Winter sports - haine si accesorii

SCViper

Membru Senior
Sugar daddy
Ma batea de mult gandul sa deschid un subiect similar, iar cum in seara asta am fost pe patinoar la -10 grade am zis ca nu mai pot sa aman deschiderea topicului :smile:.

Pe scurt:
Vreau sa stiu tot ce stiti voi despre imbracaminte adecvata cand vine vorba de sporturi la sub 0 grade. Fie ca e vorba de -1, fie ca e vorba de -20, subiectul ma intereseaza in mod direct, pentru ca imi place patinajul.
Eu pana acum am incercat lucruri clasice, adica pulovere(x2), pantaloni mai grosi, fes, manusi, dar toate sunt pentru uz normal, singura piesa adecvata din echipamentul meu este o geaca de la Nautica foarte subtire (e practic fas), dar perfect windproof, pe care o pun peste pulovere.

Acush, obiectivul meu e sa gasesc niste imbracaminte foarte calduroasa si comoda, care sa nu retina transpiratia si sa fie cat mai rezistenta la vant.
Deoarece pe forum avem cativa membri care nu sunt legume si care au mai fost si pe munte/fac ciclism iarna etc., m-am gandit ca e locul perfect sa intreb :wink:.

Astept cu nerabdare discutii.

PS: daca recomandati anumite tipuri de imbracaminte ar fi ideal sa dati macar un indiciu de unde se pot cumpara si cat costa, pentru ca daca se gasesc doar prin Austria/US/Groenlanda nu ma incalzesc cu nimic. La propriu.
Also, discutia poate sa devieze si catre echipament de primavara/toamna, dar preferabil nu imediat :biggrin:.
 
Topicul trebuie să fie neaparat legat de sport? Eu de ex caut o pereche de mănuși cu care să pot conduce in momentele alea când nici nu poți sa atingi volanul de cat de rece este.
 
Pentru corp:
http://www.haglofs.com/en-US/products/clothing/layers/base-layer/men/
Dupa aceea:
http://www.haglofs.com/en-US/products/clothing/layers/mid-layer/men/
Si la exterior:
http://www.haglofs.com/en-US/products/clothing/layers/shell-layer/men/

Acum se prefera imbracamintea multistrat, sintetica sau din lana, si se merge dupa regula celor 3 straturi.
Base layer e ceea ce popular numim izmene. Totusi, daca izmenele sint in general din bumbac, baselayerul e sintetic, cu rol de a indeparta transpiratia de piele.
Mid layerul e cel care tine de cald, o bluza fleece, la nevoie doua.
Shell layer este numit popular la noi: geaca. Fata de geaca clasica de Mall cu strasuri Dolce Gabana, asta are rolul de a apara de vant, ploaie si zapada. Poate fi doar un windstopper sau o jacheta subtire de ploaie, sau pentru temperaturi joase, captusita, cu fermoare de aerisire.

Dupa parerea mea, pe patinoar e bun macar baselayerul, pentru ca scapi de transpiratie si nu ingheti cand stai.
http://www.mormota.ro/?alm=4&tart=99&id=3&catidd=82
In Bucuresti poti da o fuga la Decathlon, unde au cateva ieftinute si bunicele. O idee buna e sa dai si o raita prin magazinele second-hand cu marfa adusa din afara, acolo ai ocazia sa gasesti cu putina bafta lucruri excelente.
 
What spooky said.

Pentru primavara-toamna e mai simplu, de la 5 grade in sus pe bicicleta merg cu un tricou sintetic (retine apa mai putin decat bumbacul si se usuca mai repede) cu maneci (Decathlon) sau fara (ciclism.ro, cu sigla), o bluza de trening si o jacheta foarte subtire impermeabila (Decathlon). Peste 15 grade merg in tricou si eventual jacheta, peste 20 doar tricou. Sub zero grade inca nu am o solutie, geaca moto groasa e prea calduroasa chiar si la -10 grade pe bicicleta, cea de vara ar fi buna cu mesada dar e un pic scurta. E o geaca normala ca grosime si material, are doar croiala moto (guler mandarin, brate indoite, reglaje pentru largime la talie si deasupra coatelor) si protectii (bune si pe bicicleta, mai ales pe carosabil de iarna sau pe zapada).

