World of Tanks

Cum adică SU-100 sux? Ce sux la el? Atinge 50 km/h (deci poate fi folosit inclusiv ca scout dacă-ţi tună), are penetration şi damage bune contra tancurilor până în tier 7 inclusiv, arată binişor şi ca design. A, dacă nu îl ai cu upgrades atunci suferi, într-adevăr. Din motivul ăsta eu nu mai cumpăr tancuri decât dacă am cel puţin 10-15K Free XP la dispoziţie şi cel puţin atâta gold încât să duc tot echipajul la 100% instant.
Cu SU-100 am win ratio 63%, 2x Sniper, 2X Top Gun şi mândria mea: Wittmann's Medal :smile:
Au dreptate când spun ăştia pe forum la WoT că linia rusească e overpowered :smile:
Sux ca am performante mai proaste cu el decat cu SU-85. Si nah, nu-i ca si cum as trece de la arty la TD. Ori ma baga numai cu saracii de-alea cu 2-3 tiere mai sus, ori nu apas destul de in forta butonul de la mouse dar 2-3 focuri intr-un KV in conditiile in care si el tot te ia mai repede? :smile:

In fine, cu SU-85 am 57% hit ratio, 2 Top Gun, 2 Sniper, 3 Invader, Sharpshooter 19, Master Gunner 12, Reaper 4 si Raider 2 (am ratat cateva medalii la limita, gen ultimul adversar cu ultimul proiectil). Mi se pare mult mai fun decat SU-100 probabil pentru ca dau de adversari mai umani. Iar tunurile sunt similare. Pe SU-85 am de ales penetration mare (cam cat la SU-100) si damage cu 25% mai mic decat el sau alt tun cu penetration mai mic dar acelasi damage ca SU-100. In medie nu e o crestere atat de substantiala cat sa imi placa mie, iar armura e mai groasa doar in fata. Orice hit in lateral te rupe in continuare.

Eu trag doar de XP ca sa sar peste SU-152 direct la ISU-152 si apoi Object.

L.E. Poate e ca nu am stat sa citesc forumul WoT (imi place mai mult sa joc decat sa citesc instructiuni) dar cu cel mai bun tun pe SU-100 (am intrat cu 50k free XP asa ca am sarit direct la el) eu nu reusesc neam sa iau un KV cu un foc cum spui tu. Asta cu munitie standard, nu de-aia pe gold. Cu SU-85 il iau cu 3 bucati daca nu se prinde sa dea in mine, caz in care e nasol. Dar cum rar am ipostaze ideale de tragere - vedere la blindajul cel mai slab, timp sa pun tinta, etc. - mai rar apuc sa ii dau 3-4 lovituri ca il ia altul (4-5 inamici pe meci ii pierd in felul asta - dau damage si cand are 4-7% dupa 2-3 focuri se auto-invita un coechipier la el).
 
Exemplu concret, SU-76 (T3) vs T1 Heavy sau KV (T5)

Alt exemplu, cu M3 Light ma trezesc dupa un schimb de focuri in fata unui Leichtraktor.

Cand dau de T1 si KV si trag close range ar trebui sa ii rup capul.
Un TD L3 nu poate sa rupa un tanc L5 dintr-un foc, frontal. Am zis ca rupe un tanc de acelasi tier si e competitiv cu un tanc cu un tier mai sus, nu ca omori un Maus cu Panzerjaeger.
Tancurile americane de la inceputul razboiului erau foarte slabe. Ca si PII si PIII A, dealtfel, citeste un pic de istorie si o sa vezi, mai ales doctrina cruiser tank versus infantry tank.
Un KV are o armura frontala redutabila, chiar si de la distanta mica e foarte greu de distrus: a fost proiectat sa reziste la asa ceva (sa fie invulnerabil la tunuri de 50mm la orice distanta si la cele de 75 sau 76 la distanta medie sau mare. In schimb e vulnerabil la lovituri laterale in turela (cu tun de 76 e singurul loc in care il poti lovi din laterala) sau spate. Mergi la Muzeul Militar si vezi de aproape cateva tancuri, vezi cam ce armura au (pe cat se poate) si gandeste-te ca un proiectil de 50 mm are 1 kg: chiar cu viteza mare (750 m/s) e doar o piatra aruncata foarte tare in 10 centimetri de blindaj. E ca si cum ai vrea sa distrugi o masina aruncand cu telefoane mobile in ea :biggrin:
 
