Windows: Cum fac...?

Am rezolvat complet #1504, dar am o curiozitate: e vreo diferenta de performanta intre C# si VB la un numar destul de mic de linii de cod, sub 500?
 
De rulat tot cod intermediar rulează ambele, nu cred că mai sunt diferențe după atâta timp de optimizări în compilatoare, CIL și CLR.
 
TC: ChrCount Path(ChrCount)
Show - Custom - Define... - Plugins - filename_chrcount - Property Pathname (ChrCount) > 250 sau cât vreţi - save template ("long names" ">250" blabla). Search - Load - etc
Sau Custom columns - Field contents - filename_chrcount - Pathname (ChrCount), după care Sort by, CTRL+B (Branch View)...
 
Cum se poate scăpa complet de "built-in apps" sau cum se cheamă milioanele de softulețe venite cu Win 10 la care nu merge uninstall direct (gen onenote, weather)?

Am tot citit diverse articole despre comenzi de remove în PowerShell care de fapt doar ascund stuff, dsim-uri pe care nu le-am înțeles exact și un uninstaller care îmi face atâtea redicrect-uri la download încât nu mă tentează să-l încerc. Mai sunt variante?
 
Din cate am observat aplicatiile alea folosesc resurse/servicii/ddl-uri shared cu multe alte softuri, probabil d-asta au si reusit sa micsoreze kitul destul de mult. Deci nu ai cum dezinstala cu adevarat aplicatiile respective, risti sa te trezesti cu probleme mai tarziu. Se pot cel mult dezactiva, insa e cam degeaba pentru ca resursele ocupate vor fi aproape aceleasi.
 
Am nevoie de putin ajutor cu nenorocirea de Windows 10.

Astazi m-am apucat sa pun la punct 3 calculatoare noi (configuratii hardware identice) venite cu licente OEM de Windows 7(preinstalat).
Pasul 1:
L-am despachetat pe primul, am bagat stick-ul cu Win 10, am facut update si m-am asigurat ca este activat. (Am salvat cheia de Win 10 dupa update).
Pasul 2:
Am intrat in BIOS, setat "UEFI only", am bootat de pe acelasi stick, repartitionat, reinstalat pe curat, skip la cheia de activare, configurat, pus toate toate softurile necesare utilizatorului, etc. In ciuda faptului ca am dat skip la cheia de licentiere, Win 10 se activeaza singur (ceva pitic o urcat un instalation ID in cloud la momentul update-ului) - am zis ca asa o fi moda acum si nu i-am dat importanta.
Dupa toate astea, am facut o imagine cu CloneZilla cu gandul ca o sa-mi fie folositoare pentru celelalte doua PC-uri (de fiecare data pastrez o astfel de imagine cand am o serie de calculatoare identice).
Pasul 3:
Despachetat al doilea PC, am bagat stick-ul cu Win 10, am facut upgrade si m-am asigurat ca este activat (salvand cheia de Win 10 dupa update).
Pasul 4:
Pornesc CloneZilla si pun imaginea salvata din primul PC, totul decurge rapid, porneste Windows si... nu vrea sa se activeze... (key blacklisted sau ceva de genul) WTF?!?! slmgr /ato da aceeasi eroare... Cand ma uit mai atent, cheile de activare salvate de mine de pe cele doua calculatoare erau identice (desi Win 7 le-a avut diferite). Se pare ca dupa update, Windows 10 primeste o cheie "generica" (ca nu stiu sa-i spun altfel), iar activarea o tine minte "undeva in cloud" (desi nu am cont de Microsoft).
Pasul 5:
Enervat, bootez iar de pe stick-ul cu Win 10, fac o instalare "pe curat", dau skip la cheia de licentiere, iar cand ajunge la final Windows zice ca e activat.

Si acum intrebarea: De ce nu vrea sa se activeze cand ii pun imaginea de CloneZilla? Sau cum fac sa-l activez?

Cu Win 7 faceam aceeasi "schema": o imagine cu Windows 7 neactivat pe care o puneam pe toate calculatoarele din aceeasi serie, dupa care le activam pe fiecare cu cheia lui. La Win 10 obtinut prin update, nu mai merge "schema".

Sunt putin ingrijorat ca am de facut cateva zeci de notebook-uri saptamana viitoare, notebook-uri venite cu Win 8, cheie de licentiere stocata in BIOS, o gramada de bloatware pe ele si nu as vrea sa pierd timpul luandu-le la mana pe toate. Help...

As avea niste licente de volum Win 10 (worst case scenario), dar nu as vrea sa le irosesc pe notebook-urile astea ca nu e cazul...
 
Înseamnă că procedai greșit și cu Windows 7, fără să știi :smile: Imaginea făcută cu CloneZilla este activată pe acel PC și atât. Nu poți să o transpui pe un altul, ca apoi să faci reactivarea cu o altă cheie, fiindcă vede că ai o altă serie la placa de bază, RAM, disc, etc. Imaginea o poți folosi doar pentru restaurare pe acel PC.