In jumatatea inferioara de obicei colanti si pantaloni scurti peste (colantii sunt cu bazon si arata complet aiurea, parca port Pampers), iar sub 10 grade pantaloni normali pe deasupra. Daca e si mai frig am o pereche de overpants subtiri si impermeabili (de la moto), nu stiu care e temperatura pana la care se poate merge cu ei dar cred ca spre -10 e inca bine.

Manusi am mai multe perechi, toate de la moto (au protectie pe ambele parti, cele de ciclism au doar burete sau silicon in palma), pe cele de vara de moto (cu perforatii) le-am folosit fara probleme la 8 grade (concursul de la Predeal) si cred ca merg si pe vreme o idee mai rece (nu pe moto, sub 10 grade ingheata mainile), cele din piele captusite sunt bune pe bicicleta deocamdata la orice temperatura incercata si pe moto la -10 grade pentru o perioada scurta, sub o ora.

Nu am masca de schi, doar cagule moto si windstopper. Windstopper-ul e genial, cagula nu am testat-o prea mult pe vreme rece insa e modelul cel mai subtire si mai ieftin (sub 2 euro).

Pentru patinaj o sa vad curand dupa ce ajung la patinoar sa testez echipamentul, dar in principiu un polar peste o bluza subtire (la 0 grade) sau mai groasa (-10) peste un tricou sintetic e suficient daca nu vrei sa faci patinaj viteza (o sa iti fie cald). O sa iau manusile de piele captusite (ca tot le am) si posibil windstopper (in loc de fular, pot sa il ridic peste barbie si nu imi limiteaza miscarea capului atat de mult) si un fes, o cagula o tin in buzunar sa fie la nevoie.
 
Pentru ciclism sau patinaj folosesc tot tricou sintetic, polar si windstopper sau ceva subtire de ploaie. Am mers si la -10 grade pe bicicleta cu conditia ca pe jos sa fie uscat, acolo trebuie sa ai sintetic pe dedesupt, pentru ca alternezi perioadele de tras tare cu cele de odihna, si pe bicicleta intotdeauna bate vantul... din fata. La patinaj nu obosesc asa tare.
Cel mai problematic dupa mine este mersul cu rolele, pentru ca acolo regulile vestimentare sint cu totul opuse. La role nu conteaza daca crapi de cald, de frig, ca transpiri si faci pneumonie sau iti iau foc oualele de cald. Regula la role este in primul rand sa arati cool si dupa aia daca poti fi si comod, e bine, insa prioritatea pe role este cum arati si nu cum te simti, iar daca arati bine te si simti bine, iar conditiile atmosferice sint doar niste obstacole marunte puse in calea succesului :biggrin: .
 
Topicul trebuie să fie neaparat legat de sport? Eu de ex caut o pereche de mănuși cu care să pot conduce in momentele alea când nici nu poți sa atingi volanul de cat de rece este.

Putem discuta si despre asta, of course :smile:.
 
Cele 3 straturi sunt baza, mai trebuie să ții cont și de tipul de sport/mișcare practicat pentru ca să vezi unde te vei încălzi tare și unde-ți va fi frig. Pe bicicletă, efortul mare e în picioare și mediu în trunchi/mâini (o parte din greutate o susții pe ghidon) - aici nu e problemă mare cu frigul că te încălzești repede și chiar trebuie să fii atent să nu te înfofolești. Dar antebrațele și degetele stau cam fixe și mie, cel puțin, mi-au cam înghețat la plimbări, așa că tind spre mănuși mai călduroase și încălzitoare de antebrațe.

Pentru mine, ca ciclist, echipamentul de bază e cel de vară: tricou și colanți scurți cu bazon. Pentru temperaturi mai reduse, adaug încălzitoare de mâini, colanți pentru jogging până sub genunchi, până la echipament pentru iarnă - geacă și pantaloni lungi, căptușiți la interior cu polar și la exterior cu windstopper pe partea din față, și cu ceva material elastic ce respiră în partea din spate. Am avut nevoie să completez și cu un polar pe dedesubtul gecii, însă. Mănușile de iarnă cu degete lungi sunt protejate la exterior, dar în palmă au tot un material subțire și perinițe de gel, încât mi-au înghețat mâinile pe manșoane; o să merg cu mănușile de schi, le-am ales încât să pot lucra cu aparatul foto cu ele în mâini deci n-ar trebui să incomodeze.

