Windows 98 vs. XP

[pufi edit #2] Split din Preţul corect

OT:

Cat despre gunoaie gen Windows 98 sunt de parere ca nu ar fi trebuit sa se vanda niciodata (in ideea ca exista la vremea respectiva un NT serios).

Cu asta ti-ai semnat condamnarea fata de Marius'95. Aduceti sfoara, baieti :biggrin:!
 
Last edited by a moderator:
Cand am zis Windows Client am vrut sa simbolizez ca ar trebui sa existe o singura versiune de Windows Client, nu 6 sau cate are Vista acum. De asemenea sunt de parere ca nu ar trebui sa se vanda decat ultimele 2 versiuni curente de Windows (adica acum XP si Vista), de fapt asa se si intampla, ergo nu sunt de acord cu punctul tau de vedere :smile:.

Cat despre gunoaie gen Windows 98 sunt de parere ca nu ar fi trebuit sa se vanda niciodata (in ideea ca exista la vremea respectiva un NT serios).

De fapt am ajuns la un acord oarecum. Suntem amandoi de acord ca Microsoft nu ar trebui sa te condamne acum daca folosesti Win 95/98 fara sa il cumperi.
Dar esti de acord cu ideea ca Windows NT si Win 2000 Pro nu ar trebui sa fie platite acum ?
 
Normal ca nu ar trebui sa te condamne daca folosesti o versiune mai veche a unui soft. E dreptul tau sa folosesti ce vrei. Mentalitatea mea este "nu schimba un sistem daca functioneaza". Adica daca Microsoft vrea sa ma faca sa folosesc ultima incarnatie Windows, trebuie sa-mi prezinte avantajele fata de ce folosesc acum si sa ma convinga ca economisesc timp/bani/whatever. Acuma parca incearca sa mi-l bage pe gat, desi eu nu am nevoie.

Sunt de acord ca un produs vechi trebuie sa fie mai ieftin ca unul nou.
 
nu ar trebui sa se vanda decat ultimele 2 versiuni curente de Windows (adica acum XP si Vista)
Adica sa nu poti alege versiunea care ti se potriveste.
Cat despre gunoaie gen Windows 98 sunt de parere ca nu ar fi trebuit sa se vanda niciodata (in ideea ca exista la vremea respectiva un NT serios).
Gunoaie? Nici n-ar trebui sa-ti mai rapund, dar ai spus totusi si un lucru corect printe prostii: Intr-adevar, Win9x ar fi trebuit sa fie gratis SI open source.
Care NT este ala despre care zici ca era bun? 3.5? 4? Alea care n-aveau nici PnP (ca sa nu mai zic de alte tehnologii esentiale aparute prin perioada aia...)?
 
Adica sa nu poti alege versiunea care ti se potriveste.

Cum sa nu? Ai 3 optiuni:
  • Downgrade gratuit
  • subscriptie MSDN si ai tot softul MS facut vreodata
  • te faci empower MS partener (ieftin) si ai subscriptie MSDN bonus vreo 2 ani.

Prima optiune e gratuita... Desigur, daca ai XP sau Vista.


Da, pentru ca:
  • NT foloseste un kernel SMP, 9x nu :smile:
  • NTFS este un sistem de fisiere jurnalizat, double linked cu fine grained ACLs pentru securitate (discretionary access control).
  • 9x are pagini de memorie accesibile din user space de catre orice aplicatie, si in lipsa oricarei forme de protectie, orice aplicatie poate sa rescrie aceste pagini de memorie, fie cauzand un BSOD, fie in mod creativ aducand mallware in sistem.
  • NT este fully reentrant. Parti foarte mari din 9x nu sunt reentrant, in special tot API-ul ce tine de GDI si USER si tot codul 16bit. O aplicatie 32bit ce acceseaza o resursa 16bit trebuie sa obtina un mutex ce blocheaza orice alt thread care are nevoie de acces la codul non-reentrant. De fapt orice aplicatie 16 bit nu face release la mutex in tot timpul functionarii :biggrin:. Asta inseamna ca desi 9x are un scheduler re-entrant, majoritatea aplicatiilor ruleaza single threaded din cauza unor mari parti a sistemului non-reentrant.
  • NT este un sistem de operare pe 32/64 bit. 9x contine mari bucati de cod 16 bit. Codul 16 bit ruleaza mai incet decat codul 32/64bit pe procesoarele moderne (bine, aici mint -- de fapt codul ruleaza la fel de repede, doar accesul la registrii pe 16bit e mai lent fata de accesul la registrii 32/64bit si se complica treaba cu protected mode)
  • In 9x, shared memory este accesibila de catre orice aplicatie. Orice aplicatie poate corupe memorie altei aplicatii.
  • In 9x, aplicatiile 16 bit ruleaza intr-un adress space comun unde se pot strica unele pe altele.
  • Tot object namespace-ul NT este protejat prin ACL-uri :smile:.