Modalitatea prin care faci o instalare completă, apoi o imagine la care să-i faci deployment pe mai multe stații, este deja bine definită de Microsoft și necesită o unealtă specială de pregătire a sistemului gata instalat (cu ce update-uri, aplicații preinstalate și diverse customizări) pentru a fi generat în imagine. Asta șterge toate referințele la cheia cu care a fost activat, și pregătește OS-ul pentru ca, la primul boot după transpunerea imaginii pe un PC, să treacă printr-un setup simplificat - te întreabă de țară, limbă, layout de tastatură, fus orar și cheia de instalare specifică respectivului PC. Procedeul este folosit de OEM manufacturers, integratori și uneori mediul corporate.

http://www.tenforums.com/tutorials/3020-windows-10-image-customize-audit-mode-sysprep.html

http://www.thewindowsclub.com/the-system-preparation-tool-sysprep-in-microsoft-windows-7
 
La Win 7 faceam imaginea cu CloneZilla inainte de activare. Il activam abia dupa ce puneam imaginea pe calculatorul tinta, cu cheia atasata acelui calculator.

Rationamentul pe care am mers cu Win 10 a fost ca in urma update-ului cheia de licentiere pentru Win 7 este convertita intr-o alta cheie valabila pentru Win 10 pe acel calculator. Ideea era sa salvez noua cheie de licentiere obtinuta in urma update-ului pentru o reinstalare ulterioara "pe curat". Din pacate rationamentul meu era gresit si in urma update-ului nu rezulta nici o astfel de cheie. Activarea o fac niste "pitici" in cloud.

Din câte am înțeles, luna viitoare o să apăra un update major pentru Win10, în urma căruia sistemul de operare va putea fi activat direct folosind chei de Win 7/8.


Mersi de link-uri, o sa intru sa ma documentez.
 
Last edited:
Pai de ce nu faci la fel, instalezi Win10 fără cheie (pe un sistem care nu a fost activat anterior pentru ca altfel se auto-activeaza), instalezi toate aplicatiile și îi faci imagine. Partea cu introdusul cheii unice o lași pe urma, după ce faci restaurarea imaginii (neactivate). Dacă vrei neapărat îi dai și cu un sysprep în cap înainte de a captura imaginea dar în mod normal ar trebui să meargă și fara (teoretic asta iți creaza probleme doar la join-ul la AD, practic nu am văzut nici o astfel de problema).
 
lauru', asta presupune sa folosesc cheia de licentiere in volum, si din astea nu am atat de multe pe cate mi-as dori. Pentru sistemele astea nu e cazul.
 
OK, am mai citit un pic si se pare ca nu poti face pre-instalare de Windows 10 fara sa ai cheie de Windows 10 sau sa fi trecut prin procesul de upgrade. Sistemele care vin cu Win 7 / Win 8.x isi inregistreaza activarea Windows 10 doar in urma unui upgrade, instalarile urmatoare recunoscand respectivul sistem ca fiind deja inregistrat si putand face auto-activare.

Logica imi spune ca imaginea "generica" de Windows 10 ar trebui sa functioneze daca este facuta inainte sa faca activarea online (computerul "master" trebuie tinut deconectat de la Internet pana cand se captureaza imaginea) si daca sistemul pe care vrei sa pui imaginea a trecut cel putin o data prin procesul de upgrade, ca sa fie recunoscut ca sistem eligibil pentru Windows 10 si sa faca auto-activare.
 
Real men write assembler in a text editor. Cum adica, compilezi?
Real men write machine code using hardware switches, dar sa revenim...

Am o problema cu router-ul. Nu stiu de ce face figuri la unele site-uri si conexiuni.
Cum as putea obtine o statistica a pachetelor care sa imi arate MSS, MTU, Receive Window, inclusiv update-urile respectivilor parametri care au loc pe parcursul transferurilor de date. As vrea sa vad: cu ce MSS porneste o conexiune, cu ce MTU, daca MTU se modifica pe parcurs, daca PMTU functioneaza la conexiunile OK versus conexiunile cu probleme (retransmission, duplicate ACK, etc.).

Cum as putea obtine informatiile astea?
 
Sa fim seriosi, nu exista vreo metoda convenabila pentru om ca sa poata vedea toate astea.
Daca te apuci sa capturezi cu orice aplicatie traficul pe care-l faci (tot) o sa-ti fie cam greu sa analizezi ce-i acolo. Asta ca sa o spun politicos.
 
Nu chiar, MNM stie sa-ti imparta frumos captura, si daca stii ce cauti e chiar ok.
Marius '95 , ca sa stii sigur daca e o problema de mtu pune-l la tine in router la 1000 de exemplu.
 
Back
Top