Windows 8

Sunt câteva fail masive la Windows 8:
* Expunerea ambelor interfeţe (touch şi PC) spre utilizator pe acelaşi device.
* Nu au explicat publicului suficient de bine (deloc?) diferenţa dintre 8 şi RT.
* Prin app market bate vântul.
* Au renunţat la "Metro" trademark în plină campanie de marketing.
* Ţin OEM-urile în şah şi nu le spun ce strategie hardware au. Este Surface doar reference device? Va începe Microsoft să concureze direct cu OEM-urile? Nu se ştie.

În stilul ăsta vor vedea adopţie ciuciu şi cei care cumpără Windows 8 sau RT fără să ştie în ce se bagă e posibil să se oftice.
 
Sunt câteva fail masive la Windows 8:
* Expunerea ambelor interfeţe (touch şi PC) spre utilizator pe acelaşi device.
* Nu au explicat publicului suficient de bine (deloc?) diferenţa dintre 8 şi RT.
* Prin app market bate vântul.
* Au renunţat la "Metro" trademark în plină campanie de marketing.
* Ţin OEM-urile în şah şi nu le spun ce strategie hardware au. Este Surface doar reference device? Va începe Microsoft să concureze direct cu OEM-urile? Nu se ştie.

În stilul ăsta vor vedea adopţie ciuciu şi cei care cumpără Windows 8 sau RT fără să ştie în ce se bagă e posibil să se oftice.

Culmea, problemele expuse de tine nu sunt de fapt problemele de bază de care suferă 8. Să explic.
1. Este oarecum normal pentru un SO care dorește să facă tranziția între cele două.
2. Ba da, deși cam târziu. Nu mai găsesc articolul original. Dar da, a fost târziu. Dar au explicat.
3. Normal, când fac chestii de genul ăsta.
4. Pentru că erau să fie dați în judecată de Metro, duh.
5. Aici meh, mi se pare overthinking.


Hai să expun de ce mi se pare mie fail:
- interfața Metro sux balls, am testat RTM și mi se pare groaznică; au scos butonul de start; apeși tasta start în metro și apare desktopul, cu bara fără buton de start. Phhhail.
- culorile - da, da, da. Este total inestetic. Unde sunt transparency și glossy stuffs care apar în toate SOurile noi? Meh, știm noi, trecem pe mat. Apoi alegem cele mai infecte culori din tot spectrul.
- au bușit MS Store. Eu aveam cumpărate de la ei Windowsuri și Office. Azi intru în my account, găsesc asta:
Downloads, product keys, and subscription
You have not purchased any downloads yet.
If you made a purchase before Sep 18, 2012, you may not be seeing your order history or product keys due to recent site changes. If you need to return a product, re-download your software, or access your product keys, please contact us and one of our agents will be happy to help.
Say whaaaat!
- au băgat reclame în Windows 8 după cum a făcut și Ubuntu mai nou.
- vor să migreze Office apps în cloud... le urez succes când marile companii le vor da flit, nimeni nu vrea să-și stocheze sensitive documents sau creații originale ale unei companii în freaking cloud, care tot internet este;
- Windows Server 2012 are Metro interface. Nuff said. Retarded.
- mouse-ul, acest device care a revoluționat PCurile, a devenit cvasiinutil. Mai rău, dacă nu ai un sistem cu touchscreen - și aici întreb, cine naiba are desktop/laptop cu touchscreen, lol - te uiți la metro și nu pricepi care-i șmenul. Poate cu touch o fi altfel, dar mie mi se pare infect să-l folosesc cu mouse.
- legat direct de afirmația precedentă, mouse-ul este un instrument esențial în ceea ce ține în viață Windows, adică gamingul. Cum ar fi să joci Starcraft 2 sau Dota 2 sau FPSuri cu dejtele pe taciscrin?

Astfel, Microsoft dă cu stângu-n dreptu' și cu amândouă-n pământ, își bagă singur bețe-n roate și va realiza groaznicul adevăr când Steam se va muta complet pe Linux - migrația deja a început și Windows 8 este dat ca exemplu principal.
 
Cand Intel a scos suportul pentru device-uri IDE in chipseturi ori cand a bagat Prescott cu forta si DDR2 fara spor de performanta ce s-a intamplat?
Sigur, ce aduce 8 acum e parca prea "pushy", dar nimeni nu spune ca Vista a fost vreun succes covarsitor.
Ce fac ei este o incercare de a scutura piata, de a se imprieteni cu viitorul. Care viitor este al dispozitivelor mobile.