Pentru că pe bicicletă stau aplecat în față, tricourile, gecile etc. pentru ciclism au partea din spate mai lungă, încât îți acoperă bine șalele. Îmbrăcămintea pentru alte sporturi nu se prea potrivește: am găsit geci de trekking care erau croite pentru postură verticală și erau scurte în șale când mă aplecam, dar și geci de yachting care însă erau mai lungi și-n poală și mă incomodau. Totul e din sau pe bază de poliester: tricouri, polar, geacă, până și ciorapii de ciclism montan sunt un amestec de lână și poliester.

Pentru patinaj, partea superioară a corpului trebuie bine încălzită, că nu prea faci mult efort cu ea și atunci trebuie să păstreze bine căldura. Picioarele, în schimb, fac efort moderat; nu pot estima dacă ți-ar fi de-ajuns niște pantaloni din ăștia de ciclism, sau trebuie totuși îmbrăcăminte multistrat.
 
Ce mi-ati spus voi pana acum e excelent, ma interesa mai mult partea cu 3 straturi si locuri de unde sa cumpar "izmenele" si o sa ma ocup de asta in curand. I love you guys :biggrin:.
 
Io mi-am luat pantaloni lungi Salomon de la reprezentanța din centrul vechi. I-am purtat la o tură da' tot alunecau de pe mine și trebuia să mă opresc ca să trag de ei. Am mai făcut o încercare la o tură mai scurtă - aceeași problemă, nu mi se potrivesc. Am renunțat la ei și am luat o pereche pentru ciclism, cu bretele și protecție la rinichi, care stau mai bine pe mine la mișcare.

PS: ar fi o idee să-i pun la vânzare pe Salomonii ăștia, că-s mișto...
 
La patinaj transpiri mai rau decat la bicicleta, daca bagi 2-3 sprinturi si cateva frane deja esti fleasca. Iar daca dupa aia te odihnesti si bate si vantul nitel, e reteta pentru pneumonie, la fel ca atunci cand tragi pe munte in sus si ajungi in loc deschis. Patinaj viteza nu ai unde practica la noi, iar acolo conteaza sa fi aerodinamic, insa lucrezi mai ales cu picioarele, mai ales daca ai vreo tehnica buna de double-push, bratele le folosesti doar la sprint, spre deosebire de hochei, unde efortul in brate e considerabil, mai ales cand incerci sa scoti dintii adversarului :biggrin: .

Si mai ontopic:
http://www.craft.se/ergonomics/the-craft-principle.html
 
Că tocmai mă uitam pe site la Decathlon, brandul Kalenji e pentru alergare și au niște pantaloni aparent foarte potriviți la exercițiu fizic pe vreme rece: Isolate Athletic - la juma' de preț față de Salomon.

[edit] Am făcut split la discuția despre ciclism aici.

[edit 2] Err, mai aveam un topic despre biciclete... corectez.
 
Last edited:
Maine am drum in Decathlon (pentru altceva), o sa arunc o privire si pe Kalenji. Daca protejeaza termic mai bine decat colantii de ciclism o sa le fac si un review cat de curand :smile:
 
Am descoperit ca nu e suficienta o cagula moto subtire cu casca pusa peste ea. Poate merge cu un fes, dar cu casca in cap e frig pe la -10 chiar si stand pe loc, e nevoie de protectie termica mai serioasa.
- am vazut vreo 2 masti de schi in Decathlon, ca la raionul de ciclism nu au nimic de genul asta. Par OK mastile, dar cam scumpe (75 de lei) si doar negre, preferam ceva gri sau ocru ca sa nu iasa in evidenta un spargator de banci pe bicicleta.
- am vazut pantaloni termici si nu m-au impresionat, aparent sunt doar o idee mai grosi decat colantii
- am vazut niste colanti de ciclism mai grosi, cu bretele, aratau chiar foarte interesant dar aveau o singura pereche, marimea S si oricum nu scria nimic despre dimensiuni pe etichete - sa fi avut M sau L si nu stiu daca si care mi s-ar fi potrivit; o pereche de chestii din astea ar fi bune atat pe bicicleta cat si la schi sau patinoar. O modalitate de recunoastere a modelului: sunt singurii colanti care aveau si un pic de galben fosforescent pe ei si erau in raionul de ciclism.
 
Back
Top