Adrian, am spus destul de clar ca nu prea am mai jucat cu SU-76 dar cu SU-85 am tot jucat. Same tier cu KV si T1 Heavy. Si eu nu am reusit sa dau one shot kill cu un astfel de adversar (desi am tun de 107 sau 122) in timp ce ei mi-au facut asta in mod repetat. Ca sa se intample asta probabil am nevoie de conditii ideale - sa reusesc sa ajung sa trag point blank in lateralul turelei si el sa nu isi dea seama ca sunt acolo sau de munitie premium. Dar asta nu se intampla si cupland cu balaria de "critical hit - 0 damage", sansele sa reusesc sunt minime. Poate tu sau war aveti un talent la asa ceva dar eu nu am desi e destul de straight forward: si eu si adversarul stam pe loc, pun tinta, am penetration pe tinta, trag > damage mic. Ce-i drept, de cand cu SU-100 am ajuns sa apreciez bounce-ul, cand vad ca trag alti fraieri in mine frontal si sar ca boabele de mazare. :smile:

Pe la muzee m-am plimbat cand eram mic si am tot cascat gura la fiare. Dar cumva nu cred ca ma va ajuta la joc :smile:.

P.S. M3 vs. Leichtraktor e T3 vs T1. Trebuia sa il rup din maxim (maxim) doua focuri. Nu 9 (noua!): unul pentru senila rupta, unul pentru 93% din damage, 6 ca sa ii stric radioul, ca sa ii sparg carburatorul si alte balarii si inca unul ca sa taca de tot. Nici macar statistic nu trebuia sa fie posibil :biggrin:.

Cand vorbeam de T1 Heavy si KV in general eu jucam cu SU-85, deci acelasi tier. O lupta care ar trebui sa fie complet neinteresanta, cu mine trosnindu-i fara drept de apel. Si totusi e departe de a fi asa. Ceea ce nu mi se pare corect, eu fiind TD. Daca tot mi-au furat turela sa-mi dea ceva in loc. Acel ceva sa fie abilitatea de a distruge mai usor :smile:.
 
Nu ştiu ce să zic, man, eu chiar sunt mulţumit de TDs. Dacă te întâlneşti cu ei numai frontal însemană că ceva e putred acolo; eu prind cu ghiotura tancuri întoarse dintr-o parte.
Poate e vorba de stilul d ejoc. Cu un TD nu te arunci înainte, ci stai niţel în spatele plutonului, stai nemişcat în tufe şi te uiţi după ei. Cuplat cu un light tank care face scouting cum trebuie e clar că se vor roti şi inamicii, nu numai turela, ca să îi prindă. Şi-atunci îi capsezi.
Un TD e ca şi cum ai juca cu un sniper: nu tragi cum ţi se iveşte ocazia, ci când eşti sigur că lovitura ta o să doară. Eu am aşteptat un minut după un KV care se încăpăţâna să-mi arate partea frontală; eu fiind în tufe nu eram vizibil, so I took my time. Pe zoom maxim vezi clar când roteşte turela ca să tragă în tine (adică te-a ochit) şi atunci îi înfigi una şi o tai din zonă. Altfel... take your time.
Ştiu că o să reacţionezi gen "cee băăă, eu ŞTIU să joc!" - nu-i bai, I'm just sayin', you know...
 
Scoutingul e un vis. Il fac singur. La tier 5-7 cine sa mai faca scouting? Se campeaza cu orice ai avea, de unde si distractia scazuta.

