Windows 8

Pana la urma e o curba de invatare, nimic mai mult. Cand am trecut la Office de la meniuri la ribbon mi-a luat un pic, chiar si acum mai caut uneori cate ceva mai rar folosit, dar m-am obisnuit si sunt cel putin la fel de productiv ca si cu vechiul sistem. Nu poti sa ramai blocat intr-o anume interfata utilizator doar pentru ca iti place, ca azi am fi avut tot ecrane 80x25 text - imi placea Dos Navigator la nebunie in modul ala, scrisesem de distractie si o clona in FoxPro (ca sa ii arat unui coleg de facultate ca se poate si ca e usor), cand am trecut la Windows Commander a fost o lupta serioasa, dar nu m-as mai intoarce inapoi.

Change is the only constant in life :smile:
 
Măi, toate bune și frumoase, dar mie nu-mi mai merg aproximativ jumătate din jocurile de pe Steam. Aici aș vrea să menționez în principal seria Race 07, care nu vrea în niciun compatibility mode, deși de exemplu Race On merge cu XP SP3 compatibility. Și să stau să sap printre executabilele din folderul steamapps, la ~400 jocuri, mi se pare de-a dreptul barbar.

Chestia asta am descoperit-o ieri, când tot încercam să găsesc un simulator auto cu care să-mi obișnuiesc perechea cu schimbătorul de viteze pe partea stângă. Dirt 2? Nu. Dirt 3? Nu se autentifică. NFS Shift? Merge, da-i psihedelic. Shift 2 Unleashed? Merge din prima dar nu merge TH8RS-ul și este și mai psihedelic. Race 07? Deloc. Race On? Draci/laci, merge cu XP SP3 și run as admin. Am o listă pentru care nu-mi ajunge un sul de hârtie igienică totuși cu altele care nici așa nu merg.

WTF Microsoft. Pe bune? Platforma de gaming nu mai este de gaming? Doresc cu ardoare trecerea Steam la Linux, sperând să meargă toate titlurile din colecție. Dacă nu, îmi bag picioarele, instalez 7 și deconectez internetul. Ah, da, Steam nu merge offline cum trebuie aproape niciodată.

Simt cum am aruncat nu 20 lire cât a fost upgrade-ul la 8, ci vreo 2500, cât a costat colecția de jocuri, pentru că se vede exact direcția în care a luat-o Microsoft. Înspre nicăieri. FFS.

Am impresia că acel XP mode din Windows 7 a fost închis în beci de Microsoft, care-i mai dă pâne + apă până expiră 7-le.
 
A, deci de-aia apărea în Steam la greu "neo is playing this, neo is playing that". Chiar vroiam să-ţi trimit pe Messenger "mai uşor, frate, cu joacele!" :smile:
TDU2 nu ţi-a mers? Ăla e bestial pentru learning. Am văzut că l-ai pornit, pare-se, cel puţin aşa mă minţea Steam.

Adrian: când am instalat prima oară Windows XP am fost: wow! La fel la Vista (ştiu, multora li s-a părut infect, eu am avut, pare-se, noroc), şi mai ales Windows 7: wow! La fel şi Office 2007, mi s-a părut extraordinar Ribbon-ul, şi aveam ani şi ani de lucru în suita Office în spate. By the way, te poţi plimba prin Ribbon cu mouse over şi scroll :wink:
Anyway, când am văzut Windows 8 interface am fost: YUCK. Şi YUCK-ul încă n-a trecut.
 
A pornit o claie, chiar dacă ești în launcher îți arată de parcă ești în joc. N-a trecut de launcher. Încă am draci groaznic și încă n-am intrat în jocurile de pe GOG să le testez.
 
Am impresia că acel XP mode din Windows 7 a fost închis în beci de Microsoft, care-i mai dă pâne + apă până expiră 7-le.
XP mode din Win 7 e o masina virtuala 100%, performanta si suport 3D canci. Nu e compatibility mode, sa foloseasca dll-uri din XP, e de-a dreptul XP in Virtual PC 2007 ascuns. Ramai la Win 7 daca vrei jocuri, ce-ti trebuie Win 8?
 
