Windows: Cum fac...?

Nu cumva Windows 8 instalat "fresh" e mai rapid ca Windows 7 instalat acu' ţâşpe ani? Am găsit un articol care spune cam ce spui şi tu, dar zice de DirectX 11.1 (care probabil e suportat doar de plăcile video foarte noi, deci meh). Se mai spune că Windows 8 decodează 64 JPG-uri în 4.38 secunde, comparativ cu 7.28 în Windows 7. Am o impresie, aşa, că e test sintetic, ca să dea bine în cifre, că utilizatorului de rând i se fâlfâie oricum.

Nu, pentru că Windows 8 testat de mine este upgrade la Windows 7 instalat amu țâșpe ani.
 
Un amic a primit cadou un upgrade la un I5 3330, un Asrock B75 Pro, 3 8GB DDR 3 1600 si o placa video AMD/ATI 7770.

Ca urmare a reinstalat winul dar in graba nu a redimensionat partitia anterioara, doar a formatat-o si a instalat pe ea Win 7 SP1 x64 + toate updateurile necesare.

Mai are si alte partitii pe care sa puna fisiere dar din pacate partitia sistemului de operare e de doar 40GB. Folderul Windows ocupa cam 16GB, swapul winului ia si el vreo 7-8GB, fisierul de hibernare vreo 6GB si daca mai adaugam Programs files si Users + diverse drivere deja s-a ajuns la 30GB ocupati. Lui i se pare ca in jocuri agata si considera ca problema a aparut pt ca e prea mica partitia pe care e sistemul de operare instalat. Eu am ceva dubii legat de asta, mai degraba as avea banuieli legate de cat de bine merge EIST-ul sau aplicatia Asrock care vine cu placa de baza ce alaturi de monitorizarea temperaturilor si turatiei are si o chestie IES care adauga o noua categorie la power profiles ale winului.

Totusi momentan ma gandesc sa elimin orice dubiu si la urmatoarea instalare de win sa stie cat de mare sa fie partitia sistemului de operare. Deci intrebarea este: cat de mare trebuie sa fie partitia pt sistemul de operare Win 7 x64 ca acesta sa mearga ok ?

Multumesc.
 
Redus swapul, cu 8GB nu ai nevoie de el cu o utilizare normală. Dezactivat hibernate, la desktop dai shutdown, nu hibernate sau îl lași pornit, cu configurația respectivă ar trebui să consume mai puțin decât un bec în idle. Aia este o funcție utilă pentru laptops cel mult - și nici alea. Dacă bootează Windowsul prea greu, să cumpere un SSD de 40-60GB, sunt mai mult decât decente ca preț.
Dezactivat EIST&shit, apar FPS drops groaznice în jocuri din cauza lui.
Tweak settings în jocuri. Configurația respectivă nu va duce Metro 2033 cu setările la maxim sub nicio formă, de exemplu.

Nu există probleme în jocuri din cauza partiției de Windows. Eu am în general ~10GB liberi pe laptop din cei 119GB ai SSDului și nu există probleme.
 
Eu il am pus pe un SSD de 60 GB (din care 58siceva folosibili). Pe langa Win7-64bit mai am instalat Starcraft 2 + programele folosite mai des si tot imi raman vreo 14 GB liberi. Dupa mine, minim 50 GB. 60 just to be on the safe side.
 
Dezactivat EIST&shit, apar FPS drops groaznice în jocuri din cauza lui.
Eu n-am observat. În ce jocuri se reproduce problema?

Eu am avut până acum o lună win 7 pe SSD de 40GB. N-a fost extraordinar de rău, stăteam în 4-5GB liberi, dar jocurile le puneam oricum pe alt disc și am păstrat pe SSD doar chestiile de bază. Dezactivarea hibernate se face așa. Swap-ul poate fi mutat cu totul pe altă partiție, și cel mai simplu e să-i seteze o dimensiune fixă, ca să nu se fragmenteze și să stea la alocare.

Dacă folosește Picasa și are multe poze să aibă grijă la cache-ul ăstuia, că eu l-am prins folosind 9GB din ăia 40. Până la urmă am făcut un hardlink la directorul ăla către alt disc și am mutat tot acolo.
 
Am dezactivat pagefile-ul cu succes dar chiar si dupa dezactivarea hibernate, fisierul ala de hibernare tot nu vrea sa dispara de pe hard si din pacate nu merge sa il dau Shift-Del. Am dezactivat hibernate (sau mai exact am incercat) prin varianta 4 de aici.

In general joaca First Person Shootere si garantat nu depaseste 1280 x 1024 (mai mult nu poate LCD-ul lui). Problema cu agatatul in jocuri se manifesta la intrarea in jocuri, dupa vreo cateva secunde nu mai agata.

Incetinirea outside games s-a mai redus dupa ce am scos swapul.

Hardul este un WD SATA 2 de 500GB luat acum vreo 2 ani. O sa il intreb in ce jocuri exact face probleme.
 
Heh, buffer mic si hard vechi, asa pateam si eu cu SC2 pe hardul vechi (care acum a decedat). Am luat SSD-ul asta si brusc viata s-a imbunatatit considerabil. Joc tot mizerabil, dar macar nu mai pot da vina pe hard.