Si nu, nu stiu sa joc. In mod repetat m-am trezit ca stau ca boul in mjlocul campului ca sa trag intr-unul fara sa ma intereseze ca din lateral veneau doi care m-au ras :smile:. All in good fun. Tot cu TD rusesti joc. Se vede totul in stats.
 
Adrian, am spus destul de clar ca nu prea am mai jucat cu SU-76 dar cu SU-85 am tot jucat.

P.S. M3 vs. Leichtraktor e T3 vs T1. Trebuia sa il rup din maxim (maxim) doua focuri. Nu 9 (noua!)
Pai si eu am spus ca am jucat doar tier 2..4, nu stiu cum e un TD de tier 5. Pana acum cele cu care am jucat (mult, chiar si cu SU-76) au fost OK fata de realitatea istorica si asteptarile mele.

M3 o fi tier 3, dar tot petarda este. Undergunned (37mm low speed), cavalry tank, e doar rapid si cam atat. Citat din Wiki: "In the summer of 1942, when enough U.S. medium tanks had been received, the British usually kept Stuarts out of tank-to-tank combat, using them primarily for reconnaissance." Lee e si mai rau, are acelasi tun de 3 parale, silueta mai mare si mobilitatea turelei extrem de limitata.

Leichtraktor o fi fost mai vechi, dar tot avea blindaj pe el. In sfarsit, daca vrei sa te distrezi cu un tanc incearca T46 fully sau P III fully (nu A). Daca joc misiuni cu KV-uri am doar grija sa nu ma calce, in rest ma distrez suficient mai ales in camp deschis si in special in paduri.
 
Yay, am luat medalia de Kamikaze: Destroy a higher tier enemy vehicle by ramming it. Si asta cu un SU-26. Chiar ca Kamikaze. :biggrin: Btw, am zis ca ador arty ruseasca? :goofy:
 
Eu am albit aseara cu KT-ul. Intre 5-10k scot din buzunar dupa fiecare lupta. Chiar si daca cistig si nimeresc fo' 2-3 tancuri (eventual un kill acolo de saminta) si trag vreo 10 obuze si iau si ceva damage ma trezesc cu un total de genu' 14k credite pentru misiune din care scad 10300 obuzele si fo' 6-7k reparatiile. Asta ca sa nu mai vorbesc de 3k vreun kit de first aid sau repair (pe care le folosesc in mod curent cu KT-ul ca se strica mai ceva ca o cutie de chibrituri). :capu:
Nu mai zic daca meciul e pierdut ce de-a banet am de acoperit.
Fac un meci cu KT-ul si apoi citeva cu alea mai mici ca sa-mi acoper pierderile.

Da stiu, am mai spus asta in postul de mai sus da' ma seaca de mor, aproape nu mai gasesc motive de fun la nivelul asta. :damn:

dreamer pe voi astia cu artileria v-as coace la foc micut... :dracu:
 
Eu am trecut înapoi pe PzKpfw B2 740(f) după vreo 30 de lupte cu M7, cam din aceleaşi motive: nu-mi ajung banii şi XP ca să fac upgrades la tanc. Cu ăsta mare şi vechi merge mult mai bine, măcar rezistă la 10 obuze mai mici fără probleme - dacă am un perete care să-mi acopere o parte, pot face faţă la 3-4 tancuri de nivel 3. Şi banii-s bani, victorie = ~15000, înfrângere = ~9000, din care se duc cam 1500 pe repairs şi obuze. La fel şi la XP, o victorie înseamnă 800 XP, o înfrângere 3-400 XP. Cu M7, victorie=400xp + 6000 silver, înfrângere = <100xp + 2000 silver. Din care trebuie să repar şi să cumpăr chestii. Not good.

În toate MMO-urile există grinding, însă cel din WoT e nasol, pentru că nu poţi să-ţi alegi prea bine ce vrei să faci. În WoW, dacă n-ai chef de muncă dar vrei să aduni ceva bani/chestii, te duci într-o zonă cu mobs de nivel inferior şi razi tot cu ochii închişi. În WoT nu ai aşa ceva: dacă-ţi iei un tanc mai mic, să mai respiri şi tu, te bagă într-un joc cu 5 KV-uri în echipa inamică, şi trebuie să vezi pe unde te ascunzi să nu mori în primele 3 minute.
 