Am instalat şi eu (prin upgrade) Win8. La fel am procedat şi cu Win7 peste Vista, ca să-mi dau seama ce şi cum, cam în aceleaşi condiţii în care am pus 8 peste 7, adică un OS îngrăşat, căruia, oricum, i se pregătea o instalare pe curat, deci era pretabil unei sacrificări prin update. Ciudat e că, spre deosebire de impresia lăsată de 7 la upgrade-ul peste Vista, 8-ul nu m-a impresionat atât de rău. Din START am pus Start Menu 8 :hihi: şi am by-pass-at Metro. O chestie mi-a plăcut şi displăcut în acelaşi timp: Defenderul din 8 chiar se vede. În 7 tăcea mâlc. Acum, e şi bine, e şi rău, de-aia îs cu fundu-n 2 luntrii: depistează carcalacii, dar mi-a şters şi-un rld.dll :hihi: de-am umblat ca bezmeticu', eu, om bătrân, pe net, după el. Am mai observat o chestie la FarCry întâiul, pe care-l am încă instalat pe Desktop-ul de 4 ani+ (configurat aici pe forum), şi anume că au apărut nişte culori pe-acolo prin joc, pe care pe 7 nu le zărisem. Adică, vreau să spun că mediul ambiant pare mult mai real decât eram obişnuit în 7. Şi sunt sigur că nu-i o impresie. Şi dacă tot e vorba de culori, pe mine nu mă deranjează deloc stilul spartan al interfeţei, cu culori solide, fără brizbrizuri... Chestie de gust până la urmă.
Îi dau o şansă să mă convingă definitiv şi-o să-l las pe Desktop, deocamdată. Pe laptop cred că mai trebuie s-aştepte, doar ce i-am pus 7-le şi n-am motive să-l înlocuiesc. Sau cine ştie?

Edit: azi, dis-de-dimineaţă, am vrut să-i fac update-urile, vreo 500 de MB. Înainte de download trebuie să fii de acord cu termenii şi condiţiile MS. Am bifat, OK, nimic... o eroare cu un cod ce nu-l mai ţin minte. Am tot repetat... la fel. La un moment dat, cuprins de draci, am bifat "I don't agree". Lol, a-nceput să descarce! :hihi: Se pare că tre' să fii nervos cu 8-urile astea.
Şi-ncă o chestie, pozitivă, de data asta: după ce am curăţat C: de resturile fostei instalări, spaţiul ocupat e sub 25 GB, în vreme ce cu 7-le se apropia de 40 GB. Asta în condiţiile în care aplicaţiile de pe 7 sunt la locul lor toate.
 
Last edited:
Am instalat Windows 8.1 Pro din curiozitate (cu aceeași mentalitate cu care încercam diversele distribuții de Linux pe vremuri). Eram gata pregătit să îl dezinstalez imediat și să mă întorc la imaginea de backup a lui Windows 7, cum făcusem după upgrade-ul la Windows 8 în urmă cu un an. Nu știu ce a fost diferit de data aceasta (probabil faptul că 8.1 cu Classic Shell mi-a permis să scap cvasicomplet de interfața Metro), dar am decis să îl păstrez.

După 24 ore, nu prea am ce să îi reproșez. Parcă nici calculatorul nu se mai încinge după câteva ore de Civilization V, cum făcea sub Windows 7. Și-a luat toate driver-ele automat, aproape toate programele s-au păstrat (a trebuit să dezinstalez doar vreo 3 drivere/utilitare pe care le-a găsit incompatibile). Totul a mers din prima; doar cu color management-ul pentru ecranul wide-gamut a trebuit să mă joc mai mult, plus cu personalizarea temei (cele cu care vine au niște culori ca pentru copii mici, în schimb microsoft.com are câteva zeci de teme bune).

Pentru alți amatori: am făcut upgrade în două etape (Windows 7 Home 64-bit -> 8 Pro și apoi 8 Pro -> 8.1 Pro), ca să nu pierd programele instalate. Toată povestea (mai ales download-ul a vreo 5-6 GB) a luat vreo două ore. Pe un i7 quad-core cu SSD și 24 GB RAM, instalarea în sine a durat vreo 20 + 15 minute (8, respectiv 8.1). Pentru 15$ (cât m-a costat pe mine upgrade-ul la preț promoțional) a meritat. La preț de 100$ aș rămâne la Windows 7, cu excepția cazului în care aveți touch screen. Cam aceeași Mărie cu altă pălărie; dacă nu vă pasă prea mult de faptul că Aero nu mai este și vă instalați Classic Shell (freeware), vă veți simți ca acasă. Dacă vă rătăciți prin Metro, apăsați Win + D.
 