L.E: Apropos de FPS drops - acu 2 saptamani am loat un proc nou, si ca sa sarbatoresc am inceput sa ma joc cu el in BIOS. Din neatentie am uitat optiunea de "Unlock processor" pusa pe Enabled. Din cauza de galagie de cooler, l-am pus pe ala vechi la loc si am dat reboot. La pornire sistemul se misca mizerabil. In LoL aveam FPS drops like crazy (de la 60 constant la 17-24). In Overdrive vedeam toate core-urile constant in 800mHz si tensiunea pe 1.00V. Si nu stiam de ce...
Am dezactivat Cool'n'Quiet, C1E, pus multiplicatorul manual pe toate core-urile la X15, marit voltajul de mana. Nimic. Cum pornea OS-ul, core-urile stateau toate in 800 mHz.
Pana nu am dezactivat rahatul ala de optiune nu s-a linistit.

Deci se poate FPS drops din setari de BIOS :biggrin:
 
Il instruiesc in seara asta sa scape de ala. Multumesc de ajutor everybody. Pagefile dezactivat, in curand si eliminare fisier hibernare, sa vad daca mai face probleme. Daca nici asa nu merge vad ce trebuie facut pt scoatere EIST.
 
L.E: Apropos de FPS drops - acu 2 saptamani am loat un proc nou, si ca sa sarbatoresc am inceput sa ma joc cu el in BIOS. Din neatentie am uitat optiunea de "Unlock processor" pusa pe Enabled.
[...]
Pana nu am dezactivat rahatul ala de optiune nu s-a linistit.
Și ce face mai exact opțiunea aia?
 
Deblocheaza core-urile pentru AMD-urile cu core-uri blocate din fabrica. Dar aparent mai face si alte chestii pentru procesoarele care nu au core-uri deblocabile, ca Athlon-ul meu.
 
Aha, deci așa demonstrează Neo afirmațiile despre un i5, cu exemple de tweak-uri nedocumentate pe un AMD :smile:.
 
Fi-ti-ar nedocumentatu de ras, ca era sa crap de inima ca am ars procesorul pana m-am prins ce optiune de BIOS era de vina.
 
Aha, deci așa demonstrează Neo afirmațiile despre un i5, cu exemple de tweak-uri nedocumentate pe un AMD :smile:.

În atașament, procesorul care mi-a dat dureri de cap până am dezactivat EIST. La tasks foarte intensive, switchuie deamboulea. De vină este BIOSul pe care Dell l-a făcut harcea-parcea cu TDP enforcing rules și alte măgării ca să nu se încingă drăcovenia. Am scris foarte clar că pot apărea frame drops. YMMV&shit. Mai trebuie să adaug și alte disclaimere cum ar fi nu băga ștecher de 110V la 220V?
 

Attachments

  • Untitled.png
    Untitled.png
    36.7 KB · Views: 28
Păi eu nu mai știu vreo sursă de PC care să nu meargă continuu de la 100V la 240V :smile:.

Ce se întâmplă la tine e că depășești TDP-ul setat și scade frecvențele ca să stea în limite, dar asta se întâmplă doar la laptop-uri. Probabil e atât de nasol setată limita încât trebuie să taie mult dintr-un core ca să le țină cât de cât sub control, sau se întâmplă multe context switch-uri. Ai încercat să te joci cu CPU affinity, ca să nu mai împartă OS-ul pe toate core-urile aplicații care s-ar descurca excelent pe unul sau două? Mie asta mi se pare cel mai nasol, când ai un CPU care poate merge cu un core sau două la 4-500MHz în plus, da' OS-ul împarte aplicația pe 4 cores, caz în care viteza CPU-ului scade.

Oare de unde ia cpuz TDP-ul din screenshot-ul tău? La Intel pe site zice 55W max TDP, nu 45W.
 
Naiba să-i ia, dar într-adevăr, nu am pățit-o la desktop :smile:

Nu am încercat cu CPU affinity, la ce fac eu (Max de exemplu) am nevoie de toate cores posibile la o frecvență cât mai mare. Discuția cu Dell support la telefon was fucking hilarious, mi-a spus să fac roll back la BIOSes. Ain't nobody got time for that ffs :biggrin:

Nu este doar vorba de limita setată, am discutat cu tipul care a scris Throttlestop, pe care-l folosesc și acum, ci de modul în care Intel permite integratorilor să enforce limitarea. Practic mi-a spus că este imposibil să impui via software un TDP mai mare decât cel de la Intel.

Procul meu este un 2860QM, citește mai atent. Este fix același procesor ca 2920XM, numai că are 10TDP în minus față de varianta extreme. La început, mergea perfect, cu o versiune mai nouă de BIOS enforcementul TDPului este oribil de bine implementat și practic ești obligat să upgradezi la 2920XM ca să păstrezi aceeași frecvență cu care erai obișnuit (3.6GHz în cazul meu în full load VS 2.7GHz la cât poate ajunge acum).

O mizerie, considerând cât costă un M6600. Mi-au dat și upgrade moca de la Quadro 3000 la Quadro 4000 ca să mă îndulcească... Fags.
 
La desktop-uri plaja de multiplicator nu e așa de mare (ex: Xeon-ul meu nu scade sub 16x în idle), așa că nu poate să aibă un impact chiar atât de mare o modificare - scade la 50% performanța în cel mai rău caz. Pe când la tine văd că idle-ul e la 8x, ca să nu consume, adică poate să scadă la 20-30% performanța - și asta se vede, chiar dacă e foarte rapidă trecerea.

Mai e și distracția cu parked cores, dar de asta se ocupă OS-ul de obicei, și mai mult la core-urile virtuale (HT).
 
Back
Top