Așa o experiență oribilă aveam cu artileria (Wespe și Grille) - a devenit distractiv și necostisitor doar cu dotarea maximă, tehnică de împărțit harta între artileriști, și ceva suport din partea echipei ca să facă scouting și protecție.

Mi-e greu să înțeleg cum ați reușit așa repede să faceți experiența și creditele ca să ajungeți cu tancurile atât de sus. Probabil aveți mult timp liber :biggrin: și vă invidiez pentru asta. Mai am vreo 10.000 XP ca să pot face research la KV, iar la ritmul de a câștiga 100-500 XP pe joc + 15 minute per joc + 1-2 ore de joc/zi, o să-mi dureze vreo săptămână. Dar după ce-mi fac damblaua, revin la tancuri tier 2-4 sau maxim 5, pur și simplu pentru distracție. Deja îmi lipsesc noobii cu loltankuri și împunsăturile cu proiectile de 37mm...

PS: îmi place de numa' să joc cu Hetzer-ul cu tun de 105mm și Panzer IV cu tun de 105mm sau 75mm, le țin în garaj și le schimb din când în când.
 
Tunul scurt de 105 pe Hetzer are penetrare de 64mm fata de vreo 105 la cel de 75 lung. Asta insemna ca faci praf rapid orice tanc tier 2-3, dar nu te atingi de un KV - ce e distractiv in asta?

Experienta poti face mai rapid daca vrei: joci cu 2-3 tancuri si imediat ce iti moare unul pornesti cu celalalt, in 15 min poti face 2 misiuni. Experienta o convertesti apoi cu gold. Mai e varianta sa joci in asa fel incat sa castigi mai multa experienta per batalie, eu scot cam 500 in destul de multe, ocazional 800, dar joc cu SU 86B (tier 4), T46 (tier 3), Marder II sau Panzer III. Pana acum Marder II era cel care imi aducea cei mai multi bani si XP, acum SU 86B a ocupat pozitia. Am vreo 50.000 XP nefolositi si nici nu am planuri - poate iau un PIII/IV ca sa merg spre Panther inainte de reset, doar de curiozitate, dar cam atat.
 
In cazul meu e stilul asta de joc
Experienta poti face mai rapid daca vrei: joci cu 2-3 tancuri si imediat ce iti moare unul pornesti cu celalalt, in 15 min poti face 2 misiuni. Experienta o convertesti apoi cu gold.
dar si asta e adevarat.
Probabil aveți mult timp liber :biggrin: și vă invidiez pentru asta.
Cam 3 ore pe zi in timpul saptaminii iar in uichend fo' 10. :insane:
Dar de acu' cred ca o las mai moale ca e frustrant. Daca se pastreaza sistemul actual macar stiu pe ce cale o iau cind se lanseaza full.
 
Mda, si asta e o problema majora. Sincer nu's cum o s-o repare ca tine mult si de numarul de jucatori on-line si de vehiculele alese de fiecare.
Ar fi ideal sa avem numa' un tier distanta intre participanti dar nu cred ca e posibil.
 
Cred ca 3 nivele in acelasi joc s-ar suporta, un jucator bun cu un tanc tier 3 (Luchs, de pilda) poate face un meci foarte bun pe aceeasi harta cu un KV. Un jucator bun nu o sa incerce sa distruga un KV cu tunul, dar poate ajuta echipa sa o faca si in acelasi timp poate elimina artileria sau tancurile usoare ale inamicului (acelasi tier). Un tanc de tier mai mic e cercetasul, ochii si urechile trupei, nu e deloc inutil.

Dar sa ai Luchs pe aceeasi harta cu un KV-3, 4 KV si singura unitate inamica tier 3 sa fie artileria - asta e o exagerare crunta. Desi cine supravietuieste unor asemenea lupte cred ca ar avea o satisfactie enorma :smile:
 
3 nivele e mult Adrian. Vorbesc din experienta Tiger Tier7 in coada listei vs. IS-7/Maus/whatever OZN rusesc Tier9-10.
Nici macar KT de Tier8 nu face fata la OZN-urile de mai sus.