Stii, in US, acum mai bine de 100 de ani, cica fiecare cartier avea o centrala electrica proprie, antrepriza personala a vreunui localnic. Acum sunt ceva mai putine. De la o vreme PC-urile au mai multa capacitate de stocare decat le-ar trebui iar SSD a inlocuit capacitatea cu viteza de care au nevoie.
Trecerea la tableta + cloud va face ca industria PC-urilor actuale sa se reduca la workstations & gaming + calculatoare de corporatii.
Asta daca nu trec si corporatiile pe thinclients + propriul norisor intern.

Data fiind aceasta perspectiva si speculatiile cum ca W8 va fi adoptat de marile companii undeva la 10% ma duce cu gandul ca animalul asta nou e facut pentru alte chestii.

Desigur, vor exista oameni care sa tina vreo doua masini ESXi in debara, un rack cu un server pentru trebi de genul Genome ori Folding@home sau propria cutie de 128TB de date pe care le va lasa posteritatii. Dar tot aia cu tableta vor fi mai multi.
 
Sper că realizezi că sys admins sunt în rage de luni de zile de când au văzut cum arată Server 2012, nu?

Mulți? Clar. Deștepți? Err...

LE: Să detaliez. Eu pot asculta casete/discuri pe care le-au avut tata/bunicul și mă simt bine că mi-au format gusturile pentru muzică bună. Vreau să fac același lucru și pentru copiii mei, să bage un CD cu Metallica într-un antic CD-player și să asculte One fără să-l mai cumpere iar de pe iTunes 25 cu 0.99$. Înțelegi? Este valabil și pentru filmele și jocurile și cărțile pe care le am, sunt alese pe sprânceană, best of the last 20 years or so. Problem? Cloud-ul și celelalte rahaturi (turcești, evident) vin cu marea problemă: DRM-ul. Vrea și fi-tu să le folosească? Pune-te și plătește, tati. GG?

Sunt convins că un storage box cu 128TB de chestii faine va fi cu atât mai valoros 20 de ani de acum încolo. Generația din ziua de astâzi nu se mai gândește și la viitor, mie unul cel puțin mi-e groază că dacă ne lovește un cataclism se duce dracului toată știința omenirii, pentru că nu s-a gândit nimeni să pună pe suport durabil ceea ce s-a realizat în ultimele decenii. Poate par paranoic, dar... you know :smile:

De aceea revenirea la vechea arhitectură cu workstations + servers mie mi se pare un regres. Microsoft și Apple s-au luptat și au făcut miliarde pentru a aduce computerul în casa omului de rând. Acum vor să-l ia de acolo și să-l înlocuiască cu o chestie care arată shiny și frumos dar nu face într-adevăr prea mult.

Uite, mă tot joc cu Apple de aproape 5 zile și mă uimește că de fapt iCloud este relativ limitat. Da, poți să-ți faci push la stuffs & shit de pe un device pe altul, ceea ce rulz maxim, dar principalul rămâne tot sync-ul cu propriul PC, via cablu sau wi-fi. Perfect acceptabil și frumos, ce-i al meu e al meu. A, trecem peste shits din umbră, se știe de ele. Atâta timp cât nu ți se șterge muzica de pe device mi se par unintrusive :biggrin: Și dacă vrea careva să vină să-mi raideze apartamentul am toată colecția pe care i-o pot arăta, ia tati, orighinale, my own music.

Tl;dr: cloud sux pentru stocare permanentă. Mutarea aplicațiilor locale în cloud este aberantă pentru că de fapt nu este făcută pentru convenience ci pentru a impune un nou stil de DRM. You don't really own it. No, I mean it, you don't own it, nici măcar nu-i la tine pe HDD :biggrin:

De asemenea, nu toată lumea are bani să aibă acces la super software din adolescență - când, de fapt, se formează și se consolidează înclinațiile unei persoane. Câți programatori/specialiști ar avea Microsoft acum dacă n-ar fi existat software piratat? Aș face un grafic despre cum va evolua numărul lor peste ani când se va reuși sufocarea pirateriei... Nu ar arăta prea bine :biggrin:
 
@Neo: Hai să zicem că e ok să amesteci touch cu PC pentru interesul tranziţiei. Dar trebuia abordat complet altfel. Ei le-au trântit pur şi simplu la un loc dar aplicaţiile din zona touch sunt aproape complet separate de cele din zona PC. Ceea ce e ridicol, ce fel de tranziţie este dacă cele două nu pot conlucra, e ca şi cum ai avea două device-uri diferite dar cu un singur ecran.

