprins cand n-are semnal. Pe 3G cam asa era, dar pe 4G nu se intampla. Clipeste rapid tot timpul. Cred ca se conecteaza la 4G imediat dupa boot, inainte sa fac dial-up de pe host. Cand fac dial-up, conexiunea se face aproape instantaneu (1s) spre deosebire de 3G unde statea 3-5s la connecting si registering. Nu stiu daca e normal. Prin ADB shell nu reusesc sa imi dau seama cand e conectat si cand nu. Utilitarele nu merg si nu apare nimic legat de retea in /dev si ifconfig. N-am avut timp inca sa ma bag prin comenzile AT sa vad ce si cum.
Oricum, si daca LED-ul ar functiona conform documentatiei, tot prost ar fi. Modulele vechi 3G clipeau mai inteligent.
Trage sensibil mai mult curent decat modulele 3G pe care le-am avut si momentan n-am o solutie pentru a-l pune in stand-by, desi are functia. Am mascat pinul de radio-off, ca vreau sa folosesc butonul pentru WLAN si BT. La fel: trebuie sa ma bag prin comenzile alea AT si sa fac o mini-aplicatie care sa imi arate statusul si sa-l poata face stand-by / wake-up la comanda. Momentan n-am timp.
 
Last edited:

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
În ce e băgat? 4G ar trebui să meargă mai spre 5MB/s decât 500KB/s, ceva e dubios. 3G-ul e mai aglomerat, 100KB/s poate fi destul de normal.

M-am tot gândit dacă să iau și eu adaptor LTE pentru laptop-ul curent, dar până la urmă e mai simplu (și mult mai ieftin) cu mifi and stuff, poți conecta mai multe chestii și are și baterie proprie.

LE: acum am văzut, Lenovo X61; posibil să n-aibă antenele câștig bun pe frecvențele de LTE, că nu exista pe vremea când a fost făcut laptop-ul.
 
Last edited:
Top Bottom