Ma rog, parerea de mai sus e formata pe stilul meu de joc ca nu-mi place sa ma ascund tot meciul prin colturi de harta si sa ies la ciupeala daca se poate si bineinteles tine si de norocul de a nimeri intr-o echipa OK sau dezastruoasa. :smile:
D'asta ideal mi s-ar parea o companie cu oameni care se cunosc si care au macar un minim de tactica nu o imprastiere haotica pe harta dupa cum il duce capul pe fiecare.
 
3 nivele e mult daca esti la coada listei, altfel este numa' bine. Cu SU-26 nici macar nu zgarii un Tiger sau un IS, insa versus un KV sau nu PzIV fac damage bunicel, Tier 3 vs Tier 5. Si eu sper sper sper sa faca un matchmaking mai bun, e neplacut cu Grille sa vezi Maus pe harta (like, wtf!?) sau alte OZN-uri.
Btw, la tancurile astea mega-prototip-OZN ar fi putut si ei sa puna o limitare gen maxim 1-2 intr-un joc, tinand cont de ex ca Maus n-a tras niciun foc in razboi sau alte monstruozitati din-alea au fost produse in 3-5 exemplare daca au fost produse.

LE: a pretty nice game... :evil:
 

Attachments

  • shot_002.jpg
    shot_002.jpg
    250.1 KB · Views: 29
3 nivele e mult Adrian. Vorbesc din experienta Tiger Tier7 in coada listei vs. IS-7/Maus/whatever OZN rusesc Tier9-10.
Nici macar KT de Tier8 nu face fata la OZN-urile de mai sus.
Tier 7 cu 10 inseamna 4, nu 3. Dar nu poti face limita la 2 nivele pentru ca tier 9 cu 10 ar fi foarte plictisitor, nu ai nici macar artilerie ci doar nistre monstri extrem de lenti care nu apuca sa traverseze harta in cele 15 minute.

Se mai poate face o impartire: tier de baza si cel upgraded. Poti pune lejer tier 1 de baza cu tier 2, iar tier 1 upgraded cu orice tier 2 si tier 3 de baza si tot asa. Atunci un P III A upgraded merge lejer intr-o misiune cu un KV in model de baza pentru ca e rapid si mobil, numai bun pe langa un tanc greoi. La fel la tier 8 daca e full upgraded il poti pune cu un Maus, altfel ai Maus contra IS-7 si T30 - booooring.
 
Of course, la anumite categorii de tancuri contează foarte mult şi ce tun ai montat.
Exemplu: SU-100.
SU-100 are 4 tipuri de tunuri care pot fi montate (dacă îmi amintesc bine): cel default de 85 mm, unul upgraded de 85 mm, unul de 100 mm şi ăla mare şi tare de 122 mm.
Cu tunurile de 85mm ai RoF excelent pentru un TD, sunt excelente pentru sniping dar au penetration mic. Cel de 100mm e so-so (RoF e 9.82/minut), iar cel de 122 mm e bun numai contra tancurilor mari (RoF 5.9/minut or something).
Acuma, dacă intri într-un battle unde eşti top tier e normal să foloseşti tunul upgraded de 85 mm, fiindcă e overkill să tragi într-un tanc de tier 4 sau 5 cu tunul de 122mm. Şi cu ăla de 85mm îi dai one-shot dar ai RoF mai bun. La fel, dacă montezi tunul de 85 mm şi te pomeneşti că eşti singurul tier 6 din meci (şi cel mai mic, adică te baţi cu tiers 7-10), atunci poţi să mergi liniştit acasă.

Asta e una din marile probleme ale match-making-ului: ţine cont doar de tanc, nu şi ce e pe el.
 
Acum pe chat suntem 7 online, poate ne adunăm s-o punem de-o companie?
 
Back
Top