Sunt aceeași persoană care a scris asta în urmă cu un an:
În ziua lansării, eu am dat cei 15$ pentru oferta specială de upgrade și m-am jucat cu Windows 8 timp de vreo 2-3 ore, care au inclus instalarea lui Start8 și alte tweak-uri, gen boot-area directă în Desktop. Dacă interfața Metro m-a călcat pe nervi big time, nici interfața desktop nu mi-a plăcut și mi s-a părut un pas înapoi de la Aero. Îmbunătățirile de sub capotă or fi existând dar, pe sistemul meu quad-core cu SSD, Windows 7 boot-ează cel puțin la fel de repede. Totally unimpressed și asta vine de la un mare fan al Windows (că altfel luam o porcărie Apple în urmă cu o lună, nu un al doilea ThinkPad).

În final, m-am săturat că nu îmi mergea chiar totul perfect, ca sub Windows 7 (cum ar fi driver-ele de Dolby, sau profilele de color management pentru ecranul wide-gamut), așa că am restaurat imaginea de Windows 7. Next try: după ce scot un service pack care separă versiunea pentru touchscreen de desktop-ul tradițional și după ce reintroduc Aero. Până atunci, să se joace cu Windows Me 2012 Sinofsky și Ballmer, că eu nu am chef.

Concluzia de acum e că Firefox, iTunes etc. arată și funcționează la fel, chiar dacă îmi lipsește Windows Aero (taskbar-ul arată de rahat dar, de când i-am scos transparența, mi se fâlfâie). La fel, Metro e enervant, dar l-am castrat destul de ușor cu Classic Shell, de nu mai am habar cum să intru în el nici dacă vreau. Am găsit și un backdoor care m-a lăsat să îmi instalez driverele de Dolby Home Theater făcute pentru Windows 7.

Dar până la urmă mă interesează aplicațiile; de la sistemul de operare vreau mai ales viteză, securitate și ușurință în folosire (la primele două Windows 8.1 e peste 7, chiar dacă nu cu mult). Din nou, asta la preț rezonabil, că 100$ clar nu face upgrade-ul (save your money for a tablet).

P.S. One needs to take the red pill, Neo, at least from time to time. :wink:
 
Mă scuzi că am fost într-atât de criptic, permite-mi să explic mai pe larg.

La fel am făcut și eu când a fost oferta, iar la 2-4 săptămâni după upgrade de la Windows 7 a crăpat tot și-a trebuit să petrec 16h pentru a reinstala sistemul de operare + programe atașate + setat permisiuni and shit. Am urmărit cu interes dezvoltarea Windows 8.1, mai ales că am auzit de întoarcerea butonului de start, doar ca să aflu că la click pe el ești scuipat înapoi în Metro (Microsoft troll, best troll). Când 8.1 a fost lansat, netul s-a umplut instant cu probleme la upgrade, motiv pentru care l-au și retras de pe Microsoft Store pentru o vreme.

Vreau Aero, vreau transparență, vreau stabilitate. Fix din motivele astea voi rămâne la 7 Ultimate pe sistemele principale (2 la număr momentan) și 7 Home Premium pe cele ale consoartei (2, momentan). Nu mai spun că m-ar costa imens să fac acum upgrade la toate la 8, costuri total nejustificate.

I took the red pill when I ordered a MacBook Pro Retina 15.4 :wink: We`ll see if I'll last there a lot, încă-i pe drum :biggrin:
 
Știi că n-are buton Start, nu? :biggrin:

Windows 8.x e de gustibus. Dacă ai și tabletă, și Windows phone, atunci câștigi foarte mult prin interfața unică și foarte familiară. Dar pentru un desktop-only, no-touchscreen user, schimbările sunt la limita toleranței. Unii le pot înghiți, alții nu.

Eu personal n-am nici măcar o urmă de curiozitate să încerc 8.x. Windows 7 îmi merge foarte bine, sunt pe deplin satisfăcut de el, nu merită nici măcar efortul de backup/test/restore. Poate când va ieși Windows 9 SP1 :biggrin:
 
Back
Top