Cu marca Metro a fost ceva foarte ciudat. Mi-e greu să cred că ditamai Microsoftu', la banii şi muşchii lor, s-au speriat când a zis un lanţ de supermarketuri din Europa că-i dă în judecată, şi-au decis să arunce la gunoi tot brandingul deja făcut.

@maxu, eu în locul lor nu prea mi-aş dori să fie ca Vista. Deja se pare că a devenit tradiţie ca fiecare al doilea Windows să fie fail (ME, Vista, acum 8).

Iar corporaţiile au mai fost pe mainframes şi thinclients acum 30-40 de ani. Amuzant e nimeni pare să nu fi învăţat nimic din experienţa de atunci ca s-o aplice la cloud. Sau poate au murit toţi cei care se pricepeau.

Dar în rest sunt de acord cu faptul că PC-ul va fi trecut la nivel de nişă. Nişte nişe care pot fi şi suficient de mari şi de lucrative, dar vor fi nişe. A fost folosit într-o anumită perioadă din cauza unei conjuncturi care l-a făcut affordable şi multi-purpose. Dar acum că s-a inventat ceva ce poate prelua nevoile a 90-95% din marea masă de utilizatori, la revedere.

Să vedem ce va însemna asta pentru gamers şi power-users. Asta apropo şi de ce-a zis Neo, că e overthinking să te gândeşti la OEM-uri. Păi ia să vedem ce se întâmplă dacă Microsoft dă în continuare cu mucii în fasole şi/sau ajunge să se ia în beţe cu producătorii de PC-uri. Asta pe lângă faptul că vor rămâne în mod natural cu 5-10% din piaţa de acum, pe termen lung. S-ar putea ca peste 10 ani entuziaştii ca noi să ajungem să ne facem PC-uri din componente server, sau să sperăm că ies tablete cu 2 USB-uri şi-un HDMI. Sau poate vor apărea componente miniaturizate modulare, undeva unde se va întâlni gama miniITX de azi cu proiectele hobby gen Raspberry Pi. Dar PC-ul aşa cum îl cunoaştem acum s-ar putea să nu mai fie.
 
Sau vine cineva cu un SO care nu este gândit cu dosul. Și nu mă refer nici la Linux, nici la iOS.
 
Sunt destule OS de calitate, nu asta e problema. OEM au altele dificultăţi mai grave:

1) Nu vor să se schimbe. Au prins un loc cald în faţă în perioada când "Windows şi-un PC pe orice masă" erau standard de facto. Dar acum piaţa PC dispare şi piaţa de personal device se fragmentează. Iar ei se uită şi nu pricep că trebuie să găsească altceva, altfel vor rămâne o simplă nişă.

2) Doar sistemul de operare în sine nu ajută, oricât de bun ar fi. Trebuie să-l gândeşti atent ca să-l pregăteşti pentru utilizare de către publicul larg. Şi R&D e dificil şi costă. O soluţie ar fi să ţi-l facă altcineva şi tu doar să-l foloseşti. (Canonical ar putea furniza aşa ceva.) Însă nu faci decât să schimbi atârnatul la Windows cu altceva. Şi revenim la prima problemă.

Eu pe viitor văd PC-ul folosit exclusiv ca workstation în medii business. Poate nici atât, dacă se revine la thin clients. Gamerii se vor muta pe console, singurul impediment e suport pentru un mouse şi-o tastatură, odată ce îl vor primi la revedere. Şi vor fi mouşi şi tastaturi specializate pentru gaming, nu din astea de general uz adaptate să poată fi folosite şi la gaming.
 
Piața de RTS pe console este... mhm, exact.
Piața de MMORPG pe console este... yup, exact.

Jocurile care sunt în MLG necesită mouse. Punct. Iar un mouse nu este doar bucata de plastic cu senzor, mouse înseamnă customizări, de la DPI/rezoluție până la macros și alte chestii interesante.