Nici n-ar trebui sa-ti mai rapund, dar ai spus totusi si un lucru corect printe prostii: Intr-adevar, Win9x ar fi trebuit sa fie gratis SI open source.
Care NT este ala despre care zici ca era bun? 3.5? 4? Alea care n-aveau nici PnP (ca sa nu mai zic de alte tehnologii esentiale aparute prin perioada aia...)?

Tehnologiile esentiale sunt alea enumerate mai sus :biggrin:.
 
<rant>
Tehnologii esențiale cum ar fi memorie virtuală / protejată, identificatori de securitate, adresare liniară și alte rahaturi de genul ăsta? Marius, înțeleg (și respect) că ești fan, dar nu încera să ne vinzi și nouă. Nu mai sări în sus dacă cineva spune chestii legate de Windows 9x, faptul că e sistemul tău de operare preferat nu-l face cu nimic mai bun din nici un punct de vedere obiectiv. Zău că mi s-a luat. Pînă și un AmigaOS îi dă clasă. De departe. Gata, ajunge, am înțeles: îți place da' asta nu-l face cu nimic mai bun.
</rant>
 
În orice an după 2003 (apariție dual-core) vreau SMP și în orice an după 1998 vreau securitate (când accesul Internet a început să se răspândească). Până în 1998 era bun și Windows 95/98 acasă pentru un Office sau un joc, după aceea e un produs depășit. Azi, când practic orice CPU vândut e minim dual-core Win 98 e o proastă utilizare a resurselor existente, la modul politicos.

Într-o firmă Win98 a fost cel mult o cârpitură de OS întotdeauna, cel puțin pentru computere în LAN. NT4 nu a fost strălucit în unele privințe, dar Windows 2000 a fost aproape perfect pentru vremea lui, iar folosirea Win98 iarăși a devenit o proastă decizie. Între timp a arărut XP, Vista, Windows 2008 pentru cine nu înghite Vista, lasă 98 în groapa lui unde merită să rămână. RIP Windows 98.

Split, anyone?
 
Voi pur si simplu vreti SMP si securitate gen mainframe intr-un SO client.
Marius, am inteles ca pentru tine 98 e un SO orgasmic, are tot ce vrei si face totul cum vrei tu. Dar atunci ultima remarca e complet gratuita. Cum adica "voi vreti"? De ce sa nu vreau? Cand toate calculatoarele de acum pleaca de la 2 core-uri, 2GB de RAM si cateva sute de GB in sus, cand toata lumea are internet broadband si hexori sunt la tot coltul, cand jumatate din activitatile cotidiene s-au mutat on-line, implicit electronic (e-banking, facturi, activitati de serviciu pe care le faci de acasa, etc.) tu te mai intrebi de ce vrea lumea un SO sigur? Iar securitatea de tip mainframe e la ani lumina de securitatea unui OS desktop si niciodata nu se implementeaza numai la nivel de OS :wink:. Asa ca eu nu cer ceva exagerat. In conditiile oferite de vremurile de azi securitatea unui SO ca XP sau Vista nu este nici pe departe overkill sau "prea multa". Este pur si simplu deasupra minimului necesar.

Tu de ce ai luat motocicleta pe care ai luat-o si nu o Mobra? Acum toti vreti sa fiti Rossi? :wink:
Mi se pare ok sa aperi preferintele tale, dar preferintele altora sunt alta mancare de peste. Foloseste Windows98, poti chiar sa pretinzi ca e mai bun in termeni absoluti (nu relativ la activitatea si preferintele tale) cat timp nu te astepti sa fii crezut, dar nu te mira ca ceilalti oameni vor ceva cu adevarat mai bun sau confortabil.

Ca exemplu, laptopul meu este un IBM P3. Este perfect, face tot ce vreau sa faca, nimic mai mult, nimic mai putin. Dar nu ma vezi indemnand tot forumul sa-si arunce sculele si sa sara pe un P3 pentru ca iz t3h rulz.
 
Last edited by a moderator:
Ultimul post: 26-10-2008, 11:20 - Topic: Windows 98 vs. XP. Si apei sa mai zica lumea ca zona crepusculara tine doar de denumirea unui film. :biggrin: No ofense, dar eu care vin din alta lume sau alt timp, nu ma pot abtine de o intrebare scurta: - Fundeni e in capatul lumii ca zona geografica? N-o lua in nume de rau, nu am nimica cu fundenienii dar privit din exterior, asta prin ochii lui Marius pare sa se fi oprit timpul acolo. :rolleyes:
 
Ah ce ma enerveaza XP-ul!!!

Cum fac sa sterg un driver (trojan, de fapt) din lista de "Non PnP"?
Am gasit deja pe net un program "Avenger" care face treaba asta, dar ma intereseaza daca exista vreo metoda fara a utiliza programe de pe net, pentru acele cazuri cand nu voi avea net.
 
Incercat deja. N-a mers. Apare la loc la urmatoarea pornire.

PS: Nu e calcul meu, dar este un exemplu foarte bun de problema care nu apare la Win9x.
 
Te rog sa observi ca nu am criticat evolutia in sine, ci evolutia intr-o directie gresita, aceea de a pune restrictii utilizatorului asupra propriului sau calculator.
 
Back
Top