Gamerii nu se vor muta pe console. Articole ca ăsta sunt retardate, niciodată Angry Birds nu va fi preferat în locul unui joc de pe PC/console. Io pricep că ăia care se joacă Angry Birds or fi mai mulți, că se joacă și cățel și purcel și toți cei care o ard zilnic pe metrou/tren, dar ceea ce definește gamingul - competițiile internaționale, comunitățile care se țes în jurul unui produs, publicitatea masivă, astea nu vor fi niciodată apanajul jocurilor de tip Angry Birds.

Sistemul de operare ajută, pentru că din păcate au acel API jegos care se numește DirectX. Una peste alta, consolele nu vor avea niciodată acces la cea mai bună grafică posibilă din simplul motiv că hardware-ul lor nu poate fi upgradat. Se fac minuni pe PS3 (God of War) sau XBox 360 (Forza Motorsport), dar există limite care nu pot fi depășite decât de PCuri.

Ce definești tu prin SO de calitate, wirespot? Jegurile de distribuții Linux în care trebuie să tastezi de-ți sar ochii doar pentru a instala un driver? Windows care.. meh, de asta discutam ITT? iOS care nu suportă nici 10% din jocurile de pe Steam?

LE: văd că-i tot dai înainte cu OEMul. Who the fuck cares about OEM in the desktop market? Serios vorbind.
 
Nu văd niciun motiv pentru care producătorii de console să nu poată oferi suport adecvat de mouse şi tastatură dacă vor. Şi dacă o fac or să vină şi jocurile care au nevoie de ele. Iar lumea pară să cumpere console în ciuda imposibilitatăţii de-a face upgrade la hardware.

Dacă Valve de exemplu scoate mâine o consolă cu suport mouse/tastatură şi (evident) cu Steam pe ea, game over pentru PC. Şi dacă îi fac şi-un slot în care să montezi şi înlocuieşti placa video şi hardul cu minim de bătaie de cap, cu atât mai bine.

Neo said:
Ce definești tu prin SO de calitate, wirespot? Jegurile de distribuții Linux în care trebuie să tastezi de-ți sar ochii doar pentru a instala un driver? Windows care.. meh, de asta discutam ITT? iOS care nu suportă nici 10% din jocurile de pe Steam?

Câţi driveri ai instalat pe telefonul cu Android?

Şi cred c-ai vrut să zici OS X. Care n-a fost niciodată făcut pentru jocuri, nu înţeleg de ce ar fi acum ăsta un criteriu.

Tu vorbeşti în continuare de scula universală care făcea de toate şi pe care-ţi bibileai singur OS. A fost folosită când nu exista altceva. Marea majoritate a oamenilor vor scule specializate, pentru ce le trebuie fiecăruia, şi care "just work".
 
În primul rând configurațiile telefoanelor Android sunt infinit mai puțin variabile decât configurațiile posibile de PCuri.

Nu este niciun game over pentru PC dacă Valve will Valve. Tu pari să nu pricepi cam ce duce în spate PCul.

OS X nu a fost niciodată pentru jocuri, dar după cum spuneam, jocurile sunt unul din pilonii care încă sprijină PCul așa cum este el și mie unuia mi se pare unul dintre cei mai importanți, iar Apple a primit din ce în ce mai multe jocuri de-a lungul timpului. Poți lucra la baze de date sub orice SO și de pe orice hardware, dar nu te poți juca World of Warcraft sau Dota2 pe orice. Iar Steam și Valve nu pot dicta cum alți developeri își fac treaba. EA, Blizzard, (lol)CCP, etcetera, puțin le pasă lor de Steam/Valve. Se va rezuma în cele din urmă la cote de piață și la cine va reuși să se impună. Dacă va fi Microshit cu noua lor direcție cu contabili high pe catnip, vai și-amar. Dacă Valve ar reuși impunerea în fața producătorilor trecerea la Linux, more power to them. Dar mă îndoiesc că vor reuși în fața restului. Da, o să-mi spui că există 135139509 jocuri pentru Linux and shit, mai ales indie, guess what, don't really want to play Machinarium for the rest of my life :tongue:
 
Who cares? Ce duce în spate PC-ul? Pentru ce mai este esenţial în momentul de faţă? Tu la ce-l foloseşti?
 
Back
Top